Κυριάκος Μητσοτάκης απο την Ερέτρια: η ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες

Κυριάκος Μητσοτάκης απο την Ερέτρια: η ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες

Κύριε Περιφερειάρχα, κύριοι Δήμαρχοι, κυρία και κύριοι συνάδελφοι στο κοινοβούλιο, φίλες και φίλοι, με πολύ μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στην Ερέτρια, καθ’ οδόν προς το Αλιβέρι, όπου θα έχουμε την ευκαιρία σε λίγη ώρα από τώρα να θεμελιώσουμε μία πολύ σημαντική επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα μετατρέψει μία ιστορική τσιμεντοβιομηχανία σε ένα πραγματικό «κόσμημα» παραγωγής τσιμέντου, με τους πιο σύγχρονους τρόπους.

Και το λέω αυτό, φίλες και φίλοι, διότι για εμάς, για την κυβέρνησή μας, η στήριξη της επιχειρηματικότητας, η στήριξη των επενδύσεων, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος -και θα έρθω στη συνέχεια σε αυτά τα οποία ανέφερε ο κ. Περιφερειάρχης- αποτελούν αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες.

Κάθε μεγάλη επένδυση η οποία γίνεται στη χώρα προσθέτει θέσεις εργασίας, ειδικά σε περιοχές οι οποίες έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν από την αποβιομηχανοποίηση. Και χαίρομαι ιδιαίτερα, αγαπητέ μου Δήμαρχε, γιατί βλέπω ότι και εδώ, στην Ερέτρια, γίνονται επενδύσεις στον κλάδο του τουρισμού. Η πόλη παίρνει τα πάνω της και ξαναβρίσκει, θα έλεγα, την παλιά, την ιστορική της αίγλη, έχοντας όμως πάντα το βλέμμα της στραμμένο στο μέλλον.

Και για να έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο στο μέλλον, πρέπει πρώτα και πάνω απ’ όλα να προστατεύουμε το πολιτιστικό μας απόθεμα. Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ πριν από λίγο το θαυμάσιο θέατρό σας, το οποίο αποκαταστάθηκε με πόρους του Υπουργείου Πολιτισμού. Έργα 30 εκατομμυρίων γίνονται συνολικά στην Εύβοια στον τομέα του πολιτισμού, με ενημέρωσε η αρμόδια Υπουργός, και θα έλεγα ότι αυτή είναι μόνο μία μικρή ένδειξη της συνολικής δουλειάς που η κυβέρνησή μας έχει δρομολογήσει αυτά τα τελευταία δύο χρόνια, από τότε που μας εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός, σε ολόκληρη τη χώρα.

Το 2023, σε διπλές εκλογές, μας τιμήσατε με την εμπιστοσύνη σας. Αναλάβαμε απέναντί σας συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Το πρόγραμμά μας αυτό το υλοποιούμε μέρα-μέρα, με σκληρή δουλειά, με πολιτικές οι οποίες έχουν εθνικό πρόσημο, αλλά και με πολιτικές οι οποίες, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, αναδεικνύουν και στηρίζουν δίκαια αιτήματα των τοπικών κοινωνιών.

Αναφέρθηκαν ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος στην ιστορική αδικία μίας Εύβοιας η οποία στο παρελθόν, πράγματι, είχε ένα οδικό δίκτυο το οποίο υπολειπόταν οδικών δικτύων άλλων περιφερειακών ενοτήτων.

Η παράκαμψη της Χαλκίδας, το ξέρετε καλά, μας ταλαιπώρησε πάρα πολύ. Μπαίνει, όμως, επιτέλους μπροστά. Θα είναι έτοιμη σε τρία χρόνια από τώρα. Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο ανακούφισης για την ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας και όχι μόνο.

Και επειδή ήξερα ότι θα μου θέτατε το ζήτημα της παράκαμψης του Βασιλικού, είμαι σήμερα στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι σε συνεννόηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και υπεύθυνο, ουσιαστικά, για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, έχουν βρεθεί οι πόροι για την παράκαμψη του Βασιλικού. Υπάρχει μελετητική ωριμότητα και το έργο αυτό έχει πια επαρκή χρηματοδότηση και μπορεί να ξεκινήσει άμεσα. Και θα έλεγα ότι αυτό είναι και η καλύτερη απόδειξη του πώς οι τοπικές προτεραιότητες γεφυρώνονται με τις εθνικές πολιτικές.

Αναφέρθηκε ο κ. Περιφερειάρχης στα ζητήματα της λειψυδρίας. Και ξέρουμε, πράγματι, ότι με την κλιματική κρίση η λειψυδρία, η οποία αφορά την ύδρευση αλλά πρωτίστως την άρδευση, θα αποτελέσει ίσως την πρώτη πρόκληση την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε για τις επόμενες δεκαετίες. Ξέρουμε πολύ καλά, λοιπόν, ότι πρέπει να κατευθύνουμε έργα προς υποδομές οι οποίες θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό. Και ξέρουμε, επίσης, ότι πρέπει να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι στο συνολικό χαρτοφυλάκιο των πόρων που διαθέτει ειδικά για τον ευρωπαϊκό νότο πρέπει να κατευθύνουμε περισσότερους πόρους σε τέτοιου είδους έργα.

Και για το φράγμα στο οποίο αναφερθήκατε, ελπίζω ότι σύντομα θα μπορέσουμε να έχουμε θετική απάντηση ώστε να το εντάξουμε σε ένα από τα καινούργια χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ταμείο Απανθρακοποίησης, έτσι ώστε να μπορέσετε να δημιουργήσετε εδώ στην περιοχή σας μία υποδομή πολύ σημαντική, η οποία θα προφυλάξει τον πρωτογενή τομέα και θα σας δώσει τη δυνατότητα να μπορείτε να έχετε επαρκές νερό σε βάθος χρόνου.

Τέτοιες πολιτικές, φίλες και φίλοι, εφαρμόζουμε σε όλη τη χώρα. Δεν είναι τώρα η ώρα σήμερα να κάνω εκτενή αναφορά του τι έχουμε κάνει και του τι θα κάνουμε. Θέλω μόνο να κρατήσετε, φίλες και φίλοι, τη δέσμευση της κυβέρνησής μας κάθε μέρα να εργαζόμαστε για να κάνουμε τη ζωή σας λίγο καλύτερη.

Είτε μιλάμε για τη βελτίωση των μισθών, είτε μιλάμε για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, είτε μιλάμε για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας, είτε μιλάμε για τις υποδομές, είμαστε τώρα σε μια φάση όπου πια κλείνουμε δύο χρόνια κυβερνητικής θητείας και πολλές από τις πρωτοβουλίες τις οποίες έχουμε δρομολογήσει έχουν αρχίσει και ωριμάζουν.

Χθες, για παράδειγμα, ανακοινώσαμε τη δημιουργία μίας Εθνικής Αρχής η οποία θα προστατεύει τους καταναλωτές και θα εποπτεύει την αγορά, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η ακρίβεια είναι ακόμα εδώ. Οι μισθοί, ναι, έχουν αυξηθεί και οι συντάξεις έχουν αυξηθεί, αλλά η ακρίβεια είναι εδώ και ο έλεγχος της αγοράς και η σωστή λειτουργία της αγοράς πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία για να μπορούμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο μας.

Και θα συνεχίσουμε εντατικά μέχρι το τέλος της τετραετίας να τιμούμε την εμπιστοσύνη σας, να δίνουμε λύσεις σε προβλήματα τα οποία έρχονται από το παρελθόν, να μπορούμε να χρησιμοποιούμε τη σύγχρονη τεχνολογία για να λύνουμε ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα και να μπορούμε από εκεί που ήμασταν κάποτε ουραγός της Ευρώπης σε πολλά ζητήματα, να γινόμαστε πρωταγωνιστές.

Και γιατί το λέω αυτό; Απευθύνομαι εδώ κυρίως στα νέα παιδιά ή στους φιλάθλους, είμαστε πολλοί ανάμεσά μας που αγαπούμε τον αθλητισμό και αγαπούμε ειδικά τα σπορ. Διάβαζα καθώς ερχόμουν ένα πολύ ενδιαφέρον δημοσίευμα από τη Σουηδία.

Προσέξτε, λοιπόν, τώρα: η σουηδική αστυνομία -η Σουηδία είναι μία χώρα πολύ προηγμένη- έρχεται στην Ελλάδα να πάρει ιδέες από την Ελληνική Αστυνομία και από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το πώς δρομολογήσαμε τις δράσεις μας για την προστασία των φιλάθλων στα γήπεδα, όπου λύσαμε ουσιαστικά το ζήτημα της βίας στα γήπεδα χρησιμοποιώντας την τεχνολογία και παίρνοντας τολμηρές αποφάσεις.

Και ναι, όπου υπάρχουν προβλήματα που έρχονται από το παρελθόν δεν θα διστάσουμε να τα αντιμετωπίσουμε. Σας είχα μιλήσει εδώ και καιρό γι’ αυτή την προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας που ακούει στον τίτλο «νομιμότητα παντού». Νομιμότητα στα γήπεδα, νομιμότητα στις συνταγογραφήσεις τις παράνομες, στα κυκλώματα του ΕΟΠΥΥ τα οποία αυτή η κυβέρνηση για πρώτη φορά ξεδιάλυνε, έτσι ώστε πραγματικά να μπορούμε να κάνουμε εξοικονομήσεις και να χρηματοδοτούμε το κοινωνικό μας κράτος.

Ναι, νομιμότητα παντού και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου κληρονομήσαμε διαχρονικές αδυναμίες ενός συστήματος αγροτικών πληρωμών και είπαμε ότι αφού δεν μπορούμε να λύσουμε αυτόν τον γόρδιο δεσμό, θα τον κόψουμε και θα καταργήσουμε τον ΟΠΕΚΕΠΕ και θα τον πάμε στην ΑΑΔΕ, ώστε οι αγρότες μας και οι κτηνοτρόφοι μας να αποζημιώνονται στην ώρα τους και να εξαλείψουμε κάθε υπόνοια απάτης. Και θα συνεργαστούμε με οποιονδήποτε φορέα, εθνικό ή ευρωπαϊκό, για να το κάνουμε αυτό πράξη.

Νομιμότητα παντού στην πάταξη της φοροδιαφυγής, γιατί να ξέρετε ότι όταν το ταμείο του κράτους ενισχύεται, αυτό προέρχεται και σε έναν βαθμό από το γεγονός ότι μπορέσαμε να κάνουμε βήματα στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Και όταν η κυβέρνηση έρχεται σήμερα και λέει, θα μπορέσω να μονιμοποιήσω αυτή τη βοήθεια που δίνουμε στους συνταξιούχους στο τέλος κάθε έτους ή ερχόμαστε και λέμε, γιατί ξέρουμε ότι όσοι είναι στο ενοίκιο έχουν πρόβλημα, ότι θα γυρίσουμε ένα ενοίκιο πίσω σε κάθε ενοικιαστή τον μήνα Νοέμβριο, αυτά δεν γίνονται επειδή τα λεφτά πέφτουν από τον ουρανό. Γίνονται επειδή έχουμε τακτοποιημένα δημόσια οικονομικά, επειδή αντιμετωπίζουμε τη φοροδιαφυγή, επειδή έχουμε ανάπτυξη και επειδή το μέρισμα της ανάπτυξης μπορεί τελικά να επιστρέφει στους πολίτες, που είναι και οι πρώτοι που το δικαιούνται.

Αυτά, λοιπόν, ήθελα να σας πω σήμερα και επιτρέψτε μου να κλείσω με μία προσωπική αναφορά, το ανέφερε ο κ. Δήμαρχος. Σαν σήμερα πριν από οκτώ χρόνια έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Και είναι πράγματι μια πολύ ενδιαφέρουσα σύμπτωση ότι είχε βρεθεί εδώ στην Ερέτρια, σας είχε παραχωρήσει το «Νησί των Ονείρων» επί δημαρχίας του πατρός του σημερινού Δημάρχου. Έτσι τα φέρνει μερικές φορές η ζωή. Αυτές είναι οι ενδιαφέρουσες ιστορικές συγκυρίες.

Οπότε πρέπει να σας πω ότι αισθάνομαι και εγώ μία παραπάνω υποχρέωση να σταθώ αρωγός στον Δήμαρχο, στον Περιφερειάρχη για να μπορέσουμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα γι’ αυτόν τον θαυμάσιο Δήμο, γι’ αυτή τη θαυμάσια πόλη την οποία και εγώ τόσο αγαπώ.

Να είστε καλά. Καλημέρα, καλή δύναμη, καλή συνέχεια.

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Ερέτριας και τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Ερέτριας

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός μετέβη στο Δημαρχείο Ερέτριας, όπου συζήτησε με τον Δήμαρχο Νίκο Γουρνή και τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό για τα έργα υποδομής στην περιοχή με αιχμή την ωρίμανση των μελετών όσον αφορά τη δημιουργία φράγματος και αρδευτικών δικτύων. Επίσης, συνομίλησε με πυροσβέστες και προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας για τον σχεδιασμό και την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού για τη νέα αντιπυρική περίοδο.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το αρχαίο θέατρο της Ερέτριας, στο οποίο φιλοξενούνται παραστάσεις μετά την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης, το 2023, τον αρχαιολογικό χώρο και το αρχαιολογικό μουσείο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον Προϊστάμενο Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας Δημήτρη Χριστοδούλου και ενημερώθηκε για τα έργα που έχουν υλοποιηθεί και τα σχέδια ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων.



Σχολιάστε εδώ