
Σ. Φάμελλος: «Έγγραφο με προειδοποιήσεις ασφαλείας για τον σιδηρόδρομο είχε φτάσει στον κ. Μητσοτάκη – Πρέπει να τεθούν ερωτήματα και για τον κ. πρωθυπουργό»
O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος έκανε γνωστό πως υπάρχει έγγραφο που είχε παραλήπτες το γραφείο του πρωθυπουργού όπως ανέφερε σς συνέντευξη του στο Action24 και την εκπομπή «Πίσω από τις Γραμμές» με τους Γιώργο Πιέρρο, Δημήτρη Τάκη και Ελένη Καλογεροπούλου.
«Υπάρχει έγγραφο το οποίο έχει φτάσει και στον κ. Μητσοτάκη για τα θέματα ασφάλειας των σιδηροδρόμων; Ξέρετε κάτι τέτοιο; Εγώ λοιπόν σας λέω ότι υπάρχει. Υπάρχει έγγραφο το οποίο έχει φτάσει από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών στις 20 Σεπτεμβρίου του 2021, που πρώτο παραλήπτη έχει τον κύριο Πρωθυπουργό και αναφέρει ότι: «Ο ΟΣΕ λειτουργεί σε κόκκινη γραμμή. Υπάρχει φόβος και αγωνία για την εξασφάλιση ασφαλούς λειτουργίας και οι δυσμενείς εξελίξεις δεν πρέπει να αποδοθούν στο ανθρώπινο λάθος, όπως γίνεται συνήθως». Σας θυμίζει κάτι αυτό; Γιατί ειπώθηκε στη συνέχεια. Και συνεχίζει πως: «η μη αντιμετώπιση της κατάστασης εγκυμονεί κινδύνους για ασφάλεια εργαζομένων, αλλά και για την ασφάλεια της κυκλοφορίας». τόνισε.
Όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε πως «δεν έχει αρνηθεί κανείς ότι περάσαμε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο, η οποία έχει πλήξει την αξιοπιστία του. Έχουμε πάρει μια απόφαση να αλλάξουμε σελίδα. Ωστόσο, δεν αρκεί μόνο η αλλαγή προέδρου και γι’ αυτό έχουμε πει ξεκάθαρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να αλλάξει συνολικά. Εκεί στοχεύει και το συνέδριο που έχουμε σε λιγότερο από ένα μήνα. Είναι η ευκαιρία, αλλά και ο τρόπος, να αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στο επίπεδο της απεύθυνσης και στο επίπεδο των προσώπων, καθώς θα εκλεγούν νέα όργανα.»
Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη:
Γ. Πιέρρος: Πρόεδρε θέλω να ξεκινήσω με το βαρόμετρο της Opinion Poll, τη δημοσκόπηση όπως δημοσιεύτηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Action24. Σας παραθέτω την εκτίμηση της ψήφου που είναι στο 5,8% για το κόμμα σας και στην εκτίμηση της ψήφου διαχρονικά έχει και μια μικρή πτώση. Θα ήθελα, λοιπόν, να μου πείτε πώς βλέπετε αυτό το ποσοστό του κόμματός σας και γιατί θεωρείτε ότι εμφανίζεται και πτώση του ποσοστού;
Σ. Φάμελλος: Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι υπάρχουν συνολικότερες εκτιμήσεις που πρέπει να βγουν. Θα αναφερθώ στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν θα αποφύγω την ερώτηση, αλλά υπάρχει ζήτημα μεγάλο με την κριτική που κάνει η κοινωνία στην πολιτική, στην κυβέρνηση και στα υπόλοιπα κόμματα. Υπάρχει διάχυτη μια αγωνία κι ένας θυμός της κοινωνίας, ο οποίος εκφράζεται και από τις άλλες παραμέτρους της δημοσκόπησης, όπως με τα Τέμπη, και πιστεύω ότι θα τα συζητήσουμε όλα αυτά.
Όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν έχει αρνηθεί κανείς ότι περάσαμε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο, η οποία έχει πλήξει την αξιοπιστία του. Έχουμε πάρει μια απόφαση να αλλάξουμε σελίδα. Ωστόσο, δεν αρκεί μόνο η αλλαγή προέδρου και γι’ αυτό έχουμε πει ξεκάθαρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να αλλάξει συνολικά. Εκεί στοχεύει και το συνέδριο που έχουμε σε λιγότερο από ένα μήνα. Είναι η ευκαιρία, αλλά και ο τρόπος, να αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στο επίπεδο της απεύθυνσης και στο επίπεδο των προσώπων, καθώς θα εκλεγούν νέα όργανα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να αλλάξει προκειμένου να συνομιλήσει ξανά αξιόπιστα με την κοινωνία. Παρόλα αυτά, ίσως το βλέπετε και εσείς, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η πιο αξιόπιστη πολιτική δύναμη, η οποία όχι μόνο αποκαλύπτει τα ελλείμματα της κυβέρνησης, αλλά καταθέτει μια πρόταση και για την επόμενη μέρα. Παράλληλα για την προοπτική μιας προοδευτικής διεξόδου, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η πιο συνεπής δύναμη αυτή τη στιγμή και έχει ξεκάθαρο δρομολόγιο.
Αυτή η αλλαγή, όμως, σαφέστατα δεν θα γίνει εύκολα. Το σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας που δημιουργήθηκε την προηγούμενη περίοδο, και αυτό αφορά και την προηγούμενη ηγεσία, όπως έχουμε αναγνωρίσει, αποτυπώνεται στο ποσοστό. Υπήρξε περίοδος που και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ντρέπονταν για την κατάσταση η οποία υπήρχε. Για αυτό και αποφασίσαμε να αλλάξουμε, για αυτό και περάσαμε από δύσκολα οργανωτικά μονοπάτια και τραγικές στιγμές.
Δημ. Τάκης: Αν λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει την πιο αξιόπιστη πρόταση, την πιο αξιόπιστη λύση, την καλύτερη αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση, το πιο αξιόπιστο πρόγραμμα εναλλακτικής διακυβέρνησης και παίρνει 5% κ. Φάμελλε, προφανώς ή οι πολίτες είναι ηλίθιοι ή η αξιόπιστη πρότασή σας δεν είναι αξιόπιστη.
Σ. Φάμελλος: Θα μου επιτρέψετε να διαβάζουμε τις δημοσκοπήσεις ως φωτογραφία της στιγμής και αντικειμενικά. Ως προς την πρόταση της προοδευτικής διεξόδου, για την οποία οι πολίτες σε πολλές δημοσκοπήσεις έχουν πει ότι χρειάζεται απέναντι στα αδιέξοδα που δημιουργεί κ. Μητσοτάκης, την πιο συνεπή στάση την έχει ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως προς το πολιτικό αποτέλεσμα. Ως προς το περιεχόμενο των προτάσεων, τα θέματα της ακρίβειας, του δικαίου, της υγείας, είναι στην πρώτη γραμμή της ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Δεν είπα όμως ότι έχουν ολοκληρωθεί οι αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προκειμένου να μπορέσει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος απαιτείται το Συνέδριο και η εκλογή των νέων οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Διότι είναι ξεκάθαρο το θέμα της αξιοπιστίας, της αποτελεσματικότητας, αλλά και της ανατρεπτικότητας στην πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αυτά πρέπει να αποδειχθούν στην κοινωνία και η κοινωνία είναι δύσπιστη για όλη την πολιτική σκηνή και για την κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν είναι έξω από αυτό το κάδρο. Δεν περάσαμε εύκολες στιγμές, ήταν πάρα πολύ άσχημες στιγμές και τώρα δυσπιστεί η κοινωνία. Το καταλαβαίνουμε απόλυτα και για τον λόγο αυτό πρέπει να αλλάξουμε, ώστε να υπάρξει λύση στην ελληνική κοινωνία. Προσπαθούμε χωρίς κομματικό εγωισμό και με ειλικρινή αγωνία να είμαστε απόλυτα σοβαρή και αξιόπιστη λύση για το τι χρειάζεται η χώρα σήμερα. Πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα στη χώρα και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση.
Γ. Πιέρρος: Ένα ακόμα ερώτημα θέλω να σας κάνω. Με βάση τη δημοσκόπηση βλέπουμε μια αλλαγή στάσης των πολιτών μετά την έκδοση του πορίσματος του Πολυτεχνείου, που το πιάνει χρονικά η δημοσκόπηση. Βλέπω στα στοιχεία ότι έχουμε ένα 25% των πολιτών που έχει μετακινηθεί. Αφαιρείται από αυτούς που πιστεύουν ότι έχει γίνει συγκάλυψη. Το συνολικό ποσοστό πλέον εκείνων που πιστεύουν στην συγκάλυψη είναι στο 50%. Δηλαδή, έχουμε κόσμο ο οποίος μετακινήθηκε μετά το πόρισμα του Πολυτεχνείου και δεν πιστεύει πια ότι υπάρχει συγκάλυψη από την πλευρά της κυβέρνησης. Πώς το βλέπετε;
Σ. Φάμελλος: Άκουσα το εύρημα ερχόμενος εδώ, οφείλω να σας πω ότι υπάρχουν κι άλλα στοιχεία σε σημερινές δημοσκοπήσεις, στις οποίες οι πολίτες θεωρούν ότι η κυβέρνηση έχει ευθύνη για τη συγκάλυψη σε πολύ υψηλότερα ποσοστά.
Γ. Πιέρρος: Κι αυτό καταγράφεται.
Σ. Φάμελλος: Σε κάθε περίπτωση δεν έχει σημασία τι εκτιμώ εγώ για τη δημοσκόπηση ή τι εκτιμώ εγώ για τις απόψεις των πολιτών. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πιστεύει ακράδαντα ότι όχι απλά υπήρχε συγκάλυψη, αλλά ότι υπήρχε σχέδιο συγκάλυψης το οποίο ξεκινούσε από το Μαξίμου.
Ελ. Καλογεροπούλου: Πάμε τώρα στο θέμα της Προανακριτικής. Κύριε Φάμελλε, το τελευταίο χρονικό διάστημα κάνετε μια συζήτηση με τη Νέα Αριστερά προκειμένου να καταθέσετε μια κοινή πρόταση για προανακριτική επιτροπή για το θέμα των Τεμπών. Πριν από λίγο εδώ ο κ. Χαρίτσης είπε, διαφωνώντας με το να ενταχθεί και να ελεγχθεί ο πρωθυπουργός, ότι η λογική της Νέας Αριστεράς είναι να μην κάνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη από θύτη θύμα. Θέλω να σας ρωτήσω, εσείς θα βάλετε στη πρότασή σας τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Δηλαδή, θα του αποδώσετε ευθύνες; Τι είδους ευθύνες θα του αποδώσετε; Και αν δεν συμφωνήσετε με τη Νέα Αριστερά, θα καταθέσετε την πρότασή σας και πώς;
Σ. Φάμελλος: Θα μου επιτρέψετε να ενημερώσω και εσάς, τους τηλεθεατές και τις τηλεθεάτριές σας για το τι σημαίνει ανάγνωση μιας δικογραφίας και προετοιμασία μίας πρότασης Προκαταρκτικής Επιτροπής. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ξεκαθαρίσει ότι σε αυτή τη διαδικασία θα είναι η φωνή της Δικαιοσύνης και της Κοινωνίας. Γιατί σήμερα η Κοινωνία και η Δικαιοσύνη στο θέμα αυτό δεν έχουν φωνή, αναζητούν λύσεις και αναζητούν προτάσεις.
Στην περίπτωση της Δικαιοσύνης η ευθύνη είναι της Βουλής, καθώς πρέπει να υλοποιήσει τη διαδικασία της προκαταρκτικής έρευνας.
Το δεύτερο είναι ότι εμείς θέλουμε να αναζητηθούν όλες οι ευθύνες και να τεθούν όλα τα ερωτήματα, όσο ψηλά κι αν απευθύνονται, διότι δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να αφήσουμε κάτι στην άκρη έχοντας απέναντι την κοινωνία, μετά από ένα τέτοιο έγκλημα, ένα τέτοιο τραγικό δυστύχημα που συνοδεύτηκε με το έγκλημα της συγκάλυψης.
Το λέω αυτό γιατί η δικογραφία που έρχεται στη Βουλή είναι τεράστια. Μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες αρχεία, εκατοντάδες χιλιάδες σελίδες και για αυτό είμαστε πολύ προσεκτικοί. Λέγοντας αυτό κάνω και μία έμμεση κριτική προς την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, καθώς έχει σημασία να μην μείνει τίποτα έξω, γιατί ούτε αυτό θα μας το συγχωρέσει η κοινωνία. Έχουμε μια πολύ σημαντική ευθύνη. Εμείς με πολλή προσοχή και σεβασμό θα δούμε και τις συσχετιζόμενες δικογραφίες. Δεν ξέρω αν έχετε ενημερωθεί εσείς και αν είναι ενήμεροι και οι πολίτες, αλλά μέσα στον φάκελο που ήρθε στη Βουλή περιλαμβάνονται και συσχετιζόμενες δικογραφίες. Δεν είναι μόνον η κυρία δικογραφία που αφορά τη σύγκρουση αυτή καθαυτή, αλλά και πολλά άλλα αρχεία. Θεωρώ πιθανό μέσα στην ταχύτητα ανάγνωσης να μην έχουν όλα αυτά εντοπιστεί από τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά εδώ είμαστε για να δοθούν απαντήσεις. Άρα, πρέπει εμείς να μαζέψουμε όλα τα ερωτήματα, και όχι τις αποδείξεις, για να γίνει προκαταρκτική επιτροπή.
Μπαίνει λοιπόν το ερώτημα αν υπάρχουν ερωτήματα τα οποία απευθύνονται και προς τον κ. Πρωθυπουργό ή θέματα στα οποία εμπλέκεται το όνομα του κ. Πρωθυπουργού. Υπάρχει η δυνατότητα ή πιθανότητα κάποιο από τα κόμματα να τα αφήσει έξω από την πρότασή του με πολιτικούς όρους; Δηλαδή θα καταστήσουμε την πολιτική περισσότερο αναξιόπιστη στα μάτια της κοινωνίας; Επειδή λοιπόν προκύπτει ένα έγγραφο το οποίο περιλαμβάνει το όνομα του Πρωθυπουργού, εμείς έχουμε πει, περιλαμβάνοντας και την περίοδο της σημερινής διακυβέρνησης και την περίοδο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και την περίοδο πριν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ότι ζητάμε έλεγχο για όλους και για όλα τα πιθανά αδικήματα.
Θέλω να σας πω ότι αν δεν μπουν αυτά στην Προκαταρκτική δεν θα απαντηθούν πουθενά. Δηλαδή, όποιος δεν τα θέσει θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη ότι δεν θα κριθούν και δεν θα ελεγχθούν αλλού. Εγώ λοιπόν λέω ότι αυτός δεν θα είναι ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν θα αναλάβει την ευθύνη να μείνει κάτι κρυφό και αναπάντητο. Δεν κάνει δίωξη η Προκαταρκτική Επιτροπή. Η Προκαταρκτική Επιτροπή πρέπει να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα.
Ας δούμε αν υπάρχουν στοιχεία και θα θέσω υπόψιν σας δύο παραδείγματα. Επειδή εμείς είμαστε απολύτως σοβαροί, δεν θα βιαστούμε να υποβάλλουμε κάτι γρήγορα μόνο και μόνο για να ανταποκριθούμε σε ένα πολιτικό ντιμπέιτ. Δεν μας κινεί ο κομματικός εγωισμός. Πρέπει να κάνουμε πολύ αξιόπιστη προσπάθεια.
Ένα ερώτημα που προκύπτει είναι: Υπάρχει έγγραφο το οποίο έχει φτάσει και στον κ. Μητσοτάκη για τα θέματα ασφάλειας των σιδηροδρόμων; Ξέρετε κάτι τέτοιο; Εγώ λοιπόν σας λέω ότι υπάρχει. Υπάρχει έγγραφο το οποίο έχει φτάσει από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών στις 20 Σεπτεμβρίου του 2021, που πρώτο παραλήπτη έχει τον κύριο Πρωθυπουργό και αναφέρει ότι: «Ο ΟΣΕ λειτουργεί σε κόκκινη γραμμή. Υπάρχει φόβος και αγωνία για την εξασφάλιση ασφαλούς λειτουργίας και οι δυσμενείς εξελίξεις δεν πρέπει να αποδοθούν στο ανθρώπινο λάθος, όπως γίνεται συνήθως». Σας θυμίζει κάτι αυτό; Γιατί ειπώθηκε στη συνέχεια. Και συνεχίζει πως: «η μη αντιμετώπιση της κατάστασης εγκυμονεί κινδύνους για ασφάλεια εργαζομένων, αλλά και για την ασφάλεια της κυκλοφορίας».
Ελ. Καλογεροπούλου: Αυτό υπάρχει στη δικογραφία.
Σ. Φάμελλος: Υπάρχει στη δικογραφία και είναι κατατεθειμένο από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών. Δικαιούται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να το κρύψει; Αλλά το ερώτημα είναι: Δικαιούνται άλλα κόμματα να το κρύψουν ή να το υποτιμήσουν; Δεν πρέπει να τεθεί το ερώτημα; Εγώ λέω ότι και για σημαντικότερα θέματα ή και για άλλα ελάσσονος σημασίας πρέπει να τεθούν τα ερωτήματα και να δοθούν απαντήσεις. Η κοινωνία δεν θα επιτρέψει να μην δοθούν απαντήσεις.
Δεύτερο ζήτημα υπάρχει μέσα στη δικογραφία και η συσχετιζόμενη δικογραφία του μπαζώματος. Εδώ λοιπόν εγώ βλέπω σε συνέντευξη του κ. Πρωθυπουργού στον κ. Σρόιτερ δηλώνει πως είναι σίγουρος ότι «όλα έγιναν με καλό σκοπό» και δεύτερον ότι «έγιναν κάποιες πράξεις στο πεδίο με καλούς σκοπούς». Μετά από αυτή τη συνέντευξη, έχει προκύψει από τα πορίσματα και του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και του κ. Καρώνη ότι υπήρχε αλλοίωση, καταστροφή στοιχείων του πεδίου που δεν δίνουν τη δυνατότητα να πάμε σε ολοκληρωμένα συμπεράσματα. Ποιος λοιπόν θα μας απαντήσει αν έγινε με καλό σκοπό ή όχι η αλλοίωση του πεδίου; Εγώ λέω ότι αυτά είναι ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.
Σε κάθε περίπτωση, θέλω να είμαι απολύτως σοβαρός, αυτά είναι ζητήματα τα οποία προκύπτουν από την ανάγνωση. Όμως εμείς, αν δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι, δεν θα ολοκληρώσουμε μια πρόταση. Οποιαδήποτε συζήτηση με τη Νέα Αριστερά, με την οποία πράγματι έχουμε κάνει εδώ και καιρό μια συνάντηση και έχουμε συμφωνήσει με μεγάλη σοβαρότητα να αξιολογήσουμε όλα τα ερωτήματα, θα γίνει όταν έχουμε όλα τα στοιχεία. Δεν μιλάμε για αποδείξεις, ούτε για σοβαρές ενδείξεις. Η Προκαταρκτική και η Κοινωνία θέλουν απαντήσεις σε ερωτήματα. Με σοβαρότητα θα κάνουμε τη συζήτηση με τη Νέα Αριστερά με βάση στοιχεία που υπάρχουν, όχι με βάση την πολιτική επιδίωξη. Το αντίθετο θα ήταν κατακριτέο, δηλαδή διαχειριστούμε δεδομένα τα οποία βρίσκουμε με πολιτικό κίνητρο ή επιδίωξη.
Γ. Πιέρρος: Με την επιχειρηματολογία και με τα συγκεκριμένα στοιχεία με οδηγείτε, εντίμως σας το λέω, να συμπεράνω ότι είστε στην κατεύθυνση και θα έλεγα και ορθολογικά, με βάση αυτά που λέτε τώρα, να βάλετε στο κείμενό σας τον κ. Μητσοτάκη. Σας το ρωτώ λοιπόν: Θα τον βάλετε; Και αν η Νέα Αριστερά, που είναι άλλο κόμμα και καταλαβαίνω το σεβασμό που δείχνετε και θεσμικά, δεν είναι προς την κατεύθυνση του να μπει ο κ. Μητσοτάκης, θα προχωρήσετε μόνοι σας; Θα αναζητήσετε και άλλους βουλευτές; Δεν είστε άλλωστε μακριά, 26 έχετε. Απαντήστε μου όμως σας παρακαλώ καθαρά στο αν θα βάλετε τον κ. Μητσοτάκη και αν κατευθύνεστε προς τα εκεί, γιατί εγώ σας ξαναλέω, επειδή μας το είπατε πολύ λογικά και με επιχειρήματα, πως καταλαβαίνω ότι εκεί πάτε.
Σ. Φάμελλος: Έχω πει και έχουμε πει ξεκάθαρα ότι πρέπει να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα, όσο ψηλά και αν απευθύνονται. Στην περίπτωση της σύγκρουσης το ποιος γνώριζε τα θέματα ασφάλειας και τι έκανε είναι κρίσιμο ερώτημα και οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν θεσμικά, δεν μπορεί να δοθούν εξωθεσμικά. Δεν μπορεί να γίνει αλλού αυτό το ερώτημα. Το επαναλαμβάνω: Δεν μπορεί η Δικαιοσύνη αλλιώς να διερευνήσει αυτό το ερώτημα, άρα πρέπει κάπου να απαντηθεί. Και το δεύτερο ζήτημα που έχουμε θέσει είναι πως πρέπει να αποκαλυφθεί ποιος ήταν ο εντολέας της συγκάλυψης. Γιατί η συγκάλυψη υπήρχε.
Αναρωτιέμαι λοιπόν ποιος φοβάται τα ερωτήματα; Ποιος δεν θέλει να απαντηθούν τα ερωτήματα; Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πάντως δεν τα φοβάται. Για αυτό και λέμε πως η έρευνα να γίνει σε βάθος και να τεθούν ερωτήματα και για τον Χρήστο Σπίρτζη, πράγμα που έχει ζητήσει και ο ίδιος, και για την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και για την περίοδο πριν από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Με τα στοιχεία που έχω μέχρι στιγμής, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η ανάγνωση, προφανώς σας λέω ότι πρέπει να τεθούν ερωτήματα και για τον κ. Πρωθυπουργό. Σας είπα ήδη δύο παραδείγματα. Θα πρέπει να ολοκληρώσουμε την επεξεργασία, σαφέστατα να συνταχθεί ένα υπόβαθρο που να συσχετίζει αυτά τα ερωτήματα με διερευνούμενα αδικήματα, για το αν δηλαδή συνδέονται με το αδίκημα της ασφάλειας των συγκοινωνιών. Και σαφέστατα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα επιδιώξει μόνο να συντάξει αυτά τα ερωτήματα για τον εαυτό του. Θέλουμε αυτά να τεθούν και θεσμικά στη Βουλή, δηλαδή να έχουν 30 υπογραφές. Το έχουμε πει εκ των προτέρων ότι πρέπει να γίνει.
Ελ. Καλογεροπούλου: Κύριε Πρόεδρε αν δεν συμφωνήσει η Νέα Αριστερά, που θα που θα αναζητήσετε ψήφους; Στους ανεξάρτητους βουλευτές; Θα απευθυνθείτε στην Πλεύση Ελευθερίας, στην κυρία Κωνσταντοπούλου; Πού θα βρεθούν; Γιατί μιλάμε για τέσσερις βουλευτές.
Σ. Φάμελλος: Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι αν τα ερωτήματα τεθούν με βάση συγκεκριμένα στοιχεία, όλοι θα είμαστε πάρα πολύ σοβαροί απέναντί στις απαντήσεις που θα δώσουμε. Είναι προφανές ότι δεν θα κάνω υποθέσεις σε αυτή τη φάση. Γιατί να υποθέσω ότι δεν θα υπάρχει αξιόπιστη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της ανάγνωσης; Αφού την κάνουμε εκ παραλλήλου. Εγώ σας ανέφερα δύο στοιχεία τα οποία υπάρχουν στη δικογραφία, δεν αναφέρθηκα σε κάτι που είναι εκτός.
Ελ. Καλογεροπούλου: Ναι αλλά υπάρχει και η άποψη του κ. Χαρίτση όπως την εξέφρασε πριν, ότι δεν θα κάνουν τον Πρωθυπουργό από θύτη, θύμα.
Σ. Φάμελλος: Δεν είμαι ο Αλέξης Χαρίτσης, ούτε μιλάω εκ μέρους του. Η δική μου τοποθέτηση είναι πως κανείς δεν θα αναλάμβανε την ευθύνη να θέσει ερωτήματα στην Προκαταρκτική με πολιτικούς ή κομματικούς όρους. Εμείς δεν θα θέσουμε με πολιτικούς όρους ερωτήματα στην Προκαταρκτική. Μόνο με βάση την αλήθεια θα το κάνουμε. Θεωρώ ότι το κίνητρο αυτό θα είναι ίδιο στη συζήτησή μας. Επαναλαμβάνω, αν κάποιος επεδίωκε με πολιτικούς όρους να δημιουργήσει ερωτήματα, θα ήταν κατακριτέο. Εμείς δεν το κάνουμε. Ούτε θα προσθέσουμε ούτε θα αφαιρέσουμε στοιχεία με βάση πολιτικούς όρους.
Δημ. Τάκης: Κύριε Φάμελλε, επειδή έχουμε και το προηγούμενο της Novartis, όπου δέκα πολιτικά πρόσωπα κρεμάστηκαν, όπως λέγαμε, στα μανταλάκια, με στοιχεία που στην πορεία προέκυψε ότι δεν ήταν καν στοιχεία, μας διαβάσατε ένα δελτίο Τύπου ή ένα έγγραφο συνδικαλιστών. Σωστά; Αυτό δεν μου είπατε; Αυτό του 2021 που πήγε στο Μαξίμου από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών. Θα παραπέμψετε έναν Πρωθυπουργό σε Προανακριτική Επιτροπή με βάση ένα έγγραφο συνδικαλιστών; Φοβάμαι ότι όταν καταθέτει ένα κόμμα πρόταση Προανακριτικής Επιτροπής και καταθέτει για πρόσωπα, καταθέτει και τα αδικήματα που θα συνοδεύουν το κάθε πρόσωπο. Δεν είναι ερωτήματα η Προανακριτική, η Προανακριτική είναι κατηγορίες.
Σ. Φάμελλος: Είναι προφανές ότι όταν ολοκληρώσουμε την πρότασή μας θα συνδέσουμε τα ερωτήματα με τα αδικήματα που πρέπει να διερευνηθούν. Το ερώτημα θα είναι πολύ συγκεκριμένο, να σας το πω ξανά: Υπήρξε ή όχι διακινδύνευση; Στο έγκλημα των Τεμπών η σύγκρουση προέκυψε με ευθύνη πολιτικών προσώπων που επέτρεψαν διακινδύνευση; Αυτό θα το θέσουμε συγκεκριμένα. Δεν δικαιούμαστε να το κρύψουμε. Αντιθέτως, υποχρεούμαστε να το θέσουμε.
Η παραπομπή, η οποία γίνεται στο Δικαστικό Συμβούλιο γίνεται μετά τις εργασίες της Προκαταρκτικής. Στην Προκαταρκτική τίθενται ερωτήματα με συσχέτιση προσώπων και αδικημάτων. Θέλω να είμαστε ακριβείς γιατί δεν θέλω να δημιουργηθεί κανένας μπαμπούλας, καμία ψευδής εντύπωση για το τι είναι αυτό που κάνουμε. Η κοινωνία θέλει απαντήσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα θέσει τις ερωτήσεις. Αν κάποιος δεν αντέχει τις απαντήσεις, να αναλάβει την ευθύνη.
Δημ. Τάκης: Με αυτή την έννοια μου λέτε, κ. Πρόεδρε, ότι το κόμμα σας θα προτείνει να παραπεμφθεί ο Πρωθυπουργός για κακούργημα, γιατί αυτό είναι η παρακώλυση συγκοινωνιών, για διερεύνηση τυχόν κακουργήματος με βάση ένα έγγραφο συνδικαλιστών και τη σχετιζόμενη δικογραφία με το μπάζωμα. Σωστά;
Σ. Φάμελλος: Είναι κάτι υποτιμητικό όταν αναφέρεστε σε έγγραφο συνδικαλιστών;
Δημ. Τάκης: Όχι δεν είναι. Σας ρωτώ αν το κατάλαβα καλά.
Σ. Φάμελλος: Αν υπάρχει οποιοδήποτε στοιχείο σχετικά με το αν ήταν ενήμερος ο κ. Πρωθυπουργός για τον κίνδυνο ασφάλειας και απαιτείται μια απάντηση για το τι έκανε, πρέπει να τεθεί το ερώτημα; Ναι ή όχι;
Δημ. Τάκης: Μπορεί να τον καλέσει ως μάρτυρα η Προανακριτική για να το απαντήσει. Εσείς δεν θα τον καλέσετε ως μάρτυρα, θα τον παραπέμψετε για κακούργημα.
Σ. Φάμελλος: Έχουμε κακή εμπειρία από τον κ. Μητσοτάκη. Τον καλέσαμε ως μάρτυρα για το μπάζωμα Τριαντόπουλου και απέφυγε, όχι μόνο να έρθει ως μάρτυρας, αλλά να λειτουργήσει η ίδια η Προανακριτική. Ο κ. Μητσοτάκης ευθύνεται για μια παραβίαση του Συντάγματος και του νόμου, σε μια προανακριτική που τολμώ να πω ότι ήταν στημένη. Εγώ λοιπόν δεν έχω να απολογηθώ για κάτι. Ο κ. Μητσοτάκης έχει να απολογηθεί γιατί δεν ήρθε ως μάρτυρας. Άρα, έχουμε ήδη ένα θέμα το οποίο έρχεται να απαντήσει σε εσάς. Εγώ λέω ότι τα ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν.
Πρέπει να έχουμε δεδομένα, στοιχεία και μια πολύ σοβαρή επεξεργασία τους, καθώς εμείς θέλουμε να υπάρχουν οι τριάντα και πλέον υπογραφές βουλευτών για να χρειαστεί να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα και να αποδειχθεί το αν η κυβέρνηση θέλει τελικά να απαντηθούν. Οι περισσότεροι Έλληνες και Ελληνίδες ήδη πιστεύουν ότι η συγκάλυψη έγινε γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να δοθούν απαντήσεις, καθώς υπάρχουν ερωτήματα για ευθύνες της κυβέρνησης σε ότι αφορά στην αλλοίωση του τόπου και την προσβολή μνήμης νεκρού -γιατί αυτό σημαίνει αλλοίωση του τόπου- για να μην δοθούν απαντήσεις, καθώς υπάρχουν και άλλα ζητήματα.
Υπάρχει ολόκληρο μνημόνιο της Hellenic Train με το Υπουργείο που προέβλεπε ότι θα κάνει η εταιρεία έργα τουλάχιστον 650 εκατομμυρίων. Στον νομό όλα αυτά γίνανε 570 εκατομμύρια λιγότερα. Αναρωτιέμαι αν αυτό είναι ή δεν είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί. Αν αποτελεί απιστία κατά του ελληνικού κράτους, κατά των πολιτών ή δεν είναι. Γιατί δεν έχει τεθεί αυτό; Επίσης γιατί δεν περιλαμβάνεται το θέμα της παράνομης μετάταξης του σταθμάρχη στην πρόταση που έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ; Αυτά τα ερωτήματα εμείς θα τα θέσουμε και θα ζητήσουμε να υπάρξουν πάνω από τριάντα υπογραφές.
Γ. Πιέρρος: Ένα ερώτημα σας το λέω εκλαϊκευμένα για να γίνουμε όσο πιο κατανοητοί μπορούμε. Επειδή συνταγματικά όντως έχετε την ανάγκη αναζήτησης και άλλων βουλευτών, πλέον της κοινοβουλευτικής της ομάδας που αριθμεί 26 βουλευτές, θα βάλει ο Φάμελλος νερό στο κρασί του για να τους εξασφαλίσει; Αν ένας όρος αυτών είναι το να μην περιληφθεί το όνομα Μητσοτάκης στο πόρισμα αλλά να πάτε σε όλα τα άλλα, θα αναζητήσετε βουλευτές από αλλού; Δηλαδή, μπορεί να δείτε ανεξάρτητους; Μπορεί να πάτε μόνος σας;
Σ. Φάμελλος: Τους Έλληνες πολίτες και τις Ελληνίδες είμαι σίγουρος ότι τους ενδιαφέρει πρώτα απ’ όλα αν λέω την αλήθεια και αν θα τιμήσω τον όρκο μου και εγώ και όλη κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Από εκεί θα ξεκινήσω. Οφείλω να σας πω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι απολύτως αξιόπιστος στη διατύπωση πρότασης και στη συνέχεια θα είναι και δημοκρατικός και συναινετικός για να υπάρξουν και υπογραφές. Ωστόσο δεν θα κρύψουμε κάτι. Δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα. Η κοινωνία αμφισβητεί την πολιτική γιατί η πολιτική δεν ήταν μέχρι τώρα συνεπής.
Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλάζει σημαίνει ότι θα είναι συνεπής απέναντι σε αυτά που έχει ανάγκη ελληνική κοινωνία. Και είναι πάρα πολλά και μεγάλα. Πάντως δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάνουμε μια συζήτηση για το αν φοβάται η κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις; Φοβάται; Εγώ πιστεύω ότι κανείς δεν φοβάται την αλήθεια. Να έρθουν να δοθούν οι απαντήσεις. Αυτό προβλέπει το Σύνταγμα. Δεν έχω κανένα άλλο ερώτημα. Είμαι υποχρεωμένος να ξεκινώ καλόπιστα γιατί έτσι συμμετέχω στην πολιτική. Δεν πιστεύω ότι φοβάται κανείς πάντως. Να το ξεκαθαρίσω. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν φοβάται τις απαντήσεις.
Γ. Πιέρρος: Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι απαντήσατε καθαρά. Επειδή με συνέπεια έχετε αναφερθεί στην κατάσταση στη Γάζα και θα έλεγα και εγκαίρως, θέλω να μας πείτε πώς βλέπετε την κατάσταση σήμερα και τι θεωρείτε ότι μπορεί πέρα από το βήμα του ΟΗΕ, στο οποίο μάλιστα έχει και την προεδρία αυτή την περίοδο η χώρα μας, περαιτέρω να κάνει η ελληνική κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή. Γιατί είναι ένα θέμα το οποίο ξεπερνά προφανώς τα εθνικά.
Σ. Φάμελλος: Θα σας πω εκ των προτέρων ότι η κυβέρνηση δεν έχει αξιοποιήσει το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, δηλαδή το ότι είμαστε τώρα μη μόνιμο μέλος. Θεωρώ ότι η εξέλιξη μέχρι και σήμερα ήταν ντροπιαστική για την Ελλάδα. Είναι ντροπή για μια χώρα, η οποία αποτελεί κοιτίδα αξιών δημοκρατίας -γιατί δεν υποτιμώ καθόλου το παρελθόν και τον ρόλο που έχει παίξει η Ελλάδα στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, τον ρόλο που έχει η σύγχρονη Ελλάδα στα θέματα ειρήνης και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τη σχέση που έχουμε με την Παλαιστίνη-. Θεωρώ ότι αυτό που συμβαίνει μέχρι τώρα εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη είναι ντροπή. Βρισκόμαστε πολύ πίσω από τις ανθρώπινες αξίες. Στη Γάζα χάνονται ανθρώπινες ζωές. Τελούνται καθημερινά εγκλήματα κατά της ζωής. Υπάρχει μια εξελισσόμενη γενοκτονία που περιλαμβάνει με τραγικό τρόπο αμάχους και παιδιά. Δεν μπορώ να μείνω άφωνος. Το ότι κρατάει μια τέτοια αφωνία ο κύριος Μητσοτάκης είναι συνενοχή. Δεν είναι ένας συμβιβασμός, μια μετριοπαθής θέση. Είναι συνενοχή.
Η χώρα μας θα έπρεπε να είναι η πρώτη μεταξύ των ευρωπαϊκών και άλλων χωρών που διατύπωσαν ευθέως την καταδίκη αυτής της γενοκτονίας και που ζητούν μέτρα ώστε το Ισραήλ να την σταματήσει. Μου φαίνεται αδιανόητο να υπάρχουν πάνω από 20 ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πάρει θέση και εμείς να κρυβόμαστε λέγοντας ο κ. Πρωθυπουργός πως είπε στον κ. Νετανιάχου ότι δεν συμφωνεί. Μα είναι δυνατόν; Εκπροσωπούν μια χώρα; Δεν κάνουμε μια συζήτηση διμερή. Πρέπει να πάμε ξεκάθαρα και να διατυπώσουμε όρους και από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς έχουμε τη δυνατότητα τώρα που η Ελλάδα είναι το μη μόνιμο μέλος του, αυτή τη περίοδο.
Για αυτόν τον λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και εγώ προσωπικά αναλάβαμε μια πρωτοβουλία κάνοντας τρεις παράλληλες κινήσεις.
Η πρώτη είναι πως ζήτησα μια συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος Δημοκρατίας είναι η ανώτατη πολιτειακή αρχή της χώρας και εκπροσωπεί την Ελλάδα στις διεθνείς σχέσεις. Ζήτησα ραντεβού και ο κ. Τασούλας έχει δεχτεί και έχουμε ραντεβού την άλλη Τρίτη. Θα του εκθέσω την πρότασή μας για αυτό το μεγάλο πρόβλημα, αυτή την τραγωδία, αυτή την τεράστια ανθρωπιστική κρίση.
Δεύτερη κίνηση το ότι ζήτησα από τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Κακλαμάνη, να κληθεί ο παλαιστίνιος ηγέτης κ. Αμπάς στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Είναι αίτημα που νομίζω ότι θα το δεχθεί η ελληνική Βουλή. Δεν υπάρχει λόγος να μην το δεχτεί, γιατί πρέπει και να μας ενημερώσει, αλλά και να δοθεί ένα βήμα για τη διεθνή συζήτηση προκειμένου να σταματήσει η γενοκτονία. Και απευθύνω αυτή την πρόταση για υποστήριξη και σε 4 ακόμα κόμματα: στο ΠΑΣΟΚ, στη Νέα Αριστερά, στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος και στην Πλεύση Ελευθερίας.
Και βεβαίως απάντησα και σε μια αντίστοιχη πρόταση που μας κατέθεσε ο κ. Κουτσούμπας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, για μέτρα τα οποία είναι συνεπή με δικές μας θέσεις και πρωτοβουλίες, όπως το θέμα της αναγνώρισης του Παλαιστινιακού κράτους, για το οποίο κάναμε ερώτηση εμείς τη Δευτέρα. Και για μέτρα τα οποία αποσκοπούν στο να σταματήσει τώρα αυτή η κρίση που αμφισβητεί τη ζωή, που διακινδυνεύει μικρά παιδιά προκειμένου να υπάρξει απελευθέρωση όλων των διαδρόμων ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και μια διεθνή πρωτοβουλία, η οποία θα απαιτήσει να εφαρμοστεί η απόφαση του ΟΗΕ.
Αυτό άλλωστε είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα και δυστυχώς δεν αφορά μόνον την Παλαιστίνη. Αφορά και την Κύπρο. Υπάρχουν αποφάσεις του ΟΗΕ οι οποίες δεν εφαρμόζονται. Υπάρχουν διεθνή όργανα, Διεθνείς Οργανισμοί που δεν τους σέβονται πλέον και οι ηγέτες των μεγάλων χωρών. Υπάρχει απόφαση του ΟΗΕ για το πώς μπορεί και πρέπει να υπάρξει παλαιστινιακό κράτος. Αυτή δεν εφαρμόζεται. Είναι μια πάρα πολύ παλιά απόφαση. Όπως αντίστοιχα υπάρχει απόφαση και για την Κύπρο. Δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις αυτές. Εδώ λοιπόν ευθυνόμαστε εμείς και για αυτό μίλησα νωρίτερα για την αξιοπιστία της πολιτικής.
Πρέπει να αλλάξουμε σελίδα, να μιλήσουμε με βάση τη φωνή των διεθνών οργανισμών. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το όνειδος. Είναι φρίκη αυτό που γίνεται στη Γάζα σήμερα.
Ελ. Καλογεροπούλου: Κύριε Φάμελλε, κατ’ επανάληψη έχετε μιλήσει για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. Μάλιστα, χθες ήσασταν και σε μια εκδήλωση μαζί με τον Χάρη Δούκα, τον δήμαρχο Αθηναίων και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Κινηθήκατε θα λέγαμε, πάνω στην ίδια βάση. Εντάξει, εσείς, μιλώντας περισσότερο για τη συνεργασία, ο κ. Δούκας ήταν λίγο πιο επιφυλακτικός. Εγώ θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Πώς είσαι αισιόδοξος όταν ξεκινάτε να κάνετε μία πρόταση για Προανακριτική με τη Νέα Αριστερά και δεν μπορείτε να τα βρείτε ούτε σ’ αυτό;
Σ. Φάμελλος: Οφείλω να σας πω ότι τέτοια στάση έχουμε εισπράξει αρκετές φορές όπως και αρνήσεις. Σας θυμίζω πως όταν είχαμε κάνει την πρόταση για κοινή υποψηφιότητα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας από όλα τα προοδευτικά κόμματα την είχε αρνηθεί ο κύριος Ανδρουλάκης και η Νέα Αριστερά απείχε στην τελευταία ψηφοφορία. Αντίστοιχη συζήτηση είχε γίνει και για πάρα πολλά άλλα ζητήματα, όπως για την πρόταση δυσπιστίας.
Εμείς δεν θα αλλάξουμε την επιλογή μας, που είναι προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας, επειδή οι ηγεσίες άλλων κομμάτων την αρνούνται. Γιατί το όχι που καταθέτουν δεν αφορά εμάς, αφορά τους πολίτες. Λένε όχι στους πολίτες. Οι πολίτες θέλουν να υπάρχει προοδευτική διέξοδο. Εμείς λοιπόν θα συνεχίσουμε να έχουμε τη σωστή γραμμή, αλλά ταυτόχρονα επειδή γνωρίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι το πιο συνεπές κόμμα σε αυτή τη κατεύθυνση, πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να ισχυροποιηθεί, να πιέσει περισσότερο τις εξελίξεις και να αναλάβει και περισσότερες ευθύνες. Αυτό σημαίνει ότι αλλάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και αυτό έχουμε να κάνουμε στο προσεχές Συνέδριο.
Κατανοώ και εγώ και με προβληματίζει πολλές φορές γιατί αρνούνται κάτι το οποίο είναι προφανές. Πρέπει να υπάρξει συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων και πρέπει να υπάρξει όχι ένας αντίπαλος απέναντι στον κύριο Μητσοτάκη, αλλά μια πρόταση για προοδευτική κυβέρνηση. Για να έχουμε φθηνότερες τιμές στα προϊόντα, να έχουμε φθηνότερη τιμή στην ενέργεια, για να έχουμε καλύτερους μισθούς, καλύτερα νοσοκομεία, καλύτερα σχολεία. Αυτή είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αυτό ακριβώς επιδιώκουμε να κάνουμε. Και θεωρώ ότι η επανέναρξη των δράσεων του Ινστιτούτου Πουλαντζάς, γιατί ήταν η πρώτη εκδήλωση μετά από αρκετά χρόνια, σε μια κατεύθυνση να είναι ανοιχτός ο διάλογος σε όλες τις προοδευτικές ιδέες, είναι ένα δείγμα του πώς αλλάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Θεωρώ ότι ήταν πολύ καλή η συγκυρία και η συμμετοχή του δημάρχου Αθηναίων, του Χάρη Δούκα, σε αυτή τη συζήτηση που αφορούσε την αντιφασιστική νίκη και το πρόβλημα της ειρήνης, στην επέτειο των ογδόντα χρόνων, μιας και από εκεί ξεκινάμε τη συζήτηση. Οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν και πρέπει να βρουν κοινό διάδρομο στα μεγάλα. Η ειρήνη, η ζωή, η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, η επιβίωση, η αξιοπρέπεια, το εισόδημα, είναι μεγάλα θέματα.
Δημ. Τάκης: Κύριε Πρόεδρε, επειδή είπατε ότι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι μια ευκαιρία για να ξαναπάρει το κόμμα σας μπροστά, μας μετέφερε ρεπόρτερ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χθες μια πληροφορία ότι υπάρχουν στελέχη που πιέζουν και που διαφωνούν με τη δική σας τακτική. Όπως ο κ. Πολάκης, ο κ. Παππάς. Ο κ. Πολάκης κατά δήλωσή του είπε ότι είναι ο μισός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Εάν δεν τα βρείτε στο Συνέδριο φοβάστε μια ακόμη διάσπαση μετά; Το να κάνουν νέο κόμμα;
Σ. Φάμελλος: Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουν δώσει ξεκάθαρη εντολή, σε όλους και όχι μόνο σε εμένα, να αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αυτή η αλλαγή θα γίνει και πρέπει να γίνει και ως προς την εσωτερική μας δημοκρατία, αλλά και όσον αφορά κάτι το οποίο έχει ανάγκη ο κόσμος της Αριστεράς, να έχουμε ενιαία δράση και ενιαίο λόγο. Μας πλήγωσε η πολυφωνία, μας πλήγωσαν οι τάσεις, μας πλήγωσαν διάφορα αρχηγικά φαινόμενα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και εγώ προσωπικά έχουμε πάρει αυτή την απόφαση και πιστεύω ότι αυτό έχει τη συντριπτική υποστήριξη των μελών, των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και των συντρόφων μου και στην Πολιτική Γραμματεία. Συνεπώς, δεν συμμερίζομαι μια τέτοια προσέγγιση. Δεν την έχω εισπράξει πουθενά, σε καμία συνεδρίαση οποιαδήποτε διασπαστική ή διχαστική αντίληψη. Μάλιστα η εντολή είναι ξεκάθαρη. Και να σας πω και την αλήθεια. Τέλος δεν είναι μόνο τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έχουν δώσει την εντολή για αλλαγή, αλλά και η ελληνική κοινωνία. Το ζητάει. Δεν το βλέπετε; Η ελληνική κοινωνία ζητάει αξιόπιστες πολιτικές προτάσεις και αυτό θα κάνουμε.
Δημ. Τάκης: Ευχαριστούμε πολύ που ήσασταν εδώ και που μας απαντήσατε σε όλα τα ερωτήματα.
Σ. Φάμελλος: Θέλω να πω ότι δεν είναι εύκολη συζήτηση και εγώ αντιλαμβάνομαι την ευθύνη όταν μιλάμε για τόσο κρίσιμα ζητήματα ή για πολιτικά πρόσωπα με αφορμή ένα γεγονός που αποτελεί ισχυρό αποτύπωμα στη ζωή της χώρας, το έγκλημα των Τεμπών και οι 57 χαμένες ζωές. Πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός και συγκεκριμένος. Θέλω να σας πω λοιπόν ότι εμείς χωρίς πολιτικό κίνητρο ούτε θα προσθέσουμε, ούτε θα αφαιρέσουμε, αλλά θα καταθέσουμε ως πρόταση ακριβώς αυτό που θα βρούμε στη δικογραφία και θα θέσουμε τα ερωτήματα που έχει και η κοινωνία και η δικογραφία.
Γ. Πιέρρος: Ευχαριστούμε πολύ. Να είστε καλά κ. Φάμελλε.
Παρακολουθήστε την συνέντευξη εδώ:
https://www.youtube.com/watch?v=WirpzvR9hPU
- LIVE streaming: Ολυμπιακός – Μονακό | Final Four Euroleague
- Η Φενέρμπαχτσε απέκλεισε τον Παναθηναϊκό! 82 – 76
- Προκόπης Παυλόπουλος: «Η Συνθήκη της Λωζάννης και το ζήτημα των μειονοτήτων»
- Νομίζουν ότι τα γεγονότα στην Κάσο έχουν ξεχαστεί;
- Οριστικό τέλος στη συνεργασία Wide Media- δήμου Ασπροπύργου για το Attica TV!
- LIVE streaming: Φενέρμπαχτσε – Παναθηναϊκός | Final Four Euroleague
- Επιχειρηματικότητα και καινοτομία στο επίκεντρο του πρώτου ΟΠΑΠ Forward TALKS
- Το UEFA Champions League Γυναικών στο Disney+
- ΚΕΔ: Tί κρύβουν οι εγγραφές νέων μελών στην ΕΣΗΕΑ;
- Στη RAI ο “Kostas” με γυρίσματα στην Αθήνα