
Π. Γερουλάνος: Ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο θέλει άλλη Κυβέρνηση και άλλη νοοτροπία διακυβέρνησης
Για το πώς θα άλλαζε το παραγωγικό μοντέλο μία Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, την εξωτερική πολιτική, την αξιοκρατία στο δημόσιο και το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ μίλησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ολομέλεια της Βουλής, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ–Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Α’ Αθηνών, Παύλος Γερουλάνος, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον νέο αναπτυξιακό νόμο της Κυβέρνησης.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης χρησιμοποιεί όλες τις ωραίες λέξεις, παραγωγικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας, αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, βιώσιμη ανάπτυξη, κυκλική οικονομία, εφαρμοσμένη καινοτομία, κοινωνική οικονομία, ακόμα και χειροτεχνία, χωρίς όμως να ξέρει τι λέει: «Τι λείπει από το Νομοσχέδιο; Πάνω από όλα νόημα. Κανένας προσδιορισμός λέξεων και εννοιών. Κανένας μετρήσιμος στόχος. Καμία μέθοδος επίτευξης των στόχων. Κανένας προσδιορισμός των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, της κάθε περιοχής και του τρόπου ανάδειξης και στήριξής τους. Κανένας προσδιορισμός των κλάδων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Καμία πολιτική χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Καμία στρατηγική για την πάταξη της γραφειοκρατίας που σκοτώνει σήμερα την επιχειρηματικότητα. Και κυρίως, καμία στρατηγική για το πώς πάμε από κατανάλωση και εισαγωγές, σε επενδύσεις και εξαγωγές. Άδεια λόγια, μόνο. Και ευχολόγια».
Ο Παύλος Γερουλάνος έδωσε έμφαση στο πόσο διαφορετικά θα ενεργούσε μία Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ που θέλει πραγματικά να αλλάξει το σημερινό παραγωγικό μοντέλο: «Πρώτα από όλα, θα συντονίζαμε τα αρμόδια Υπουργεία. Δεύτερον, θα καταγράφαμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής. Τρίτον, θα διευρύναμε την παραγωγική βάση εντάσσοντας στον σχεδιασμό μας μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, και διασφαλίζοντας σε περισσότερες Ελληνίδες και περισσότερους Έλληνες πηγές χρηματοδότησης. Κινητοποιώντας τις τράπεζες και δημιουργώντας Περιφερειακά Προγράμματα και φορείς χρηματοδότησης για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που θέλουν να επενδύσουν στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής τους. Και απελευθερώνοντας, όσες περισσότερες οικογένειες γίνεται, από δάνεια που κοκκίνισαν χωρίς δική τους υπαιτιότητα. Διότι, αν δε διευρύνεις την παραγωγική σου βάση, δεν αλλάζεις το παραγωγικό σου μοντέλο. Τέταρτον, θα θέταμε μετρήσιμους στόχους τόσο για την προώθηση Ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό όσο και για την παραγωγή, την καινοτομία και τις υπηρεσίες εντός Ελλάδας. Πέμπτον, θα απελευθερώναμε πλουτοπαραγωγικές πηγές και δημόσια περιουσία από το Υπερταμείο. Θα αλλάζαμε το φορολογικό πλαίσιο, για να δώσουμε κίνητρα αντί για αντικίνητρα. Θα αλλάζαμε την αναπτυξιακή ικανότητα της διοίκησης, συντονίζοντας φορείς της κάθε περιφέρειας γύρω από κοινούς στόχους που θα έχουν αυτοί πρώτα αποφασίσει. Και θα διεκδικούσαμε στην Ευρώπη ένα πλαίσιο όπου οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα ανταγωνίζονται τους ξένους στα ίσα».
Παρατηρώντας ότι «εκτός από την άμυνα, τρεις είναι οι πυλώνες ισχύος μιας χώρας: η διπλωματία, η οικονομία και οι θεσμοί», ο Παύλος Γερουλάνος εξέφρασε τον βαθύτατο προβληματισμό του από το βαθμό υποχώρησης της διεθνούς θέσης της Ελλάδας στην τρέχουσα συγκυρία και υπογράμμισε: «Ο Πρωθυπουργός, των Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ που εγώ γνώρισα, δε θα άφηνε ποτέ να ξεκινήσει κουβέντα για οποιαδήποτε εμπλοκή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα, χωρίς πλήρη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων. Θα καθόριζε αυτός τη συζήτηση. Θα πρωταγωνιστούσε. Δε θα παρακολουθούσε. Και ο Υπουργός Εξωτερικών, μίας Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, θα είχε αντιληφθεί πολύ νωρίτερα τι γινόταν στην Συρία. Και θα είχε «κατασκηνώσει» στην ευρύτερη περιοχή της λωρίδας της Γάζας, μέχρι να δοθεί τέλος στο έγκλημα που συντελείται εκεί. Διαμεσολαβώντας νυχθημερόν. Επιτόπου. Γιατί θα είχε την αξιοπιστία, να κοιτάει στα μάτια και Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς. Και το κύρος να επηρεάσει εταίρους και συμμάχους μας. Σήμερα, παρακαλάμε για ραντεβού. Και θα τα έκανε όλα αυτά, όχι μόνο για να αναδείξει τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, αλλά διότι αυτό επιβάλλουν οι αρχές και οι αξίες της Πατρίδας μας. Μια χώρα, φορέας διεθνούς δικαίου και προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μια Ελλάδας, που ευδοκιμεί ως γέφυρα πολιτισμών και μαραζώνει ως σύνορο. Αντίθετα, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να διακόψει την εξωτερική πολιτική όλων των ελληνικών κυβερνήσεων από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου. Να παραμείνει άβουλος θεατής μπροστά σε μια από τις χειρότερες σελίδες της σύγχρονης παγκόσμιας Ιστορίας. Με ανυπολόγιστο κόστος για την αξιοπιστία της χώρας στην ευρύτερη περιοχή».
Απαντώντας δε στον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο Παύλος Γερουλάνος υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ πάντα πρέσβευε αρχές και αξίες στην εξωτερική πολιτική «οπότε μαθήματα στήριξης του Παλαιστινιακού λαού να τα κάνετε σε άλλους κύριε Κουτσούμπα. Όσο για συγΚυβέρνηση με Πρωθυπουργό Μητσοτάκη, μπορεί να ξεχνάω, αλλά οι τελευταίοι που συγκυβέρνησαν με Μητσοτάκη, εσείς ήσασταν. Αφού το κάνατε μία φορά, γιατί να μην το ξανακάνετε; Σας τον χαρίζουμε. Αλλά αυτοί είστε!»
Συνεχίζοντας την ομιλία του ο Παύλος Γερουλάνος ανέφερε πως η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου δεν γίνεται με τροποποιήσεις παλιών αποτυχημένων μοντέλων ανάπτυξης, αλλά με νέα νοοτροπία, νέα εργαλεία, νέους στόχους και νέες μεθόδους. «Και πάνω από όλα με πολιτική βούληση για ουσιαστική αλλαγή. Όχι με δικαιολογίες και όχι με απαξίωση των θεσμών. Σίγουρα όχι με επίκληση του Συντάγματος για να καλύψετε δική σας ανεπάρκεια», είπε ο Παύλος Γερουλάνος και ρώτησε απευθυνόμενος στην Κυβέρνηση: «Η μονιμότητα φταίει, που 6 χρόνια, δεν εφαρμόσατε ένα λειτουργικό σύστημα αξιολόγησης; Που δεν επικαιροποιήσατε ένα οργανόγραμμα του δημοσίου και τα περιγράμματα καθηκόντων; Που δεν βελτιώσατε την ταχύτητα και λειτουργία των πειθαρχικών οργάνων; Αλήθεια τώρα; Καμία μονιμότητα δεν υποχρέωσε την Κυβέρνηση, 6 χρόνια τώρα, να χωρίζει τους Έλληνες σε «δικούς μας» και τους «άλλους» Να ασχοληθεί μόνο με το πώς θα επιλέγονται δικά της παιδιά σε θέσεις ευθύνης. Όπως καμία μονιμότητα δεν υποχρέωσε την Κυβέρνηση να προσλάβει τον μοιραίο σταθμάρχη στη θέση του».
«Ούτε για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ φταίει κάποιος άλλος» είπε ο Παύλος Γερουλάνος: «6 χρόνια. 5 υπουργοί. 6 διοικήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ. Αμέτρητες ερωτήσεις ΠΑΣΟΚ. Μόνο χλεύη από την Κυβέρνηση. Χλεύη για όσους χτυπούσαμε καμπανάκια. Αλλά τώρα σιωπή. Τώρα χαμηλά το κεφάλι. Αλλά η ζημιά για τη χώρα και στον Έλληνα αγρότη ανυπολόγιστη».
Και ολοκλήρωσε λέγοντας: «Όχι κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Τίποτα από αυτά δεν είναι θέμα Συντάγματος. Η αξιολόγηση, η διαφάνεια, η αξιοκρατία, η λειτουργία και η ταχύτητα απόδοσης πειθαρχικών οργάνων. Είναι πάνω από όλα θέμα πολιτικής βούλησης. Είναι πάνω από όλα θέμα ηγετικής αντίληψης και ικανοτήτων. Και εσείς δεν έχετε κανένα από αυτά. Όπως και στην ουσιαστική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Όπως και στην άμυνα και την διπλωματία. Όταν όμως διαχειρίζεσαι όλα εκείνα που καθορίζουν την ισχύ της Πατρίδας σου με όρους επικοινωνίας, όταν εγκαλείς τους άλλους αντί να αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου, και όταν ψάχνεις δικαιολογίες αντί να βρίσκεις λύσεις, αποδεικνύεσαι τραγικά ανεπαρκής και στην πολιτική βούληση και στην ικανότητα να ηγηθείς. Και όταν το κάνεις την ώρα που η χώρα οδηγείται σε τρεις κρίσεις μαζί, γεωστρατηγική, θεσμική και οικονομική, καθίστασαι απλά επικίνδυνος».
- Πληρώνει η ΕΡΤ την Nielsen
- ΕΚΚΟΜΕΔ: Πληρώθηκαν 148 εκατ. ευρώ
- Ζημιά στην Ελλάδα από τις απλήρωτες διεθνείς παραγωγές-Ώρα απαντήσεων για το λουκέτο στο ΕΚΟΜΕ
- Ν. Ανδρουλάκης: «Ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί του έδεσαν τον “γόρδιο δεσμό” στον ΟΠΕΚΕΠΕ, που σήμερα εξυγιαίνουν»
- Κώστας Τσιάρας: Η αγροδιατροφική εξωστρέφεια αποτελεί εθνική επιλογή και στρατηγική επένδυση
- Νίκος Χαρδαλιάς από τη Ζιανγκσού: «Διευρύνουμε το δίκτυο αυτοδιοικητικής συνεργασίας της Αττικής με τα σημαντικότερα οικονομικά κέντρα της Κίνας»
- “Η Γη της Ελιάς” Επεισόδιο 156 – 4ος κύκλος: Η Βασιλική με τον Μιλτιάδη ανακοινώνουν σε όλους τον γάμο τους!
- Το ΕΚΚΟΜΕΔ μετακομίζει στο Μέγαρο Δεληγιώργη, στην οδό Κανάρη 1
- Μήπως μας δουλεύουν;
- Ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ: “Οι μορφές της εξέδρας” – Αφιέρωμα στην ΑΕΚ