
Μπρα ντε φερ Φάμελλου με τους «βαρόνους» του ΣΥΡΙΖΑ
–Συνέδριο επανεκκίνησης ή… διάλυσης;
Μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας, κατήφειας αλλά και διχογνωμιών, στον ΣΥΡΙΖΑ μπαίνουν στην τελική ευθεία προς το Συνέδριο. Πρόθεση της ηγεσίας είναι αυτό να λειτουργήσει ως αφετηρία για την επανεκκίνηση του κόμματος, μέσα από την ανασύνταξη και την αναδιοργάνωση. Οι προοπτικές κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι, ωστόσο στην Κουμουνδούρου εκτιμούν (ελπίζουν) ότι την επομένη των εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπει σε ανοδική πορεία. Και αυτό, όπως λένε, θα αποτυπωθεί σταδιακά στις δημοσκοπήσεις, στην πορεία προς τις επόμενες εκλογές.
Οι καταστατικές αλλαγές που προτείνει η ηγεσία, και θα κριθούν στο Συνέδριο, έχουν ως στόχο να αλλάξουν σε σημαντικό βαθμό τόσο τη δομή όσο και τη λειτουργία του κόμματος. Κατά τα φαινόμενα, ωστόσο, θα περάσουν –όσες περάσουν– διά πυρός και σιδήρου, ενώ οι πρώτες αντιδράσεις έχουν ήδη καταγραφεί και είναι στο υψηλότερο επίπεδο. Και θα γίνουν ακόμη πιο αισθητές στο Συνέδριο. Αντικείμενο τριβών ή ακόμα και εντάσεων πρόκειται να αποτελέσει η πρόταση για κατάργηση των τάσεων –ούτε ο Αλ. Τσίπρας στην παντοδυναμία του δεν το είχε καταφέρει– αλλά και η αλλαγή στη διαδικασία εκλογής του εκάστοτε προέδρου, καθώς η πρόταση της Κουμουνδούρου θα είναι να ψηφίζουν τα οργανωμένα μέλη του κόμματος και όχι οι… περαστικοί. «Τέρμα οι ψηφοφόροι των 2 ευρώ», ήταν η χαρακτηριστική φράση του Σ. Φάμελλου.
Ο κατάλογος όσων θα έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν θα κλείνει έναν μήνα πριν από τις εσωκομματικές εκλογές, και όχι ανήμερα, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Με τη συγκεκριμένη αλλαγή δεν συμφωνούν πολλά από τα λεγόμενα κορυφαία στελέχη, μεταξύ αυτών οι Π. Πολάκης και Ν. Παππάς, οι οποίοι επιμένουν ότι το κόμμα πρέπει να μείνει ανοιχτό στην κοινωνία και ο πρόεδρος να εκλέγεται κάθε φορά από τους πολίτες.
Από την πλευρά του, ο κ. Φάμελλος διαμηνύει ότι οι αλλαγές θα προχωρήσουν και ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Το ερώτημα είναι αν στο Συνέδριο θα καταφέρει να συγκεντρώσει την αναγκαία πλειοψηφία προκειμένου να αλλάξει το καταστατικό στα επίμαχα σημεία ή θα τον μπλοκάρουν οι διαφωνούντες. Στο μεταξύ, τα μηνύματα από τις δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να είναι αποθαρρυντικά και οι προοπτικές κάθε άλλο παρά ευοίωνες δείχνουν. Τους περισσότερους βουλευτές διακατέχει το άγχος της επανεκλογής, καθώς οι μισοί εξ αυτών στις επόμενες εκλογές θα μείνουν εκτός Κοινοβουλίου.
Ως εκ τούτου, δεν συνιστά έκπληξη το γεγονός ότι ορισμένοι εξ αυτών έχουν ή προσπαθούν να ανοίξουν διαύλους επικοινωνίας με άλλα κόμματα. Δύο εξ αυτών, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι σε ανοιχτή γραμμή με τη Χαρ. Τρικούπη. Πάντως, στο συγκεκριμένο μέτωπο δεν πρέπει να αναμένουμε εξελίξεις, παρά μόνο μετά το Συνέδριο, και ανάλογα με την έκβαση που θα έχει.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ