Γιώργος Γεραπετρίτης: Πρωτοβουλία της Ελλάδας για σύγκληση ειδικής συνεδρίασης για το καθεστώς και την προστασία των αμάχων, ευάλωτων πληθυσμών στην περιοχή της Γάζας, έτσι ώστε να υπάρξει μια αποτίμηση

Γιώργος Γεραπετρίτης: Πρωτοβουλία της Ελλάδας για σύγκληση ειδικής συνεδρίασης για το καθεστώς και την προστασία των αμάχων, ευάλωτων πληθυσμών στην περιοχή της Γάζας, έτσι ώστε να υπάρξει μια αποτίμηση

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά το πέρας της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Προεδρίας της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, δήλωσε στην ΕΡΤ και τον δημοσιογράφο Νίκο Μελέτη πως δυστυχώς, τα δεδομένα, τα οποία έχουμε είναι εξαιρετικά αρνητικά. Αυξάνονται τα περιστατικά βίας, καθίστανται όλο και πιο επιθετικά, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των αμάχων.

«Περίπου 130 συγκρούσεις αυτή τη στιγμή μαίνονται στον κόσμο. Συγκρούσεις, οι οποίες επηρεάζουν τις κατηγορίες εκείνες των ανθρώπων, οι οποίες πλήττονται όσο το δυνατόν περισσότερο, λόγω και της αδυναμίας τους. Η Ελλάδα, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία αυτή, συνέταξε μια κοινή δήλωση, η οποία απηχεί και τα πρόσφατα γεγονότα, τα οποία βιώνουμε εκεί όπου εξελίσσονται ένοπλες συγκρούσεις.» ανέφερε στη δηλωσή του.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο έλληνας ΥΠΕΞ:

Στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η Ελλάδα προκάλεσε μια συζήτηση, η οποία αφορά την προστασία των αμάχων σε καθεστώς πολέμου. Ένα θέμα, το οποίο απέκτησε μεγάλη επικαιρότητα, αλλά είναι και ένα θέμα, το οποίο αφορά τις ίδιες τις αξίες του ανθρωπισμού, οι οποίες εμποτίζονται μέσα στον Χάρτη του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Οι ευάλωτες κατηγορίες, οι γυναίκες και τα κορίτσια, τα παιδιά, οι δημοσιογράφοι, ακόμη οι διπλωματικοί ή εκείνοι, οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς ανθρωπιστικών αποστολών, όλοι χρειάζονται μια ειδική προστασία.

Δυστυχώς, τα δεδομένα, τα οποία έχουμε είναι εξαιρετικά αρνητικά. Αυξάνονται τα περιστατικά βίας, καθίστανται όλο και πιο επιθετικά, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των αμάχων. Περίπου 130 συγκρούσεις αυτή τη στιγμή μαίνονται στον κόσμο. Συγκρούσεις, οι οποίες επηρεάζουν τις κατηγορίες εκείνες των ανθρώπων, οι οποίες πλήττονται όσο το δυνατόν περισσότερο, λόγω και της αδυναμίας τους. Η Ελλάδα, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία αυτή, συνέταξε μια κοινή δήλωση, η οποία απηχεί και τα πρόσφατα γεγονότα, τα οποία βιώνουμε εκεί όπου εξελίσσονται ένοπλες συγκρούσεις.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ την παρέμβαση Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, σε ανοικτή συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την προστασία των αμάχων στις ένοπλες συγκρούσεις (Νέα Υόρκη, 22.05.2025)


Την πρόταση αυτή, η οποία αποδίδει ακριβώς τις αξίες του ανθρωπιστικού δικαίου, υιοθέτησαν 80 διπλωματικές αποστολές, 80 χώρες. Ένας πολύ υψηλός αριθμός, ο οποίος συντάχθηκε με την ελληνική πρόταση. Και είχα την τιμή να εκφέρω τη δήλωση αυτή εδώ, στις κεντρικές εγκαταστάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Απηχεί τις θέσεις ολόκληρου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με την προστασία που πρέπει να λαμβάνουν οι άμαχοι.

Επιπλέον, η Ελληνική Προεδρία ανέλαβε και μία ειδική πρωτοβουλία, έτσι ώστε να υπάρξει μία κοινή δήλωση χωρών, η οποία θα αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στις περιπτώσεις των ένοπλων συγκρούσεων, οι οποίες επηρεάζουν επίσης τους άμαχους πληθυσμούς, οι οποίοι αναγκάζονται λόγω των συνθηκών που αναπτύσσονται να μετακινούνται. Να εγκαταλείπουν τις εστίες τους και να βρίσκονται ακόμη πιο ευάλωτες σε καθεστώτα συγκρούσεων, σε επιθετικές ενέργειες, οι οποίες γίνονται στην πατρίδα τους.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην αιχμή αυτή τη στιγμή της παγκόσμιας διπλωματίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Αναλάβαμε την πρωτοβουλία, έως το τέλος Μαΐου, να συγκαλέσουμε μια ειδική συνεδρίαση, η οποία θα αφορά το καθεστώς των αμάχων και την προστασία των ευάλωτων πληθυσμών στην περιοχή της Γάζας, έτσι ώστε να υπάρξει μια αποτίμηση. Αλλά πάνω από όλα να υπάρξει μια ενεργή συμμαχία για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά, οι γυναίκες, όσοι υφίστανται τα άσχημα δεινά, τα οποία φέρουν οι ένοπλες συγκρούσεις, να προστατευτούν όσο το δυνατόν περισσότερο.

Είναι υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας. Και η Ελλάδα με πρωτοβουλίες της θα βρεθεί στο προσκήνιο, να υπάρξει ο τρόπος εκείνος οι ένοπλες συγκρούσεις να περιοριστούν. Πάνω από όλα, όμως, εκεί που υπάρχουν ένοπλες συγκρούσεις, να περιορίσουμε τις αρνητικές συνέπειες που υπάρχουν για τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους.

Φωτο αρχείου


Σχολιάστε εδώ