Ευάγγελος Ματσούκης στο “Π”: Ναι στην είσοδο των ταξί στις λεωφορειολωρίδες

Ευάγγελος Ματσούκης στο “Π”: Ναι στην είσοδο των ταξί στις λεωφορειολωρίδες

Ο νέος υπουργός Μεταφορών καλείται να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα, πλην του σιδηρόδρομου, και τα λοιπά επείγοντα προβλήματα των μεταφορών

–Το μέτρο να εφαρμοστεί πιλοτικά για έξι μήνες και να εξαχθούν συμπεράσματα

Του
ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΑΤΣΟΥΚΗ
Καθηγητή ΑΕΙ, Δρος Συγκοινωνιολόγου,
πρώην Συμβούλου Περιφέρειας Αττικής 2020 – 2023,
πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου ΗΛΠΑΠ


Σε άρθρο μας στο «ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» στις 2 Φεβρουαρίου 2025, είχαμε διατυπώσει την άποψη ότι το ΥΠΟΜΕ χρειάζεται αναδιάρθρωση, και προτείναμε να υπάρξει ένας υφυπουργός αρμόδιος για τον Σιδηρόδρομο και ένας ακόμη για την Οδική Ασφάλεια. Στον ανασχηματισμό που ακολούθησε, εισακουστήκαμε κατά το ήμισυ, γιατί πράγματι ορίστηκε ένας νέος υπουργός Μεταφορών με αρμοδιότητα σχεδόν αποκλειστικά τον Σιδηρόδρομο, ο οποίος, όμως, διατηρεί και την αρμοδιότητα των οδικών μεταφορών.

Αυτό είναι δύσκολο να λειτουργήσει, σε κάθε περίπτωση όμως αυτή είναι η κατάσταση και ο νέος υπουργός καλείται να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα πολλά αντικείμενα μαζί. Αυτό απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και διάλογο με όλους και τα πρόσφατα συμβάντα με τα ταξί, τους μεθυσμένους επιβάτες, τα προτεινόμενα pass κ.λπ. το καταδεικνύουν.

Ένα από τα πιο ουσιαστικά προβλήματα στην Αττική αναφέρεται στις λεωφορειολωρίδες, στις ειδικές δηλαδή λωρίδες που χρησιμοποιούν τα λεωφορεία για να επιτυγχάνουν καλύτερους χρόνους διαδρομής, και να παρέχουν καλύτερη εξυπηρέτηση στους επιβάτες τους.

Όπως αναφέρεται σε πρόσφατη μελέτη (Απρίλιος 2025), στην Αττική υπάρχουν 37 μόνον λεωφορειολωρίδες, συνολικού μήκους 52,3 χλμ. Ο αριθμός τους, δηλαδή, είναι πολύ μικρός. Από αυτές, οι 25 είναι του τύπου with flow, δηλαδή έχουν ροή παράλληλη με την υπόλοιπη κυκλοφορία, και 10 είναι του τύπου contra flow, δηλαδή έχουν ροή αντίθετη προς την κυκλοφορία των υπόλοιπων οχημάτων. Ακόμη υπάρχουν και 2 λεωφορειόδρομοι.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο αριθμός αυτός πρέπει να φτάσει σε συνολικό μήκος τα 200 χλμ., για να ειπωθεί ότι πράγματι εξυπηρετείται το σύνολο των κινήσεων των λεωφορείων στο Λεκανοπέδιο.

Σήμερα, οι λεωφορειολωρίδες, πρακτικά δεν λειτουργούν, είναι διακοσμητικές, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Σε μερικές από αυτές, πάνω στη λωρίδα παρκάρουν αυτοκίνητα, π.χ., στην οδό Ιπποκράτους, ή κάποιοι τοποθετούν κάδους ή άλλα εμπόδια πάνω στο οδόστρωμα και ουσιαστικά ακυρώνουν τη λειτουργία τους.

Και σε όσες, όμως, λειτουργούν συμβαίνει το εξής: Μόνο το 8% των οχημάτων που κινούνται πάνω σε αυτές είναι λεωφορεία! Το 44% είναι ΙΧ, το 25% μοτοσυκλέτες, το 17% ταξί και λοιπά, όπως αναφέρει σχετική μελέτη.

Θα μπορούσε κανείς να αντιπροτείνει τη διενέργεια αυστηρών ελέγχων. Να μπουν κάμερες που θα καταγράφουν τις παραβάσεις. Ποιες κάμερες όμως; Σήμερα υπάρχουν μόνο 29 κάμερες σε λειτουργία στο Λεκανοπέδιο, ενώ οι υπόλοιπες δεκάδες κάμερες που έχουν τοποθετηθεί από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων δεν λειτουργούν, γιατί απλά ουδέποτε συντηρήθηκαν! Όσο, δε, για την προμήθεια των 388 νέων καμερών, εδώ και λίγες μέρες ανακοινώθηκε ότι ματαιώθηκε ο σχετικός διαγωνισμός από την «Κοινωνία της Πληροφορίας», έπειτα από προδικαστικές προσφυγές τριών εταιρειών. Ο νέος διαγωνισμός, αν προκηρυχθεί χωρίς νέες καθυστερήσεις, θα αναδείξει ανάδοχο στο τέλος του 2025 και θα απαιτηθεί τουλάχιστον ένας επιπλέον χρόνος για την πλήρη λειτουργία του συστήματος.

Στο μεταξύ τι πρέπει να γίνει; Από την πλευρά του, το ΣΑΤΑ (συνδικάτο οδηγών ταξί) προτείνει να χρησιμοποιούν και τα ταξί τις λεωφορειολωρίδες. Πράγματι, σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, όπως στο Λονδίνο, στο Μάντσεστερ, στο Μπέρμιγχαμ, στο Εδιμβούργο, στη Βουδαπέστη, στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο, στο Παρίσι, στη Βαρκελώνη και στη Μαδρίτη, στη Ρώμη και στο Μιλάνο, αυτό ισχύει. Λεωφορεία και ταξί μοιράζονται αρμονικά τις ίδιες λεωφορειολωρίδες, οι οποίες ονομάζονται λωρίδες ειδικής κυκλοφορίας.

Μπορεί και πρέπει να γίνει αυτό και στην Αθήνα; Η απάντηση είναι ναι, υπό προϋποθέσεις. Να επιτραπεί στα ταξί να μπαίνουν στις λεωφορειολωρίδες γιατί θα τις καταστήσουν πιο λειτουργικές. Πράγματι, όταν στη λεωφορειολωρίδα κινούνται και ταξί και λεωφορεία, κανείς δεν θα διανοηθεί να παρκάρει το αυτοκίνητό του εκεί για κάποια ώρα ή να τοποθετήσει εμπόδια!

Το άλλο θετικό όσον αφορά την παρουσία των ταξί στις λεωφορειολωρίδες είναι ότι θα μειωθεί η αντίστοιχη παρουσία τους στις υπόλοιπες λωρίδες μεικτής χρήσης ενός δρόμου, με τις τελευταίες να ανακουφίζονται έως έναν βαθμό.

Οι προϋποθέσεις αναφέρονται στο ότι τα ταξί που θα εισέρχονται θα είναι μόνον τα έμφορτα.

Ακόμη, έχει αναφερθεί σαν αντεπιχείρημα ότι o αριθμός των ταξί στην Αθήνα είναι πολύ μεγάλος, είναι σχεδόν διπλάσιος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αφού αναλογούν 40 ταξί προς 10.000 κατοίκους, έναντι, π.χ., 23 ταξί προς 10.000 κατοίκους στη Ρώμη, όπου η χρήση των λεωφορειολωρίδων από τα ταξί επιτρέπεται.

Παρατηρείται όμως ότι, από τα 13.800 ταξί που κυκλοφορούν στην Αττική, δεν έχουν όλα το ίδιο ενδιαφέρον να χρησιμοποιήσουν τις λεωφορειολωρίδες. Κάποια λειτουργούν και επιχειρούν σε περιοχές που δεν διαθέτουν καθόλου τέτοιες λωρίδες. Προτείνεται, λοιπόν, να εισέρχονται στις λεωφορειολωρίδες μόνο εξουσιοδοτημένα (authorized) ταξί, τα οποία θα φέρουν κατάλληλες πινακίδες, όπως ισχύει στο Λονδίνο. Η εξουσιοδότηση αυτή θα δίδεται στα ταξί με σχετική έγκριση, ύστερα από σχετική αίτηση των ενδιαφερομένων.

Η παραπάνω πρόταση εισόδου των ταξί στις λεωφορειολωρίδες στο Λεκανοπέδιο Αττικής μπορεί να εφαρμοστεί δοκιμαστικά για έξι μήνες, μετά την παρέλευση των οποίων θα γίνει επανεξέταση και αξιολόγηση του μέτρου.

Τον λόγο για την άμεση διαχείριση αυτού του προβλήματος έχουν ο υπουργός κ. Κυρανάκης αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Χατζηδάκης.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ