Επίσκεψη συνεργασίας του Μεξικανού Πρέσβη στο Ε.Β.Ε.Π.

Επίσκεψη συνεργασίας του Μεξικανού Πρέσβη στο Ε.Β.Ε.Π.

Μια πρώτη διερεύνηση των πεδίων για την ανάπτυξη των διμερών εμπορικών σχέσεων με το Μεξικό έγινε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Πρέσβη του Μεξικό στην Ελλάδα, κ. Alejandro García Moreno Elizondo, και της προέδρου του Ελληνομεξικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κας Nadya Delgado.

Ειδικότερα, στη συνάντηση στην οποία μετείχαν ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, Δημήτρης Μαθιός, η γενική γραμματέας, Μαίρη-Άννα Βελλή, και το μέλος του Δ.Σ., Ιωάννης Παρασκευάκος, ανταλλάχθηκαν απόψεις με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Βασίλη Κορκίδη, ο οποίος και ενημέρωσε τον Πρέσβη για τα επιχειρηματικά πεδία, μέσα στα οποία μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω επιχειρηματικές συνέργειες και συνεργασίες.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, το Μεξικό, ως ισχυρή οικονομία και ναυτιλιακός κόμβος, προσφέρει στρατηγική ευκαιρία για την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Μάλιστα, σημείωσε πως το Ε.Β.Ε.Π. μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων για την ενίσχυση της εξαγωγικής διπλωματίας με την στήριξη από την Πρεσβεία και το Enterprise Greece.

Ο κ. Κορκίδης ανέφερε, επίσης, σειρά δράσεων για την προώθηση ελληνικών προϊόντων στην αγορά των 122 εκατομμυρίων κατοίκων, μέσω συμμετοχής σε εμπορικές εκθέσεις στο Μεξικό, αλλά και, γενικότερα, σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, τις ανταλλαγές επιχειρηματικών αποστολών με Β2Β συναντήσεις, αλλά και τη συνεργασία των Επιμελητηριακών φορέων του Μεξικού με το Ε.Β.Ε.Π., για την παροχή πληροφοριών, μέσα από πλατφόρμες πληροφόρησης, για ευκαιρίες που υπάρχουν στην αγορά του Μεξικού.

Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. αναφέρθηκε, επίσης, στη σημασία και τον ρόλο που διαδραματίζει το λιμάνι του Πειραιά, για να αναφερθεί στους ορίζοντες συνεργασίας, μέσω των Επιμελητηρίων με τον λιμένα της Veracruz, που αποτελεί λιμένα στρατηγικής σημασίας στο Μεξικό, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει εμπορικές και ναυτιλιακές συνέργειες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το αμέσως προσεχές διάστημα και ύστερα από πρόταση του προέδρου του Επιμελητηρίου, πρόκειται να υπογραφεί μεταξύ του Ε.Β.Ε.Π. και της Ελληνο-Μεξικανικής Ένωσης, Μνημόνιο Συνεργασίας για την περαιτέρω σύσφιξη των επιχειρηματικών επαφών, μεταξύ Ελληνικών και Μεξικανικών επιχειρήσεων.

Όπως τόνισε, καταλήγοντας, οι λατινοαμερικάνοι καταναλωτές έχουν στις επιλογές τους τα ευρωπαϊκά προϊόντα, όπως δείχνει η σταθερή αύξηση εξαγωγών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προς τη Λατινική Αμερική τα τελευταία χρόνια. Η Λατινική Αμερική, γενικά, έχει «ροπή προς τη Δύση» και ιδιαίτερα προς την Ευρώπη, κάτι που αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα.

Το Μεξικό έχει Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με την ΕΕ από το 2000, γεγονός που διευκολύνει το εμπόριο και μειώνει τους δασμούς, με το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών να έχει αυξηθεί σημαντικά και να κυμαίνεται στα 230 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (FTA), που ανανεώθηκε πρόσφατα το 2025 διευκολύνει τις εμπορικές σχέσεις και ενισχύει τις δυνατότητες για εξαγωγές και εισαγωγές.

Η συμφωνία παρέχει τη δυνατότητα απελευθέρωσης των τελωνειακών δασμών για πολλά προϊόντα, κυρίως στον τομέα της γεωργίας και των βιομηχανικών προϊόντων.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι εξαγωγείς από την Ελλάδα μπορούν να επωφεληθούν από τις μειώσεις στους δασμούς και την καλύτερη πρόσβαση στην αγορά του Μεξικού.

Βάσει της επικαιροποιημένης συμφωνίας του 2025, αναμένεται να αναγνωριστούν «γεωγραφικές ενδείξεις» για ορισμένα τρόφιμα και ποτά, ένα σημαντικό αίτημα της ΕΕ, όπως το ότι μόνο το τυρί από την Ελλάδα μπορεί να ονομάζεται φέτα (feta), ή «ελληνικό ελαιόλαδο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι εξαγωγές της Ελλάδας προς το Μεξικό, για το έτος 2024 παρουσίασαν αύξηση. Οι κυριότεροι τομείς εξαγωγών περιλαμβάνουν φαρμακευτικά προϊόντα και χημικά, οπτικά όργανα, αλουμίνιο και κατεργασμένα μέταλλα και βιομηχανικά υλικά, καθώς και γεωργικά προϊόντα(φρούτα, ελιές, σταφίδες, ελαιόλαδο).

Αντιστοίχως, η Ελλάδα εισήγαγε από το Μεξικό το έτος 2024 κυρίως αγροτικά προϊόντα (αβοκάντο, μάνγκο, πιπεριές, καλαμπόκι), αλκοολούχα ποτά ( τεκίλα) μηχανήματα και βιομηχανικό εξοπλισμό.

Οι συνολικές εισαγωγές της Ελλάδας από το Μεξικό, το 2024, ήταν περίπου 192 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Η κύρια πώληση από το Μεξικό προς την Ελλάδα, τον Μάρτιο του 2025, ήταν τα αποξηραμένα όσπρια, με ή χωρίς το κέλυφος ή κομμένα. Το κύριο προϊόν που αγόρασε το Μεξικό από την Ελλάδα τον Μάρτιο του 2025 ήταν ο ηλεκτρικός εξοπλισμός για την αλλαγή ή προστασία ηλεκτρικών κυκλωμάτων.



Σχολιάστε εδώ