
«Ελ Ντοράντο» ακινήτων για όλα τα Βαλκάνια έχει γίνει η χώρα μας
–Ορδές Βούλγαρων και Σκοπιανών αγοράζουν σωρηδόν σπίτια σε παραθεριστικές περιοχές της Καβάλας και της Χαλκιδικής
Την ώρα που πολλοί Έλληνες χάνουν τα σπίτια τους από τα funds, με τη λαίλαπα των πλειστηριασμών που έχει ξεσπάσει τα τελευταία δέκα χρόνια, και άλλοι αναγκάζονται να πουλήσουν τα εξοχικά τους για να ενισχύσουν το εισόδημά τους, αφού τα διαθέσιμα χρήματα εξανεμίστηκαν από την ακρίβεια, οι βαλκάνιοι γείτονές μας έχουν πέσει σαν… ακρίδες στα σπίτια αυτά και αγοράζουν συνεχώς, ειδικά όσα βρίσκονται σε παραθεριστικές περιοχές.
Αυτό αποκαλύπτουν στοιχεία μεσιτικών γραφείων της Βόρειας Ελλάδας, που δείχνουν ότι η τάση που επικρατεί τώρα στις βαλκανικές χώρες είναι να αγοράζουν σπίτια σε παραθεριστικές περιοχές της Καβάλας, κατά κύριο λόγο, και της Χαλκιδικής, κατά δεύτερο, μιας και εκεί τα σπίτια είναι και πιο ακριβά.
Ο λόγος που αγοράζουν σπίτια, όπως μαρτυρά και η θέση τους –μιας και προτιμώνται τα παραλιακά– είναι προφανώς τουριστικός, αν και κάποιοι τα αξιοποιούν και για έσοδα, αφού τα νοικιάζουν σε συμπατριώτες τους για το καλοκαίρι ή τα διαθέτουν μέσω Airbnb.
Βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις που αγοράζονται σπίτια από Σκοπιανούς σε συγκεκριμένες περιοχές, κυρίως παραμεθόριες, για να δημιουργηθεί μελλοντικά αλλοίωση του πληθυσμού, με την υπογεννητικότητα που μαστίζει τη χώρα και την εγκατάλειψη της υπαίθρου. Αυτό το έχουμε επισημάνει πολλές φορές και μάλιστα έχουνε τονίσει τον ρόλο που διαδραματίζουν τα ξένα funds, που επιλέγουν τα σπίτια που θα αρπάξουν ακόμα και με εξόφθαλμα παράνομες διαδικασίες, γιατί τα έχουν ζητήσει για αγορά Σκοπιανοί.
Όμως, το… πανηγύρι με τις πωλήσεις σπιτιών της Βόρειας Ελλάδας γίνεται στη Βουλγαρία, καθώς έχουν ανοίξει ειδικά γραφεία που αναλαμβάνουν με διαδικασίες fast track να ολοκληρώσουν τις πωλήσεις.
Από την 1η Ιανουαρίου 2025, όταν η γειτονική χώρα εντάχθηκε πλήρως στη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ενδιαφέρον για αγορά σπιτιών αλλά ακόμη και ξενοδοχειακών μονάδων από Βούλγαρους έχει εκτοξευτεί, καθώς στην ουσία η Βόρεια Ελλάδα, με απρόσκοπτη πια οδική σύνδεση με τη γειτονική χώρα, έχει μετατραπεί σε προέκταση της βουλγαρικής κτηματαγοράς. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε Χαλκιδική και Καβάλα Βούλγαροι έχουν ανοίξει κτηματομεσιτικά γραφεία για να διευκολύνουν τους συμπατριώτες τους στις επενδύσεις τους στην περιοχή.
Σύμφωνα με παράγοντες της κτηματαγόρας: «Η ζήτηση ήταν ήδη αυξημένη, ωστόσο παίζει σημαντικό ρόλο το ότι δεν υπάρχει καθυστέρηση στα σύνορα λόγω της ένταξης της Βουλγαρίας στη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν, κυρίως όσον αφορά τις αυθημερόν επισκέψεις τους. Είναι πολύ βασικό να ξέρει ο επισκέπτης από τη Βουλγαρία ότι θα ξεκινήσει από το σπίτι του, στη χώρα του, και θα φτάσει στον προορισμό του σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με τους κάθετους οδικούς άξονες και χωρίς καμία καθυστέρηση στα σύνορα. Είμαστε ο πιο κοντινός προορισμός τους για παραλίες και θάλασσα και νομίζω ότι η απόσταση είναι ένας σοβαρός παράγοντας.
Ο δεύτερος παράγοντας είναι ότι οι φυσικές ομορφιές της περιοχής είναι καταπληκτικές, δεν έχουνε τίποτα να ζηλέψουνε από τα λεγόμενα τουριστικά νησιά.
Επίσης, έχουν πολύ καλά καταλύματα και ποιοτική διασκέδαση σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που για αυτούς παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Τέλος, οι περιοχές αυτές είναι αρκετά ανταγωνιστικές όσον αφορά τις τιμές. Όλα αυτά δημιουργούν ένα τουριστικό πακέτο πάρα πολύ ελκυστικό και έτσι προσελκύει και επενδυτικό ενδιαφέρον από τη γειτονική χώρα, απ’ όπου αναζητούν σπίτια, οικόπεδα αλλά και καταλύματα ως επένδυση τουριστική για εκμετάλλευση».
Το επενδυτικό ενδιαφέρον των Βουλγάρων, μάλιστα, είναι τόσο μεγάλο που τα κατασκευασμένα σπίτια σε όλα τα παράλια του Στρυμονικού και της Καβάλας έχουν εξαντληθεί και πλέον οι αγοραστές κλείνουν τις αγορές τους βλέποντας τα σχέδια των σπιτιών. «Αγοράζουν από τα σχέδια θυμίζοντας Ελλάδα του 1990 αφού έχουν χρήματα.
Η περιοχή έχει αρκετά οικόπεδα. Στην αρχή είχαν επικεντρωθεί στο Οφρύνιο της Καβάλας αλλά τώρα επειδή έχει κορεστεί εκείνη η περιοχή, έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον Στρυμονικό Κόλπο, ακόμη και στην Ολυμπιάδα, που είναι το πρώτο χωριό της Χαλκιδικής από την ανατολική πλευρά. Έχουν μια άνεση να αγοράζουν κατευθείαν, σπάνια έχουμε δει Βούλγαρο να αγοράζει με δάνειο», τονίζουν παράγοντες της κτηματαγοράς, υπογραμμίζοντας πως η πορεία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια κάνει ελκυστικές τις επενδύσεις. «Επειδή η ελληνική οικονομία πάει καλά, θέλουν να επενδύσουν σε μια τουριστική περιοχή που έχει και μια αναπτυσσόμενη δυναμική κι αυτός είναι ο λόγος που επενδύουν και μάλιστα με αρκετά χρήματα. Ξεκινάνε από μικρά παραθεριστικά, τα οποία τα αξιοποιούν το καλοκαίρι, και προχωρούν και σε μικρές, μεσαίες και τώρα τελευταία και σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.
Δεν υπάρχουν σπίτια τελειωμένα τώρα πια. Όποιος θέλει να αγοράσει αναγκαστικά θα αγοράσει από τα σχέδια. Αυτό βέβαια δεν είναι κακό.
Οι κατασκευαστές στην περιοχή κάνουν πολύ ποιοτικές κατασκευές και οι επενδυτές μπορούν να παρακολουθούν την οικοδόμηση σε όλες τις κατασκευαστικές φάσεις, να επιλέγουν υλικά, να συμμετέχουν κι αυτοί έτσι, έως έναν βαθμό, στην κατασκευή του σπιτιού τους. Με την πρόοδο των εργασιών γίνονται και αποπληρωμές και έτσι τα σπίτια πωλούνται από τα σχέδια. Θυμίζει Ελλάδα πριν από την κρίση», τονίζουν χαρακτηριστικά.
Έχουν σημειωθεί και αγορές σπιτιών και από Σέρβους, αλλά αυτές είναι εξαιρετικά περιορισμένες, μιας και είναι πολύ μεγαλύτερες οι αποστάσεις.
Όπως προαναφέραμε, οι Βούλγαροι κυρίως σέρνουν τον χορό. Τώρα, πώς μπορούν οι Βούλγαροι, που είναι πιο κάτω από μας σε μισθούς και εισοδήματα, να αγοράσουν τα σπίτια μας, δεν ξέρουμε.
Γι’ αυτό ίσως θα έπρεπε να ασχοληθεί λίγο το κράτος, για να εξετάσει μήπως οι αγοραστές είναι… μπροστινοί άλλων, που δεν εκπροσωπούν μόνο επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτά, όμως, είναι… ψιλά γράμματα για έναν κρατικό μηχανισμό που κοιμάται…

ΤΟ ΠΑΡΟΝ