
Χωρίς συμμάχους απέναντι στην Τουρκία
ΕΝΩ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
–Η ενίσχυση της θέσης της Άγκυρας εγκυμονεί κινδύνους για τα εθνικά μας συμφέροντα
Δυσμενές για τη χώρα μας διαμορφώνεται το γεωπολιτικό σκηνικό, καθώς ενισχύονται σταδιακά και σταθερά η ισχύς και ο ρόλος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.
Γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία για τα κυριαρχικά μας συμφέροντα, με δεδομένες και δεδηλωμένες τις επεκτατικές (διεκδικητικές) διαθέσεις της Άγκυρας. Ανησυχίες που εσχάτως αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη υπόσταση, τόσο με την αλλαγή πλεύσης σημαντικών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και με την παρουσία του Ντ. Τραμπ στην Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Την ίδια ώρα, η Αθήνα, και συγκεκριμένα ο Κυρ. Μητσοτάκης, υπό την επήρεια των φοβικών συνδρόμων που τον διακατέχουν, επιμένει στη στρατηγική του κατευνασμού του Τ. Ερντογάν και τη διατήρηση με κάθε τρόπο των «ήρεμων νερών» στο Αιγαίο.
Τα ανησυχητικά μηνύματα φτάνουν στην Αθήνα από πολλά σημεία: Με αφορμή κυρίως τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο τούρκος Πρόεδρος έχει καταστεί προνομιακός συνομιλητής του Ντ. Τραμπ, κάτι που ανεβάζει τις μετοχές του στο παγκόσμιο πολιτικό χρηματιστήριο. Με προτροπή του, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να άρουν τις κυρώσεις στη Συρία και να αναγνωρίσουν τον μέχρι πρότινος τρομοκράτη και μη εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας. Ταυτόχρονα, η Ουάσινγκτον αποφάσισε να προχωρήσει στην πώληση πολεμικού εξοπλισμού (πυραύλους αέρος – αέρος) στην Τουρκία, που ήταν σε εκκρεμότητα από την περίοδο του Τζο Μπάιντεν. Και, προφανώς, αυτή είναι μόνο η αρχή, δεδομένου ότι ο Ντ. Τραμπ λειτουργεί με γνώμονα την οικονομία και το κέρδος. Όχι μόνο για τις αμερικανικές εταιρείες αλλά και για τον ίδιο προσωπικά.
Σε επιχείρηση γοητείας του Τ. Ερντογάν έχουν επιδοθεί αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες, με προεξάρχουσα την Τζ. Μελόνι, η οποία πρόσφατα υπέγραψε στη Ρώμη με τον τούρκο Πρόεδρο 11 συμφωνίες που έχουν να κάνουν με τον ενεργειακό και τον αμυντικό τομέα, ενώ οι δύο χώρες θα προχωρήσουν στη συμπαραγωγή εξελιγμένων πολεμικών drones. Ευνοϊκό είναι το κλίμα για τη γειτονική χώρα και στο Βερολίνο, προς διάψευση όσων πίστευαν ότι με την αλλαγή στην ηγεσία της Γερμανίας θα έμπαινε πάγος στις φιλοδοξίες της Άγκυρας. Ο νέος καγκελάριος Φρ. Μερτς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πώλησης αεροσκαφών Eurofighter στην Τουρκία, παρά τις εκπεφρασμένες αντιρρήσεις της Ελλάδας. Τις επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην καγκελαρία, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν απέσπασε τη δέσμευση του Φρ. Μερτς.
Στην περίπτωση πάντως που η Γερμανία αποφασίσει να διαθέσει τα συγκεκριμένα πολεμικά αεροσκάφη στην Τουρκία, οι ισορροπίες στο Αιγαίο θα αλλάξουν, αν δεν ανατραπούν προς όφελος της γειτονικής χώρας. Ο… μόνιμος θαυμαστής (και υποστηρικτής της Άγκυρας), Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε αποκάλεσε «απίθανο ηγέτη» τον Τ. Ερντογάν και τόνισε ότι είναι σημαντική για το ΝΑΤΟ η τουρκική πολεμική βιομηχανία. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η συμμετοχή της γειτονικής χώρας στο πολεμικό πρόγραμμα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και… αναπόφευκτη.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ