
Σε δίνη οι συστημικές τράπεζες, χάνουν το παιχνίδι της αγοράς
ΞΕΧΑΣΑΝ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥΣ
• Υψηλές κερδοφορίες χωρίς αντίκρισμα στην πραγματική οικονομία και «υπαλληλοποίηση» των πελατών μέσω προγραμμάτων μαζικής αποχώρησης του προσωπικού τους
Σε όλο τον κόσμο οι τράπεζες είναι εργαλείο ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις, βραχίονας ανάκαμψης για τις οικονομίες, στήριγμα για τους πολίτες, αφού τους βοηθούν να αποκτήσουν στέγη, να πάρουν αυτοκίνητο, να αντιμετωπίσουν μια έκτακτη ανάγκη κ.λπ.
Στην Ελλάδα, όπως δυστυχώς συμβαίνει με όλα, οι τράπεζες έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους και έχουν μεταβληθεί σε μοχλό πίεσης για τις επιχειρήσεις, μέσο εκβιασμού για τους πολίτες και ύπουλο εχθρό για την κοινωνία.
Σαφώς και ο αποπροσανατολισμός του ρόλου τους οφείλεται στις εκάστοτε κυβερνητικές πολιτικές, αλλά και οι ίδιες δεν επιδίωξαν να γυρίσουν το κλίμα και να γίνουν αρωγοί στις προσπάθειες των επιχειρηματιών αλλά και των απλών ανθρώπων, που μετά την κρίση, την πανδημία και τα Μνημόνια αναζητούσαν ένα στήριγμα, μια βοήθεια, ένα χέρι για να κρατηθούν, για να μην πέσουν στο βάραθρο.
Τη στιγμή, μάλιστα, που οι ίδιες διατηρήθηκαν στη ζωή με σκανδαλώδεις ανακεφαλαιοποιήσεις, ερήμην του λαού, με τα λεφτά του οποίου ουσιαστικά πληρώθηκαν τα ανοίγματα και τα ελλείμματά τους, όχι μία αλλά τρεις φορές, και με τα περιουσιακά στοιχεία των δανειοληπτών, τα οποία είχαν κατασχέσει, να παραμένουν στα χέρια τους.
Τότε χάθηκε η εμπιστοσύνη του κοινού προς τις τράπεζες, τότε ο κόσμος τις θεώρησε υπεύθυνες για όλα τα δεινά του, και ίσως όχι άδικα.

Τα τελευταία 15 χρόνια οι τράπεζες έχουν σταματήσει να δανείζουν αυτούς που έχουν ανάγκη, αποφεύγουν να βοηθάνε τις επιχειρήσεις
Γιατί τα τελευταία 15 χρόνια οι τράπεζες έχουν σταματήσει να δανείζουν αυτούς που έχουν ανάγκη, αποφεύγουν να βοηθάνε τις επιχειρήσεις, συντηρούν με τις πράξεις και τις πρωτοβουλίες τους ένα σύστημα που καταπιέζει τον κόσμο και συντελεί στην εξαθλίωση της κοινωνίας, την οποία οδηγεί σε απόγνωση. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, για να αυξήσουν τα έσοδά τους, διώχνουν το προσωπικό τους με τη μέθοδο της εθελουσίας εξόδου και μεταβάλλουν σε υπαλλήλους τους πελάτες τους, αφού τους υποχρεώνουν να κάνουν τις συναλλαγές τους ηλεκτρονικά, με το δέλεαρ ότι διευκολύνονται και κερδίζουν χρόνο.
Όμως, παλιότερα τις εργασίες αυτές τις έκαναν οι υπάλληλοι. Τώρα τις κάνει ο κόσμος και οι υπάλληλοι μειώνονται. Όπως και ο αριθμός των καταστημάτων.
Και το κυριότερο: Οι υπάλληλοι πληρώνονταν γι’ αυτήν τη δουλειά, ενώ οι πελάτες πληρώνουν, και μάλιστα ακριβά. Με την τακτική τους αυτή, οι τράπεζες, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, κατάφεραν να γίνεται το 95% των συναλλαγών ηλεκτρονικά, ενώ ο στόχος των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είναι να έχει η καθεμία μέχρι 250 έως 280 καταστήματα και μίνιμουμ αριθμό υπαλλήλων 5.500 άτομα.
Καθώς, λοιπόν, οι τράπεζες μετατρέπονται από σημεία συναλλαγής σε σημεία εξυπηρέτησης και θα λειτουργούν περισσότερο ως συμβουλευτικά κέντρα, εστιάζουν τόσο στη μετεκπαίδευση όσο και στην ανανέωση του προσωπικού, προσφέροντας στοχευμένα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, τα οποία αφορούν κυρίως τους εργαζόμενους στο δίκτυο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε έναν χρόνο (2022 – 2023) οι τέσσερις συστημικές τράπεζες περιόρισαν τον αριθμό των καταστημάτων τους κατά 34. Συγκεκριμένα, στο τέλος του 2022 διέθεταν δίκτυο 1.278 καταστημάτων, ενώ στο τέλος του 2023 το δίκτυο είχε περιοριστεί στα 1.244 καταστήματα.
Το ίδιο διάστημα, ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε από τα 26.558 άτομα τον Δεκέμβριο 2022 στα 25.675 άτομα στο τέλος του 2023. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών:
– Η Τράπεζα Πειραιώς στο τέλος του 2023 είχε 378 καταστήματα (από 389 στο τέλος του 2022) και 7.349 εργαζομένους (από 7.900 τον Δεκέμβριο του 2022).
– Η Εθνική Τράπεζα είχε 6.517 εργαζομένους και 327 καταστήματα στο τέλος του 2023, από 6.706 εργαζομένους και 345 καταστήματα έναν χρόνο πριν.
– Η Alpha Bank απασχολούσε 5.486 εργαζομένους στα 251 καταστήματά της στο τέλος του 2023. Έναν χρόνο πριν είχε 5.684 εργαζομένους και 270 καταστήματα.
– Η Eurobank, μείωσε τα καταστήματά της στα 268 στο τέλος του 2023 (από 274 στο τέλος του 2022) και είχε 6.323 εργαζομένους, από 6.268 έναν χρόνο πριν.

Συντηρούν με τις πράξεις και τις πρωτοβουλίες τους ένα σύστημα που καταπιέζει τον κόσμο και συντελεί στην εξαθλίωση της κοινωνίας
Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Τράπεζας Πειραιώς αφορά τους εργαζομένους στις κεντρικές υποστηρικτικές μονάδες της τράπεζας, ενώ εξαιρούνται από αυτό οι εργαζόμενοι στο δίκτυο καταστημάτων και σε πελατειακές μονάδες της Πειραιώς. Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, η συγκράτηση του λειτουργικού κόστους και η ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού. Σε όσους ενταχθούν στο πρόγραμμα δίνεται η επιλογή της άμεσης αποχώρησης, με ανώτατο ποσό αποζημίωσης τα 200.000 ευρώ, ή της αποχώρησης με μακροχρόνια άδεια (sabbatical), με το ανώτατο ποσό να φτάνει τα 250.000 ευρώ.
Το πρόγραμμα λαμβάνει ιδιαίτερη μέριμνα για όσους βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση με επιπλέον κίνητρα, ενώ περιλαμβάνει πρόσθετες παροχές και διευκολύνσεις για τον εργαζόμενο και την οικογένειά του. Το πρόγραμμα εθελουσίας της Alpha Bank προσφέρει αποζημίωση έως 180.000 ευρώ για άμεση αποχώρηση ή έως 260.000 ευρώ για sabbatical (διάρκειας μέχρι έξι χρόνια), απευθύνεται σε εργαζομένους που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, κυρίως σε θέσεις χαμηλής εξειδίκευσης στις κεντρικές υπηρεσίες και σε υποστηρικτικές θέσεις εξυπηρέτησης πελατών στο δίκτυο καταστημάτων.

Ανοίγουν τον δρόμο σε ξένα τραπεζικά ιδρύματα, που καραδοκούν να τους πάρουν την πελατεία
Τα στοιχεία αυτά αφορούν εξελίξεις που είχαν σημειωθεί μέχρι τέλος του 2023. Έκτοτε έχουν περάσει άλλοι 16 μήνες και σαφώς θα υπάρχει μεγαλύτερη συρρίκνωση του προσωπικού και των καταστημάτων, που θα πλησιάζει στους αρχικούς στόχους που ήδη προαναφέραμε. Αυτό δείχνει ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα ακολουθούν αυστηρά το δικό τους πρωτόκολλο και δεν βοηθούν την οικονομία της αγοράς.
Αποτέλεσμα αυτού είναι να πολλαπλασιάζουν την κερδοφορία τους, να μεγαλώνουν τα κέρδη τους και να… χαντακώνουν επιχειρηματίες και καταναλωτές.
Έτσι, όμως ανοίγουν τον δρόμο σε ξένα τραπεζικά ιδρύματα, που καραδοκούν να τους πάρουν την πελατεία και να τις αποδυναμώσουν. Σίγουρα βρισκόμαστε σε μια αλλαγή του τραπεζικού τοπίου της χώρας μας, που θα σημάνει πολλά και θα έχει πολύ ισχυρό αντίκτυπο στην εγχώρια οικονομία.

Τα 4,5 δισ. ευρώ άγγιξαν τα κέρδη των τεσσάρρων συστημικών τραπεζών το 2024 αυξημένα κατά 38% σε σχέση με το 2023
Είναι ενδεικτικό το ότι το 2024 τα κέρδη των τεσσάρρων συστημικών τραπεζών άγγιξαν τα 4,5 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 38% σε σχέση με το 2023. Πού οφείλεται όμως αυτή η τεράστια κερδοφορία; Ας δούμε τι λένε τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Tο καθαρό εισόδημα των έντοκων εργασιών ανήλθε στα επίπεδα ρεκόρ των 8,6 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 506 εκατ. ευρώ ή 6,3% σε σύγκριση με το 2023.
Όπως εξηγούν τραπεζικοί αναλυτές, τα υψηλότερα κατά μέσο όρο επιτόκια που επικράτησαν κατά την περυσινή χρονιά σε σχέση με το 2023 αλλά και η αύξηση της πιστωτικής επέκτασης συνετέλεσαν στις παραπάνω επιδόσεις.
Αντίστοιχα, τα καθαρά έσοδα από μη τοκοφόρες εργασίες έσπασαν για πρώτη φορά το όριο των 2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κοντά στο 30%. Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι η επίδοση αυτή ήταν αποτέλεσμα της ανάπτυξης των εργασιών στη διαχείριση περιουσίας και στα τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα.
Βλέπουμε, δηλαδή, ότι από τραπεζικές εργασίες, δάνεια κ.λπ. η κερδοφορία ήταν μόλις 6,3%, ενώ από τοποθετήσεις και επενδύσεις πάνω από 30%. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν λειτουργούν ως τράπεζες αλλά ως κερδοσκοπικοί οργανισμοί, δηλαδή έχουν ξεφύγει από τον σκοπό τους. Έτσι, όμως, δεν βοηθούν ούτε την οικονομία της χώρας, ούτε την κοινωνία, ούτε τις επιχειρήσεις.
Γι’ αυτό πρέπει να αλλάξουν σύντομα λογική, για να έχουν προοπτική. Και να γίνουν εργαλεία ανάπτυξης και όχι εργαλεία κερδοσκοπίας. Αυτός άλλωστε είναι και ο μόνος τρόπος για να διασωθούν. Οι ανταγωνιστές τους από το εξωτερικό καιροφυλακτούν. Και δεν πρόκειται να αφήσουν για πολύ μια αγορά που διψά για χρηματοδοτήσεις, και μάλιστα με νομοθετικό πλαίσιο που προστατεύει σκανδαλωδώς τους χρηματοδότες. Τέτοια ευκαιρία δεν θα τη χάσουν. Και οι μόνες που θα χάσουν θα είναι οι συστημικές τράπεζες, που ήδη λειτουργούν, όπως λειτουργούν. Απλά πράγματα…

ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: Alexa from Pixabay