Ψέματα και αλήθειες για τον Ανδρέα Παπανδρέου

Καταντά κωμική η προσπάθεια απόδοσης ευθυνών στον Ανδρέα Παπανδρέου και στην οκταετία 1981-88. Γιατί δηλ. να γυρίσουμε πίσω μόνο 30 και όχι 50, 100, 200 ή και περισσότερα χρόνια και να μην αναζητήσουμε ευθύνες στον Χαρίλαο Τρικούπη και στην τουρκοκρατία! Και αν η οκταετία 1981-88 είναι η μήτρα του κακού (!), γιατί οι επόμενες κυβερνήσεις δε φρόντισαν να διορθώσουν τα κακώς κείμενα; Προφανώς, για να απαλλαγούν οι πραγματικοί ένοχοι της σημερινής τραγωδίας. Που δεν είναι άλλοι από την ένταξή μας στην ευρωζώνη το 2002 και την αθλιότατη κακοδιοίκηση των τελευταίων 10-15 ετών.

Οι δείκτες που αφορούν τα δημόσια ελλείμματα είναι γνωστό ότι παραποιούνται εύκολα. Με τα καταγέλαστα «Greek statistics» των Σημίτη – Goldman Sachs, μειώθηκε εικονικά το δημόσιο έλλειμμα τόσο ώστε να γίνει αποδεκτή η είσοδός μας στον «παράδεισο» του ευρώ το 2002. Ο μόνος σχετικά έγκυρος στατιστικά οικονομικός δείκτης, είναι αυτός του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, ο οποίος στην περίοδο 1981-88, δείχνει πορεία της χώρας μας συγκρίσιμη με την τότε διεθνή συγκυρία ( βλ. πίνακα).

H απόλυτη ανατροπή του μύθου, βρίσκεται στο αποκαλυπτικό σύγγραμμα του πρύτανη των οικονομικών αναλυτών και κάθε άλλο παρά φιλοΑνδρεϊκού Νίκου Νικολάου, «Πρόσωπα της Οικονομίας, Εκδόσεις Λιβάνη, 2008», όπου στις σελίδες 121-125, αναφέρει:

«Παρ’ ότι και εγώ τότε σαν οικονομικός συντάκτης της «Καθημερινής» καταστροφολόγησα αρκετά, τώρα, ύστερα από τόσα χρόνια, ανασκοπώντας χωρίς φανατισμό τις τότε εξελίξεις πρέπει να παραδεχθώ ότι η πολιτική του Ανδρέα ήταν σωστή κοινωνικά και πολιτικά, γιατί ανέλκυσε από το περιθώριο και ενέταξε στο κοινωνικό σώμα, στρώματα μη προνομιούχων… Το ότι τότε δεν έγινε ανατροπή της οικονομικής ισορροπίας προκύπτει σαφώς από τις μακροοικονομικές σειρές που έχει επεξεργαστεί για την ελληνική οικονομία η Eurostat… Ένα άλλο επιχείρημα κατά των αυξήσεων που και αυτό είναι έωλο, είναι ότι εξαιτίας αυτών καταχρεώθηκε δήθεν η χώρα και αυξήθηκε το δημόσιο χρέος…».

Στη δεκαετία του 1980, ο Ανδρέας Παπανδρέου, μοίρασε ψωμί και ελευθερία στον κοσμάκη που έζησε πολύ καλύτερες μέρες. Γι’ αυτό και η μεγάλη έρευνα της κοινής γνώμης το 2007 από την εταιρεία Public Issue, τον ανέδειξε μακράν, ως τον καλύτερο πρωθυπουργό της μεταπολιτευτικής περιόδου 1974-1977, με ποσοστό 48%, έναντι 26% του Κωσταντίνου Καραμανλή του πρεσβύτερου και κάτω του 10% των υπολοίπων. Και ότι στην περίοδο 1981-88 η δημοκρατία, το βιοτικό επίπεδο και η οικονομία, βρισκόταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από όλες τις άλλες. (Καθημερινή, 12.12.07).

Στη συστηματική προσπάθεια αποδόμησης του Ανδρέα Παπανδρέου, οι σημερινοί επίγονοι του «γιαλαντζί» ΠΑΣΟΚ, δεν απαντούν με τεκμηριωμένα επιχειρήματα, αλλά ψελλίζουν παράπονα. Το ΙΣΤΑΜΕ, το Ινστιτούτο Ανδρέα Παπανδρέου, ένας ερευνητικός φορέας με τεράστιους οικονομικούς πόρους, δεν έχει να επιδείξει ούτε μία μελέτη για την εποχή της Αλλαγής. Οι λόγοι είναι αυτονόητοι και αφήνονται στην κρίση του αναγνώστη.


Σχολιάστε εδώ