«Πάρτι» λειψών παραδόσεων καυσίμων στους καταναλωτές!
Σε ένα «πάρτι» των βενζινοπωλών –και πιθανόν των εταιρειών εμπορίας, που θα επιδιώξουν να μοιραστούν τα κέρδη, επιβάλλοντας υψηλότερες τιμές χονδρικής– οδηγεί το πολυδιαφημισμένο σύστημα παρακολούθησης εισροών-εκροών στα πρατήρια καυσίμων, που –υποτίθεται ότι– θα χτυπήσει αποφασιστικά τη λαθρεμπορία (με ανάλογες υποσχέσεις τέθηκε σε λειτουργία το 2008 το σύστημα «Ήφαιστος» για το πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά το 2009 η λαθρεμπορία εκτινάχθηκε στα ύψη!).
Αυτή η σοβαρή αποκάλυψη, που εξηγεί και γιατί οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των βενζινοπωλών ήταν περιέργως οι φανατικότεροι υποστηρικτές της εγκατάστασης των συστημάτων, σαν να επρόκειτο οι ίδιοι να κερδίσουν από την πάταξη του λαθρεμπορίου, έγινε αυτήν την εβδομάδα στη Βουλή, με μια ερώτηση του βουλευτή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, Θανάση Οικονόμου, προς τους συναρμόδιους υπουργούς Μ. Χρυσοχοΐδη και Δ. Ρέππα, οι οποίοι προωθούν προς δημοσίευση την κοινή υπουργική απόφαση για τις προδιαγραφές των συστημάτων παρακολούθησης εισροών-εκροών.
Όπως εξηγεί στην ερώτησή του ο βουλευτής,
• Την τελευταία εικοσαετία, για την αξιόπιστη μέτρηση των ποσοτήτων καυσίμων που παραδίδονται σε πρατηριούχους και, συνακόλουθα, τον ορθό υπολογισμό των αποδιδόμενων φόρων (Τελωνειακός Κώδικας, άρθρο 73, παρ. 3), έχει καθιερωθεί η αναγωγή των πωλούμενων ποσοτήτων, με ειδικά συστήματα, στη θερμοκρασία των 15oC. Κατά τον ίδιο τρόπο μετρώνται οι πωλούμενες ποσότητες και στο προηγούμενο στάδιο, δηλαδή κατά την πώλησή τους από το διυλιστήριο σε εταιρείες χονδρικής εμπορίας.
• Μέχρι σήμερα, όμως, κατά την πώληση καυσίμων στους τελικούς καταναλωτές από τα πρατήρια δεν εφαρμόζεται (ούτε και υπήρχε ως τώρα σχετική τεχνική δυνατότητα) η αναγωγή στη θερμοκρασία των 15oC. Οι πωλήσεις γίνονται στην εκάστοτε θερμοκρασία καυσίμου, που ιδιαίτερα τους θερμούς μήνες του έτους, όπου συγκεντρώνονται εποχικά και οι μεγαλύτερες πωλήσεις καυσίμων, μπορεί να αποκλίνουν σημαντικά από τη θερμοκρασία των 15oC. Λόγω των διαστολών που προκαλεί η υψηλή θερμοκρασία, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παραδίδονται στους καταναλωτές σημαντικά μικρότερες ποσότητες καυσίμων από αυτές που θα ελάμβαναν με αναγωγή στους 15oC. Ως εκ τούτου, οι πρατηριούχοι εξασφαλίζουν ένα σημαντικό πρόσθετο κέρδος από τις «ελλειμματικές» παραδόσεις καυσίμων στους καταναλωτές.
Με την εγκατάσταση των συστημάτων παρακολούθησης εισροών-εκροών, αναφέρει ο Θ. Οικονόμου στην ίδια ερώτηση, παρέχεται για πρώτη φορά η δυνατότητα μέτρησης των πωλούμενων ποσοτήτων καυσίμων στους καταναλωτές, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που αυτά πωλούνται στους βενζινοπώλες, ώστε να εξαλειφθεί οριστικά το φαινόμενο των «ελλειμματικών» παραδόσεων καυσίμων και να προκύψει οικονομικό όφελος για το καταναλωτικό κοινό.
Το ερώτημα τώρα είναι αν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανταγωνιστικότητας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, οι υπηρεσίες του οποίου έχουν την κύρια ευθύνη για τις προδιαγραφές του νέου συστήματος, θα μεριμνήσει ώστε να καθιερωθεί επιτέλους η μέτρηση των πωλούμενων ποσοτήτων υγρών καυσίμων σε όλα τα στάδια της αλυσίδας διακίνησης (άρα και προς τον τελικό καταναλωτή) με αναγωγή στη θερμοκρασία των 15 βαθμών Κελσίου, ώστε να λυθεί διά παντός το πρόβλημα των ελλειμματικών παραδόσεων, αφού σήμερα υπάρχει η τεχνική δυνατότητα να γίνει αυτό.
Το πρόβλημα των διαστολών φαίνεται ίσως περιθωριακής σημασίας, αλλά δεν είναι, με δεδομένο ότι τους θερμούς μήνες του χρόνου παρατηρούνται και οι μεγαλύτερες καταναλώσεις καυσίμων, αλλά και με δεδομένο ότι οι παραδόσεις καυσίμων μπορεί να γίνονται σε θερμοκρασίες πολύ υψηλότερες και των 30 βαθμών Κελσίου, υπολογίζεται ότι οι καταναλωτές χάνουν αρκετές δεκάδες εκατομμύρια λίτρα κάθε χρόνο και, αντίστοιχα, οι βενζινοπώλες έχουν ένα σημαντικό, «αφανές» πρόσθετο κέρδος δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.