Να μείνει αυτοτελής ο Δήμος Σταυρούπολης

Γιατί το μεράκι που έχουν τώρα οι άνθρωποί του, η όρεξη για το καλύτερο θα ατονήσουν μια και θα αισθάνονται ότι δεν ενεργούν πλέον για τον τόπο τους αλλά χρησιμεύουν ως… δεκανίκι για να αποκτήσουν ιδιαιτερότητες και αξία άλλες κοινωνίες που δεν είχαν δείξει διάθεση για κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Δήμος Σταυρούπολης της Ξάνθης, που ιδρύθηκε το 1946 και μαζί με τον Δήμο Ξάνθης είναι οι ιδρυτικοί δήμοι του νομού.

Βέβαια το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη μελέτη του για τη νέα διοικητική διαίρεση της χώρας κατατάσσει τη Σταυρούπολη στους αυτόνομους δήμους, ωστόσο με τον «Καλλικράτη» κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Γι’ αυτό σύσσωμη η τοπική κοινωνία και φορείς έχουν με πολλούς τρόπους διατρανώσει την επιθυμία τους να παραμείνει ο δήμος αυτόνομος, όπως είναι από την ίδρυσή του.

Ας δούμε όμως γιατί ο Δήμος Σταυρούπολης, του οποίου δήμαρχος είναι ο κ. Βασίλης Καρασακαλίδης, έχει αυτήν την εκπληκτική αναπτυξιακή πορεία:

= Κατ’ αρχάς είναι βιώσιμος και οικονομικά εύρωστος, αφού εκμεταλλεύεται άριστα τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους χρηματοδότησης. Γι’ αυτό άλλωστε παρουσιάζει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σ’ όλη τη χώρα!

= Εφαρμόζει σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας με βιοκλιματικές κατασκευές και χρήση ανανεώσιμων πηγών.

= Διαχειρίζεται άριστα τους υδάτινους πόρους. Το σύνολο των δικτύων ύδρευσης και άρδευσης του Δήμου Σταυρούπολης είναι κατά πέντε φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του Δήμου Ξάνθης και γίνεται από 120 πηγές που στο σύνολό τους βρίσκονται σε δυσπρόσιτα σημεία, από 22 αντλιοστάσια και 34 δεξαμενές.

= Φροντίζει το περιβάλλον με υλοποίηση προγραμμάτων δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, ενώ έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τις οικολογικές οργανώσεις ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

Όπως τονίζεται σε υπόμνημα της δημοτικής αρχής, των φορέων και των κατοίκων προς τον υπουργό Εσωτερικών, ο Δήμος Σταυρούπολης θα πρέπει να διατηρήσει την αυτοτέλειά του ώστε:

1. Να μη διαταραχθεί η υπάρχουσα κοινωνική συνοχή σε μια μεθοριακή και ιδιαιτέρως ευαίσθητη περιοχή της χώρας.

2. Να αναδειχθεί σε πρωτοπόρος των προσπαθειών ανακοπής της πληθυσμιακής αιμορραγίας της ελληνικής υπαίθρου, μέσω της εφαρμογής ενός φιλόδοξου δεκαετούς προγράμματος.

3. Να εξασφαλίσει τα εχέγγυα για τη διατήρηση της ασφάλειας της εμπιστοσύνης και της πίστης των ακριτών – κατοίκων στον κρατικό μηχανισμό, που μόνο μία ανεξάρτητη, αποκεντρωμένη και ισχυρή τοπική διοικητική δομή είναι σε θέση να προσφέρει.

Στην αντίθετη περίπτωση, ενσωμάτωσής του σε άλλον δήμο, διαταράσσεται η κοινωνική συνοχή, θα υπάρξουν μεταναστεύσεις, μεταδημοτεύσεις και απομακρύνσεις περίπου 2.000 χριστιανών δημοτών και ετεροδημοτών με άμεση συνέπεια τη διατάραξη των ισορροπιών στον Νομό Ξάνθης, την πληθυσμιακή συρρίκνωση και την ερημοποίηση της περιοχής.


Σχολιάστε εδώ