Μάχη μέχρι τελικής πτώσης για το «απευθείας εμπόριο»
Διχοτομικό σκηνικό
Στην επιστολή του Έρογλου τονίζεται ότι η λύση βρίσκεται στο πλαίσιο της διζωνικότητας, με ισότιμο καθεστώς μεταξύ των δύο συνιστώντων κρατών και των δύο λαών της Κύπρου, με σκοπό την εγκαθίδρυση ενός νέου συνεταιρισμού. Δηλαδή, ο Έρογλου στέλνει το μήνυμα για λύση παρθενογένεσης. Η δηλώσεις Έρογλου έγιναν την ίδια στιγμή κατά την οποία από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στην εξαμηνιαία έκθεσή του για την ανανέωση της θητείας της στρατιωτικής δύναμης του ΟΗΕ εισηγείται «λιγότερη απομόνωση» για τους Τουρκοκυπρίους. Προφανώς, ο Μπαν Κι Μουν επιδιώκει να καλλιεργήσει το έδαφος για την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων στο πλαίσιο της εφαρμογής του απευθείας εμπορίου, το οποίο εκκρεμεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Νομική θέση
Το ζήτημα του απευθείας εμπορίου θα συζητείτο την περασμένη Τρίτη στην Επιτροπή Νομικών, καθότι έχει ήδη ετοιμαστεί μια σχετική με το αντικείμενο νομική θέση που ευνοεί την κυπριακή πλευρά, αφού μάλλον συγκλίνει με την άποψη της κυπριακής κυβέρνησης, ότι με βάση το πρωτόκολλο 10 εντάχθηκε ολόκληρη η Κύπρος στην ΕΕ.
Η θέση αυτή δεν συνάδει προς τη νομική βάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που χρησιμοποιεί το άρθρο 207(2), το οποίο αναφέρεται σε τρίτες υπό ένταξη χώρες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ισχυρίζεται ότι η χρήση του εν λόγω άρθρου οφείλεται στο ότι στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου δεν εφαρμόζεται το κοινοτικό κεκτημένο, οπότε για νομικούς λόγους θα πρέπει η δράση της στην περιοχή να είναι αντίστοιχη με μια περιοχή που δεν είναι ενταγμένη στην ΕΕ. Η όλη φιλοσοφία και εκπόνηση στηρίζεται στην απόφαση της 26ης Σεπτεμβρίου 2004 που προνοεί την οικονομική στήριξη προς τους Τουρκοκυπρίους με σκοπό την επανένωση.
Ο πολιτικός χαρακτήρας
Όμως, με όσα ανέφεραν οι τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Άγκυρα την περασμένη βδομάδα –ότι δηλαδή οι Τουρκοκύπριοι δεν θα ωφεληθούν οικονομικά από το απευθείας εμπόριο και ότι η ιστορία αυτή έχει πολιτικό χαρακτήρα– διαπιστώνεται ότι η νομική βάση την οποία χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει σκοπιμότητες. Και οι σκοπιμότητες αυτές δεν οδηγούν προς την επανένωση αλλά προς τη διχοτομική «ταϊβανοποίηση».
Η Διάσκεψη των Προέδρων
Στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Επιτροπής Νομικών, οι Σοσιαλιστές δεν είχαν πρόθεση να συζητηθεί η θέση που είχε ετοιμάσει στη βάση του αυτεπάγγελτου ο ευρωβουλευτής του ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) Κουρτ Λέχνερ. Γιʼ αυτό διερωτήθηκαν πώς μπορούσε να συζητηθεί ένα τέτοιο ζήτημα εφόσον εκκρεμεί απόφαση ενώπιον της Διάσκεψης των Προέδρων. Ζήτησαν δε, όπως συζητηθεί εκ νέου το θέμα στις 23 του μήνα, έπειτα από τη Διάσκεψη των Προέδρων, που είναι προγραμματισμένη για τις 10 Ιουνίου. Μια θέση που έγινε δεκτή. Δεν αποκλείεται, μάλλον αυτό έχουν στο μυαλό τους, όχι μόνο οι Σοσιαλιστές αλλά και το λοιπό φιλοτουρκικό μπλοκ, να ζητήσουν σε επίπεδο Διάσκεψης των Προέδρων γνωμάτευση και από τη Νομική Υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκτιμώντας ότι έτσι θα έχουν μια νομική θέση φίλα προσκείμενη με τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σκοπιμότητες
Το φιλοτουρκικό μπλοκ εκτιμά ότι η Νομική Υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ήδη επηρεασμένη από τη Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η λογική της αναβολής επί της ουσίας συζήτησης του θέματος ενώπιον της Επιτροπής Νομικών και της έκδοσης νομικής θέσης που θα ικανοποιεί την Κυπριακή Δημοκρατία επιδιώχθηκε από τους Σοσιαλιστές για τους εξής λόγους: 1. Για να μην υπάρχει ενώπιον της Διάσκεψης των Προέδρων νομική θέση της Επιτροπής Νομικών και να ζητηθεί έκδοση απόφασης που θα προνοεί ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι αναρμόδιο να επιληφθεί του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο. 2. Για να μπορεί να ζητηθεί πέραν της νομικής θέσης της Νομικής Επιτροπής και γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Εάν η όλη υπόθεση του απευθείας εμπορίου κλείσει σε επίπεδο Διάσκεψης των Προέδρων με απόφαση ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι αναρμόδιο να εμπλακεί στη διαδικασία της συναπόφασης με το Συμβούλιο, με το αιτιολογικό ότι είναι λανθασμένη η νομική βάση που χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τότε ο εκβιασμός της κυπριακής κυβέρνησης θα γίνει στην εξής βάση: Εάν ως τον Δεκέμβριο, τον οποίο η Άγκυρα θέτει ως νέο ορόσημο, δεν εξευρεθεί λύση, τότε θα είναι ανοικτή, μέσω της έγκρισης του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο, η δρομολόγηση για την ταϊβανοποίηση της Κύπρου.