Κατά 70% αυξήθηκε ο αριθμός των συσσιτίων σε Μητροπόλεις και μοναστήρια

Μέσα σε λίγες λέξεις, ιερέας κεντρικού ναού της Αθήνας δίνει το «στίγμα» των νέων δεδομένων στα συσσίτια της Εκκλησίας. Οι μερίδες αυξήθηκαν, τα πρόσωπα άλλαξαν, οι ανάγκες έγιναν ακόμη περισσότερες. Στις «τράπεζες αγάπης» των Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος οι τακτικοί επισκέπτες είναι Έλληνες και όχι ξένοι, όπως γινόταν μέχρι πρόσφατα. Είναι άνθρωποι που κάποτε, όπως λένε οι ιερείς, «έδιναν βοήθεια στα συσσίτιά μας και δεν διανοούνταν ότι μπορεί και οι ίδιοι να βρεθούν σʼ αυτήν τη θέση». Οι περισσότεροι Μητροπολίτες τους τελευταίους μήνες έδωσαν το σύνθημα στους κληρικούς τους: «Βοηθήστε όσο μπορείτε. Είναι υποχρεώσή μας να μη μείνει κανείς χωρίς ένα πιάτο φαγητό». Και έτσι κάνουν, τουλάχιστον οι περισσότεροι. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Οι «τράπεζες αγάπης» αυξήθηκαν, οι τοπικές Εκκλησίες συνεργάζονται πιο εντατικά με τους δήμους και πολλοί Μητροπολίτες ανέλαβαν μόνοι τους να βρουν επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να στηρίξουν –όχι οικονομικά, αλλά σε είδος– τα συσσίτια των Μητροπόλεων.

Αλματώδης αύξηση

Όσο η οικονομική κρίση συνεχίζεται, τόσο αυξάνεται και ο αριθμός των ανθρώπων που καταφεύγουν στα συσσίτια της Εκκλησίας. Πριν από την κρίση λειτουργούσαν 68 κέντρα διανομής συσσιτίων στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ακόμη 109 σε άλλες Μητροπόλεις και μοναστήρια. Σήμερα τα μοναστήρια μοιράζουν 80.000 μερίδες φαγητού και μερικά προσφέρουν πια και στέγη στους νεόπτωχους.

Τα κέντρα αγάπης αυξήθηκαν σε 74 στην Αθήνα και 130 στην υπόλοιπη Ελλάδα. Όμως ακόμη περισσότερο πολλαπλασιάστηκαν οι μερίδες φαγητού που μοιράζονται σε αυτά. Ο αριθμός των μερίδων φαγητού που μοιράζουν η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, 67 Μητροπόλεις και τα μοναστήρια έχει ξεπεράσει πια τις 250.000 ημερησίως! «Από τότε που ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα, ο αριθμός των ανθρώπων που έρχονται στα συσσίτια έχει αυξηθεί κατά 65-70%», σύμφωνα με κληρικό που συντονίζει δεκάδες συσσίτια.

Στην Αθήνα οι ναοί της Αρχιεπισκοπής μοιράζουν 10.000 μερίδες την ημέρα και άλλες 3.500 μερίδες μοιράζονται κυρίως σε μετανάστες στο Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με τον δήμο. Στη Θεσσαλονίκη, η κεντρική Μητρόπολη διανέμει 1.400 μερίδες και μαζί με τις υπόλοιπες Μητροπόλεις του νομού σιτίζουν 4.000 άτομα καθημερινά. Στις υπόλοιπες Μητροπόλεις και τα μοναστήρια προσφέρονται δεκάδες χιλιάδες μερίδες φαγητού ημερησίως, φροντίζοντας για το μεσημεριανό και το βραδινό φαγητό των ανθρώπων που η κρίση οδήγησε στο κατώφλι της Εκκλησίας.

Πρωτοβουλίες

Όλες οι Μητροπόλεις έχουν κινητοποιηθεί. Στην Αρχιεπισκοπή μοιράζουν τα συσσίτια ακόμη και στα σπίτια. Χώρια τα οικονομικά βοηθήματα για να πληρωθούν τα «χαράτσια» της εφορίας. Στη Μητρόπολη Μεσογαίας ο Μητροπολίτης κ. Νικόλαος μετέτρεψε το υπόγειο του μητροπολιτικού ναού σε αποθήκη. Εκεί μεγάλη εταιρεία αρτοσκευασμάτων δίνει καθημερινά προϊόντα, τα οποία εθελοντές τα μοιράζουν στους φτωχούς. Στην Κόρινθο ο Μητροπολίτης καθιέρωσε τηλεφωνική γραμμή μέσω της οποίας ο καθένας που θα αντιληφθεί κάποιον που δεν έχει φαγητό, ζητάει την παρέμβαση της Εκκλησίας. Στη Μητρόπολη Δημητριάδος οι «τράπεζες αγάπης» ξεφυτρώνουν σε κάθε γωνιά της πόλης, ενώ δημιουργήθηκε γραφείο ψυχολογικής υποστήριξης για άνεργους και όσους έχουν πληγεί από την κρίση. Στην Καστοριά, την Πάτρα, τον Πειραιά και τη Νίκαια αυξήθηκαν αλματωδώς οι μερίδες που προσφέρονται. Τα ίδια συμβαίνουν και στις Μητροπόλεις της Κρήτης.

Οι άνθρωποι που ζητούν βοήθεια

Το προφίλ των ανθρώπων που σπεύδουν στα συσσίτια της Εκκλησίας έχει αλλάξει κατά πολύ τους τελευταίους μήνες. Τα προηγούμενα χρόνια στην πλειονότητά τους ήταν ξένοι, κυρίως λαθρομετανάστες και άστεγοι ή χρήστες ναρκωτικών ουσιών. Σήμερα στα συσσίτια βρίσκουν ένα πιάτο φαγητό άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, μονογονεϊκές οικογένειες, χαμηλόμισθοι ή άνθρωποι που έχασαν την επιχείρηση και το σπίτι τους λόγω χρεών.

«Από εκεί που οι περισσότεροι ήταν ξένοι, τώρα πια Έλληνες είναι οι περισσότεροι και πολύ λιγότεροι οι ξένοι» λέει ιερέας μεγάλης ενορίας. Στην Αθήνα το ποσοστό είναι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Αρχιεπισκοπής, 60% Έλληνες και 40% ξένοι. Στην υπόλοιπη χώρα είναι μοιρασμένο το ποσοστό στο μισό.

Στην Αρχιεπισκοπή μοιράζουν τις μερίδες ακόμη και «στα κρυφά», λένε ιερείς. «Κάποιοι ντρέπονται να έρθουν στο ενοριακό κέντρο και να τους δουν οι υπόλοιποι. Μέχρι πρόσφατα είχαν ένα καλό πρόσωπο στην περιοχή τους και δεν θέλουν να τους δει ο κόσμος. Όμως να που η κρίση τα έφερε έτσι και έπεσαν έξω και χρειάζονται κι αυτοί τη βοήθεια της Εκκλησίας» λέει ιερέας μεγάλου ναού των βορείων προαστίων. Γιʼ αυτό πολλές Μητροπόλεις δημιούργησαν τα «δέματα αγάπης» που στέλνονται στο σπίτι και περιέχουν τρόφιμα και άλλα είδη ανάγκης που καλύπτουν μια οικογένεια που δεν έχει να αγοράσει τα προς το ζην.

Αυτές τις ημέρες όλες οι Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος διοργανώνουν τον «Έρανο της Αγάπης». Για μερικές ημέρες χιλιάδες εθελοντές της Εκκλησίας επισκέπτονται σπίτια και ζητούν μια μικρή βοήθεια για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου των Μητροπόλεων. Φέτος, η συντριπτική πλειονότητα των εσόδων θα διατεθεί για την κάλυψη των δαπανών των συσσιτίων.


Σχολιάστε εδώ