Εφιάλτης το έκτακτο Συνέδριο για τον ΣΥΝ

Η εικόνα με τον Δ. Χατζησωκράτη στο βήμα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής να δέχεται γιουχαΐσματα από μέλη του οργάνου και εν τέλει να κατεβαίνει από το βήμα χωρίς να μπορέσει να ολοκληρώσει την παρουσίαση των θέσεων της Ανανεωτικής Πτέρυγας για το επικείμενο έκτακτο συνέδριο του ΣΥΝ, δείχνει ανάγλυφα τις διαλυτικές τάσεις που επικρατούν στο κόμμα. Η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής θύμιζε περισσότερο εικόνα σωματείου στο εσωτερικό του οποίου αντιμάχονται έντονα παρατάξεις με διαμετρικά αντίθετες θέσεις, παρά συνεδρίαση κορυφαίου πολιτικού οργάνου ενός ενιαίου κόμματος.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η εικόνα του ΣΥΝ μετά το έκτακτο συνέδριο (3-6 Ιουνίου) δεν θα έχει καμία σχέση με τη σημερινή, αφού εκτός από την καταγεγραμμένη πλέον διάσπαση του κυρίαρχου Αριστερού Ρεύματος οι της Ανανεωτικής Πτέρυγας μετ’ επιτάσεως διαμηνύουν ότι εάν το συνέδριο προχωρήσει με τη μία ή την άλλη μορφή στην αναβάθμιση του ΣΥΡΙΖΑ εις βάρος του ΣΥΝ, τότε δεν αποκλείουν ακόμα και την αποχώρησή τους από το κόμμα.
Η συνεδρίαση μπορεί να ενέκρινε κατά πλειοψηφία το κείμενο εισήγησης της ηγεσίας, ωστόσο οι αλλεπάλληλες ψηφοφορίες που έγιναν πάνω σε τροπολογίες – εκδοχές που κατέθεσαν στελέχη του Αριστερού Ρεύματος γνωστές ως «προτάσεις Λαφαζάνη», έδειξαν ότι το πανίσχυρο και κυρίαρχο Αριστερό Ρεύμα είναι πλέον διασπασμένο, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους νέους συσχετισμούς που θα προκύψουν σε ηγετικό επίπεδο μετά το συνέδριο.
Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι οριακά απορρίφθηκε πρόταση που προωθούσε ο Α. Τσίπρας για καταστατικές αλλαγές στη λειτουργία του κόμματος προκειμένου η εκάστοτε ηγεσία να μη λειτουργεί υπό την ομηρία των διάφορων εσωκομματικών τάσεων. Οι εκπρόσωποι των τάσεων φάνηκε ότι δεν είναι διατεθειμένοι να εκχωρήσουν τα κεκτημένα τους, αλλά τίποτα δεν αποκλείει η πρόταση να τεθεί στο -διευρυμένης σύνθεσης (1.200 άτομα)- συνέδριο, το οποίο είναι και το κυρίαρχο όργανο που αποφασίζει για όλα τα θέματα της λειτουργίας του κόμματος.
Η εσωκομματική κατάσταση, όπως είναι φυσικό, έχει προκαλέσει απογοήτευση στη βάση του κόμματος που βλέπει, σε μια περίοδο κρίσιμη, τα ηγετικά στελέχη να δίνουν μάχες για θέματα που όχι μόνο δεν αφορούν τα λαϊκά στρώματα που στενάζουν από τα οικονομικά μέτρα, αλλά είναι δυσνόητα ακόμα και στους πιο μυημένους στις εσωκομματικές ίντριγκες. Παρ’ όλα αυτά, ο Α. Τσίπρας επιδίωξε να περάσει προς τα έξω ένα θετικό μήνυμα, δηλώνοντας ότι δεν ανησυχεί για διασπάσεις και συγκρούσεις και εκτιμώντας ότι η περίοδος των διαλυτικών φαινομένων στον ΣΥΝ είναι πίσω μας και ότι αυτά είχαν να κάνουν με την απουσία διαδικασιών και τήρησης κοινών κανόνων λειτουργίας. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ευελπιστεί ότι στο έκτακτο συνέδριο θα εκφραστεί η απογοήτευση των μελών του κόμματος από τη λειτουργία των διάφορων τάσεων που αποτελούν τροχοπέδη στην ομαλή του λειτουργία και θα ενισχυθεί το ρεύμα -νεαρών κυρίως- στελεχών που τον στηρίζουν από την πρώτη μέρα της εκλογής του. Προκειμένου να μην οξύνει την κατάσταση, ο Α. Τσίπρας αποφεύγει το τελευταίο διάστημα κάθε αναφορά στην οργανωτική μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί «κόκκινο πανί» για την Ανανεωτική Πτέρυγα που ζητάει έντονα τον απεγκλωβισμό του ΣΥΝ από αυτό το «αριστερίστικο μόρφωμα» όπως το χαρακτηρίζουν. Έτσι ξεκαθαρίζει ότι «ο ΣΥΝ είναι το κόμμα μας και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πολιτική μας συμμαχία και αυτά τα δύο παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζει η πολιτική ενδοσυνεννόηση δεν έρχονται σε σύγκρουση». Είναι γεγονός πάντως ότι όλοι έχουν στραμμένα τα βλέμματα στο εσωτερικό του ΣΥΝ εν όψει του έκτακτου συνεδρίου και πολύ λίγο ασχολούνται με τον ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας έτσι τη δυσαρέσκεια των διάφορων συνιστωσών που βλέπουν ότι γίνονται παιχνίδι στα εσωκομματικά τεκταινόμενα του ΣΥΝ.


Σχολιάστε εδώ