Ανέτρεψε την ανατροπή η Λούκα

Οι βίαιες αλλαγές, που φέρνουν τα πάνω κάτω στις εργασιακές σχέσεις, οι μειώσεις μισθών και επιδομάτων στους εργαζόμενους, η κατάργηση του ορίου απολύσεων στις επιχειρήσεις, οι νέες ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις, το μαχαίρι στις ΔΕΚΟ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, το πλαφόν στους μισθούς (εκτός προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων), η διολίσθηση των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα που πλέον συμπαρασύρονται ομαδικά από τις νέες ρυθμίσεις που εισάγει το πολυνομοσχέδιο-εξπρές, έκαναν πολλούς υπουργούς να ταρακουνηθούν.
Μόνο δύο όμως εκδηλώθηκαν ανοικτά (Σκανδαλίδης και Μπεγλίτης) δηλώνοντας ότι αισθάνθηκαν να τους κοροϊδεύει η κυβέρνηση, γιατί δεν έλεγε όλη την αλήθεια το προηγούμενο διάστημα, με αποτέλεσμα άλλα να λένε δημοσίως και άλλα να γίνονται στην πράξη. Η Λούκα Κατσέλη σήκωσε όλο το βάρος των αλλαγών. Όση ώρα πάντως η υπουργός εξηγούσε τις νέες ρυθμίσεις, άλλοι συνάδελφοί της έστελναν sms σε δημοσιογράφους των 8 για να βγάλουν από πάνω τους τις δικές τους ευθύνες.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα το «Π», αν δεν υπήρχαν οι αλλαγές που έκανε την τελευταία στιγμή η Λούκα Κατσέλη στα εργασιακά, τότε σίγουρα θα μιλούσαμε σήμερα για εργασιακό μεσαίωνα. Κι αυτό γιατί η «τρόικα» είχε συμφωνήσει και με τον τότε υπουργό Εργασίας και με τον υπουργό Οικονομικών, στην παντελή απαξίωση του θεσμικού πλαισίου στα εργασιακά. Μάλιστα η «τρόικα» ήθελε να καταργήσει τις εθνικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και οι ίδιοι το είχαν αποδεχθεί. Τουλάχιστον ο υπουργός Οικονομικών, που τώρα υποτίθεται ότι κόπτεται για το συμφέρον των πολιτών.
Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο του περασμένου Αυγούστου, στο κείμενο που είχε συμφωνηθεί με την «τρόικα», αναφερόταν ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερίσχυαν των κλαδικών. Με άλλα λόγια, πλήρης ασυδοσία από τους εργοδότες και χαοτική κατάσταση στις σχέσεις εργοδοτών και εργαζομένων – σωματείων. Όταν όμως άλλαξαν οι υπουργοί με τον ανασχηματισμό και η Λούκα ξαναδιάβασε από την αρχή το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, γρήγορα κατάλαβε ότι αυτό ανέτρεπε τα πάντα και γι’ αυτό άρχισε τις παρασκηνιακές κινήσεις και εντός της κυβέρνησης και με την «τρόικα». Όταν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατάλαβε ότι η Λούκα θέλει να αλλάξει τη σχετική ρύθμιση, άρχισε και αυτός στο παρασκήνιο να αμφισβητεί την πολιτική της. Το αποκορύφωμα ήταν το άρθρο της Λούκας Κατσέλη στο κυριακάτικο «Βήμα». Τότε ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε να δημιουργήσει άσχημο κλίμα σε βάρος της με τις διαρροές που έκανε. Το Μέγαρο Μαξίμου έλεγε ότι ήταν ενοχλημένο με την υπουργό Εργασίας, ενώ η ίδια δεν μιλούσε γιατί ήξερε τι γινόταν στο παρασκήνιο από τον συνάδελφό της υπουργό Οικονομικών. Τώρα που το νομοσχέδιο έφτασε στη Βουλή στην τελική του μορφή, φάνηκαν οι ευθύνες του Παπακωνσταντίνου, γιατί εν κρυπτώ είχε συμφωνήσει μαζί με την «τρόικα» ριζικές αλλαγές σε βάρος των εργαζομένων, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη και του τότε υπουργού Εργασίας. Μάλιστα το χειρίστηκε σωστά επικοινωνιακά, ώστε η κοινή γνώμη να πιστέψει ότι ήταν σωστή η ρύθμιση. Όταν η Λούκα ανέλαβε το συγκεκριμένο υπουργικό πόστο, τα πράγματα άλλαξαν.
Όταν άρχισε τον Οκτώβριο η συζήτηση να γίνεται πιεστική από την «τρόικα», συν το κλίμα που είχε δημιουργηθεί από μερικούς δημοσιογράφους, κατάφερε και έβαλε τις κόκκινες γραμμές στα συμφωνηθέντα Παπακωνσταντίνου και «τρόικας», αλλάζοντας, έστω και λίγο, τις γραμμές στο κείμενο που κρύβουν την αλήθεια. Πιάστηκε από τις λέξεις «χωρίς αναίτιους περιορισμούς» και άρχισε τις διαπραγματεύσεις, φέρνοντας σε κάποιο λογικό σημείο τη διαφωνία με τους δανειστές, που δέχθηκαν και μπήκε ο όρος «όχι αναιτιολόγητες» και έτσι αποφεύχθηκε το ολοκληρωτικό ξήλωμα δικαιωμάτων που έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι.


Σχολιάστε εδώ