Άρχισαν πάλι οι συζητήσεις για παραγωγή πυρηνικής ενέργειας!
Η ίδια η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη σε ομιλία της στο Αμερικανικό Κολέγιο για την «Πράσινη Ανάπτυξη», τόνισε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, όχι όμως επειδή είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο αλλά επειδή αποτελεί «δύσκολη και βαριά επένδυση»!
Εξάλλου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ερώτηση ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Ι. Τσουκαλάς, με την οποία ζητά να πληροφορηθεί τους νέους πυρηνικούς σταθμούς που κατασκευάζονται στις χώρες μέλη.
Παράλληλα ο κ. Τσουκαλάς προσυπέγραψε επιστολή μαζί με περισσότερους από 30 ευρωβουλευτές όλων των πολιτικών ομάδων, προς τον νέο επίτροπο για την Ενέργεια, κ. Έτινγκερ. Με την επιστολή τους οι ευρωβουλευτές καλούν τον επίτροπο να προωθήσει με γρήγορους ρυθμούς την απεξάρτηση της ΕΕ από ενεργειακές τεχνολογίες που βασίζονται στον άνθρακα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή και να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Οι ευρωβουλευτές ζητούν να δοθεί έμφαση σε ενεργειακές τεχνολογίες «χαμηλού άνθρακα», όπως είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα (Carbon Capture and Storage), αλλά και η πυρηνική ενέργεια. Ακόμη, οι ευρωβουλευτές ζητούν την προώθηση των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πυρηνική ασφάλεια, τη διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων και τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.
Ο κ. Τσουκαλάς δήλωσε σχετικά: «Καθώς όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στρέφονται προς την πυρηνική ενέργεια ή αναθεωρούν την απεμπλοκή τους από αυτή, είναι επιτέλους επιβεβλημένο να διεξάγουμε και στην Ελλάδα έναν οργανωμένο, αντικειμενικό και υπεύθυνο διάλογο για την πιθανότητα ένταξής της στον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, όπως έχει ζητήσει η Ακαδημία Αθηνών και το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργούν περισσότεροι από 145 πυρηνικοί αντιδραστήρες σε 15 κράτη μέλη, παράγοντας περισσότερο από το 28% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στην ΕΕ. Αν οι αντιδραστήρες αυτοί έκλειναν, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα αυξάνονταν κατά 50%. Ενδεικτικά, η Γαλλία παράγει το 77% της ηλεκτρικής της ενέργειας από πυρηνικά, ενώ το Βέλγιο το 54%. Αν και η δημιουργία νέων πυρηνικών αντιδραστήρων σταμάτησε στα μέσα της δεκαετίας του ’80 μετά το ατύχημα του Τσερνομπίλ, τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται μια μεταστροφή στην κοινή γνώμη και τις κυβερνήσεις υπέρ της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας (Σουηδία, Φινλανδία, Βρετανία, Ιταλία) και ξεκίνησε η κατασκευή αρκετών νέων σταθμών. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναφερθεί μόνο μία περίπτωση διαρροής ραδιενέργειας από πυρηνικό σταθμό, στη Βρετανία το 1957».
Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου (2007) το 49% των Ελλήνων πιστεύουν ότι η πυρηνική ενέργεια βοηθά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ενώ το 65% θεωρούν ότι η πυρηνική ενέργεια μάς κάνει λιγότερο εξαρτημένους από εισαγωγές καυσίμων. Από την άλλη πλευρά, το 83% θεωρεί ότι τα μειονεκτήματα της πυρηνικής ενέργειας είναι περισσότερο από τα πλεονεκτήματα, ενώ το 86% δηλώνει ότι δεν είναι ενημερωμένο για τα θέματα ασφάλειας της πυρηνικής ενέργειας.