νέος πολίτης

νΤην προηγούμενη εβδομάδα είχαμε τη 2η σύνοδο της ΚΕ της ΟΝΝΕΔ, μετά το 7ο συνέδριο. Το «συμβάν» που κυριάρχησε ήταν η παραίτηση Μαγγίνα, καθώς είχε προγραμματιστεί εισήγηση – ενημέρωση του πρώην υπουργού Απασχόλησης στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της «γαλάζιας» γενιάς. Λέτε να τον γκαντέμιασαν; Επίσης είχαμε ενημέρωση των ΟΝΝΕΔιτών για τα Τοπικά Συμβούλια Νέων από τον νέο ΓΓ Νέας Γενιάς Παντελή Σκλια, όπου υποσχέθηκε ότι εκλογές θα έχουμε μέχρι την άνοιξη (τα ξανακούσαμε αυτά και δεν τα πολυπιστεύουμε πλέον). Η ΟΝΝΕΔ δίνει πολύ μεγάλο βάρος στις συγκεκριμένες εκλογές και θα θελήσει να καταγράψει δυνάμεις, ενώ οι άλλες πολιτικές νεολαίες καραδοκούν. Γι’ αυτόν τον λόγο τη συνεδρίαση της ΚΕ την παρακολούθησαν, εκτός καταστατικής πρόβλεψης, και οι πρόεδροι των Νομαρχιακών Επιτροπών της οργάνωσης απ’ όλη την Ελλάδα. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχουμε μια επανάληψη του πανευρωπαϊκού φαινόμενου ΕΦΕΕ, παρότι για μια ακόμη φορά υπάρχει κινητικότητα των παρατάξεων για πανσπουδαστικό συνέδριο και εκλογή ΚΣ (μετά από 12 χρόνια…).
νΚαι στην πλευρά της Νεολαίας
ΠΑΣΟΚ έχουμε κινητικότητα. Συνεδρίασε για πρώτη φορά ο τομέας Νέας Γενιάς της ΚΟΕΣ σε ανοικτή προς όλους συνάντηση. Σύμφωνα με πληροφορίες παραβρέθηκαν μόνο 40 άτομα, αλλά η συζήτηση ήταν μεστή και τα μέλη της ΚΟΕΣ ελπίζουν για μαζικότερες συζητήσεις. Κυκλοφορεί μάλιστα off the record πληροφορία για μετακίνηση της ημερομηνίας του Συνεδρίου ώστε να προλάβουν να κάνουν διάλογο. Στη συνεδρίαση ακουστήκανε τα γνωστά: αποκοπή του ΠΑΣΟΚ από κοινωνία και νέους, ανάγκη άμεσης επανασύστασης Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, ανάγκη ξεκάθαρων θέσεων (π.χ. Ασφαλιστικό), αποφυγή ομαδαρχών και φέουδων, ανάγκη συντονισμού της Νεολαίας, τοπικά συμβούλια νέων. Προτάθηκαν μεγάλες συναντήσεις νεολαίας σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη (αυτό θέλουμε να το δούμε) και θεματικές εβδομαδιαίες προσυνεδριακές συζητήσεις. Γιατί εμείς νομίζουμε ότι κουβαλάνε νερό στη θάλασσα; Πάντως διαδικτυακά συνεχίζεται το ξεκατίνιασμα πλευρών, ομάδων και κλικών, με βαριές κουβέντες. Άλλοι θέλουν να προχωρήσουν μπροστά, έστω και μόνοι τους, και άλλοι δεν επιθυμούν να εκχωρήσουν το κόμμα και τη νεολαία στην προεδρική ομάδα. Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα. Απλώς αυτήν τη φορά λείπει η συγκρότηση και ο αρχηγός στους «μεγάλους»…
νΒεντέτα στους νέους της Αριστεράς! Τελικά σε ποιους «ανήκει» ο Τσάβες; Για την κατάσταση στη Βενεζουέλα και τους αγώνες των λαών της Λατινικής Αμερικής συζήτησαν φοιτητές με τον Καρόλους Βίμερ, υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων του ΚΚ Βενεζουέλας και βουλευτή του Λατινοαμερικάνικου Κοινοβουλίου σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΝΕ στη Νομική Σχολή Αθήνας. Το στίγμα έδινε το πανό της ΚΝΕ: «Αλληλεγγύη στον λαό της Βενεζουέλας ενάντια στην επίθεση του ιμπεριαλισμού». Στο γνωστό αμφιθέατρο νέοι παρακολούθησαν την ομιλία του Καρόλους Βίμερ και τον «βομβάρδισαν» με ερωτήσεις, σε μια πλούσια συζήτηση για τις θέσεις του ΚΚ Βενεζουέλας, την πολιτική κατάσταση στη χώρα, την κατάσταση στην παιδεία και τους αγώνες του λαού και των εργαζομένων. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η πρέσβειρα της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα Μαρία Ινές Φονσέκα καθώς και αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, γραμματέα της ΚΝΕ και βουλευτή του ΚΚΕ. Λίγες ημέρες μετά όμως, στον απόηχο της επίσκεψης Τσίπρα στη Βενεζουέλα, το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της Νεολαίας Συνασπισμού διοργάνωσε συζήτηση για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα και τη Λατινική Αμερική μετά την επικράτηση του «όχι» στο πρόσφατο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις του Προέδρου Τσάβες. Ομιλητές ήταν ο Κώστας Ήσυχος, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού, υπεύθυνος για τα θέματα της Λατινικής Αμερικής και ο Γιάννης Μπουρνούς, εκ μέρους της Νεολαίας Συνασπισμού.
νΣύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών, στο 5ο Συνέδριο της Νεολαίας Συνασπισμού, στο νέο Κεντρικό Συμβούλιο της Οργάνωσης εξελέγησαν αλφαβητικά οι παρακάτω: Αγγελοπούλου Ελθήνα, Αρμένη Βέρα, Βαγδούτης Νίκος, Βαμβουρέλλης Θεόφραστος, Γεωργακάκου Κουτσονίκου Στεφανία, Γιαννόπουλος Γιάννος, Γρηγοριάδης Θέμης, Δανιά Νικολέτα, Δαφνής Γιώργος, Διαμαντής Κωνσταντίνος, Ευθυμίου Γιάννης, Ζαγάρας Κωνσταντίνος, Ζάννας Ζήσης, Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος, Ζέρβας Αλέξανδρος, Ηλιόπουλος Νάσος, Θηβαίος Γιώργος, Καραμάνης Δημήτρης, Καραμπάτσου Μαριαλένα, Καρατσιουμπάνης Γιώργος, Κοταράς Πόθος, Κωνσταντίνου Αλέξανδρος, Μπάρκας Γιάννης, Μπασκόζος Γιώργος, Μπίκας Παναγιώτης, Παναγιωτίδης Σταύρος, Παπαδάτος Αναγνωστόπουλος Δημοσθένης, Παπαδόπουλος Θοδωρής, Παπαζαχαρίας Δημήτρης, Παπακωνσταντίνου Σπύρος, Πατρικουνάκος Πατρίκιος, Πετράκου Σίσσυ, Ραδικόπουλος Νίκος, Σακελλαρίδης Γαβριήλ, Σβέρκος Νίκος, Σβίγκου Ράνια, Σιούτας Ηλίας, Σφέτσα Δάφνη, Συράκου Μαρία, Συράκου Σταυρούλα, Σώχαλης Νίκος, Τζανακόπουλος Δημήτρης, Τσιμπίδα Βάσω, Τσολάκου Θέμη, Φιδετζή Αλίκη, Χρονόπουλος Ηλίας, Ψάλτης Αλέξανδρος. Tο νέο Κεντρικό Συμβούλιο της Νεολαίας Συνασπισμού συγκροτήθηκε σε σώμα και επανεξέλεξε στη θέση του Γραμματέα της Οργάνωσης τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, 26 ετών, ασκούμενο δικηγόρο και μεταπτυχιακό φοιτητή. Πάντως οι νεολαίοι του Συνασπισμού δίνουν και τον «τόνο» στη στήριξη της υποψηφιότητας Τσίπρα στο διαδίκτυο…
νΒρε, βρε, θέματα που έχουν πάλι στη Νεολαία του ΛΑΟΣ. Μέλη διαμαρτύρονται στην ηγεσία, διότι συμμετέχει στο Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας, το οποίο με τη σειρά του τρέχει την καμπάνια «όλοι διαφορετικοί – όλοι ίσοι». Η ηγεσία κυκλοφορεί ότι «εμείς συμμετέχουμε εκεί μαζί με τις άλλες πολιτικές νεολαίες για να τους λέμε τα σωστά και να τους τα ψάλουμε». Την προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα, στην ετήσια συνάντηση των οργανώσεων μελών του ΕΣΥΝ, η Νεολαία του ΛΑΟΣ κατέθεσε πρόταση για δράση ενημέρωσης των ευρωπαϊκών φόρουμ και οργανώσεων νεολαίας σχετικά με το Μακεδονικό. Η πρόταση έγινε σχεδόν αμέσως αποδεκτή, παρά επιμέρους αντιρρήσεων λίγων, προς έκπληξη των νέων του ΛΑΟΣ. Επειδή είναι καινούργιοι στο ΕΣΥΝ, φαίνεται ότι δεν ξέρουν τη διαχρονική προσπάθεια στην Ευρώπη για τα εθνικά θέματα.
νΛιγότερο από ένα λεπτό αφιέρωσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης στην ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό σχετικά με τη ΓΓΝΓ. Ανέφερε ότι στόχος του ΥΠΕΠΘ είναι το 2008 να αναπτυχθεί δίκτυο γραφείων Νέας Γενιάς σε όλη τη χώρα που θα επιδιώξουν να προωθήσουν και να αναδείξουν ζητήματα νεανικής επιχειρηματικότητας, ένταξης των νέων στην αγορά εργασίας, αντιμετώπισης κοινωνικών προβλημάτων (ναρκωτικά, αλκοολισμός κ.λπ.), ανάπτυξη δημοκρατικής συνείδησης (συμβούλια νέων κ.λπ.). Θα αντικαταστήσουν άραγε τα Κέντρα Πληροφόρησης Νέων ή μιλάμε νέες παράλληλες δομές, με τις αντίστοιχες προσλήψεις; Επιδίωξη του υπουργού είναι επίσης να λειτουργήσει επιτέλους το «Παρατηρητήριο του Παιδιού», καθώς οι δράσεις για τους μικρότερους απουσιάζει πρακτικά από το έργο της ΓΓΝΓ.
νΚλείνοντας να σας ευχηθούμε χαρούμενα Χριστούγεννα. Για όσους μείνουν στην Αθήνα, είναι καλή ιδέα να περάσουν από την πλατεία Κοτζιά, όπου ο Δήμος Αθηναίων έχει στήσει μια ωραία εορταστική και χρήσιμη ατμόσφαιρα. Γύρω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο της πλατείας (μια πρωτότυπη κατασκευή που αποτελείται από τρία αστέρια ύψους 12 μέτρων), τέσσερις στεγασμένοι χώροι θα φιλοξενήσουν συνολικά 17 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη δράση των ΜΚΟ, να αγοράσουν χριστουγεννιάτικες κάρτες και αναμνηστικά δώρα και να συμβάλουν στο κοινωνικό τους έργο. Στην ίδια πλατεία θα διοργανωθεί και το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν, το οποίο θα ξεκινήσει στις 22.30 με τον Φίλιππο Πλιάτσικα.


Σχολιάστε εδώ