Στο σκαμνί ο πρόεδρος της ΕΡΤ

Η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου εστάλη πολυσέλιδη επιστολή με καταγγελίες για ατασθαλίες και διασπάθιση δημοσίου χρήματος στην ΕΡΤ. Από την έρευνα της Εισαγγελέως προέκυψαν τα εξής:

1) Συνολικά 6 παραγωγές ανατέθηκαν καθυστερημένα, προφανώς για να μην ακολουθηθούν οι διαδικασίες. Πρόκειται για εκπομπές «Μπορώ: Η ζωή είναι παιχνίδι»,«Λούφα και Παραλλαγή», «Τοις μετρητοίς», «Πώς τον λεν τον ποταμό», η Eurovision και τα παιδικά προγράμματα της Disney.

2) Για την παραγωγή της Eurovision δόθηκαν μπόνους ύψους 300.000 ευρώ σε εργαζόμενους, εκτός από τα συμφωνηθέντα με την ΠΟΣΠΕΡΤ 220.000 ευρώ. Από την έρευνα προέκυψε πως υπήρξαν πρόσωπα που πήραν χρήματα από το πρώτο ποσό και δεν εργάστηκαν, είτε τους χορηγήθηκαν περισσότερα χρήματα από όσα ορίζει το άρθρο 17 του Γενικού Κανονισμού της ΕΡΤ. Συγκεκριμένα, ως ανώτατο όριο ορίζεται η χορήγηση ως μπόνους ποσού μέχρι τρεις μισθούς, ενώ ο κ. Παναγόπουλος έδωσε μπόνους για τη φιέστα της Eurovision πολύ περισσότερα.

3) Στην περίπτωση της σειράς «Λούφα και παραλλαγή» η ΕΡΤ δεν διατήρησε το δικαίωμά της για εκμετάλλευση του DVD της σειράς, αλλά αντιθέτως το παραχώρησε στην εταιρεία παραγωγής για εκμετάλλευση για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Η συνέχιση της έρευνας θα παραδοθεί σε πταισματοδίκη, ο οποίος θα κρίνει αν θα πρέπει ή όχι η υπόθεση να οδηγηθεί στο δικαστήριο.

Δηλώσεις έκαναν τόσο ο πρόεδρος της ΕΡΤ όσο και ο υπουργός Επικρατείας, ο οποίος κρατάει αποστάσεις, τονίζοντας ότι την τελική απάντηση στα έργα της διοίκησης της ΕΡΤ θα δώσει η Δικαιοσύνη, γι’ αυτό και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παναγόπουλος είναι οργισμένος με τον κ. Ρουσόπουλο.

Η δήλωση του Θ. Ρουσόπουλου, ο οποίος ήταν στενοχωρημένος από την εξέλιξη, προφανώς γιατί ο κ. Παναγόπουλος τον είχε διαβεβαιώσει ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας και ότι όλα έχουν γίνει σύμφωνα με τις «νόμιμες διαδικασίες, είναι η ακόλουθη: «H ΕΡΤ και ο πρόεδρός της θα αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους, όπως έχουν υποχρέωση και δικαίωμα. Προσωπικώς είχα και έχω τη βεβαιότητα ότι η διοίκηση της ΕΡΤ έπραξε και πράττει με αποκλειστικό κριτήριο το συμφέρον της δημόσιας τηλεόρασης. Καθετί που εγείρεται ως ζήτημα προς διερεύνηση θα βρει την τελική απάντησή του με τις οριστικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης».

Ο πρόεδρος της ΕΡΤ εμμέσως πλην όμως σαφέστατα τα ‘βαλε με τη Δικαιοσύνη λέγοντας ότι: «Η εταιρεία ενεργεί εντός του πλαισίου του νόμου και των διαδικασιών που προβλέπουν οι κανονισμοί της», δηλαδή όλα έχουν γίνει σωστά. Και τότε η Εισαγγελέας κ. Ράικου γιατί προχώρησε στη δίωξη»; Είχε προσωπικά μαζί του; Στη δήλωσή του ο κ. Παναγόπουλος επιμένει ότι θα ακολουθήσει την ίδια στρατηγική και ότι τα υπόλοιπα θα κριθούν στο ακροατήριο».

Το «Π» αισθάνεται δικαιωμένο γιατί ασκεί διαχρονικά σκληρή κριτική με σειρά δημοσιευμάτων για την ΕΡΤ, αλλά δεν επιχαίρει. Όλες οι αποκαλύψεις μας και η κριτική που ασκήσαμε επιβεβαιώθηκαν. Δεν επιχαίρουμε βέβαια όσο κι αν θα έπρεπε, αν ακολουθούσαμε τη νοοτροπία του κ. Παναγόπουλου, ο οποίος ως γνωστόν έχει καταθέσει αγωγή εναντίον μας, με την οποία ζητάει αποζημίωση 2.500.000 ευρώ (!), δηλαδή ΕΝΑ ΔΙΣ. δρχ. Στις κατηγορίες μάλιστα εναντίον μας ανέφερε ότι ψευδώς γράψαμε ότι Εισαγγελέας έκανε έρευνα στην ΕΡΤ! Τώρα τι έχει να πει;

Και νέο εξώδικο!

Δύο μέρες πριν γνωστοποιηθεί η εισαγγελική δίωξη κατά του προέδρου της ΕΡΤ, ο κ. Παναγόπουλος δεν μπόρεσε να ξεχάσει την προσήλωσή του σε δικαστικές διαδικασίες. Έτσι μας έστειλε εξώδικο, διαμαρτυρόμενος για εντελώς αθώα σχόλια με αφορμή την άνοδό του στη Θεσσαλονίκη για το Φεστιβάλ Τραγουδιού, διαψεύδοντας έτσι εκείνους που, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν την αγωγή των 2.500.000 ευρώ που κατέθεσε εναντίον μας, έλεγαν ότι δεν είχε άλλη επιλογή…

Στο εξώδικο ο κ. Παναγόπουλος σημειώνει, μεταξύ των άλλων, τα εξής:

«Προφανώς δεν γνωρίζετε ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ μεταβαίνει σε τακτά διαστήματα στην ΕΡΤ3, ενημερώνεται και συζητά εκ του σύνεγγυς θέματα λειτουργίας, κανονισμού και άλλων δραστηριοτήτων της, όπως έχει δικαίωμα και υποχρέωση εκ του νόμου, αφού η ΕΡΤ3 λειτουργεί ως ανεξάρτητος κλάδος, πλην όμως μέσα στο πλαίσιο της ΕΡΤ ΑΕ.

Στην εκπλήρωση του σκοπού της ΕΡΤ ΑΕ είναι η οργάνωση και ανάπτυξη της κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, πρόθεσή μας δε είναι να γίνονται συνεδριάσεις του ΔΣ της ΕΡΤ μέσα στον χρόνο και στην ΕΡΤ3 και στην εν γένει περιφέρεια της ΕΡΤ για αποτελεσματικότερη προσέγγιση και αντιμετώπιση θεμάτων λειτουργίας και δραστηριοτήτων από το ανώτατο διοικητικό όργανο της ΕΡΤ, που είναι το ΔΣ».

«Είναι επίσης προφανές ότι δεν “καταργήσαμε με προκλητικό τρόπο την αυτοδυναμία της ΕΡΤ3”. Η μόνη πρόκληση βρίσκεται στους κακοπροαίρετους ισχυρισμούς σας.

Στόχος μας, αντίθετα, ήταν η ενδυνάμωση και προβολή του ρόλου της ΕΡΤ3, που, όπως προκύπτει από την ανταπόκριση των αρμοδίων, σύμφωνα με τα ανωτέρω, επετεύχθη απολύτως.

Οι ενέργειές μας γίνονται σε πλαίσιο που κατατείνει στην εκπλήρωση του δημόσιου συμφέροντος και να γνωρίζετε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της ΕΡΤ ο καθορισμός της στρατηγικής και επιχειρηματικής δράσης της εταιρείας.

Σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να ερευνήσετε και να αξιολογήσετε τους λόγους συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΡΤ στη Θεσσαλονίκη και να αναγνωρίσετε το δικαίωμα και την υποχρέωση της ΕΡΤ ΑΕ –στο πλαίσιο της οποίας λειτουργεί η ΕΡΤ3– να ασκεί τις αρμοδιότητες που ορίζει ο Νόμος για το ΔΣ της ΕΡΤ ΑΕ.

Περαιτέρω, η επί τη ευκαιρία παρουσία μελών του ΔΣ στην τελική βραδιά του Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης σκοπό είχε τη στήριξή του και την ανάδειξή του ως σημαντικής πολιτιστικής δραστηριότητας, αφού η ΕΡΤ, ως συνδιοργανώτρια με τη ΔΕΘ, έχει υποχρέωση προσφοράς πολιτιστικού έργου, με την προώθηση και ανάδειξη του ποιοτικού ελληνικού τραγουδιού, προσπάθεια η οποία αναγνωρίστηκε με τη δήλωση του Υπουργού Βορείου Ελλάδος μαζί με την ΕΡΤ και τη ΔΕΘ στη διοργάνωση και στήριξη του Φεστιβάλ Τραγουδιού».

Πλήρης επιβεβαίωση

Δυστυχώς, με τα όσα υποστηρίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ ΑΕ Χρήστος Παναγόπουλος επιβεβαιώνει τα όσα έχουν γραφτεί για την προσπάθεια που ήδη είναι σε εξέλιξη εδώ και καιρό για την κατάργηση της αυτονομίας της ΕΡΤ3. Και για να γίνουμε πιο σαφείς.

• Ο πρόεδρος της ΕΡΤ ΑΕ ανακοινώνει την πρόθεση να γίνονται συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ «και στην ΕΡΤ3 και στην εν γένει περιφέρεια της ΕΡΤ για την αποτελεσματικότερη προσέγγιση και αντιμετώπιση θεμάτων λειτουργίας και δραστηριοτήτων από το ανώτατο διοικητικό όργανο της ΕΡΤ, που είναι το διοικητικό συμβούλιο»! Δηλαδή, αντιμετωπίζει την ΕΡΤ3 όπως το οποιοδήποτε ανταποκριτικό κομμάτι της ΕΡΤ (π.χ. το κλιμάκιο της Κρήτης, την ΕΡΑ Φλώρινας ή το κλιμάκιο της Πάτρας). Πού είναι λοιπόν η αυτονομία ενός καναλιού που κατοχυρώθηκε βάσει του προεδρικού διατάγματος του 1994, το οποίο στην πράξη φαίνεται ότι θέλει να καταργήσει η διοίκηση του κ. Παναγόπουλου; Παράλειψε να μας πει ο κ. πρόεδρος, πόσο στοίχισε στην ΕΡΤ ΑΕ αυτή η άνοδος στη Θεσσαλονίκη;

• O κ. Παναγόπουλος ομολογεί ότι η άνοδος στη Θεσσαλονίκη έγινε και για τη στήριξη του θεσμού του φεστιβάλ τραγουδιού. Πολύ ωραία. Κατʼ αρχάς να τον διορθώσουμε, διότι τόσο καλά φαίνεται να ξέρουν στην ΕΡΤ τα της Θεσσαλονίκης που δεν έχουν ακόμα πληροφορηθεί ότι το υπουργείο Βορείου Ελλάδος έχει μετονομαστεί εδώ και κάτι χρόνια σε υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. Συγχαρητήρια λοιπόν, κ. Παναγόπουλε, που από του χρόνου συνδιοργανωτής του φεστιβάλ τραγουδιού θα είναι και το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. Κι όχι το υπουργείο Βορείου Ελλάδος που αναφέρετε στην εξώδικο που μας στείλατε. Και επί τη ευκαιρία να σας ρωτήσουμε και κάτι ακόμα. Πόσο στοίχισε φέτος το φεστιβάλ τραγουδιού; Μέσα στο κόστος να βάλετε και όλα τα έξοδα της αποστολής της ΕΡΤ ΑΕ, των εκπομπών της ΝΕΤ που έγιναν επί μέρες στη Θεσσαλονίκη, τις δύο συνεδριάσεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου με… διευρυμένη σύνθεση, τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής κ.λπ. Και κάτι ακόμα. Πού ήταν η ΕΡΤ3, που τόσο στηρίζετε, σʼ αυτήν τη διοργάνωση; Εκτός αν την ΕΡΤ3 τη θέλετε μόνο για να παίζει τα τρέιλερ του φεστιβάλ…

• Αφού και στηρίζετε την ΕΡΤ3 και θέλετε την ενδυνάμωση και προβολή του ρόλου της, σας ρωτάμε γιατί δεν της αποδίδεται το 10% του ανταποδοτικού τέλους που δικαιούται νομιμότατα βάσει του προεδρικού διατάγματος 133/1994; Αντίθετα, όπως έχουν πει κατʼ επανάληψιν στη Διοικούσα Επιτροπή της ΕΡΤ3, το κανάλι παίρνει περίπου το 9%, κάτι που με πρόχειρους υπολογισμούς σημαίνει ότι κάθε χρόνο παρακρατούνται από την ΕΡΤ σε βάρος της ΕΡΤ3 περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ!

Φτωχός συγγενής η ΕΡΤ3

• Κύριε πρόεδρε της ΕΡΤ, εμείς ούτε κακόπιστα αντιμετωπίζουμε την ΕΡΤ και τις δραστηριότητές της ούτε έχουμε κάποιο προσωπικό πρόβλημα μαζί σας. Κάνουμε το καθήκον μας, όπως επιβάλει η δημοσιογραφική δεοντολογία, και γράφουμε αλήθειες. Και μια απʼ αυτές είναι ότι το τελευταίο διάστημα η ΕΡΤ3 αντιμετωπίζεται από την ΕΡΤ σαν φτωχός συγγενής. Αν θέλετε την κατάργησή της και να την κάνετε να λειτουργεί όπως μια περιφερειακή ΕΡΑ ή ένα περιφερειακό κλιμάκιο της ΕΡΤ, κάντε το και στην πράξη και αναλάβετε την ευθύνη γιʼ αυτό.


Σχολιάστε εδώ