ο Δαίμων των δημαρχείων

Ως προς την ουσία του συνεδρίου, ίσως ήταν από τα καλύτερα που έχουν γίνει. Ακούστηκαν απόψεις, εισηγήσεις και τοποθετήσεις από στελέχη και φορείς της αυτοδιοίκησης, χωρίς τους τυπικούς χρονικούς περιορισμούς που υπάρχουν στα συνέδρια. Ακόμη και φορείς που δεν είχαν την ιδιότητα του συνέδρου ανέπτυξαν τις απόψεις τους. Όσα χρόνια παρακολουθώ συνέδρια αυτοδιοίκησης, αυτό δεν το είχα ξαναδεί. Η πρακτική αυτή μπορεί να κουράζει τους συνέδρους, αλλά στο κάτω κάτω της γραφής αξίζει να επαινέσουμε αυτούς που είχαν την ιδέα να προσκαλέσουν, αλλά και να δώσουν τον λόγο σε ανθρώπους που εκτιμούν ότι κάτι έχουν να πουν. Έτσι είναι η δημοκρατία. Μιλάς, ακούγεσαι και τελικά κρίνεσαι. Ως προς τη διοργάνωση λοιπόν, πρέπει να πω τα ταπεινά μου συγχαρητήρια στην Οργανωτική Επιτροπή.
QQQ
Είπαμε ότι ο καθένας μιλάει και κρίνεται. Άκουσα λοιπόν τον δήμαρχο Καλυβίων, αγαπητό πρώην ηγέτη της Ένωσης, να ζητάει διά μικροφώνου την κατάργηση του… κράτους. Σοβαρά μιλάω. Ζήτησε να μη γίνονται έλεγχοι από τους εποπτικούς μηχανισμούς του κράτους στους δήμους. «Μας δυσκολεύουν την καθημερινότητα οι συχνοί έλεγχοι». Έτσι είπε ο φίλτατος πρώην ΤΕΔΚΝΑρχης. Εγώ τι να πω. Είπα και άλλα. Ζήτησε να δημιουργηθεί άλλη ένωση δήμων, που να περιλαμβάνει τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής, για να παίρνονται καλύτερα οι αποφάσεις. Φανταστείτε δηλαδή, συντρόφια, να έχουμε το κάθε υπουργείο από δύο φορές, σε διαφορετικά μέρη. Είναι κι αυτό μια άποψη. Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο ο δήμαρχος των Καλυβίων να μην είχε πολύ οργανωμένα τα γραπτά του και γιʼ αυτό να είπε αυτά που είπε, γιατί, όπως έμαθα, το αίτημά του να του παραχωρηθεί μια αίθουσα στο ξενοδοχείο, για να προσυνεδριάσει η «ομάδα» του, απορρίφθηκε από την Οργανωτική Επιτροπή. Αυτό έλειπε, ρε παιδιά, να τη δώσετε. Ήθελα κι εγώ ένα δωμάτιο, να τεντώνω τα πόδια μου επειδή κουράστηκα όρθιος. Θα διαμαρτυρόμουν έντονα εάν έπαιρνε ο πρώην και όχι εγώ.
QQQ
Έκανε ιδιαίτερα θετική εντύπωση ότι ο πρόεδρος του συνεδρίου Δημήτρης Καλογερόπουλος ήταν από την πρώτη στιγμή μέχρι το τέλος στη θέση του, παρακολουθώντας όλους τους ομιλητές, δίνοντας άνεση χρόνου, ώστε να αποτελεί ουσιαστική παρέμβαση ο λόγος του καθενός και όχι μια τυπική διαδικασία. Σχεδόν όλη η κυβέρνηση ήταν παρούσα και τις δύο ημέρες.
QQQ
Φυσικά δεν έλειψαν και τα διάφορα λαμόγια που μοίραζαν καρτούλες με τʼ όνομά τους και την αεριτζίδικη δουλειά που κάνουν. Ό,τι τσιμπήσουν. Πήρε το μάτι μου τα ήδη γνωστά σε όλους, αλλά διαπίστωσα ότι είχαν κάνει την εμφάνισή τους και δυο τρία καινούργια. Τη μεγάλη πλάκα την είχε ο γνωστός τύπος που αλλάζει πουκάμισο κάθε πρωτοχρονιά και ασχολείται με «μαϊμού» εκθέσεις βιβλίου. Του ζήταγαν το τηλέφωνο του γραφείου του και, φυσικά επειδή τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει, τους έλεγε ό,τι δικαιολογία μπορείτε να φανταστείτε. Γνωστό λαμόγιο και εντοπισμένο. Υπήρχε όμως και ο άλλος με τα μανικετόκουμπα, που πούλαγε δάνεια. Ο τύπος κυκλοφορούσε ατσαλάκωτος μαζί μʼ έναν άλλο αυλικό, που δηλώνει δημοσιογράφος, και εξηγούσε ότι μπορεί να μεσολαβήσει σε ελβετικές τράπεζες για να πάρει ένας δήμος δάνειο. Δύο φορές ακόμη τον έχω δει. Είχε εξαφανιστεί για ένα μεγάλο διάστημα. Έμαθα ότι μάζεψε αρκετά τηλέφωνα δημάρχων, για νʼ αρχίσει τα ραντεβού για περαιτέρω ανάλυση. Κανονίστε, τοπάρχες, να γίνετε πρωτοσέλιδο. Ο άνθρωπος είναι απατεώνας με σφραγίδα.
QQQ
Θα πρέπει να σας πω και ένα πολιτικό παρασκήνιο που, ειλικρινά, δεν κατάλαβα ποιος ηλίθιος εγκέφαλος το σκέφτηκε. Τα «πράσινα» συντρόφια έμαθα από εγκυρότατη «πράσινη» πηγή ότι είχαν προσχεδιάσει την αποτυχία του συνεδρίου και δεν έμπαιναν στην αίθουσα την πρώτη ημέρα, για να μη φανεί ότι υπάρχει απαρτία. Οι «γαλάζιοι» τοπάρχες και δημοτικοσύμβουλοι, επειδή δεν τους διακρίνει και μεγάλη ευστροφία, δεν είχαν υπογράψει το βιβλίο παρουσίας συνέδρων, επειδή βαριόντουσαν να περιμένουν στην ουρά, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι πράγματι δεν υπάρχει απαρτία. Πήρανε χαμπάρι τι πάει να «στηθεί» Καλογερόπουλος και Νικολάου και τα τηλέφωνα πήραν φωτιά, ώστε να πάνε όλοι να υπογράψουν. Η ουρά έφτανε μέχρι τη θάλασσα. Για πότε μπήκαν οι υπογραφές δεν το κατάλαβε κανένας. Τα «πράσινα» συντρόφια δεν πίστευαν στα μάτια τους. Ήταν έτοιμοι να ζητήσουν ονομαστική ψηφοφορία, αλλά κατάλαβαν ότι θα εκτεθούν ανεπανόρθωτα και δεν τόλμησαν ούτε να το ξανασκεφτούν.
QQQ
Έκανε την εμφάνισή της και η κυρία Ντίνα, που κάνει κουμάντο στον δήμο του συζύγου της από το γραφείο της Εφορίας όπου υπηρετεί. Απαστράπτουσα η κυρία Ντίνα. Κομμωτήριο, καινούργιο φόρεμα, τακουνάτα παπούτσια και όλο χαμόγελο. Η γυναίκα ξέρει ότι κάνει κουμάντο και το δείχνει. Μάλλον πρέπει να κρατάει και τον κουμπαρά του δήμου. Είχε μια αυτοπεποίθηση, πώς να το κάνουμε. Σιγά μην έλειπε και η κόρη. Δίπλα στη μαμά. Στα ίδια χνάρια. Άλλον ψήφισαν οι δημότες, άλλες κάνουν κουμάντο. Το έργο αυτό έχει παιχτεί πολλές φορές. Δυστυχώς το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο. Θα φύγουν νύχτα, όπως έφυγαν και άλλοι, και ο ταλαίπωρος ο δημότης θα αναθεματίζει την ώρα και τη στιγμή που μια Κυριακή είχε ψηφίσει κάποιον που οδήγησε την πόλη του είκοσι χρόνια πίσω. Έτσι είναι η ζωή.
QQQ
Για να τελειώνουμε με το συνέδριο της ΤΕΔΚΝΑ, να σας πω ότι, επιτέλους, έπαψε να θυμίζει τη μάζωξη των πεινασμένων όλου του κόσμου. Την πρώτη ημέρα δεν υπήρχε γεύμα παρά μόνο καφές και τη δεύτερη, που ήταν όλη την ημέρα οι εργασίες, το φαγητό ήταν σαν κι αυτό που τρώμε στο σπίτι μας. Λίγα πράγματα, γλυκό και αναψυκτικό. Οι ένδοξες ημέρες των αστακομακαρονάδων μπήκαν σε παρένθεση και φαντάζομαι οριστικά. Ο καθένας είχε την καρέκλα του, το τραπέζι του και το πιάτο του. Έπαιρνε το φαγάκι του από τον τρίμετρο μπουφέ και καθόταν να το απολαύσει. Έτσι γίνεται σε όλα τα πολιτισμένα κράτη. Τέρμα το τρενάκι, που χρειαζόσουν για να γυρίζεις τους μπουφέδες των προηγούμενων συνεδρίων. Μήπως, αγαπητέ πρόεδρε, πρέπει να ενημερώσεις τους κοινούς θνητούς της αυτοδιοίκησης πόσο στοίχισε αυτό το συνέδριο, που δεν του έλειπε τίποτα, και πόσο στοίχιζαν τα προηγούμενα; Εμείς τα πληρώνουμε. Δεν πρέπει να ξέρουμε πού στα διάβολο πάνε τα λεφτά μας;
QQQ
Τελικά, με τα πολλά, ο νόμος κατάφερε να επιβληθεί στον Δήμο Δάφνης. Όπως με ενημέρωσε η προϊστάμενη της Δημοτικής Αστυνομίας του δήμου, αναφορικά με δημοσίευμα της στήλης για τη συνέχιση της λειτουργίας ενός μπουζουκομάγαζου που, ενώ του είχε γίνει ανάκληση της αδείας, λειτουργούσε, το μαγαζί σφραγίζεται οριστικά την Τρίτη. Έτσι μου είπε, έτσι σας λέω. Έξω από την πόρτα θα είμαστε, γιατί έχουν δει πολλά τα ματάκια μας. Βέβαια είναι κρίμα για τους εργαζομένους, αλλά και για τον επιχειρηματία, όμως τι έπρεπε να γίνει; Να καταργηθούν οι νόμοι;
QQQ
ΚΟΥΙΖ: Ποιος δημοτικός σύμβουλος που ασχολείται με το εμπόριο γυναικείων ενδυμάτων πήρε από σούπερ μάρκετ της περιοχής του πενήντα χιλιάδες ευρώ, ως χορηγία για μια εκδήλωση του οργανισμού που συνεποπτεύει, αλλά δήλωσε ότι πήρε είκοσι χιλιάδες; Αυτό αποκαλύφθηκε όταν σε έλεγχο του ΣΔΟΕ στο μαγαζί βρέθηκαν διπλά παραστατικά για τον ίδιο σκοπό. Θυμηθείτε το. Θα γελάσει ο κάθε πικραμένος. Πάντως, για να μην ψάχνετε όλους τους δημοτικούς συμβούλους, να σας πω ότι το μπουμπούκι είναι νεοεκλεγείς και ο δήμος είναι στα νότια προάστια. Θα επανέλθουμε.
QQQ
Αθωώθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Περιστερίου Χρόνης Χρονόπουλος από το Εφετείο Αθηνών και έτσι η πρωτόδικη ποινή των πέντε μηνών έπαψε να ισχύει. Ο Χρονόπουλος είχε κατηγορηθεί από το Δασαρχείο ότι είχε ανοίξει έναν μικρό δρόμο σε δασική έκταση και εξαιτίας αυτού καταστράφηκαν δέντρα.
QQQ
Το έχουμε ξαναγράψει ότι στον Δήμο Βουλιαγμένης υπάρχει άλλο κράτος. Το λεγόμενο Κασιδοκώστειο. Ακούστε τι έγινε και πηδήξτε από το μπαλκόνι για να σωθείτε. Ο Σύλλογος Περιβάλλοντος Βουλιαγμένης, με προσφυγή στο ΣτΕ, έχει ζητήσει την αναστολή των οικοδομικών εργασιών του επιχειρηματία που διαχειρίζεται τις καντίνες στην παραλία του Καβουρίου, γιατί θεωρεί ότι θίγεται το περιβάλλον. Σε κάθε σοβαρό κράτος θα περίμενε η δημοτική αρχή να εκδικαστεί η προσφυγή και, ανάλογα της απόφασης, θα έπραττε. Ο δήμαρχος λοιπόν αποφάσισε να επιτρέψει τη συνέχιση των εργασιών και άμα βγει η απόφαση του ΣτΕ… βλέπουμε! Γεια σου, άρχοντα Γρηγόρη. Καλά κάνεις, αφού μπορείς.
QQQ
Με τις εξακόσιες χιλιάδες ευρώ που χρωστάνε οι εταιρείες που έχουν τις υπαίθριες πινακίδες στο Δήμο Ηλιούπολης τι θα κάνεις δήμαρχε; Η μια πινακίδα που ξήλωσες δεν λέει τίποτα… Μάλλον για να κουκουλώσεις τα χρέη…
Ο Εξορκιστής
ΥΓ.: Με τις βαλίτσες που πήγαν στην Ελβετία από την προηγούμενη δημοτική αρχή των Άνω Λιοσίων, πότε θα μάθουμε τι απέγινε; Με τα εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν εκτός ταμείων του δήμου από την προηγούμενη δημοτική αρχή του Δήμου Αχαρνών, όπως κατήγγειλε ο νυν τοπάρχης, πότε θα μάθουμε τι απέγινε; Όποτε θυμάμαι θα επαναλαμβάνω τις ερωτήσεις, μέχρι να πάρουμε απαντήσεις.


Σχολιάστε εδώ