
ΥΠΕΞ: Μετακινήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων
Ανακοινώθηκαν τα πόστα που ανοίγουν για τον πρεσβευτικό βαθμό, με τις προθεσμίες για τις αιτήσεις να λήγουν στις 6 Μαΐου.
Μετακινούνται οι εξής: Αθ. Κοτσιώνης (ΠΥ Β’) από την Αμπούτζα, Ευθ. Κακιοπούλου (ΠΥ Α’) από την Αστάνα, Τ. Αθανασίου (πρέσβης) από τη Βαλέτα, Α.-Κ. Γεωργίου (πρέσβης) από το Βατικανό, Ν.-Μ. Καραγεώργου από το Ελσίνκι, Ι. Παπαμελετίου (ΠΥ Α’) από τη Λευκωσία, Β. Παπαδόπουλος (πρέσβης) από τη Λισαβόνα, Χ. Καποδίστριας (ΠΥ Α’) από το Μπακού, Φ.-Γ. Αγγελέτος (ΠΥ Α’) από την Μπανγκόκ, Ι. Τζόβας – Μουρούζης (ΠΥ Α’) από την Μπραζίλια, Α. Κόρκα (πρέσβης) από το Όσλο, Αικ. Νασίκα (πρέσβης) από την Ουάσινγκτον, Γ. Αραβοσιτάς (ΠΥ Α’) από την Πρετόρια, Αλ. Κωνσταντόπουλος (ΠΥ Α’) από το Ριάντ, Σ. Γαβριήλ (ΠΥ Α’) από την Τεχεράνη, Σ. Μπεζιρτσόγλου (ΠΥ Α’) από την Τζακάρτα, Κ. Καμίτση (ΠΥ Α’) από τα Τίρανα, Μ. Θεοδώρου (ΠΥ Α’) από την Τιφλίδα, Ν. Αργυρός (ΠΥ Α’) από το Τόκιο, Ν. Γαριλίδης (πρέσβης) από την Τρίπολη, Ευ. Σέκερης (ΠΥ Α’) από τη ΜΑ ΟΗΕ.
Η πρεσβεία στο Αμπού Ντάμπι ήταν κενή, ενώ ανοίγει και θέση συμβούλου πρεσβείας για το Νέο Δελχί, που επίσης είναι κενή.
Είναι προφανές ότι κάποιες μετακινήσεις γίνονται υποχρεωτικά, καθώς οι συγκεκριμένοι πρέσβεις συνταξιοδοτούνται. Όμως, ορισμένες αλλαγές πράγματι βγάζουν μάτι. Ο Ευ. Σέκερης μετακινείται από τη ΜΑ στον ΟΗΕ εν μέσω της ελληνικής συμμετοχής στο ΣΑ του ΟΗΕ ως μη μόνιμο μέλος, μια θέση που έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, ενώ η διετής θητεία έχει διανύσει μόλις τον τέταρτο μήνα της. Δεν γνωρίζουμε τι ενόχλησε την ηγεσία του ΥΠΕΞ και αποσύρει τον κ. Σέκερη, αλλά πάντως πρόκειται περί αδόκιμης κίνησης, πολύ περισσότερο όταν η ίδια η κυβέρνηση τον είχε στείλει στη Νέα Υόρκη, γνωρίζοντας ότι αυτός θα αναλάμβανε να «τρέξει» τη συμμετοχή στο ΣΑ του ΟΗΕ.
Η άλλη μεγάλη έκπληξη είναι, βεβαίως, και η μετακίνηση της Αικ. Νασίκα από την πρεσβεία μας στην Ουάσιγκτον, καθώς ακούγονταν παράπονα για την ικανότητά της να αντεπεξέλθει στο πολύ δύσκολο έργο της αναζήτησης ισορροπιών με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, παρότι φυσικά και η ίδια ήταν επιλογή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΞ. Επιτέλους, θα καλυφθεί η θέση του πρέσβη στο Αμπού Ντάμπι, η οποία έμενε κενή, σε μια κατάσταση προβληματική, ειδικά για μια τόσο ευαίσθητη για τα εθνικά συμφέροντα πρεσβεία.
Ελλείψεις στη Διπλωματική Υπηρεσία
Είναι όμως τραγικό το γεγονός ότι κρίσιμες Διευθύνσεις στο ΥΠΕΞ δεν καλύπτονται από πρέσβεις ή πληρεξούσιους υπουργούς Α’, αλλά από στελέχη που έχουν βαθμό συμβούλου. Αυτό δείχνει και την υποστελέχωση που υπάρχει, δυστυχώς, στη Διπλωματική Υπηρεσία, ωστόσο, αποτελεί και επιλογή, καθώς οι Διευθύνσεις που καλύπτονται από στελέχη με χαμηλότερο βαθμό είναι σαφές ότι είναι πιο εύκολα χειραγωγήσιμες από την πολιτική ηγεσία. Αυτό, όμως, έχει συνέπειες στη διαμόρφωση και στην άσκηση πολιτικής, όσο ικανοί κι αν είναι οι χαμηλότερου βαθμού διπλωμάτες που καλούνται να διευθύνουν τις σχετικές Διευθύνσεις.
Διαβάστε τα άρθρα της στήλης “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ