XΡΗΜΑτιστήριο

>
Μονά ζυγά δικά τους! Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους συμβούλους αποκρατικοποιήσεων της δημόσιας περιουσίας λαμβάνουν την προμήθειά τους σε μηναία βάση, ούτως ώστε ακόμα κι αν δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς η συναλλαγή, αυτοί να έχουν λάβει τμηματικά ένα σημαντικό ποσό, το οποίο και δεν θα επιστρέψουν;

> Μιλάμε για καραμπινάτη περίπτωση παραπομπής σε Ειδικό Δικαστήριο! Από τη στιγμή που ύστερα από 20 ολόκληρους μήνες «πράσινης διακυβέρνησης» οι επικείμενες αλλαγές στη φορολογία ξεκινούν από μηδενική βάση, είναι προφανές ότι η οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε έως σήμερα απέτυχε οικτρά. Και γεννάται εύλογα το ερώτημα αν είναι δυνατό να φτάσαμε σ’ αυτό το κατάντημα χωρίς ίχνος δόλου, μόνο από μνημειώδη ανεπάρκεια, και αν αρκεί εν τέλει η απομάκρυνση ενός υπουργού για να κλείσει το θέμα. Η απάντηση είναι σαφώς όχι, καθώς το δυστύχημα είναι ότι τα όποια λάθη, παραλείψεις, αστοχίες, ανικανότητα, ερασιτεχνισμός, σκοπιμότητες, ανεπάρκεια, παρέσυραν τη χώρα σε πτώχευση, κράτησαν το κράτος σε ομηρία και έριξαν την κοινωνία στο καναβάτσο.

> Μόνο τυχαίες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ενδεχόμενες καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις των επόμενων δόσεων! Πιθανή χρηματοδότηση της χώρας μέσω διμερών δανείων θα έθετε τους δανειστές μας σε θέση ισχύος, παρέχοντάς τους το δικαίωμα να επιβάλουν τους όρους τους. Εάν λοιπόν η κυβέρνηση αποδεχθεί κάτι τέτοιο, αυτό που στην ουσία θα συμβεί είναι να αλλάξει ο χαρακτήρας των δανείων, με τα «ανοιχτά» να μετατρέπονται σε ενυπόθηκα, μη μετατρέψιμα σε άλλο νόμισμα.

> Και να ήταν μόνο αυτός! Πόσοι εισηγμένοι επιχειρηματίες, με τη βοήθεια ορισμένων χρηματιστών, διενεργούσαν κατά την περίοδο της χρηματιστηριακής ευφορίας συναλλαγές σε λογαριασμούς «αχυρανθρώπων», προκαλώντας οικονομικές ζημιές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ; Τουλάχιστον ένας εξ αυτών, ο… πάλαι ποτέ ισχυρός κ. Λαναράς, το πλήρωσε με κάθειρξη οκτώ ετών.

>Δεν ξέρω τι λέτε εσείς, εμάς πάντως το μυαλό μας πάει στον χρυσό, στα κοσμήματα, στις πολύτιμες πέτρες και τα λοιπά που ευνοούν τη διακίνηση μαύρου χρήματος! Γιατί θα πρέπει, με βάση τη νέα φορολογική νομοθεσία, να εξαιρείται από το «πόθεν έσχες» η δαπάνη για την αγορά κινητών πραγμάτων που η αξία τους δεν ξεπερνά τα 10.000 ευρώ;

> Να μη σας πούμε ότι μας καρφώνουν ανελλιπώς! Τα ημερήσια πρόστιμα που θα κληθεί να καταβάλλει το δημόσιο στην Κομισιόν, επικαλούνται οι ενδιαφερόμενοι για τη διαχείριση των απορριμμάτων, πιέζοντας έτσι την κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει στη δημοπράτηση των έργων.

>Οι δηλώσεις Τρισέ, όχι μόνο δεν καθησύχασαν τις αγορές, αλλά αντίθετα έριξαν λάδι στην φωτιά! Η πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό 6μηνης παροχής ρευστότητας, από 3μηνης που ισχύει σήμερα, προμηνύει την επιδείνωση τόσο του οικονομικού κλίματος όσο και της ρευστότητας των τραπεζών.

> Σε ποιες τιμές θα γίνουν άραγε οι επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών; Αν υλοποιηθούν στις τρέχουσες, τότε είναι πολύ πιθανόν να έχουμε δει τον «πάτο» του Γενικού Δείκτη Τιμών, αν όμως πραγματοποιηθούν σε χαμηλότερες, τότε η περαιτέρω πτώση του μοιάζει αναπόφευκτη.

>Σε πόσες από τις μετοχές του FTSE20 η κεφαλαιοποίηση έχει υποχωρήσει πλέον σε επίπεδα χαμηλότερα του 1 δισ. ευρώ; Μιλάμε για περίπου τις μισές, για εταιρείες με υγιείς ισολογισμούς, για επιχειρήσεις που στην πλειονότητά τους είναι κερδοφόρες.

> Κάν’ το όπως η Εμπορική ή, αν προτιμάτε, η Credit Agricole! Πόσες από τις διοικήσεις των εγχώριων τραπεζών έχουν ήδη υλοποιήσει ή σκοπεύουν να προχωρήσουν σε αποσβέσεις αναβαλλόμενων φορολογικών στοιχείων του ενεργητικού τους;

> Τον πρώτο λόγο θα έπρεπε να τον έχουν οι μέτοχοι και όχι οι πολιτικοί! To ενδεχόμενο συνεργασίας της Attica με την Proton μας θυμίζει το αντίστοιχο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με την πρώην Aspis, όπου και σ’ εκείνη την περίπτωση η κυβέρνηση φόρτωσε το «σαπάκι» στην ημικρατική εταιρεία προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα.

> Λέτε αυτό να εννοούσε ο κ. Ρέστης όταν, αρνούμενος οποιαδήποτε ανάμειξη στις παράνομες ενέργειες που του προσάπτουν, έκανε λόγο ότι ο ίδιος και οι εταιρείες του θα συνεχίσουν αταλάντευτα τον αγώνα τους για τον τόπο; Η Hellenic Seaways προχώρησε σε συνεργασία με το Αρχιπέλαγος Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας για την επιχείρηση διάσωσης και μεταφοράς στην Αθήνα θαλάσσιας χελώνας.

> Απορούμε με τις θριαμβολογίες της Εurobank EFG Factors για την κατάληψη της πρώτης θέσης στον τομέα της Διεθνούς Πρακτορείας Επιχειρηματικών Απαιτήσεων! Με δεδομένο ότι το εξαγωγικό factoring αποτελεί μια τριμερή συναλλαγή όπου η εγχώρια εταιρεία προεξοφλεί στον αλλοδαπό προμηθευτή το ποσό των τιμολογίων του πελάτη της, στο εκάστοτε νόμισμα και χωρίς εμπράγματες εγγυήσεις, το ρίσκο του πιστωτικού κινδύνου που αναλαμβάνει είναι πολύ μεγάλο, άρα…

> Στα όρια των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης! Με αφορμή την ξαφνική αλλαγή του επιχειρηματικού πλάνου της Νίκας, επιλέγοντας την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου αντί της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, και με δεδομένο ότι η εξέλιξη αυτή φέρεται να «επιβλήθηκε» από το μέλος του διοικητικού της συμβουλίου και επικείμενο στρατηγικό επενδυτή (μέσω Chipita) κ. Θεοδωρόπουλο, αναρωτιόμαστε αν θα υπάρξει αντίδραση των μικρομετόχων της, αν δηλαδή θα στραφούν κατά της απόφασης.

> Για τα μάτια του κόσμου! Τι κι αν στο σχέδιο νόμου για τα «φρουτάκια» προστέθηκε μια παράγραφος που επιτρέπει στους υποπαραχωρησιούχους του ΟΠΑΠ να εγκαθιστούν λογισμικό της αρεσκείας τους, εν τούτοις είναι άνευ πρακτικής σημασίας, αφού ο οργανισμός εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει αυτό που θέλει ο αποκλειστικός συνεργάτης του.

> Χρειάζονται καθαρές λύσεις συγκεκριμένου περιεχομένου! Γιατί η αξιολόγηση των προσφορών εξαγοράς της ΣΕΚΑΠ δεν γίνεται βάσει του προσφερόμενου τιμήματος σε μετρητά, αλλά εμπλέκονται κριτήρια όπως η διασφάλιση των υφιστάμενων δανείων του βασικού της μετόχου κ.λπ., τα οποία το μόνο που κάνουν είναι να περιπλέκουν την κατάσταση και να δημιουργούν ασάφειες;

> Βοήθησαν και οι συγκυρίες! Από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ομίλου Μυτιληναίου επισημαίνουμε ότι η αύξηση των τιμών του αλουμινίου στο LME εξουδετέρωσε τις κοστολογικές πιέσεις από την άνοδο στις τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών, καθώς και την αποδυνάμωση της ισοτιμίας του δολαρίου.

> Περί της Ατλάντικ ο λόγος! Τι μπορεί να άλλαξε μέσα σε λίγα χρόνια; Τι θα μπορούσε να πάει τόσο στραβά από τη «θριαμβευτική» είσοδό της στο χρηματιστήριο μέχρι την «ταπεινωτική» κήρυξή της σε κατάσταση πτώχευσης;

> Άλλο ένα από τα πολλά ελληνικά παράδοξα! Τι κι αν ένα σημαντικό μέρος των ακινήτων του ΙΚΑ παραμένει αναξιοποίητο, εν τούτοις τα μισθώματα που πληρώνει ετησίως υπολογίζονται σε κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα να τίθενται ερωτήματα για ανταλλάγματα που προσφέρονται…

> Άντε και τοποθετηθήκαμε στους κρατικούς τίτλους, το θέμα είναι, αν χρειαστεί να απεμπλακούμε, σε ποια τιμή θα μπορέσουμε να τους ρευστοποιήσουμε; Δεν έχει λοιπόν σημασία τόσο η απόδοση που παρέχει ένας κρατικός τίτλος κατά τη διαδικασία της δημοπρασίας του, αφού μπορεί εύκολα να χειραγωγηθεί από μια συντονισμένη παρέμβαση των βασικών διαπραγματευτών, όσο η αντίστοιχη στην ηλεκτρονική δευτερογενή αγορά, που είναι αποτέλεσμα προσφοράς και ζήτησης.

> Λύσεις απελπισίας! Από τη στιγμή που οι τράπεζες κόβουν το 80% των αιτήσεων για δάνεια αγοράς αυτοκινήτων, οι έμποροι έχουν αναγκαστεί να γυρίσουν στις παλιές καλές εποχές της έκδοσης γραμματίων, γεγονός που ενισχύει τον τζίρο αλλά αυξάνει το ρίσκο.

> Δύο μέτρα και δυο σταθμά; Γιατί τίθενται εκτός συμμετοχής των ιδιωτών στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους μόνο τα ομόλογα που κατέχουν οι ελληνικές ΑΕΔΑΚ και όχι τα αντίστοιχα των επενδυτικών εταιρειών;

> Αποτελεί, ναι ή όχι, καλή επένδυση με ικανοποιητικές αποδόσεις; Πόσες από τις διοικήσεις των ημικρατικών εταιρειών προχώρησαν σε αγορές δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, ούτως ώστε να εκμεταλλευτούν το discount και είτε να τα κρατήσουν για ιδία χρήση είτε να τα πουλήσουν με κέρδος;

> Στον βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής θυσιάζονται έργα αξίας 4,64 δισ. ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια! Το ΕΣΠΑ μειώνεται σε 21,26, με τη μεν συμμετοχή της ΕΕ να παραμένει στα 20,2, τη δε συνδρομή του ελληνικού προϋπολογισμού να περιορίζεται σε μόλις 1,06.

> Διπλά χαμένοι! Δεν φτάνει που οι ιδιοκτήτες οι οποίοι θα ενταχθούν στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα αναμένεται να επιβαρυνθούν και με αναδρομικές ασφαλιστικές εισφορές, όσοι εξ αυτών έχουν ήδη καταβάλει τέλη ή πρόστιμα, δεν θα μπορούν να τα διεκδικήσουν.

> Αν δεν μπορείς να εκμεταλλευτείς μια τέτοια ευκαιρία, πώς θα τα καταφέρεις σε άλλους τομείς όπου δεν υπάρχουν καν οι προοπτικές; Τι κι αν ο ελληνόκτητος στόλος είναι φέτος μεγαλύτερος σε σύγκριση με τον περυσινό, εν τούτοις το όφελος της χώρας από αυτήν τη «βαριά βιομηχανία» είναι μηδαμινό, γεγονός που αποδεικνύει την ανικανότητα και την ανεπάρκεια των εμπλεκομένων.

> Μια εθνική οικονομία δεν μπορεί να κινηθεί χωρίς την ύπαρξη ισχυρού τραπεζικού συστήματος και τούμπαλιν! Μήπως η ζημία των εγχώριων τραπεζών από την «εθελοντική-αναγκαστική» συμμετοχή τους στο σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους θα αποτελέσει την απαρχή για τις «περίφημες» συγχωνεύσεις και τη δημιουργία ισχυρών ομίλων που θα εξαγοραστούν έναντι «πινακίου φακής» από τους ξένους;

> Συνεπές στην ασυνέπειά του… το κράτος! Στην αρχή παρέχει στους καταναλωτές κίνητρα για τη λήψη στεγαστικών δανείων, αφαιρώντας τους τόκους από το φορολογητέο τους εισόδημα, και στη συνέχεια τα καταργεί, συμπεριλαμβάνοντας το κόστος χρήματος στα τεκμήρια.

>Η υπαγωγή στο άρθρο 99 δεν διασφαλίζει σε καμία περίπτωση ότι η εταιρεία θα μπορέσει να σωθεί από το οικονομικό αδιέξοδο! Το μόνο που κάνει είναι να προσφέρει μια μικρή παράταση για να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις και να ξεπεραστεί το άμεσο φάσμα της χρεοκοπίας.

> Από αλλού το περίμεναν κι από αλλού θα τους έρθει! Είναι πολύ πιθανόν το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις τράπεζες να μην προκύψει από τις ζημίες των ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, αλλά από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το ύψος των όποιων είναι «πτυσσόμενο» κατά το δοκούν.

> Τείνει να εξελιχθεί σε υπουργό των απανταχού καιροσκόπων που βλέπουν τα πάντα ως τζόγο! Κύριε Παπακωνσταντίνου, αληθεύει ότι η κατάργηση του κριτηρίου εξασφάλισης θέσης, ως απαραίτητης προϋπόθεσης για τη χορήγηση άδειας παραγωγής σε έργα ΑΠΕ, θα διευκολύνει τα κυκλώματα που λυμαίνονται τον χώρο, αγοράζοντας χαρτιά όχι για επένδυση αλλά για μεταπώληση;

> Σε μια αγορά στο κόκκινο, και μόνο ως νούμερο… τρομάζει! Στα 408 δισ. ανέρχεται ο τζίρος των μεταχρονολογημένων επιταγών μεταξύ των επιχειρήσεων, ενώ σε «άγνωστο Χ» εξελίσσονται οι πιστώσεις σε εγχώριους και αλλοδαπούς προμηθευτές.

> Μήπως η Δικαιοσύνη θα πρέπει να ελέγξει αυτεπάγγελτα τα έργα και τις ημέρες των ελεγκτών του κράτους; Τεράστιες οι ευθύνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τα φαινόμενα τύπου Λαυρεντιάδη, αφού ως αρμόδια εποπτική αρχή των εισηγμένων εταιρειών δεν ήλεγξε ούτε τη φερεγγυότητά του ως βασικού μετόχου των Alapis και Proton, ούτε και τις «χολιγουντιανές» εισόδους – εξόδους των διάφορων funds σε αυτές.

> Έργα και ημέρες του Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου! Το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών φαίνεται ότι διαθέτει η κατά τύπους «σοσιαλιστική» Ελλάδα, με 38,5%.


Σχολιάστε εδώ