Β. Μεταξάς στο “Π”: Οι εγκληματικές ευθύνες πρέπει να αποδοθούν και όχι να παραγραφούν, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται

Β. Μεταξάς στο “Π”: Οι εγκληματικές ευθύνες πρέπει να αποδοθούν και όχι να παραγραφούν, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται

Του
ΒΑΣΙΛΗ ΜΕΤΑΞΑ
Βουλευτή ΚΚΕ Μαγνησίας


Δύο χρόνια μετά το έγκλημα των Τεμπών και με όλες τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτό να είναι ακόμα παρούσες, η κατάθεση της δικογραφίας στη Βουλή επιβεβαίωσε όλα όσα είχε καταγγείλει το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή και στο πόρισμά του στην Εξεταστική Επιτροπή. Δηλαδή, την εγκληματική πολιτική όλων των αστικών κομμάτων που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια, υπηρετώντας το σύστημα του κέρδους, που αντιμετωπίζει ως κόστος τις ανάγκες του λαού.

Αποκαλύφθηκε αυτό το οποίο πρότασσαν οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του λαού το προηγούμενο διάστημα, με κορυφαία την απεργιακή συγκέντρωση της 28ης Φλεβάρη, ότι η πολιτική της απελευθέρωσης των μεταφορών με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που εφάρμοσαν οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, ευθύνεται για το τραγικό δυστύχημα. Το έγκλημα των Τεμπών ήταν προδιαγεγραμμένο. Ήταν το τραγικό αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν στον σιδηρόδρομο, ο οποίος λειτουργούσε πλήρως απαξιωμένος, υποστελεχωμένος σε υποδομές και προσωπικό, ως πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ εργολάβων και εταιρειών.

Αποδείχτηκε ότι ο σιδηρόδρομος λειτουργούσε επί χρόνια χωρίς συστήματα ασφάλειας, τα οποία, αν λειτουργούσαν, θα απέτρεπαν με βεβαιότητα τη σύγκρουση. Οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο είχαν προειδοποιήσει για τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και χρηματοδότησης. Συγκεκριμένα, φορείς και συνδικαλιστικές οργανώσεις είχαν κοινοποιήσει 93 εξώδικα σε κυβερνήσεις και αρμόδιους υπουργούς από το 2015 έως τη στιγμή του εγκλήματος, κάνοντας έκκληση για την άμεση λήψη μέτρων. Οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο τελευταίων περιόδων, Καραμανλής και Σπίρτζης, γνώριζαν ότι 22 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους σε δυστυχήματα του ΟΣΕ. Γνώριζαν πολύ καλά ότι ο σιδηρόδρομος λειτουργούσε και συνεχίζει να λειτουργεί σαν ωρολογιακή βόμβα, καθώς επίσης και ότι επίκειται μια τραγωδία σαν αυτή που ζήσαμε. Αυτές οι εγκληματικές ευθύνες επιχειρήθηκε να συγκαλυφθούν μέσα από μεγάλες καθυστερήσεις και ελλείψεις στην ανακριτική διαδικασία, από την απώλεια των επίμαχων βίντεο και από την αλλοίωση του τόπου του δυστυχήματος, πράγμα το οποίο οδήγησε στο να χαθούν πολύτιμα στοιχεία συνολικά για την έρευνα, όπως προκύπτει και από διάφορα πορίσματα των πραγματογνωμόνων. Όπως επίσης δεν απαντήθηκαν τα ερωτήματα του ΚΚΕ σχετικά με τη μεταφορά επικίνδυνων εύφλεκτων φορτίων, που μεταφέρονται μέσω του σιδηρόδρομου στη ΝΑΤΟϊκή βάση της Λάρισας, για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

Το ΚΚΕ κατέθεσε πρόταση με σκοπό την πλήρη διερεύνηση και την απόδοση ευθυνών για το έγκλημα των Τεμπών και τη συγκάλυψή του, μακριά από παιχνίδια, παζάρια και συμψηφισμούς, όπως επιδιώκουν τα άλλα κόμματα. Ζητά να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή –πραγματική και όχι καρικατούρα, όπως στην περίπτωση Τριαντόπουλου–, η οποία θα συνεδριάζει ανοιχτά και δημόσια, θα μπορεί απρόσκοπτα να εξετάζει μάρτυρες, ακόμα και τον πρωθυπουργό. Ζητά επίσης να αποδοθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες σε όλους τους αρμόδιους υπουργούς και τα στελέχη που κυβέρνησαν την τελευταία τουλάχιστον 20ετία, παρά το ευνοϊκό νομικό πλαίσιο με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών για την παραγραφή μέρους αυτών, του οποίου την κατάργηση επίμονα έχει προτείνει το ΚΚΕ, προσκρούοντας στην άρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ. Ζητά να διερευνηθούν και οι επιπλέον ευθύνες Μητσοτάκη, πέρα από τις αδιαμφισβήτητες πολιτικές ευθύνες που έχει, για την αλλοίωση του τόπου του δυστυχήματος, ως προϊσταμένου του Τριαντόπουλου, και φυσικά των αρμόδιων υπουργών Σπίρτζη και Καραμανλή για κακουργηματικές πράξεις, οι οποίες οδήγησαν στον θάνατο 57 ανθρώπους, όπως της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, της διατάραξης της ασφάλειας των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών, της θανατηφόρου έκθεσης κ.λπ.

Πάνω απ’ όλα, όμως, για να μη συγκαλυφθεί αυτό το έγκλημα, για να βγουν στο φως οι πραγματικές αιτίες της σύγκρουσης και της φωτιάς που ακολούθησε, το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά για να οργανώσει την πάλη του λαού, που είναι η μόνη που μπορεί να βάλει στο στόχαστρο την πολιτική του κέρδους, τον πραγματικό ένοχο για τα χιλιάδες «Τέμπη» με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά στους χώρους δουλειάς, στη ζωή. Με την οργανωμένη πάλη και παρέμβασή του να ξηλώσει τις ράγες του καπιταλιστικού κέρδους για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ