
Θ. Φωτίου στη Βουλή: Η κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει άμεσα το μισαναπηρικό χαρακτηρισμό «ανίκανος για εργασία» που συνοδεύει τους ανάπηρους που λαμβάνουν το επίδομα του ΟΠΕΚΑ και να τους δώσει τη δυνατότητα να εργάζονται χωρίς να τους κόβεται αυτό το επίδομα – Η κ. Ράπτη ομολόγησε ότι το ισχύον πλαίσιο πρέπει να αναθεωρηθεί αλλά δεν δεσμεύτηκε να το κάνει (video)
Η βουλεύτρια Νοτίου Τομέα Αθήνας της Νέας Αριστεράς, Θεανώ Φωτίου, συζητώντας στη Βουλή την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σχετικά με «τη διατήρηση του αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ και όταν ο/η ανάπηρος/η βρίσκει εργασία», αναφέρθηκε στην μισαναπηρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να αναγράφεται στην γνωμάτευση του ΚΕΠΑ ότι οι ανασφάλιστοι ανάπηροι που λαμβάνουν το αναπηρικό επίδομα του ΟΠΕΚΑ είναι «ανίκανοι για βιοποριστικό επάγγελμα – εργασία».
Με αυτό τον τρόπο αν αυτοί οι συμπολίτες μας βρουν εργασία, τους κόβεται το ελάχιστο αυτό επίδομα. Όταν η ανεργία των αναπήρων φτάνει στο δυσθεώρητο ποσοστό του 90%, ενώ ακόμα και όταν αυτοί βρουν εργασία είναι πολύ δύσκολο να τη διατηρήσουν λόγω στερεοτύπων που επικρατούν στην αγορά εργασίας, όταν το επίδομα του ΟΠΕΚΑ είναι μία ελάχιστη συμβολή στα καθημερινά τους έξοδα που είναι τριπλάσια απ ότι των μη ανάπηρων, όλοι αντιλαμβάνονται τί πρόκειται να συμβεί στον/στην ανάπηρο/η που χάσει την εργασία του/της ή οι όροι είναι δυσβάσταχτοι ενώ του/της έχει κοπεί το επίδομα του ΟΠΕΚΑ.
Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής, υπάρχει το θετικό θεσμικό προηγούμενο του 2017, αφού σύμφωνα με τον νόμο 4488/2017 και με την Εγκύκλιο 12/2018 του ΕΦΚΑ το επίδομα του ΟΠΕΚΑ δεν κόβεται για άτομα με αναπηρία άνω του 50% που οφείλεται σε ψυχική πάθηση ή νοητική στέρηση ή συνδυασμό και των δύο, που αναλαμβάνουν εργασία ως μισθωτοί οι αυτοαπασχολούμενοι. Επίσης σε αυτές τις περιπτώσεις δε γίνεται διακοπή ή περικοπή συντάξης αναπηρίας ή λόγω θανάτου, ακριβώς διότι η κοινωνική επανένταξη που γίνεται μέσω εργασίας έχει ευεργετικά αποτελέσματα και στην αποκατάσταση της βλάβης τους. Η κ. Φωτίου κατόπιν των παραπάνω ζήτησε η ρύθμιση αυτή του 2017 – 2018 να επεκταθεί σε όλους τους ανάπηρους ανεξάρτητα από την βλάβη την πάθηση τους.
Η υφυπουργός κοινωνικής συνοχής και οικογένειας, κ. Ελενα Ράπτη μετά τα συγκεκριμένα στοιχεία που παρουσίασε η κ. Φωτίου ομολόγησε ότι το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το επίδομα του ΟΠΕΚΑ πράγματι πρέπει να αναθεωρηθεί, αλλά δυστυχώς δεν προχώρησε σε συγκεκριμένη δέσμευση που να συνοδεύεται από ανάλογο χρονοδιάγραμμα.