Tα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα πυροδοτούν  και επιδεινώνουν τις δερματικές νόσους

Tα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα πυροδοτούν και επιδεινώνουν τις δερματικές νόσους

Του ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Ιδιαίτερα επιβλαβή είναι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα για την υγεία του δέρματος. Πατατάκια, αλλαντικά, κέικ, μπισκότα, μάφιν, ντόνατς, κατεψυγμένα γεύματα, αναψυκτικά, όλα έχουν ενοχοποιηθεί για την πυροδότηση και την επιδείνωση των δερματικών νόσων, όπως η ψωρίαση και η ατοπική δερματίτιδα, αλλά και για την πρόωρη γήρανση.

Η επίδρασή τους είναι τόσο ισχυρή, που μειώνει τα οφέλη των αγωγών που εφαρμόζονται για την αντιμετώπισή τους, ιδιαίτερα στους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους. Οι τρόποι με τους οποίους συντελείται αυτή η «μεταμόρφωση» είναι πολλοί, αλλά όλοι τους μπορούν να ελεγχθούν, αρκεί να διατεθεί περισσότερος χρόνος για την προετοιμασία των γευμάτων.

«Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα υπόκεινται σε μεγάλο επίπεδο επεξεργασίας και στο τελικό προϊόν υπάρχουν πρόσθετα, συντηρητικά και τεχνητές γεύσεις. Έρευνες έχουν αποδείξει τις επιζήμιες επιπτώσεις της κατανάλωσής τους σε διάφορες πτυχές της υγείας, όπως στο καρδιαγγειακό σύστημα. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι επηρεάζουν την υγεία, τη ζωτικότητα και τη λάμψη του δέρματος.

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ: Τι πρέπει να γνωρίζετε για να προστατεύσετε την καρδιά σας

Η περιεκτικότητά τους σε κορεσμένα λίπη, σάκχαρα και νάτριο πυροδοτεί έναν χείμαρρο αντιδράσεων στο σώμα, αρκετές από τις οποίες αποτυπώνονται και στο δέρμα. Για παράδειγμα, η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης και ανθυγιεινών λιπών μέσω των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να διαταράξει το μικροβίωμα του εντέρου και τα επίπεδα ορισμένων ορμονών του οργανισμού, όπως η ινσουλίνη και η κορτιζόλη, και να επιδεινώσει υφιστάμενες δερματικές παθήσεις», επισημαίνει ο δερματολόγος – αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

«Η έρευνα έχει δείξει ότι η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να μειώσει το μήκος των τελομερών του DNA, καθιστώντας τα κύτταρα του δέρματος πιο ευάλωτα. Ενώ το μήκος τους μικραίνει σε κάθε κυτταρική διαίρεση, η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί με την κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, προκαλώντας οξειδωτικό στρες και φλεγμονή. Το οξειδωτικό στρες έχει ως αποτέλεσμα την ανισορροπία των ελεύθερων ριζών και των αντιοξειδωτικών στο σώμα, με ποικίλα αποτελέσματα, όπως εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος και πρόωρη γήρανση».

Πιο συγκεκριμένα, δερματολόγοι και ερευνητές έχουν από καιρό παρατηρήσει ότι ορισμένες τροφές τείνουν να προκαλούν εξάρσεις της ψωρίασης σε κάποιους ασθενείς. Επιπλέον, η πλούσια σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα διατροφή μπορεί να κάνει το δέρμα να φαίνεται θαμπό, αφυδατωμένο και χωρίς ελαστικότητα, διότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι πολύ φτωχά σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά που απαιτούνται για την υποστήριξη της υγείας του δέρματος, αφήνοντας την επιδερμίδα με πρόωρα σημάδια γήρανσης.

Νέες τεχνολογίες αλλάζουν τα δεδομένα στη θεραπεία των δοντιών

Τα υψηλά επίπεδα αλατιού, που περιέχονται στα πατατάκια, στα αλλαντικά, στις κονσέρβες, στα τουρσιά και σε πλήθος άλλων υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, αφυδατώνουν τον οργανισμό και το δέρμα. Η καθημερινή ή σε υπερβολική ποσότητα κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει λεπτές γραμμές, ρυτίδες και ξηρότητα στην επιδερμίδα, με την όψη του προσώπου να φαίνεται γερασμένη.

«Η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων μια στο τόσο επιτρέπεται, αλλά δεν πρέπει να γίνεται καθημερινή συνήθεια. Αντικαταστήστε τα πατατάκια, τα κέικ, τα κρουασάν κ.λπ. με λίγα φρούτα, ψιλοκομμένα λαχανικά ή ανάλατους ξηρούς καρπούς, που δίνουν θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες στον οργανισμό, βοηθώντας τον να επιδιορθώσει τις βλάβες και να θωρακίσει την επιδερμίδα», συμβουλεύει ο δρ Στάμου.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ



Σχολιάστε εδώ