
Τα παιχνίδια των κερδοσκόπων και του κράτους με την ακρίβεια συνεχίζονται
ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΑ
–Η τιμή του πετρελαίου έπιασε… πάτο διεθνώς, αλλά τα καύσιμα εδώ παραμένουν στα ύψη
Οι μέρες μετά το Πάσχα είναι ενδεικτικές των παιχνιδιών που παίζουν οι κερδοσκόποι αλλά και το κράτος σε βάρος του λαού, με γνώμονα πάντα το κέρδος. Για να γεμίζουν τα δικά τους ταμεία, αδειάζοντας, φυσικά, τις τσέπες μας.
Η εικόνα της αγοράς την περασμένη εβδομάδα, 15 μέρες μετά τη Μεγάλη Εβδομάδα, αποτυπώνει ανάγλυφα τη… ληστεία που γίνεται σε βάρος των καταναλωτών σε όλα τα επίπεδα.
Από πού να αρχίσουμε και πού να τελειώσουμε. Από τα αρνιά, τα τυριά, τα γαλακτοκομικά, τα καύσιμα; Όλα είναι μια πονεμένη ιστορία.
Μια ιστορία μαρτυρική για τον κόσμο, η οποία, όμως, προκαλεί ευφορία σε εκείνους που τον εκμεταλλεύονται σε κάθε ευκαιρία. Και την ευκαιρία τη δίνουν οι περίοδοι των εορτών. Όπως, για παράδειγμα, το Πάσχα. Πριν ακόμα από τη Μεγάλη Εβδομάδα, είχαμε αναφέρει από τούτη εδώ τη γωνιά ότι οι κερδοσκόποι… ακόνιζαν τα νύχια τους. Και τη Μεγάλη Εβδομάδα επιβεβαιωθήκαμε.
Γιατί τα αρνιά και τα κατσίκια μέχρι τη Μεγάλη Παρασκευή, όταν έφυγε ο κόσμος, ήταν στα… ύψη, στα 13 έως 17 ευρώ το κιλό, και τα σκληρά τυριά από 12 ευρώ το κιλό και πάνω. Δεν μιλάμε για σοκολατένια αυγά και τσουρέκια, που τα βλέπαμε με το… κιάλι.
Και φτάσαμε αρχικά στο Μεγάλο Σάββατο, όπου τα αρνιά έφτασαν στα 10 με 11 ευρώ το κιλό στη Βαρβάκειο, γιατί είχε φύγει ο κόσμος και έμειναν, ενώ την περασμένη εβδομάδα στα σούπερ μάρκετ το αρνί είχε κάτω από 10 ευρώ σε προσφορά και υπήρχαν σκληρά τυριά, εγχώρια, με 9,5 έως 10,50 ευρώ το κιλό.
Αυτό σημαίνει ότι παραμονές του Πάσχα έγινε όργιο αισχροκέρδειας. Αν το αρνί είχε 13 ευρώ και σήμερα έχει 10, σημαίνει ότι το Πάσχα το είχαν υπερτιμημένο. Γιατί ούτε με τα 10 ευρώ χάνει ο έμπορος. Οπότε, με τα 13 και τα 15 ευρώ το κιλό κέρδισε έναν… σκασμό λεφτά, εκμεταλλευόμενος τη δίψα του κόσμου για το έθιμο. Έβγαλε, δηλαδή, 3 έως 5 ευρώ κέρδος στο κιλό. Από ένα αρνί 10 κιλών έβγαζε ένα 50άρικο. Αν πούλαγε 1.000 αρνιά, 50.000 ευρώ. Καλό βδομαδιάτικο, που ένας μισθωτός το παίρνει μετά από τρία χρόνια σκληρής, καθημερινής δουλειάς… Το ίδιο συνέβη και με τα τυριά και τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά.
Το χειρότερο, όμως, είναι ότι και οι παραγωγοί διαμαρτύρονται. Γιατί εκείνοι πούλησαν στο κόστος, για να μην… πνίξουν τους καταναλωτές, αλλά στην αγορά τα κρέατα ήταν πανάκριβα. Γιατί έγινε αυτό; Δεν υπάρχει μηχανισμός ελέγχου της αισχροκέρδειας. Είναι τελείως απροστάτευτος ο κόσμος; Είμαστε όλοι στο έλεος των κερδοσκόπων, που αλωνίζουν, ασύδοτοι και ανεξέλεγκτοι.
Ποιος να τους μαζέψει, όμως; Το κράτος, που κάνει τα ίδια; Που κυνηγάει και αυτό να… γδάρει τον κοσμάκη για να έχει πλεονάσματα;
Την τελευταία εβδομάδα, οι τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας. Όμως, στα βενζινάδικα οι τιμές των καυσίμων είναι ίδιες με τα… Χριστούγεννα. Και ας έχει πιάσει… πάτο η τιμή του πετρελαίου σε όλο τον κόσμο. Στην Ψωροκώσταινα θα είναι πάντα ακριβό. Γιατί εδώ θέλουμε… πλεονάσματα, και όποιος αντέξει.
Οι οδηγοί θα πληρώνουν ακριβά τη βενζίνη, οι αγρότες και οι ψαράδες τα πετρέλαια, οι επαγγελματίες τα καύσιμα που χρειάζονται κ.λπ.
Οπότε, το μεταφορικό κόστος δεν μειώνεται και δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθούν οι τιμές πουθενά. Και του Αγίου Πνεύματος θα έχουμε νέο… πάρτι. Γιατί θα ανέβουν και οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Καλοκαιριάζει, βλέπετε, και ο κόσμος θα πάει στα νησιά.
Είναι δυνατόν να μην τον… γδάρουν; Ό,τι είναι μόδα και θέλει να το χαρεί κάποιος, είτε γιορτή είτε εκδρομή, θα το πληρώνει ακριβά. Πανάκριβα.
Έτσι, για να μην έχουμε την ψευδαίσθηση ότι υπάρχει κράτος…

ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτό: EUROKINISSI