
Συνταγογράφηση από ιδιώτες γιατρούς και πρόσβαση σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για τους επαγγελματίες των Ενόπλων Δυνάμεων
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ
Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις». Σκοπός του σχεδίου νόμου, όπως περιγράφεται στο άρθρο 1, είναι:
α) Η βελτίωση της παρεχόμενης υγειονομικής, οδοντιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, μέσω της αύξησης της στελέχωσης των υγειονομικών μονάδων.
β) Η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, με έμφαση σε ευάλωτες ομάδες.
γ) Η παροχή πιστοποιημένων υπηρεσιών πρώτων βοηθειών και προνοσοκομειακής φροντίδας από τις στρατιωτικές υγειονομικές μονάδες, τόσο κατά την καθημερινή λειτουργία των στρατιωτικών μονάδων όσο και κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων.
δ) Η εξοικονόμηση πόρων μέσω του εξορθολογισμού της κοστολόγησης υγειονομικών υπηρεσιών και η επιτάχυνση της διαδικασίας αποπληρωμής των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης.
ε) Η εξασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας των Στρατιωτικών Νοσοκομείων, καθώς και η θεσμοθέτηση διαδικασίας αξιολόγησης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας βάσει σχετικών δεικτών.
στ) Η παροχή διευκολύνσεων στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας στις υγειονομικές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως η δωρεάν διεξαγωγή καρδιοχειρουργικών και αγγειοχειρουργικών ιατρικών πράξεων, η συνταγογράφηση από ιδιώτες γιατρούς και η καθιέρωση της δυνατότητας πρόσβασης σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.
ζ) Η ισότιμη μεταχείριση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμενων με τους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ως προς τη συμμετοχή τους στις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και η απλούστευση των διαδικασιών ελέγχου, έγκρισης και πληρωμής δαπανών υγειονομικής περίθαλψης.
η) Η αποτελεσματική αξιοποίηση της επαγγελματικής εμπειρίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που διαθέτουν ακαδημαϊκούς τίτλους στο σκέλος της παροχής της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης.
Στο εισαγωγικό σημείωμα καθορίζεται ρητά και κατηγορηματικά ότι το νομοσχέδιο δεν προβλέπει τη σύσταση Κοινού Υγειονομικού Σώματος, την κατάργηση / ενοποίηση Στρατιωτικών Νοσοκομείων, τη μεταφορά των Στρατιωτικών Νοσοκομείων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τη συγχώνευση / ενοποίηση υγειονομικών δομών / υπηρεσιών, καθώς και τη στελέχωση Εξειδικευμένων Κλαδικών Μονάδων από διαφορετικούς Κλάδους (π.χ. στελέχωση φρεγάτας με υγειονομικό προσωπικό του Στρατού Ξηράς).
Ποια προβλήματα επιλύει το νομοσχέδιο
Οι ανάγκες διαχείρισης του υγειονομικού προσωπικού, ώστε τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία να λειτουργούν με την καλύτερη δυνατή στελέχωση και επάρκεια είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει το νομοσχέδιο. Επιπρόσθετα, στοχεύει στην αύξηση των εσόδων των Στρατιωτικών Νοσοκομείων, προς όφελος των εξυπηρετούμενων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και των λοιπών δικαιούχων περίθαλψης.
Παράλληλα, αντιμετωπίζει το ζήτημα της μεγάλης αναμονής των στρατιωτικών γιατρών για τη λήψη ιατρικής ειδικότητας, προκειμένου να καθίσταται περισσότερο ελκυστικό το λειτούργημα του στρατιωτικού γιατρού τόσο για τους νέους που επιθυμούν να ενταχθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις όσο και για τους ήδη υπηρετούντες σε αυτές. Οι σταδιοδρομικές παρεμβάσεις φιλοδοξούν να ανακόψουν τις παραιτήσεις του υγειονομικού προσωπικού, δεδομένου ότι παρέχεται το δικαίωμα άσκησης επιστημονικού εξωυπηρεσιακού έργου στο σύνολο των υγειονομικών στελεχών, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημά τους.
Επίσης, ιδρύεται το Διακλαδικό Κέντρο Εκπαίδευσης Πολεμικού Τραύματος, με σκοπό την παροχή βασικών γνώσεων και σωστικών δεξιοτήτων μάχης (stop the bleed) σε όλο το στρατιωτικό προσωπικό (All Service Members – ASM), καθώς και την ανάπτυξη δεξιοτήτων για το μη υγειονομικό προσωπικό, τους διασώστες μάχης (Combat Life Savers – CLS) και το υγειονομικό προσωπικό (Medical Personnel – MP), σύμφωνα με το πλαίσιο εκπαίδευσης του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), λαμβάνοντας υπόψη τα διδάγματα του πολέμου στην Ουκρανία. Επιπλέον, καθιερώνεται η ειδικότητα του ΕΠΟΠ Διασώστη για τη διαχείριση επειγόντων περιστατικών και την προνοσοκομειακή φροντίδα των απωλειών για λόγους υγείας των μονάδων και υπομονάδων των ΕΔ.
Τι αλλάζει για τους άνδρες και τις γυναίκες των ΕΔ
• Ουσιαστική αύξηση της στελέχωσης των στρατιωτικών νοσοκομείων με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο μέχρι πρότινος ήταν απορροφημένο στη διοικητική απασχόληση, σε εργασίες άσχετες με τη θεραπεία ασθενών. Αυτό συνεπάγεται ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των ασθενών και των τραυματιών.
• Υγειονομική κάλυψη μονάδων που σήμερα δεν διαθέτουν στρατιωτικό ιατρό με εξειδικευμένους ΕΠΟΠ Διασώστες.
• Δυνατότητα εξ αποστάσεως αξιολόγησης από τις στρατιωτικές υγειονομικές επιτροπές, χωρίς την υποχρεωτική αυτοπρόσωπη παρουσία, για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των ληπτών υγείας.
• Εξορθολογισμός στελέχωσης βρεφονηπιακών σταθμών από αξιωματικούς που κατά προτεραιότητα είναι κάτοχοι πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο γνωστικό αντικείμενο επιστημών αγωγής στην προσχολική ή πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
• Δυνατότητα νοσηλείας σε στρατιωτικό νοσοκομείο άλλου Κλάδου από αυτόν στον οποίο ανήκουν, εφόσον κριθεί απαραίτητο για την αποκατάσταση της υγείας τους.
• Κάλυψη οδοιπορικών εξόδων στελεχών, που έχουν προγραμματιστεί να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις σε στρατιωτικό νοσοκομείο άλλης φρουράς από αυτή στην οποία υπηρετούν.
• Απλούστευση διαδικασίας ελέγχου και έγκρισης υγειονομικών δαπανών των στελεχών και των μελών των οικογενειών τους, με αποτέλεσμα την άμεση αποζημίωσή τους.
• Κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων υψηλού κόστους σε στελέχη με αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης.
• Δυνατότητα συνταγογράφησης από όλους τους γιατρούς για τα στελέχη, καθώς μέχρι σήμερα μπορούν να τους συνταγογραφούν μόνο οι στρατιωτικοί γιατροί.
• Μέριμνα για ειδικές περιπτώσεις περίθαλψης μελών των οικογενειών των στρατιωτικών που πάσχουν από πλήρη κώφωση χωρίς ανάπτυξη ομιλίας, νοητική αναπηρία, βαριά σωματική ή ψυχική αναπηρία ή διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή.
• Λειτουργία οδοντιατρείου ΑμεΑ με την παρουσία αναισθησιολόγου.
• Οργάνωση Κέντρου Ειδικής Φροντίδας παιδιών και Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.
• Σύσταση Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων για τους απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων.
• Παροχή δυνατότητας διενέργειας παρακλινικών εξετάσεων σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, καταβάλλοντας τη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ.
• Παροχή δυνατότητας επιλογής ιδιώτη γιατρού από τα στελέχη των ΕΔ.
• Καθιέρωση απογευματινής λειτουργίας των Στρατιωτικών Νοσοκομείων, στο πρότυπο του ΕΣΥ.
Τι αλλάζει στη στρατολογική παρακολούθηση των ΑμεΑ
• Διευκολύνεται η χορήγηση των στρατολογικών ευεργετημάτων, δηλαδή της απαλλαγής και της μειωμένης θητείας, σε ΑμεΑ, καθώς και στους συγγενείς τους.
• Αντικαθίσταται ο αναχρονιστικός θεσμός «της αδυναμίας για κάθε εργασία», ως προϋπόθεση χορήγησης των στρατολογικών ευεργετημάτων, με την αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%, όπως πιστοποιείται από τα ΚΕΠΑ.
• Γίνονται πλέον αποδεκτές οι γνωματεύσεις των ΚΕΠΑ και δεν παραπέμπονται εκ νέου τα ΑμεΑ σε στρατιωτικές υγειονομικές επιτροπές. Έτσι, τα ΑμεΑ δεν ταλαιπωρούνται και οι συγγενείς τους απαλλάσσονται από το πρόσθετο βάρος μεταφοράς τους στις στρατιωτικές υγειονομικές επιτροπές. Με αυτόν τον τρόπο, επιπλέον, μειώνεται η ύλη και ο φόρτος εργασίας των στρατιωτικών επιτροπών.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ