Προσβάσιμη για όλους θα γίνει η Ακρόπολη της Μονεμβασιάς

Προσβάσιμη για όλους θα γίνει η Ακρόπολη της Μονεμβασιάς

Άλλη μία δικαίωση για το «ΠΑΡΟΝ»

• Δικαιώθηκε ο αγώνας εκείνων που θέλουν να γίνει η περιοχή πόλος έλξης για πολύ κόσμο και να μη μείνει στη… σκιά της ανάπτυξης

Όπως είχαμε γράψει από τον περασμένο Μάρτιο, η περίφημη καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς, ένα από τα θαύματα της φύσης, που ταυτόχρονα είναι και ένα ιστορικό μνημείο τεράστιας σημασίας για τον Ελληνισμό, ήταν… απαγορευμένη ζώνη για πολύ κόσμο, αφού το πιο χαρακτηριστικό τμήμα της, η Ακρόπολη, ήταν στο ψηλότερο και το πιο γραφικό σημείο της, αλλά ήταν απροσπέλαστη.

Ο ανηφορικός και κακοτράχαλος δρόμος, γεμάτος αγριάδες και ξερολιθιές, αποτελούσε αποτρεπτικό παράγοντα για κάθε επισκέπτη. Πόσω μάλλον για μεγάλους ανθρώπους, άτομα με κινητικά προβλήματα, υπέρβαρους, καρδιοπαθείς κ.λπ.

Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, το υπουργείο Πολιτισμού, πολύ σωστά, είχε αποφασίσει να στήσει ένα τελεφερίκ, για να εξυπηρετείται όλος αυτός ο κόσμος.
Η πρωτοβουλία αυτή του υπουργείου προκάλεσε αντιδράσεις από κάποιους καταγόμενους από την περιοχή αλλά και ορισμένους που έχουν αγοράσει σπίτια στη Μονεμβασιά και δεν θέλουν επισκέπτες γιατί θεωρούν ότι θα τους ενοχλούν.

Οι άνθρωποι, όμως, που έχουν βαθιές ρίζες στην περιοχή και κατοικούν εκεί ή έχουν στενούς συγγενείς και πηγαίνουν συνέχεια θέλουν να αναδειχθεί η Μονεμβασιά και να την επισκεφτεί όσος περισσότερος κόσμος γίνεται. Γι’ αυτό έχουν ξεκινήσει μια πραγματική σταυροφορία προκειμένου να στηριχθεί η προσπάθεια του υπουργείου και να προχωρήσει το τελεφερίκ, που θα κάνει την Ακρόπολη της Μονεμβασιάς προσβάσιμη σε όλους τις επισκέπτες.
Την προσπάθεια αυτή στήριξε από την πρώτη στιγμή το «ΠΑΡΟΝ» και μάλιστα τον περασμένο Μάρτιο έκανε σχετικό δημοσίευμα με απόψεις του προέδρου της Ένωσης Απανταχού Μονεμβασιωτών, καθηγητή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτη Αλεξάκη.

Τελικά, τη Μεγάλη Εβδομάδα συνεδρίασε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το γνωστό ΚΑΣ, και έδωσε την έγκρισή του για το τελεφερίκ.
Για την αναγκαιότητα του τελεφερίκ είχε μιλήσει και η πλέον αρμόδια θα λέγαμε, η εμβληματική βυζαντινολόγος και πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόνης Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, επίτιμη πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών και κορυφαίο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Η διακεκριμένη ιστορικός έκανε αναφορά στην ιστορία της βυζαντινής καστροπολιτείας της Μονεμβασιάς και στα θαυμαστά μνημεία της Άνω Πόλης, αλλά και στο συνεχές, εδώ και 70 χρόνια, έργο της Πολιτείας για την αποκατάσταση και απόδοσή τους στο κοινό – με το υποέργο των δικτύων περιήγησης να εκτελείται αυτήν την περίοδο από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων. «Με δεδομένη την ανάγκη καθολικής πρόσβασης σε αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο», η ίδια αναγνώρισε «πόσο δύσκολη, επικίνδυνη και πρακτικά αδύνατη καθίσταται η πρόσβαση στην Άνω Πόλη μέσα από τις υπάρχουσες ανηφορικές διαδρομές του Κάστρου για μεγαλύτερης ηλικίας άτομα και για εμποδιζόμενα για διάφορους λόγους άτομα».

«Γι’ αυτό το υπό κατασκευή έργο του τελεφερίκ, αφού ολοκληρωθεί, θα καταστήσει δυνατή την πρόσβαση για όλους στην Άνω Πόλη. Πρόκειται για ένα έργο που εκφράζει την ευρωπαϊκή κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, βρίσκεται στην καρδιά του δημοκρατικού πολιτεύματος, του ευρωπαϊκού δημοκρατικού κεκτημένου», τόνισε η βυζαντινολόγος.
Ανεξάρτητα από τις όποιες απόψεις διατυπώνονται και θα διατυπωθούν και στο μέλλον, το γεγονός είναι ότι σε λίγο η Ακρόπολη της Μονεμβασιάς θα είναι εύκολα επισκέψιμη για όλους, με προφανή ευεργετικά αποτελέσματα για ολόκληρη την περιοχή αλλά και γενικότερα για τη χώρα.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ