Ο Σ. Φάμελλος: Το να έχεις την υγεία σου είναι θέμα Δημοκρατίας

Ο Σ. Φάμελλος: Το να έχεις την υγεία σου είναι θέμα Δημοκρατίας

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τις πολιτικές όσον αφορά τη δημόσια υγεία άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Σορβόνης στο πλαίσιο του 6ου συνεδρίου του υγειά μου.

 

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, συμμετείχε σήμερα σε συζήτηση στο πλαίσιο του 6ου συνεδρίου του ygeiamou.gr, μαζί με τον καθηγητή Αιματολογίας Γρηγόρη Γεροτζιάφα. Το συντονισμό της συζήτησης είχε η δημοσιογράφος Γεωργία Σαδανά.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επεσήμανε:

 

– Για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Υγεία και την προγραμματική συζήτηση  για το επερχόμενο Συνέδριο του κόμματος:

 

Η πρόταση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Υγεία έχει ήδη ολοκληρωθεί. Εγκρίθηκε από την Κεντρική Επιτροπή και από χθες το βράδυ έχει μπει στον εσωκομματικό και στον δημόσιο διάλογο.

Το Συνέδριο μας είναι μια μεγάλη ευκαιρία να κάνουμε μια ανοιχτή συζήτηση με την κοινωνία. Δεν θα είναι μια εσωτερική διαδικασία. Θέλουμε να λάβει μέρος η κοινωνία και να επικοινωνήσουμε και να αναβαθμίσουμε τις προτάσεις μας.

Αυτό που μπορώ να σας πω εξαρχής είναι ότι το θέμα της Δημόσιας Υγείας είναι κεντρική πολιτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και μάλιστα αναγνωρίζοντας ότι πρέπει να είναι από τις δημόσιες πολιτικές που η πολιτεία θα δεσμευτεί ότι θα έχει ως βασική ευθύνη. Και το λέω αυτό δημιουργώντας και μια έμμεση, αλλά σαφή, αντίθεση. Γιατί σήμερα δεν είναι κεντρική ευθύνη και προτεραιότητα της Πολιτείας η δημόσια Υγεία. Άρα, στον αντίποδα της σημερινής κατάστασης, εμείς μιλάμε για ένα δημόσιο αγαθό το οποίο απαιτεί πολιτική προτεραιότητα, πραγματική στήριξη, προϋπολογισμό και ταυτόχρονα ένα πρόγραμμα μακράς πνοής για να υπάρχει Υγεία στη χώρα μας.

Γιατί πέρα από αυτά που προσπαθεί ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση να δείξουν, που είναι μικρές αποσπασματικές κινήσεις, εντυπώσεων – γιατί στην πλειοψηφία τους είναι κινήσεις εντυπώσεων -, η ουσία είναι ότι το αγαθό της Υγείας αποδομείται και η Ελλάδα σήμερα είναι στις χώρες στην Ευρώπη με το μεγαλύτερο έλλειμμα ικανοποίησης αναγκών Υγείας.

Για να το πω πολύ απλά, έχουμε ένα έλλειμμα στην ικανοποίηση των αναγκών Υγείας των πολιτών, όπου είμαστε δεύτεροι από το τέλος μετά την Εσθονία. Όταν η Ευρώπη έχει ένα ποσοστό ακάλυπτων αναγκών υγείας της τάξης του 2%, εμείς είμαστε στο 12%.  Αυτό είναι ένα μεγάλο έλλειμμα. Όταν βλέπουμε ότι η κοινωνία μας δεν μπορεί να ικανοποιήσει την ανάγκη της για Υγεία, αυτό είναι ένα κορυφαίο ζήτημα. Και ταυτόχρονα αυτό αφήνει τον πολίτη αφύλακτο, γιατί δυστυχώς άλλες οικονομικές στατιστικές δείχνουν ότι στην Ελλάδα το ποσοστό ιδιωτικών δαπανών Υγείας, των επίσημων τουλάχιστον, γιατί μπορεί να υπάρχουν και ανεπίσημες, είναι σε ποσοστό 35%, είμαστε μαζί με τη Βουλγαρία στις δύο τελευταίες θέσεις της Ευρώπης, όταν η Ευρώπη έχει μέσο όρο ιδιωτικών δαπανών Υγείας 15%.

Άρα, για να το πω πολύ απλά, έχουμε μεγάλο ποσοστό πληθυσμού που δεν ικανοποιεί τις ανάγκες Υγείας, καθόλου, και πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό σε σχέση με την Ευρώπη που δεν το εξυπηρετεί η δημόσια Υγεία και πληρώνει από την τσέπη του, επίσημα, γιατί μπορεί να υπάρχει και ένα μεγάλο ανεπίσημο τμήμα, ένα άτυπο τμήμα ιδιωτικής χρηματοδότησης.

Εμείς είμαστε στον αντίποδα αυτής της προσέγγισης: Θέλουμε ισχυρή Δημόσια Υγεία, κεντρική στρατηγική του κράτους που να επενδύει, και αυτό σημαίνει να επενδύει και σε στρατηγική και σε υποδομές.

Και θέλω να προσθέσω και έναν παράγοντα ακόμα, με μεγάλη εμπιστοσύνη στο ελληνικό επιστημονικό δυναμικό. Σήμερα η τάση δυστυχώς των γιατρών αλλά και των νοσηλευτών είναι να φεύγουν από τον  δημόσιο τομέα Υγείας και να φεύγουν από την Ελλάδα. Δυστυχώς, σε μία πρόσφατη συζήτηση ενημερώθηκα ότι η πλειοψηφία των φοιτητών Ιατρικής στη χώρα μας διερευνά την ειδικότητα και την επαγγελματική αποκατάσταση στο εξωτερικό. Άρα η Ελλάδα χάνει και πολύτιμο επιστημονικό δυναμικό, και πάει και χαμένη η επένδυση στη δημόσια παιδεία. Άρα προτεραιότητα στη δημόσια Υγεία, μακροπρόθεσμο σχέδιο με επένδυση στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Αυτό θα έλεγα ότι είναι μια πρώτη προσέγγιση, προσθέτοντας, αλλά γι’ αυτό θα ήθελα να κάνουμε ένα δεύτερο κύκλο αν είναι εύκολο, με προτεραιότητα, και πιο σημαντική, στην πρωτοβάθμια Υγεία και στην πρόληψη.

 

– Για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για προσλήψεις νέων γιατρών, καθώς και για την κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με το κόστος του κοινωνικού κράτους και δη για τον τομέα της Υγείας:

 

Θέλω να ξεκινήσω από το μεγάλο ερώτημα, που αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Το θεωρώ στρατηγική επιλογή και μεγάλο έλλειμμα της σημερινής καθημερινότητας. Σήμερα αν αρρωστήσει ένας πολίτης έχει μία επιλογή να πάει σε τμήματα επειγόντων περιστατικών με πάρα πολλά άλλα και βαριά προβλήματα χωρίς να εξυπηρετηθεί, περιμένοντας πάρα πολλές ώρες σε πολύ δύσκολο περιβάλλον. Και για να «έχει την υγειά του» πρέπει να έχει λεφτά στην άκρη, ακόμα και για τα καθημερινά περιστατικά των παιδιών, τα οποία είναι κρίσιμα.

Δεν μπορεί να υπάρχει Δημόσια Yγεία αν δεν υπάρχει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Και εδώ θέλω να αναφερθώ στη μεγάλη πρωτοβουλία των ΤΟΜΥ, των Τοπικών Μονάδων Υγείας, που ξεκίνησαν με την κυβέρνηση της Αριστεράς που ήταν μέσα σε μνημόνιο και κατάφερε να βρει λεφτά και να κάνει τομές, παρ’ ότι παραλάβαμε τη χώρα από τη χρεοκοπία των προηγούμενων κυβερνήσεων και του πελατειακού κράτους. Και ταυτόχρονα θέλω να πω ότι είναι λάθος και έλλειμμα για τη χώρα μας το ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος τουλάχιστον προγραμματισμένος αριθμός των 280 ΤΟΜΥ που θα έδινε ένα δυναμικό, μπορώ να το ποσοτικοποιήσουμε κιόλας, των 6.000 γιατρών, γενικών γιατρών και παιδιάτρων, έτσι ώστε να υπάρχει και η απαραίτητη στήριξη στην κοινωνία για να μην πηγαίνουν όλοι στα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Δεν γίνεται πρωτοβάθμια Yγεία χωρίς γιατρούς.

Δεν λέει κανείς όχι στη νέα τεχνολογία, στον ψηφιακό φάκελο, στη διαδικτυακή συνεργασία και ιδιαίτερα στην αξιοποίηση επιστημονικής γνώσης, που δεν μπορεί να την έχεις παντού. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Είναι πολύ κοντά και στη δική μου αντίληψη και πρέπει να σας πω ότι στο παρελθόν έχω δουλέψει σε πρόγραμμα ψηφιακού φακέλου ασθενή, όταν ήμουν ακόμα στην αυτοδιοίκηση της Θεσσαλονίκης πριν 25 χρόνια, τα γνωρίζει ο κ. Γεροτζιάφας.

Δεν μπορεί να υπάρξει δημόσια Yγεία χωρίς πρωτοβάθμια Yγεία. Η κυβέρνηση δεν το κάνει, και ακόμα και οι παρεμβάσεις που κάνει στα τμήματα Επειγόντων Περιστατικών δεν συντελούν – ούτε οι τελευταίες που άκουσα, με την παρακολούθηση του ασθενή και την εθελοντική συνεργασία του Ερυθρού Σταυρού – στο να έχουμε υποδοχή ασθενών σε χώρους που μπορούν να εξυπηρετήσουν το καθημερινό πρόβλημα και ταυτόχρονα να υπάρχει μια λύση και για το βαρύ περιστατικό.

Θεωρώ απαράδεκτο να συζητάμε για εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού και να μην κάνουμε προσλήψεις στα νοσοκομεία. Δεν μπορώ να το καταλάβω. Δεν υπάρχει λογική, ούτε στο επίπεδο της τεχνογνωσίας. Με εθελοντές δεν δουλεύει ο κρίσιμος τομέας της Υγείας. Πέρα από τα σοβαρά ερωτήματα διαφάνειας που τίθενται, που δεν θέλουμε να τίθενται για τον Ερυθρό Σταυρό, το λέω εκ των προτέρων.

Πάμε λίγο στο θέμα της οικονομίας. Αν υπάρχει ένα ζήτημα Δημοκρατίας, που είναι το δικαίωμα στη ζωή, δεν μπαίνει ποτέ πρώτα το ερώτημα της οικονομίας. Θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό. Έχετε δίκιο που θέτετε εσείς το θέμα του κόστους, αλλά πρέπει μια πολιτεία να κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει το δικαίωμα στη ζωή. Για μένα δεν είναι ερώτημα το “πού θα βρεις τα λεφτά για να κάνεις δημόσια Yγεία;”. Πρέπει να υπάρχει πρόσβαση στην Υγεία για όλους και για όλες, υπερβαίνοντας και ταξικές αντιθέσεις και διακρίσεις και ανισότητες, ιδιαίτερα για τους ευάλωτους και τις ευάλωτες στην κοινωνία μας. Πρέπει η κοινωνία να βρει λύση.

Το ερώτημα της οικονομίας είναι ψευδεπίγραφο και το βάζουν πολύ συχνά αυτοί που χρεοκόπησαν την Ελλάδα. Εσείς δικαιούστε να το βάλετε ως δημοσιογράφος, δεν μπορεί όμως να θέτει ερωτήματα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η κυβέρνηση, η οποία φέτος αποδείχτηκε ότι δεν τα πάει καλά ούτε στα δημοσιονομικά. Γιατί θα τη ρωτήσουμε, πολύ απλά: γιατί έκανε το λάθος και υπερφορολόγησε με 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ πάνω από το πλεόνασμα; Για ποιο λόγο; Πώς μπορεί να θέτει ένα τέτοιο ερώτημα κάποιος που απέτυχε στα οικονομικά; Είναι η δεύτερη φορά, το έκαναν και στη χρεοκοπία.

Αλλά, για τα λεφτά, θα σας πω τρία παραδείγματα: Για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τώρα τη δημόσια Yγεία, μπορώ να πω ότι χρειαζόμαστε τρία δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν τα δύο δισ. πρέπει να πάνε στο προσωπικό, και στα βαρέα ανθυγιεινά και στον διπλασιασμό των μισθών των γιατρών και στη στήριξη όλου του υγειονομικού προσωπικού, ιδιαίτερα των νοσηλευτών, και σε νέες προσλήψεις. Τώρα χρειαζόμαστε προσλήψεις, είμαστε στο zero point να το πω έτσι. Δεν είμαστε σε μια μέτρια κατάσταση, για να πούμε “πάμε τώρα στην τεχνολογική αναβάθμιση”, όχι. Είμαστε στον πάτο. Είμαστε σχεδόν στο ένα προς δυόμισι σε αναλογία νοσηλευτών ανά κρεβάτι σε σχέση με την Ευρώπη, δυόμισι φορές κάτω. Δεν γίνεται. Γι’ αυτό δεν εξυπηρετούνται οι πολίτες.

Πού θα βρεις τα λεφτά; Πρώτο παράδειγμα, απλό: Όταν παίρνουμε τη σύμβαση σίτισης που κόστιζε στο Θριάσιο νοσοκομείο ένα εκατομμύριο ευρώ, και τη δίνουμε σε εργολάβο με 1.8 εκατομμύρια, έχετε άμεσα ένα παράδειγμα από που θα βρείτα τα λεφτά. Και αυτό είναι ένα παράδειγμα για το πώς χάνονται λεφτά σήμερα από την κυβέρνηση που λέει ότι προστατεύει τα δημόσια οικονομικά.

Δεύτερον, όταν έχεις υπερπλεόνασμα από υπερφορολόγηση, κακώς, λέω εγώ, τόσο ψηλό, η προτεραιότητα πρέπει να είναι πρώτα στη δημόσια Yγεία και μετά στην αποπληρωμή του δανείου. Πρώτα πρέπει να ζήσει η κοινωνία. Και εδώ τώρα αμφισβητείται το δικαίωμα της ζωής.

Και τρίτο και πιο σημαντικό: Δεν ήταν ανάγκη να βγάλουν 4,7 δισεκατομμύρια υπερκέρδη άδικα οι τέσσερις τράπεζες το 2024, δεν ήταν ανάγκη. Μπορούσαμε κάποια από τα λεφτά αυτά να τα γυρίσουμε στην Υγεία. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι. Βούληση δεν υπάρχει. Θα κουράσω αν σας πω και άλλα παραδείγματα, και ιδιαίτερα αναπτυξιακά παραδείγματα για τη χώρα μας, για να υπάρχει δηλαδή πλούτος στον ιδιωτικό τομέα και ισχυρό κοινωνικό κράτος.

Βούληση δεν υπάρχει στην κυβέρνηση, και τα ερωτήματα της οικονομίας που τίθενται είναι υποκριτικά. Ιδιαίτερα από αυτούς που και χρεοκόπησαν την Ελλάδα και σήμερα την υπερφορολογούν στερεύοντας την αγορά. Αν θέλετε να μιλήσουμε για αγορά, στο επόμενο συνέδριο, της αγοράς, θα τα πούμε πιο αναλυτικά. Αλλά για την Υγεία, που είναι θέμα Δημοκρατίας, θα πρέπει η πολιτεία να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βρει τα λεφτά.

 

– Για το ζήτημα των αμοιβών του υγειονομικού προσωπικού:

 

Πήγα κάποιες περιοδείες στα νοσοκομεία και ρώτησα πόσο παίρνει ένας νεοδιοριζόμενος νοσηλευτής, που είναι γύρω στα 880 ευρώ. Δεν μπορεί να ζήσει μακριά από την οικογένειά του, ξεκάθαρα το λέω αυτό. Και ρώτησα και πόσο παίρνει ένας επιμελητής γιατρός, που έχει και 10 χρόνια για να πάρει ειδικότητα, που είναι γύρω στα 1.700 ευρώ. Αν δεν διπλασιαστεί αυτό το νούμερο δεν θα μείνει κανείς στην ελληνική Υγεία. Το λέω πρακτικά γιατί εντάξει, να δούμε τα θέματα της τεχνολογίας και του στρατηγικού σχεδιασμού, συμφωνώ απολύτως με τον κ. Γεροτζιάφα, αλλά αυτή είναι η κατάσταση. Να τα δούμε ειλικρινά. Έλληνας επιστήμονας 35+ χρονών έχει αυτή την αμοιβή, γι’ αυτό δεν μένουν. Φεύγουν στο εξωτερικό.

 

– Για το απογευματινά χειρουργεία και για το αν είναι πιο δεκτικός σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στην Υγεία:

 

Μα δεν υπάρχει σύμπραξη δημόσιου – ιδιωτικού τομέα στα απογευματινά χειρουργεία. Απλά ιδιωτικοποιεί ο κ. Γεωργιάδης έμμεσα και βήμα βήμα, με πάρα πολλά εργαλεία, τον δημόσιο τομέα. Διότι ποτέ δεν έχω αρνηθεί και ποτέ δεν έχουμε πει ότι είμαστε κατά του ιδιωτικού τομέα. Όχι. Αλλά είμαστε υπέρ του καθολικού δικαιώματος στην Υγεία, άρα θέλουμε δημόσια Yγεία και πρόσβαση σε αυτήν, και μπορεί να υπάρχουν συμπληρωματικές λειτουργίες και ιδιωτών γιατρών και ιδιωτικού τομέα.

Αλλά εδώ τι έκανε ο κ. Γεωργιάδης; Κατέρριψε και ναρκοθέτησε την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, για να μπορέσει να βάλει ιδιώτες μέσα στα νοσοκομεία – έτσι έλεγε. Η κατάληξη ποια είναι όμως σήμερα; Σήμερα οι ασθενείς λαμβάνουν μηνύματα ότι δεν μπορούν να τους εξυπηρετήσουν τα απογευματινά ιδιωτικά χειρουργεία – τα οποία στην πλειοψηφία τους δεν έχουν πληρωθεί ούτε στους γιατρούς, είναι διπλή η έκθεση του κυρίου Γεωργιάδη – και τους στέλνει σε ιδιωτικές κλινικές, αυτούς τους ασθενείς που είναι στις λίστες των χειρουργείων των δημόσιων νοσοκομείων. Αυτό τι είναι; Αυτό είναι συνεργασία δημόσιου – ιδιωτικού τομέα; Όχι. Αυτό είναι κλείνω τον δημόσιο τομέα και τους στέλνω στον ιδιωτικό. Αυτό είναι κατακριτέο. Είναι κάθετα κατακριτέο. Και ακόμα και όσοι υγειονομικοί, γιατροί, συνεργάστηκαν με τα απογευματινά χειρουργεία, στην πλειοψηφία τους είναι απλήρωτοι. Και, προσέξτε: μήπως έτσι περίπου 50 εκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης πάνε στις ιδιωτικές κλινικές; Μήπως έτσι βρήκε ο κ. Γεωργιάδης έναν τρόπο να πάνε λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης σε ιδιώτες, αντί στη δημόσια Υγεία όπου έπρεπε να πάνε, και στους ασθενείς;

Γιατί οι ασθενείς που θα πάνε τώρα στις κλινικές – γιατί αποκαλύφθηκαν αυτά τα μηνύματα στους ασθενείς να πάνε σε ιδιωτικές κλινικές ενώ ήταν σε λίστες χειρουργείων – πρέπει να πληρώσουν και εξτρά στην ιδιωτική κλινική. Δεν είναι δωρεάν η επέμβαση.

Άρα όλη η κοινωνία χαμένη, όλη, και πάνω από όλα η δημόσια Υγεία. Όχι, εμείς υποστηρίζουμε την κατάργηση του μέτρου αυτού και θέλουμε να είναι πραγματικά πλήρης και αποκλειστική η απασχόληση των γιατρών. Αλλά αυτό ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι σημαίνει ότι πρέπει να έχεις καλά νοσοκομεία με σύγχρονες υποδομές, σαφέστατα νέες τεχνολογίες και καινοτομία, αλλά και καλύτερες αμοιβές.

Και σας είπα πολύ συγκεκριμένα και τις αμοιβές για τους γιατρούς και για τις αμοιβές για τα βαρέα και  ανθυγιεινά – είναι ποσοτικοποιημένα αυτά, και τα 3 δισεκατομμύρια έχουν βγει με πολύ συγκεκριμένο τρόπο – και καταλαβαίνουμε ότι αυτό μπορεί να χρειαστεί ένα βηματισμό, αλλά όχι πάνω από 2 με 3 χρόνια, όχι παραπάνω. Δεν μπορεί να περιμένει η δημόσια Υγεία.

Μπορούν να ξεκινήσουν από τώρα τα μέτρα αυτά, γιατί αλλιώς φοβόμαστε πάρα πολύ ότι δεν θα υπάρχει δημόσια Υγεία στο μέλλον. Βρίσκει έναν ωραίο τρόπο ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Μητσοτάκης να μειώνουν την αξία της δημόσιας Υγείας και έτσι να τροφοδοτήσουν την ιδιωτική λειτουργία. Αυτό όμως σημαίνει ελλιπή πρόσβαση στο αγαθό. Και σας είπα, το να έχεις την υγειά σου είναι θέμα Δημοκρατίας, είναι δικαίωμα, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί βασικό αγαθό της Ελληνικής Δημοκρατίας, που είναι η δημόσια Υγεία.

 

Απαντώντας στο ερώτημα αν «στο υποθετικό σενάριο που η κυβέρνηση έφερνε μια πρωτοβουλία, και προσκαλούσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν υπέρ ενός πακέτου περίπου τριών δισ. για την ανασυγκρότηση της Υγείας, θα δίνατε συναίνεση στον κ. Μητσοτάκη;», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε:

 

Μα αφού το έχουμε ζητήσει, γιατί, τι είμαστε; Υποκριτές; Ακόμα και σε θέματα που ο κ. Μητσοτάκης έχει σοβαρά λάθη και ελλείμματα, όπως στις αμυντικές δαπάνες, εμείς δώσαμε την έγκρισή μας στον προϋπολογισμό, βάζοντας πολλά ερωτήματα που δυστυχώς αποδείχθηκαν σε βάρος του κ. Μητσοτάκη  στη συνέχεια. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, τις προτάσεις εμείς τις κάνουμε για να τις αντιμετωπίσουμε στην πραγματική ζωή.

Αυτό που δεν μπορούμε να δεχτούμε είναι να έχουμε έναν πρωθυπουργό έξι χρόνια, ο οποίος και σήμερα, τον άκουσα από εδώ, έκανε προγραμματικές δηλώσεις.

Θέλω να του υπενθυμίσω ότι δεν εκλέχτηκε χτες. Είναι πρωθυπουργός έξι χρόνια, πρέπει να απολογήσει το έργο του. Το να ξεκινάει να κάνει τώρα εξαγγελίες για καινοτομίες ή εργαλεία, αποδεικνύει ότι απλά έξι χρόνια δεν έχει κάνει καλά τη δουλειά του. Ούτε καν αυτοκριτική δεν άκουσα. Απλά εξαγγελίες. Σήμερα δεν είναι 2019, όμως, και η κοινωνία έξω δεν έχει την υγειά της. Εμείς θέλουμε υγιή δημόσια Υγεία, ας το πω έτσι.

 

Γ. Σαδανά: Κύριε πρόεδρε, η Υγεία θα μπορούσε να είναι λοιπόν ένα δυνητικό πεδίο συναίνεσης, αν και εφόσον, αν βρίσκονταν αυτά τα χρήματα, αν υπήρχε…

 

Σ. Φάμελλος: κ. Σαδανά, δεν μπορεί να είναι πεδίο συναίνεσης όταν έχει ακριβώς την αντίθετη πολιτική. Εμείς λέμε, αν έρθει και έχει αποδείξεις υπέρ της δημόσιας Υγείας, είμαστε εδώ. Μα κάνει ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή ακόμα και η υπόθεση σας, συγχωρέστε με, στερείται ρεαλισμού. Αυτό βλέπουν όλοι, είναι πολύ φανερό αυτό. Η πρότασή μας πάντως είναι κατατεθειμένη.

 

Για το έγκλημα των Τεμπών και το πόρισμα Καρώνη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε τον παρακάτω διάλογο:

 

Γ. Σαδανά: Καταγράφω κύριε Πρόεδρε, τη θετική σας διάθεση, γιατί δεν σας κρύβω ότι δεν μπορώ παρά να μην αρπάξω την ευκαιρία, είμαι πολιτική συντάκτρια στη βασική μου ταυτότητα και σήμερα είναι στην και πάλι η υπόθεση των Τεμπών με αφορμή το πόρισμα Καρώνη. Και ξέρετε σήμερα εδώ μιλάμε για την Υγεία, μιλάμε για την επιστήμη, μιλάμε τελικά για τον ορθό λόγο. Θέλω να σας ρωτήσω λοιπόν αν το μέτωπο λογικής, για να το περιγράψω έτσι, σας αφορά απέναντι στη συνωμοσιολογία; Και αν στο τέλος της ημέρας βλέπετε ότι και η κοινωνία, τα κόμματα διακυβέρνησης τα εκλαμβάνει ως συστημικά κόμματα. Οπότε, αν θεωρείτε ότι η κοινωνία όταν εκπαιδεύεται σε τέτοιου είδους θεωρίες συνωμοσίας, στο τέλος της ημέρας αναζητεί ανορθολογικές λύσεις γιατί έχει εκπαιδευτεί σε αυτές;

 

Σ. Φάμελλος: Επειδή είμαστε σε ένα φόρουμ και σε μια συζήτηση η οποία ξεκινάει από την επιστήμη της Υγείας και την σέβεται, όπως και τους επιστήμονες, θα προτιμούσα να μην κάνω κανένα σχόλιο για το επιστημονικό περιεχόμενο της πραγματογνωμοσύνης. Έχω και εγώ πολλά ερωτήματα, αλλά πιστεύουμε, και έχουμε ζητήσει, όλες οι πραγματογνωμοσύνες να έρθουν στη Βουλή και να πάνε στη Δικαιοσύνη. Οφείλω όμως στην ουσία του ερωτήματός σας να πω το εξής: Η εκμετάλλευση των πραγματογνωμοσυνών, η χυδαία και εξοργιστική εκμετάλλευση που κάνει η κυβέρνηση, και με το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και με την πραγματογνωμοσύνη Καρώνη – οι οποίες εν παραλλήλω και οι δύο είχανε θέματα, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μένω σε αυτό -, η εκμετάλλευση και η μονομερής ανάγνωση από τη μεριά της κυβέρνησης, και μάλιστα ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα για να καλύψει το δικό της έλλειμμα, δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας στην κοινωνία. Σήμερα η κοινωνία δεν εμπιστεύεται ούτε τον κ. Μητσοτάκη, ούτε την πολιτική και τη Δικαιοσύνη, γιατί υπάρχει ένα έγκλημα αναπάντητο εδώ και δύο χρόνια και δεν έχει γίνει τίποτε άλλο παρά υποκριτική συγκάλυψη από τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του για να κρύψουν τις ευθύνες τους, και στη σύγκρουση των τρένων και στη διαχείριση μετά από αυτήν και το τραγικό δυστύχημα. Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα αξιοπιστίας της πολιτικής αυτό το οποίο συζητάμε, και άρα αξιοπιστίας της Δημοκρατίας.

Γι’ αυτό το λόγο και επιλέγουμε να μην επικεντρώνουμε την κριτική μας σε περιεχόμενα πορισμάτων και πραγματογνωμοσύνες, αλλά στην ευθύνη των πολιτικών παραγόντων. Δυστυχώς είναι χυδαίο και εξοργιστικό να εκμεταλλεύεται μονομερώς, λανθασμένα και υποκριτικά η κυβέρνηση τμήματα πορισμάτων μόνο και μόνο για «να βγει λάδι», να το πω έτσι απλά για να είναι κατανοητό. Προσβάλλει και την επιστήμη και τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία. Και αυτό έχει γίνει πολλαπλώς, εφόσον έφτασε, με αντισυνταγματικό και παράνομο τρόπο, να κλείσει ακόμη και μία προανακριτική επιτροπή στη Βουλή χωρίς μάρτυρες. Είναι μια επικίνδυνη στροφή της Ελληνικής Δημοκρατίας – για να μην την χαρακτηρίσω κατήφορο, γιατί έχει παιχτεί πάρα πολλές φορές αυτή η λέξη-, η οποία οφείλω να σας πω ότι και ως ενεργό πολίτη με ανησυχεί ιδιαίτερα.

Αλλά με ανησυχεί αντίστοιχα το ίδιο και το ότι είμαστε σε μια χρονική στιγμή που η κυβέρνηση επέλεξε, διά του προπαγανδιστικού μηχανισμού της, να κάνει εξώδικο σε αρχηγό κόμματος, σε εμένα δηλαδή, γιατί ασκώ τα πολιτικά μου καθήκοντα. Νομίζω ότι πρέπει όλοι και όλες να καταλάβουμε ότι αυτός ο βούρκος μπορεί να μας καταπιεί όλους και να σταθούμε, δημοκρατικά, όρθιοι και όρθιες.

 

Βίντεο της συνέντευξης: https://www.youtube.com/live/5iw065vtXwU



Σχολιάστε εδώ