
Νέα Αριστερά: Να μην κατασκευαστούν στο Ολυμπιακό Χωριό φαραωνικά εμπορικά συγκροτήματα τύπου Mall αλλά δημόσιες ενοικιαζόμενες κοινωνικές κατοικίες
Ερώτηση 9 βουλευτών/τριών της Νέας Αριστεράς: Να μην κατασκευαστούν στο Ολυμπιακό Χωριό φαραωνικά εμπορικά συγκροτήματα τύπου Mall αλλά να ανεγερθούν, σε τμήμα αυτής της έκτασης, δημόσιες ενοικιαζόμενες κοινωνικές κατοικίες.
Οι βουλευτές/εύτριες της Νέας Αριστεράς: Θεανώ Φωτίου, Σία Αναγνωστοπούλου, Έφη Αχτσιόγλου, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, , Νάσος Ηλιόπουλος, Πέτη Πέρκα, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη και Ευκλείδης Τσακαλώτος, με πρωτοβουλία της πρώτης, έφεραν στη Βουλή με ερώτηση στην Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας το παραπάνω θέμα.
Στις 2/5 η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ) κατήγγειλε ότι το Δ.Σ. του φορέα ενέκρινε 2.305.408 εκ. € για να αναζητηθεί εταιρεία συμβούλων προετοιμασίας της προκήρυξης των διαγωνισμών προς παραχώρηση, έναντι ετήσιου εσόδου, δύο άκτιστων μεγάλων Οικοδομικών Τετραγώνων που συνιστούν το «πολεοδομικό Κέντρο», για να κατασκευαστούν τεράστια εμπορικά κέντρα (τύπου mall, shopping areas, Εκπτωτικών Χωριών κ.λπ).
Το «πολεοδομικό κέντρο» προέβλεπε την κατασκευή εγκαταστάσεων διαφόρων χρήσεων κοινού συμφέροντος (καταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες, αίθουσες συγκέντρωσης κ.λπ) για την εξυπηρέτηση των κατοίκων του οικισμού. Όμως, η επιχειρούμενη εκμετάλλευση αυτής της έκτασης για τέτοιου μεγέθους εγκαταστάσεις υπερτοπικής σημασίας για ολόκληρο το λεκανοπέδιο υπερβαίνει κατά πολύ τις ανάγκες του οικισμού.
Καταρχάς είναι αβέβαιο αν η ΔΥΠΑ θα έχει τα αναμενόμενα έσοδα από την παραχώρηση, όταν υπάρχει το προηγούμενο της αντίστοιχης περίπτωσης της έκτασης του τ. ΟΕΚ στη θέση «Ψαλίδι» του Αμαρουσίου όπου κατασκευάστηκε το γνωστό mall χωρίς ποτέ να δοθούν στον Οργανισμό τα συμφωνηθέντα ανταλλάγματα. Όμως, το μείζον πρόβλημα σήμερα είναι η ανεξέλεγκτη στεγαστική κρίση, δεύτερη σε σφοδρότητα στην Ευρώπη, με 1 στα 2 νοικοκυριά να μην μπορούν να καλύψουν τα μηνιαία έξοδά τους για τη στέγη. Εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες αδυνατούν να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή κατοικία με το εισόδημά τους. Περισσότερο πλήττονται τα 3 στα 4 νοικοκυριά που ενοικιάζουν, διότι τα ενοίκια έχουν φθάσει, στις περισσότερες πόλεις να ισούνται με ένα μηνιαίο μισθό, ενώ λείπουν κατοικίες για μακροχρόνια μίσθωση, λόγω της έκρηξης του airbnb και της επίδρασης της golden visa.
Ταυτόχρονα, οι κυβερνητικές πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί έχουν αποδειχθεί αποτυχημένες ιδίως δε τα επιδοτούμενα δάνεια «Σπίτι μου Ι και ΙΙ», αύξησαν περαιτέρω τις τιμές αγοράς. Ενώ η περίφημη «κοινωνική αντιπαροχή» που νομοθετήθηκε πριν τρία χρόνια, εκτός του ότι σαφώς ευνοεί τους μεγαλοκατασκευαστές και όχι τα ευάλωτα νοικοκυριά, δεν έχει προχωρήσει στο ελάχιστο ως σήμερα.
Με αυτά τα δεδομένα, οι 9 βουλευτές/εύτριες της Νέας Αριστεράς ερωτούν την Υπουργό:
- Αν θα σταματήσει τη διαδικασία παραχώρησης των εκτάσεων του Ο.Χ. σε ιδιώτες μεγαλοεπιχειρηματίες για τεράστια εμπορικά κέντρα μη απαραίτητα για τους κατοίκους του,
- Αν θα ακυρώσει το διαγωνισμό των 2,3 εκ. € για εταιρεία συμβούλων προετοιμασίας της προκήρυξης των διαγωνισμών προς παραχώρηση των εκτάσεων σε ιδιώτες
- Αν θα τροποποιήσει την πολεοδομική μελέτη του Ο.Χ. ώστε να παραμείνει έκταση επαρκής για πολεοδομικό κέντρο αντίστοιχο με τις ανάγκες του οικισμού αλλά να μείνουν ελεύθερες εκτάσεις για ανέγερση δημόσιων ενοικιαζόμενων κοινωνικών κατοικιών για ευάλωτους δικαιούχους της ΔΥΠΑ και
- Αν θα ανακτήσει το Δημόσιο κτίριο που μένει κενό και ανεκμετάλλευτο στον οικισμό έχοντας παραχωρηθεί στη Μονή Βατοπεδίου, για να περιληφθεί στο πρόγραμμα δημόσιας ενοικιαζόμενης κοινωνικής κατοικίας;