
«Μακροβούτια» σε παραδοσιακό, αγνό παγωτό θα κάνουν όσοι βρεθούν την Πέμπτη το απόγευμα στον Πειραιά
• Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βιοτεχνικού Παγωτού, που διοργανώνουν το ΒΕΠ, το ΕΕΠ, το Σωματείο Ζαχαροπλαστών Αττικής μαζί με την Ομοσπονδία, η ΠΑΕ Ολυμπιακός και ο Δήμος
Θα γεμίσει… παγωτά ο Πειραιάς την προσεχή Πέμπτη, καθώς θα γίνει ειδική εκδήλωση με την ευκαιρία της 1ης Πανελλήνιας Ημέρας Βιοτεχνικού Παγωτού.
Βιοτεχνικό παγωτό είναι το παγωτό που έφτιαχναν οι παλιοί ζαχαροπλάστες, με γάλατα που αγόραζαν από κοπάδια που υπήρχαν σε γειτονικές περιοχές, οι οποίοι έβαζαν την τέχνη και το μεράκι. Τότε που δεν υπήρχαν διαφημίσεις και επιβίωνε εκείνος που έφτιαχνε το καλύτερο, είτε γλυκό είτε παγωτό, γιατί τον μάθαινε ο κόσμος ακριβώς επειδή είχε το καλύτερο προϊόν.
Κάποιοι, μάλιστα, έβγαιναν και πουλούσαν τα παγωτά τους και στους δρόμους, είτε σε χωνάκι είτε σε κυπελάκι, με δύο γεύσεις στην αρχή, κρέμα και κακάο, τα κασάτα, όπως τα έλεγαν, και μετά με γεύσεις φρούτων (φράουλα, κεράσι) ή ξηρών καρπών, όπως το φιστίκι.
Αργότερα, το παγωτό έγινε είδος ευρύτερης λαϊκής κατανάλωσης και το πήραν οι βιομηχανίες, οι οποίες το… απογείωσαν σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις και την αναγνωρισιμότητα, γιατί οι παλιές γεύσεις ήταν αξεπέραστες.
Αυτοί οι λίγοι που απέμειναν και φτιάχνουν ακόμα το δικό τους παγωτό, με τον παραδοσιακό τρόπο που τους έμαθαν οι γονείς τους και τις συνταγές που είχαν κληρονομήσει και αυτοί από τους δικούς τους, διοργανώνουν την Ημέρα Βιοτεχνικού Παγωτού, που θα γίνει στον Πειραιά και συγκεκριμένα στην πλατεία Κοραή, την Πέμπτη, από τις 6 το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ.
Την εκδήλωση διοργανώνουν από κοινού το Σωματείο Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Αττικής, η Ομοσπονδία Ζαχαροπλαστών Ελλάδας, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά, η ΠΑΕ Ολυμπιακός και φυσικά ο Δήμος Πειραιά.
Θα είναι μια εκδήλωση που θα μας γυρίσει σε γεύσεις του παρελθόντος, θα μας θυμίσει το αυθεντικό παγωτό, που μοσχοβολούσε γάλα, θα μας θυμίσει στιγμές και φάσεις των παιδικών μας χρόνων και θα αποδείξει σε όλους ότι τα χρόνια μπορεί να περνάνε, η εξέλιξη μπορεί να είναι αναγκαία και αναπόφευκτη, αλλά η παράδοση, η αυθεντικότητα έχουν τη δική τους δυναμική, που τις καθιστά αξεπέραστες.
Υπό την έννοια αυτή, η εκδήλωση για το βιοτεχνικό παγωτό, το παγωτό των χρόνων της αθωότητας των ηλικιακά μεγαλύτερων και της γνησιότητας των πρώτων υλών, μιας και τότε η λέξη «μετάλλαξη» ήταν άγνωστη, έχει ιδιαίτερη αξία και σημασία.
Ένα είναι σίγουρο. Όποιος βρεθεί την Πέμπτη το απόγευμα στην πλατεία Κοραή δεν θα χάσει. Θα υπάρχει άφθονο ποιοτικό και μοναδικό παγωτό για όλους, που θα συνοδεύεται από χιλιάδες αναμνήσεις για τους μεγαλύτερους.
Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η πρωτοβουλία για την εκδήλωση, η ιδέα θα λέγαμε, ανήκει στον πρόεδρο του ΒΕΠ Γιάννη Μαστρονικόλα, ο οποίος μαζί με τον αδελφό του είναι από τους τελευταίους παραδοσιακούς ζαχαροπλάστες του Λεκανοπεδίου, με οικογενειακή ιστορία στον χώρο, που ξεπερνάει τα 130 χρόνια. Μαζί του, βέβαια, την Πέμπτη θα είναι και δεκάδες άλλοι παραδοσιακοί ζαχαροπλάστες της Αττικής, κάποιοι και με μεγαλύτερη ιστορία στο επάγγελμα, που θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους και θα προσφέρουν εντελώς δωρεάν πάνω από 20.000 πλούσιες μερίδες ποιοτικού παγωτού.
Όσοι, λοιπόν, θέλουν να απολαύσουν κανονικό παγωτό, αφτιασίδωτο, αγνό, κλασικό, ξέρουν πού θα πάνε την Πέμπτη το απόγευμα. Στην πλατεία Κοραή, στον Πειραιά, στη μεγαλύτερη γιορτή παγωτού που έχει γίνει ποτέ στη χώρα. Ας μη λείψει κανείς.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ