
Μ. Κρανίδης στο “Π”: Το Δημογραφικό αλλάζει την ακίνητη περιουσία και τη στέγη
Του
ΜΑΝΟΥ ΚΡΑΝΙΔΗ
Πολιτικού Μηχανικού ΕΜΠ, MSc,
CEO «Krama Property» (www.kramaproperty.com),
Γραμματέα Ενημέρωσης ΠΟΜΙΔΑ, Δημοτικού Συμβούλου Χαλανδρίου
Το έντονο δημογραφικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας αλλάζει την τάση στον κρίσιμο κλάδο της ακίνητης περιουσίας και της στέγης. Οι ραγδαίες και δομικές μεταβολές στη σύνθεση των νοικοκυριών και ο περιορισμός του πληθυσμού οδηγούν σε αλλαγές στις προδιαγραφές της στέγης και στις επενδύσεις στον κλάδο της ακίνητης περιουσίας. Οι κύριες δομικές αλλαγές σήμερα, λόγω του Δημογραφικού, είναι οι ακόλουθες.
1.Περιορισμός του γενικού πληθυσμού και του ποσοστού των νέων γενιών κάτω των 40 ετών.
2.Αύξηση των μονογονεϊκών οικογενειών και των νοικοκυριών ενός ή δύο ατόμων, άρα αυξημένη ζήτηση για μικρές κατοικίες έως 80 τ.μ. και μειωμένη ζήτηση για μεγάλες κατοικίες και αυξημένη ανάγκη για μικρότερα, ευέλικτα διαμερίσματα – ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα.
3.Απαξίωση ακινήτων και μείωση ζήτησης περιφερειακών περιοχών, που οδηγούν σε πτώση των τιμών και απώλεια επενδυτικού ενδιαφέροντος.
4.Συγκέντρωση του πληθυσμού στις αστικές περιοχές, με συνέπεια την πίεση στις υποδομές και την αύξηση των τιμών αγοράς και ενοικίασης.
5.Ανάγκη για υπηρεσίες φροντίδας για ηλικιωμένους.
6.Σταδιακή κάλυψη της ζήτησης από ενδιαφερομένους εξωτερικού.
Η αναστροφή της δημογραφικής τάσης μείωσης του ελληνικού πληθυσμού είναι αναγκαία για την επιβίωση της χώρας, καθώς η σημερινή αρνητική τάση είναι παγιωμένη εδώ και δεκαετίες και πλέον ορίζει και τις τάσεις στην οικονομία και κοινωνία. Οι ανωτέρω αλλαγές έχουν ήδη αλλάξει τη δομή της αγοράς ακινήτων και στέγης και ενισχύουν τη στεγαστική κρίση για κατοικίες κάτω των 80 τ.μ. στα αστικά κέντρα. Η αδυναμία της κατάλληλης προσφοράς οδηγεί σε σταθερή άνοδο του επιπέδου τιμών και μισθωμάτων, παράλληλα με την ταυτόχρονη, μεγάλη ζήτηση μικρών κατοικιών και καταλυμάτων λόγω της ραγδαίας ανόδου του μαζικού τουρισμού βραχυχρόνιας μίσθωσης. Επιπλέον, υπάρχει απαξίωση των ακινήτων λοιπών χρήσεων και μεγαλύτερου μεγέθους, που δεν ικανοποιούν τις ανάγκες της νέας σύνθεσης των ολιγάριθμων νοικοκυριών ή της τουριστικής ζήτησης εξωτερικού.
Η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίσει δομικά το δημογραφικό ζήτημα με μία ολοκληρωμένη πολιτική στέγης και βιώσιμης ανάπτυξης και να αλλάξει τις τάσεις δίνοντας κίνητρα για αύξηση του πληθυσμού, των οικογενειών και της περιφερειακής ανάπτυξης. Επειδή, όμως, στην Ελλάδα κυριαρχούν οι επιφανειακές πολιτικές, με μέτρα επιδοματικής λογικής, χωρίς συνεκτικό στόχο, το πρόβλημα επιτείνεται. Απαιτούνται γενναία κίνητρα και στήριξη και βέβαια θέσεις εργασίας στην περιφέρεια, ώστε επιτέλους να αναγεννηθεί και να αποκεντρωθεί η ελληνική κοινωνία. Οι υποδομές, τεχνολογικές, οδικές, μεταφορικές, κτιριακές, οφείλουν να βελτιωθούν. Η περιφέρεια πρέπει να έχει τις ίδιες προδιαγραφές, την ίδια προοπτική και τις ίδιες συνθήκες ζωής με την Αθήνα και τα υπόλοιπα αστικά κέντρα. Είναι κάτι εφικτό, αλλά απαιτεί ουσιαστικές πολιτικές και όχι άτακτα μέτρα διαμοιρασμού πλεονασμάτων. Δυστυχώς, το ελληνικό κράτος και οι ελληνικές κυβερνήσεις επί δεκαετίες λειτουργούν ρηχά, κομματικά, χωρίς ολοκληρωμένες πολιτικές και συγκεκριμένες δράσεις. Ως αποτέλεσμα, σήμερα, σε μια εποχή ανάκαμψης, η οικονομία στηρίζεται μόνο στον τουρισμό. Λύσεις υπάρχουν. Βούληση για να εφαρμοστούν αυτές υπάρχει;

ΤΟ ΠΑΡΟΝ