Μ. Κομνηνάκα στο “Π”: Τέμπη… ένα διαρκές έγκλημα

Μ. Κομνηνάκα στο “Π”: Τέμπη… ένα διαρκές έγκλημα

Της
ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑ
Βουλευτού ΚΚΕ Λέσβου


Έχουν περάσει δύο και πλέον χρόνια από τα Τέμπη, και, παρά τη λαϊκή οργή και τη λαϊκή απαίτηση να διερευνηθεί το έγκλημα και να βρεθούν οι πραγματικοί ένοχοι και οι αιτίες του, παρά τις συνεχείς αποκαλύψεις, οι 57 νεκροί μένουν αδικαίωτοι. Πολύ περισσότερο, τίποτα δεν μας κάνει πιο σίγουρους ότι ένα παρόμοιο έγκλημα δεν θα ξανασυμβεί, απ’ τη στιγμή που εξακολουθούν να υπάρχουν οι αιτίες που το προκάλεσαν. Αυτό επιτείνεται από το αποπροσανατολιστικό κλίμα που γίνεται προσπάθεια να διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες, με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

Η συζήτηση για τις επιμέρους προτάσεις των κομμάτων είναι έντονη, με πρώτη και κύρια την πρόταση της ΝΔ, που αποτελεί μια πρόταση-πλυντήριο για τις ποινικές ευθύνες των κυβερνητικών στελεχών, και ειδικά του αρμόδιου υπουργού κ. Καραμανλή, ο οποίος, αντί για κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις, παραπέμπεται για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος και μάλιστα με πρόθεση να επαναληφθεί το «μοντέλο Τριαντόπουλου», δηλαδή ουσιαστικά η λήξη της Προανακριτικής στην πρώτη συνεδρίασή της. Επίσης, η πρόταση αυτή αποτελεί ξέπλυμα και της πολιτικής απελευθέρωσης που εφαρμόστηκε στον σιδηρόδρομο διαχρονικά από τις κυβερνήσεις και σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ των μονοπωλίων και οδήγησε, εντέλει, στο έγκλημα στα Τέμπη.

Αυτό είναι το κοινό στοιχείο στις προτάσεις και των άλλων κομμάτων, ότι η πολιτική που ευθύνεται για το έγκλημα όχι μόνο δεν καταδικάζεται, αλλά αντίθετα εξωραΐζεται. Αυτό υπηρετούν, όταν λένε ότι «δεν τηρούνται ακέραιες οι κατευθύνσεις της ΕΕ». Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ προκλητικά παρουσιάζουν την ΕΕ και τις οδηγίες της –με τα 5.000 τρένα-«σαπάκια» που έχει επιτρέψει να κυκλοφορούν– ως εγγυητές της ασφάλειας στον σιδηρόδρομο, αθωώνοντας, όμως, έτσι και την ίδια την κυβέρνηση από τις ευθύνες της. Παράλληλα, επιχειρούν να αποκρύψουν τις ευθύνες τους για τις δικές τους περιόδους διακυβέρνησης, γιατί και αυτοί την ίδια πολιτική εφάρμοσαν, την ίδια πολιτική στηρίζουν και σήμερα.

Για το ΚΚΕ, η πολιτική της ΕΕ, την οποία υλοποίησαν και υλοποιούν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι ο βασικός παράγοντας του εγκλήματος, αφού οδήγησε στον τεμαχισμό, στην ιδιωτικοποίηση του σιδηρόδρομου, στην πιστοποίηση ακατάλληλων τρένων, στη μείωση του προσωπικού κ.λπ. Για το ΚΚΕ, το κρίσιμο είναι να αποκαλυφθεί η αλήθεια, να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, και κυρίως να καταδικαστεί και να ανατραπεί –με την πάλη του λαού– η πολιτική που οδήγησε στα Τέμπη, προκειμένου να μην ξαναζήσουμε ανάλογο έγκλημα.

Μ’ αυτό το σκεπτικό, το ΚΚΕ κατέθεσε τη δική του πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, όπου, εκτός από τις κακουργηματικές ευθύνες των κ. Καραμανλή και κ. Σπίρτζη, προτείνεται η ανάγκη διερεύνησης ποινικών ευθυνών και άλλων προσώπων, υπουργών – υφυπουργών, και για τον ίδιο πρωθυπουργό και για το έγκλημα αυτό καθ’ αυτό και για την εκτεταμένη αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος.

Το ΚΚΕ τοποθετείται με αίσθημα ευθύνης απέναντι σ’ ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Γι’ αυτό και δεν μπήκε σε παζάρια και συνεννοήσεις προς «άγραν» υπογραφών, όπως αυτός ο τραγέλαφος που είδαμε με τους βουλευτές άλλων κομμάτων, με υπογραφές να κατατίθενται και να αποσύρονται «εν ριπή οφθαλμού». Γι’ αυτό και καταθέτει στοιχειοθετημένο και ολοκληρωμένο σκεπτικό για το πολιτικό και ποινικό σκέλος. Κάθε άλλη αντιμετώπιση, αντικειμενικά, διευκολύνει την κυβέρνηση να ξεφύγει. Κυρίως, όμως, το ΚΚΕ θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στις πολύμορφες κινητοποιήσεις του λαού και της νεολαίας, που απαιτούν δικαίωση για το έγκλημα, γιατί αυτές είναι ο αποφασιστικός παράγοντας που μπορεί να ασκήσει την πιο αποτελεσματική πίεση, να κρατήσει το θέμα στην επικαιρότητα, όπως κάνει εδώ και δυόμισι χρόνια, και να ακυρώσει τις όποιες προσπάθειες συγκάλυψης των αιτιών και των υπευθύνων.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ