Κινδυνεύει να…  πέσει στα βράχια η μεγάλη  επένδυση στο Ελληνικό

Κινδυνεύει να… πέσει στα βράχια η μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό

• Οι τροποποιήσεις στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό και οι συνεχείς προσφυγές των όμορων δήμων στη δικαιοσύνη έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα

Σήμα κινδύνου είναι έτοιμη να εκπέμψει η επένδυση στο Ελληνικό, αφού οι διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού αλλάζουν τα δεδομένα, οι καθυστερήσεις έχουν οδηγήσει σε αναπροσαρμογή των αρχικών προγραμματισμών, ενώ οι απανωτές προσφυγές των όμορων δήμων στη δικαιοσύνη επιτείνουν την αβεβαιότητα. Παράλληλα, μεγάλοι επενδυτές από το εξωτερικό που θα έμπαιναν στο σχήμα εμφανίζονται πλέον διστακτικοί γιατί το νομικό πλαίσιο και οι ρυθμιστικές διατάξεις δεν έχουν σταθερότητα και δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη.

Από την άλλη, έχουν καταβληθεί προκαταβολές από το εξωτερικό για αγορά κατοικιών και γραφείων και ακόμα οι κατασκευές αυτές δεν έχουν ξεκινήσει. Αν δεν παραδοθούν αυτά στην ώρα τους, θα ακυρωθούν τα συμβόλαια και θα πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της Ten Brinke, η οποία απέκτησε πέρυσι γη στην περιοχή σε υψηλή τιμή, σχεδιάζοντας την ανέγερση πολυτελών κατοικιών. Ωστόσο, η κατάργηση του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού ανέτρεψε τον αρχικό σχεδιασμό, προκαλώντας σημαντική αβεβαιότητα για την τύχη της επένδυσης. Στην ίδια κατεύθυνση, ο αιγύπτιος επενδυτής Ναγκίμπ Σαουίρις, ο οποίος σχεδίαζε να δραστηριοποιηθεί εντός του Ελληνικού σε συνεργασία με γνωστό εργολάβο, επέλεξε να αποχωρήσει, επικαλούμενος την αβεβαιότητα που προκάλεσαν οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο.

Παρότι για την επένδυση στο Ελληνικό έχει ήδη θεσμοθετηθεί Ειδικό Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο παρέχει στον βασικό επενδυτή –τη Lamda Development– τη δυνατότητα να αναπτύξει εμβληματικά κτίρια, όπως ο πύργος κατοικιών Riviera Tower και τα δύο μεγάλα εμπορικά κέντρα, η ίδια πρόβλεψη δεν φαίνεται να ισχύει για τα υπόλοιπα οικόπεδα, στα οποία δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι κατασκευές. Εκεί οι επιμέρους επενδυτές είχαν σχεδιάσει κυρίως οικιστικές αναπτύξεις, μερικοί αξιοποιώντας τα πολεοδομικά κίνητρα που παρείχε ο ΝΟΚ, τα λεγόμενα «bonuses», τα οποία καταργήθηκαν με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Οι επιπτώσεις από την ανατροπή του ΝΟΚ είναι πολλαπλές, καθώς καταργήθηκαν σημαντικά πολεοδομικά πλεονεκτήματα, όπως τα πατάρια, η επιπλέον δόμηση 10% βάσει του άρθρου 10 αλλά και οι ευνοϊκές διατάξεις του άρθρου 25. Επιπλέον, η νομιμότητα των σοφιτών τίθεται πλέον υπό αμφισβήτηση, έπειτα και από σχετική απόφαση του Εφετείου Καβάλας. Αυτό οδηγεί σε δραματική μείωση της επιτρεπόμενης δόμησης, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάνει έως και το 50%. Εάν, μάλιστα, έχουν ήδη συναφθεί συμφωνίες πώλησης με βάση τις παλαιότερες πολεοδομικές προβλέψεις, είναι πιθανό να προκύψουν σοβαρές νομικές και οικονομικές συνέπειες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, το θολό τοπίο εντείνεται για το Ελληνικό από το γεγονός ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025 ο αριθμός των οικοδομικών αδειών στα νότια προάστια παραμένει μονοψήφιος.

Ένας ακόμη σοβαρός πονοκέφαλος για τη Lamda Development είναι το κύμα προσφυγών που καταθέτουν οι Δήμοι Αλίμου και Γλυφάδας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι ενστάσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν εδώ. Στο στόχαστρο πλέον φαίνεται πως τίθεται ακόμη και το Ειδικό Προεδρικό Διάταγμα που διασφαλίζει την επένδυση στο Ελληνικό, ενώ φήμες κάνουν λόγο για προετοιμασία ανάλογων νομικών ενεργειών και από μερίδα κατοίκων της περιοχής. Δεν λείπουν, ωστόσο, και οι φωνές που υποστηρίζουν πως πίσω από την ένταση και τις διαδοχικές προσφυγές κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες, με κάποιους να μιλούν ανοιχτά για προσπάθεια συγκρότησης αντιπολιτευτικού μετώπου γύρω από το έργο.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τέτοιες κινήσεις», δήλωσε προ ημερών στο powergame.gr ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος. «Ήδη από το 2016 υπήρχαν πρωτοσέλιδα με τίτλους όπως ‘‘πόλεμος των δημάρχων Αλίμου και Γλυφάδας για το Ελληνικό’’. Είναι μια αφήγηση που ανακυκλώνεται για να δημιουργείται θόρυβος – πυροτεχνήματα για να βρεθούν στο επίκεντρο μιας συζήτησης που δεν έχει ουσία», πρόσθεσε.

Ο ίδιος τονίζει ότι οι όποιες αντιδράσεις θα έπρεπε να είχαν εκφραστεί στη φάση της διαβούλευσης: «Αν ήθελαν πραγματικά να προσφύγουν, ας το είχαν κάνει τότε. Τώρα, δύο δήμοι που δεν συνορεύουν καν μεταξύ τους προσπαθούν να επιβάλουν όρους σε ένα έργο που χωροταξικά δεν τους αφορά». Καταλήγοντας, ο κ. Κωνσταντάτος εμφανίζεται καθησυχαστικός όσον αφορά την εξέλιξη της επένδυσης: «Το έργο προχωράει κανονικά. Θεωρώ ότι στο τέλος θα πάρουν πίσω την προσφυγή. Μόνο αν υπάρξει απόφαση του ΣτΕ που τους δικαιώνει μπορεί να υπάρξει τροποποίηση στην επένδυση».

Ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα αφορά το αποχετευτικό σύστημα. Κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων, σημειώθηκαν σοβαρές πλημμύρες σε περιοχές της παραλιακής. Η κατάσταση αυτή κάνει τους Δήμους Αλίμου και Γλυφάδας να μη δέχονται να συνδεθεί το Ελληνικό με το υφιστάμενο δίκτυο. Αυτό συμβαίνει καθώς εκφράζονται φόβοι ότι η ολοκλήρωση του έργου θα επιβαρύνει υπέρμετρα τις ήδη πιεσμένες υποδομές.

Ακόμη, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Lamda Development και των όμορων δήμων για να κλειδώσει το μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων που θα εφαρμοστεί στη μεγάλη επένδυση εντός της έκτασης του πρώην διεθνούς αεροδρομίου των Αθηνών, στο Ελληνικό και στην παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά. Πρόκειται για μια υπόθεση η οποία έχει δημιουργήσει επίσης ένα τεταμένο κλίμα σχετικά με το ποιος θα επωμιστεί τον μεγάλο όγκο απορριμμάτων της νέας πόλης.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ