Κανένας δεν νοιάζεται για το συμφέρον του λαού…

Κανένας δεν νοιάζεται για το συμφέρον του λαού…

Και τι κερδίσαμε που καταστρέψαμε τους αγρούς και τα βουνά;

Κάποτε, όταν βγαίναμε λίγο προς τα έξω, στην ύπαιθρο, βλέπαμε τους κάμπους της Βοιωτίας γεμάτους σπαρτά, λαχανικά, φυτώρια, πότε πρασινισμένους, πότε χρυσαφένιους, όταν πλησίαζε η ώρα της συγκομιδής, και ευχαριστιόμασταν τη φύση, τη ζωή, την παραγωγή, γιατί ξέραμε ότι θα είχαμε κι εμείς επάρκεια αγαθών για να επιβιώσουμε αλλά και οι άνθρωποι που είχαν τα χωράφια ή εργάζονταν σε αυτά θα είχαν μεροκάματο.

Τώρα, αν βγει κάποιος έξω από την Αθήνα, θα δει ένα διαφορετικό τοπίο. Εκεί που κάποτε υπήρχαν αγροί έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά, το χώμα που κάποτε έδινε τροφή και ζωή τώρα είναι σκεπασμένο με υαλοπίνακες που συγκεντρώνουν την ηλιακή ενέργεια και τη μετατρέπουν σε ηλεκτρική. Εκεί που παλιά έβλεπες τα βουνά να φτάνουν μέχρι τα σύννεφα, και χαιρόσουν τη φύση, τώρα έχουν γίνει… δάση με ανεμογεννήτριες, όπου αντί για έλατα και κυπαρίσσια υπάρχουν θεόρατες κολώνες και βάσεις για τα πτερύγια, των οποίων η περιστροφή μετατρέπει την αιολική ενέργεια σε ηλεκτρική. Οι αγροί εξαφανίστηκαν, τα βουνά τσιμεντώθηκαν και κολωνοποιήθηκαν, τα δάση κάηκαν και στη θέση τους… φύτρωσαν άλλα δάση, με ανεμογεννήτριες, η φύση άλλαξε με ακατανόητες και βάρβαρες ανθρώπινες παρεμβάσεις.

Και στο τέλος, ενώ μας έλεγαν πως όλα αυτά γίνονταν για το… καλό μας, για να έχουμε φθηνό ρεύμα και να… προστατεύουμε το περιβάλλον από την κάπνα του πετρελαίου και του λιγνίτη, τελικά, ούτε φθηνό ρεύμα έχουμε ούτε περιβάλλον, γιατί οι κάμποι γέμισαν φωτοβολταϊκά και τα βουνά ανεμογεννήτριες. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι κινδυνεύουμε να μην έχουμε ούτε ρεύμα, αφού δεν έχουμε βρει ακόμα τρόπο να το αποθηκεύουμε, με αποτέλεσμα όταν συσσωρεύονται μεγάλες ποσότητες να γίνεται μπλακ άουτ, να… σκάει δηλαδή το σύστημα και να μένουν ολόκληρα κράτη χωρίς ρεύμα για μία – δύο μέρες, όπως πρόσφατα στην Ιβηρική Χερσόνησο.

Και τι κερδίσαμε που καταστρέψαμε τους αγρούς και τα βουνά;

Δυστυχώς, μια… τρύπα στο νερό κάναμε και δεν κερδίσαμε τίποτα. Καταστρέψαμε απλώς το περιβάλλον, φτωχοποιήσαμε τους αγρότες, αφού δεν μπορούν να καλλιεργήσουν γιατί δεν υπάρχει γη ελεύθερη, και θα εξαρτώμεθα ακόμα περισσότερο από τις ξένες χώρες για να διασφαλίζουμε την τροφή μας μέσω εισαγωγών, αφού τα δικά μας προϊόντα, τα λαχταριστά, τα υγιεινά, τα νόστιμα, τα… εξαφανίσαμε, για να έχουμε, υποτίθεται, φθηνό ρεύμα – που δεν έχουμε, βέβαια!

Αυτά καταφέραμε, αυτά μας αξίζουν. Ας μείνουμε τώρα νηστικοί, ας τρώμε μεταλλαγμένα και γεμάτα ορμόνες και φυτοφάρμακα προϊόντα εισαγωγής και ας… μένουμε κάπου κάπου και από ρεύμα, όταν φορτώνεται υπερβολικά το δίκτυο.

Όλα αυτά γίνονται γιατί ποτέ στη χώρα αυτή δεν υπήρξε προγραμματισμός. Δεν υπήρξε λογική, σύνεση, σοβαρότητα. Όλα γίνονται για τα… αρπάξουν κάποιοι. Μία και καλή, χωρίς δεύτερη σκέψη, για να μην προλάβουν να μπουν κι άλλοι στο παιχνίδι.

Αν είχαν γίνει όλα αυτά με περίσκεψη, σωστά, οργανωμένα, δεν θα είχαμε πρόβλημα. Και ρεύμα θα είχαμε και ικανοποιητικό περιβάλλον. Και, κυρίως, θα γνωρίζαμε τι τρώμε.

Αν, δηλαδή, υπήρχε ένας νόμος που να επέβαλλε να διασφαλίζεται υποχρεωτικά ελεύθερος χώρος στα χωράφια, για να μη σταματήσουν οι καλλιέργειες, αν επέβαλλε να υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ των ανεμογεννητριών, για να μη… στριμώχνονται στα βουνά, και αν κανονίζαμε να παράγουμε όσο ρεύμα χρειαζόμαστε, για να μην απαιτείται αποθήκευση, αφού δεν υπάρχει τρόπος να αποθηκευτεί το παραγόμενο πλεονάζον ρεύμα, όλα θα ήταν τέλεια.

Δεν είναι όμως. Και δεν μπορεί να είναι, αφού η λογική των εκάστοτε κυβερνήσεων βασίζεται στο ποιος θα πάρει τα περισσότερα και πιο γρήγορα. Βάλτε τώρα που γυρίζει… Έχουν καταντήσει τη χώρα… λοταρία, τυχερό παιχνίδι, λαχείο. Με γνωστούς, όμως, τους… τυχερούς.

Αν θέλαμε να κάνουμε κάτι σωστό, θα ακολουθούσαμε το παράδειγμα της Βουλγαρίας, που έβαλε φρένο στα φωτοβολταϊκά πάρκα και προέβλεψε να διατίθεται για τοποθέτηση πάνελ ένα μικρό ποσοστό μόνο των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Λέτε να μην το είχαν σκεφτεί οι δικοί μας; Είναι τόσο περίπλοκο, τόσο υπερβολικό που δεν μπορούμε να το κατανοήσουμε κι εμείς; Οι άλλοι, δηλαδή, είναι πιο έξυπνοι; Δεν νομίζουμε. Απλώς, οι άλλοι είναι πιο συνετοί και δεν τα παραδίδουν όλα στα μεγάλα συμφέροντα. Γιατί σκέφτονται, έστω και λίγο, και τα συμφέροντα του λαού τους…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ