Φοβούνται θερμό επεισόδιο – Με τις πλάτες του Ντ. Τραμπ, ο Τ. Ερντογάν φιλοδοξεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή

Φοβούνται θερμό επεισόδιο – Με τις πλάτες του Ντ. Τραμπ, ο Τ. Ερντογάν φιλοδοξεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανήσυχη… ηρεμία επικρατεί στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών, γεγονός που, σε συνδυασμό με πληροφορίες και αναφορές από την απέναντι όχθη του Αιγαίου, προβληματίζει έντονα την Αθήνα.

Κινήσεις, δηλώσεις και διακηρύξεις αξιωματούχων της γειτονικής χώρας αλλά και του ίδιου του Τ. Ερντογάν έχουν θέση σε εγρήγορση την κυβέρνηση. Ο φόβος για ένα ενδεχόμενο «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο, με απρόβλεπτες διαστάσεις, έχει εμφιλοχωρήσει στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου καθώς και του υπουργείου Εξωτερικών. Η ξαφνική ανακίνηση από την Άγκυρα θέματος «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη, η… υπενθύμιση για λύση δύο κρατών στην Κύπρο, αλλά κυρίως το βέτο σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο διαμορφώνουν ένα απειλητικό περιβάλλον, που μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες εντάσεις στο πεδίο των ελληνοτουρκικών.

Η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό – Ξέχασε τα 12 ν.μ.

Διπλωματικοί παράγοντες δεν αποκλείουν την πιθανότητα ο Τ. Ερντογάν, εκμεταλλευόμενος το θετικό, κατά την άποψή του, μομέντουμ της παρουσίας του Ντ. Τραμπ στο τιμόνι των Ηνωμένων Πολιτειών, να στήσει ένα σκηνικό έντασης στο Αιγαίο το προσεχές διάστημα. Αφενός για να κάνει μια επίδειξη πυγμής, θέλοντας να υποδηλώσει με τον τρόπο αυτό τη στρατιωτική του ισχύ, και αφετέρου για να επιχειρήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή. Τις ανησυχίες των διπλωματών συμμερίζονται και στο Πεντάγωνο, εξ ου και οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, κάτι που θα ισχύσει τουλάχιστον μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου. Καθότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το πιθανό διάστημα όπου η Τουρκία θα θελήσει να προκαλέσει ένα θερμό επεισόδιο είναι το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου.

Μια τέτοια εξέλιξη είναι το τελευταίο που θα επιθυμούσε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Όχι μόνο διότι έχει αναγάγει την πολιτική των «ήρεμων νερών» σε βασικό πυλώνα της στρατηγικής του στα ελληνοτουρκικά αλλά και γιατί θα έβγαζε την κυβέρνηση από την πορεία της, καθώς, ανάλογα με την έκταση που θα έπαιρνε, το επεισόδιο θα είχε συνέπειες για τη χώρα και την οικονομία.

Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που έξι χρόνια τώρα ακολουθεί μια τακτική κατευνασμού έναντι της γειτονικής χώρας. Υποβαθμίζει συστηματικά τις προκλήσεις, υποχωρεί στις απειλές, αναλώνεται σε κινήσεις καλής θέλησης και προσπαθεί να κρατάει… ευχαριστημένο τον Τ. Ερντογάν. Με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την υπόθεση με το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης και Κύπρου. Κάτω από τις εκβιαστικές απειλές της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στις ελληνικές καλένδες το θέμα.

Με τον τρόπο αυτό αποκάλυψε τον φόβο του και παράλληλα αποδέχθηκε τον ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή και ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς την άδεια ή την έγκριση της γειτονικής χώρας. Με την τακτική του αυτή, ωστόσο, δεν εξαλείφει τους κινδύνους που εγκυμονεί η επεκτατική πολιτική της Άγκυρας για τα συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Όπισθεν ολοταχώς κάθε φορά που η Άγκυρα ανεβάζει τους τόνους!



Σχολιάστε εδώ