
Ετοιμάζουν αυξήσεις και στο νερό με τον… μπαμπούλα της λειψυδρίας
–Στο προσκήνιο και πάλι η λίμνη Κρεμαστών, στις… ελληνικές καλένδες η Ψυττάλεια
Άλλη μία αύξηση, αυτήν τη φορά στο νερό, μας ετοιμάζει η κυβέρνηση, την οποία θα μας τη… σερβίρουν γύρω στο καλοκαίρι, αν κρίνουμε από τα όσα είπε ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Πέτρος Βαρελίδης στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ο κ. Βαρελίδης, αν και παραδέχθηκε ότι οι βροχοπτώσεις σε σχέση με πέρυσι ήταν περισσότερες, είπε ότι πρέπει να γίνουν πολλά έργα για να μην υπάρχει κίνδυνος λειψυδρίας σε καμία περιοχή της χώρας, γι’ αυτό και θα απαιτηθούν πόροι που δεν αποκλείεται να συμπληρωθούν από τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ.
Υπογράμμισε, όμως, ότι το θέμα των αυξήσεων θα αξιολογηθεί από την εποπτική αρχή, που θα έχει τον τελευταίο λόγο τόσο για την επιβολή των αυξήσεων όσο και για το ύψος τους.
Οι εξαγγελίες του γενικού γραμματέα ευθυγραμμίζονται με τις δηλώσεις που είχε κάνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης στο Συνέδριο του Economist τον περασμένο Οκτώβριο. Ο κ. Σαχίνης είχε πει τότε:
«Δεν υπάρχει κίνδυνος λειψυδρίας στη χώρα μας, γιατί υπάρχουν λύσεις και πολλές δυνατότητες, που δεν έχουν ακόμα αξιοποιηθεί γιατί δεν χρειάστηκε μέχρι τώρα, ωστόσο, επειδή οι εποχές αλλάζουν και δεν ξέρουμε τι μπορεί να γίνει στο μέλλον με την επέκταση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να πάρουμε μέτρα και να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια».
«Πρώτα, όμως», όπως είπε, «θα πρέπει να δούμε δύο πράγματα σε ό,τι αφορά το νερό. Την προσφορά και τη ζήτηση που είναι σε συνάρτηση με τη θερμοκρασία γιατί όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία ανεβαίνει και η ζήτηση, με αποτέλεσμα τα αποθέματα στους ταμιευτήρες να εξαντλούνται πολύ πιο γρήγορα από άλλες περιόδους».
Σε σχέση με τη ζήτηση είπε ότι «πρέπει να δούμε πώς θα τη διαμορφώσουμε και να εξετάσουμε τα κίνητρα που μπορούν να δοθούν, ενδεχομένως αντίστοιχα με το ‘‘Εξοικονομώ’’ στην ενέργεια, για να περιορίσουμε την κατανάλωση». Όσον αφορά την προσφορά, ο κ. Σαχίνης εξήγησε ότι «η Αθήνα υδροδοτείται από τον Εύηνο και τον Μόρνο, αλλά τώρα, επειδή αδειάζουν οι ταμιευτήρες λόγω της ανομβρίας, έχουμε βάλει μπροστά πηγές από γεωτρήσεις, ωστόσο με μεγαλύτερο ενεργειακό κόστος».
Στη συνέχεια, ο κ. Σαχίνης μίλησε για τις εναλλακτικές λύσεις που εξετάζονται, σε συνεργασία με το Δημόσιο, για συμπλήρωση υδάτων και να λύσουμε το πρόβλημα της λειψυδρίας για τα επόμενα 50 με 100 χρόνια.
Ανέφερε αρχικά την ανακύκλωση νερού, τις μελέτες στην Ψυττάλεια (το δεύτερο μεγαλύτερο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων στην Ευρώπη) και «το πως θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε το νερό από εκεί και για άρδευση στον παραλιακό τομέα και σε διάφορες βιομηχανίες». Μίλησε, επίσης, για την αφαλάτωση, η οποία, όμως, «είναι μια πρακτική που έχει μεγάλο ενεργειακό κόστος, αφού πρέπει να αλλάξουμε το δίκτυο», για το βρόχινο νερό, τονίζοντας ότι «αν δεν βρέχει, δεν έχει νόημα», και για τον ταμιευτήρα στη λίμνη Κρεμαστών, ο οποίος, όπως ισχυρίστηκε, είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση.
Καταλήγοντας, ο κ. Σαχίνης τόνισε ότι «επεξεργαζόμαστε να πάμε άλλα 30 χλμ. μακριά, στον ταμιευτήρα των Κρεμαστών, που έχει πενταπλάσια χωρητικότητα από όλους τους ταμιευτήρες μαζί, και να πάρουμε ένα 2% από το νερό της λίμνης». «Οι εισροές νερού στη λίμνη Κρεμαστών είναι περίπου 3,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, ενώ στην Αθήνα οι υδάτινες ανάγκες είναι 400 εκατ. κυβικά μέτρα τον χρόνο», πρόσθεσε.
Να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη λίμνη, λόγω της θέσεώς της, καθώς βρίσκεται στην ορεινή Ευρυτανία, αποτελεί μεγάλο και αξιόπιστο ταμιευτήρα νερού υψηλής ποιότητας, ενώ για πρώτη φορά μπαίνει στο… κάδρο της προοπτικής για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης λειψυδρίας στο Λεκανοπέδιο.
Εδώ θα πρέπει α επισημανθεί ότι ο γενικός γραμματέας, αναφερόμενος στο θέμα αυτό, δεν είπε λέξη για την Ψυττάλεια. Τελικά, υπάρχει βούληση για να αξιοποιηθεί αυτό το ποτάμι νερού που χάνεται κάθε μέρα στη θάλασσα ή δεν υπάρχει; Γιατί ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ το αναφέρει συνέχεια ως κυβερνητική προτεραιότητα και ο γραμματέας Υδάτων το κάνει… γαργάρα;
Ερωτηθείς για τη χρηματοδότηση των έργων στην Αττική, ο κ. Βαρελίδης διευκρίνισε ότι η ΕΥΔΑΠ Παγίων, η οποία είναι αρμόδια, έχει ένα σημαντικό κεφάλαιο 260 – 270 εκατ. ευρώ. «Είναι μια πολύ καλή μαγιά, δεδομένου ότι οι δράσεις θα γίνουν σε βάθος χρόνου», σχολίασε, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει και η επιλογή του δανεισμού αλλά και άλλων πηγών δημόσιου χρήματος.
Από την πλευρά της, η γενική διευθύντρια Μετασχηματισμού της ΕΥΔΑΠ εκτίμησε ότι η ανομβρία έχει οδηγήσει στο να έχουμε 400 εκατ. κυβικά νερού λιγότερα σε σχέση με το 2022. «Πρέπει να κάνουμε δράσεις σε τρεις άξονες», είπε, παραπέμποντας στην ενίσχυση των ταμιευτήρων, στη μείωση των απωλειών και στην ενημέρωση του κοινού για τη σπατάλη νερού.
«Δεν λέω ότι αύριο θα διψάσουμε, άλλα τα μέτρα πρέπει να είναι άμεσα» επέμεινε, υπενθυμίζοντας ότι από το καλοκαίρι έχει ενεργοποιηθεί ο ταμιευτήρας στην Υλίκη. Παράλληλα, αυτήν την περίοδο διερευνώνται πιθανές γεωτρήσεις, χωρίς να υπάρξει διαταραχή στο νερό της άρδευσης. Το περίεργο εν προκειμένω είναι ότι, ενώ για τη λίμνη Κρεμαστών φαίνεται ότι έχει ληφθεί απόφαση και αναφέρεται σε κάθε περίπτωση ως… πανάκεια, για την Ψυττάλεια επικρατεί… σύγχυση και προβληματισμός, με πολλούς αρνητικούς συνειρμούς, δημιουργώντας τη βεβαιότητα ότι η Ψυττάλεια θα μείνει αναξιοποίητη και το νερό θα συνεχίζει να χάνεται…

ΤΟ ΠΑΡΟΝ