
Εισπρακτικές εταιρείες θα… μας κυνηγάνε για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ
–Στα πρότυπα των τραπεζών και το κράτος
Από δω και στο εξής, δεν θα μας… κυνηγάνε μόνο οι τράπεζες και τα ποικιλώνυμα funds για τα χρέη μας. Ορισμένες ΔΕΚΟ έχουν ήδη αναθέσει σε εισπρακτικές εταιρείες την ενημέρωση για τις οφειλές μας, ενώ τώρα θα κάνει το ίδιο και ο ΕΦΚΑ, σύμφωνα με δήλωση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκης Κεραμέως.
Δηλαδή, ο ΕΦΚΑ, ζηλεύοντας προφανώς τις πρακτικές των τραπεζών, αποφάσισε να αναθέσει σε εισπρακτικές εταιρείες τη διεκδίκηση οφειλών από επαγγελματίες ή μικροεπιχειρηματίες που δεν τα βγάζουν πέρα και χρωστάνε.
Για τον λόγο αυτό, η αρμόδια υπουργός κατέθεσε προς επικύρωση από τη Βουλή διάταξη με την οποία μπορεί ο ΕΦΚΑ να αναθέτει σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου υποστηρικτές υπηρεσίες σχετικές με τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών.
Στόχος της ρύθμισης είναι η ενίσχυση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να ενισχυθεί και η βιωσιμότητα αλλά και η ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Οι οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ αγγίζουν σήμερα τα 49 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 32 δισ. ευρώ είναι κύριες και τα υπόλοιπα προσαυξήσεις.
Σύμφωνα με τη διάταξη, οι υποστηρικτικές υπηρεσίες προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) θα ανατίθενται σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με διεθνή διαγωνισμό, ενώ στις συμβάσεις θα προβλέπονται ειδικοί όροι για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και τον τρόπο επικοινωνίας με τους οφειλέτες.
Επισημαίνεται ότι η είσπραξη των οφειλών θα συνεχίσει να πραγματοποιείται αποκλειστικά και μόνο από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).
Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Η διάταξη που καταθέσαμε στη Βουλή συνιστά μια σημαντική τομή δικαιοσύνης και ισότητας για τους ασφαλισμένους.
Αναβαθμίζουμε τις διαδικασίες και τη λειτουργία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, αξιοποιώντας εμπειρία, τεχνογνωσία αλλά και σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία από τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να ενισχύσουμε τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος, αλλά και την ανταποδοτικότητά του, αφού τα πρόσθετα έσοδα θα μπορούν να αξιοποιηθούν για τη βελτίωση των παροχών προς τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους».
Τα οφέλη από τη συγκεκριμένη διάταξη, σύμφωνα πάντα με την υπουργό, είναι πολλαπλά διότι:
– Με τις οφειλές που θα εισπραχθούν, θα δοθεί η δυνατότητα χορήγησης ενισχύσεων σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους.
– Με τη μείωση των οφειλών, θα ενισχυθεί σημαντικά η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
– Ο e-ΕΦΚΑ θα μπορέσει να αξιοποιήσει την εμπειρία και τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου στη διαδικασία ενημέρωσης των οφειλετών, όπως για παράδειγμα στην υιοθέτηση πρακτικών ήπιας προσέγγισης, σε αντίθεση με πρακτικές πίεσης και απειλών περί αναγκαστικών μέτρων κατάσχεσης.
Η ενίσχυση της διαδικασίας είσπραξης των οφειλόμενων προς τον e-ΕΦΚΑ, όπως τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι, είναι επιβεβλημένη για λόγους:
1. Δικαιοσύνης: Η είσπραξη οφειλών ενισχύει τη δικαιοσύνη και την ισότητα ανάμεσα σε όλους τους ασφαλισμένους, αποκαθιστώντας την αδικία σε βάρος όσων είναι συνεπείς, αλλά ενισχύει και τον υγιή ανταγωνισμό ανάμεσα στις επιχειρήσεις, αφού η μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών διαμορφώνει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, σε βάρος των επιχειρήσεων που λειτουργούν με συνέπεια, εξοφλώντας τις υποχρεώσεις τους.
2. Αξιοπιστίας: Η επιδίωξη είσπραξης οφειλών αποτελεί σημαντικό συστατικό αξιοπιστίας του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο δεν επιτρέπεται να αδιαφορεί για ανείσπρακτα ποσά και η ενίσχυση της αξιοπιστίας αυξάνει τη μελλοντική εισπραξιμότητα, αφού φυσικά και νομικά πρόσωπα γνωρίζουν ότι τυχόν οφειλές θα αναζητηθούν και θα εισπραχθούν. Έτσι, ενισχύεται με έναν ακόμα τρόπο και η βιωσιμότητα του συστήματος.
3. Ανταπόδοσης: Η είσπραξη οφειλών ενισχύει την ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος, αφού επιτρέπει την αξιοποίηση των πρόσθετων εσόδων που θα προκύψουν για τη βελτίωση των παροχών προς ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ