
Είδος πολυτελείας και… το σουβλάκι!
ΣΤΟ… ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ Η ΑΓΟΡΑ
–Στα 5 ευρώ θα φτάσει η τιμή του, χωρίς να υπάρχει αύξηση στις πρώτες ύλες
–Μας… προετοιμάζουν για τη νέα ψυχρολουσία τα συστημικά ΜΜΕ
Πριν από δύο εβδομάδες είχαμε γράψει ότι τα μόνα προσιτά κρέατα για τον κόσμο, εκείνα που απέμειναν δηλαδή για να γλύφει κανένα κόκκαλο η φτωχολογιά, είναι το κοτόπουλο και το χοιρινό. Και είχαμε αναφέρει ότι οι κερδοσκόποι δεν θα τα αφήσουν για πολύ ακόμα με αυτές τις τιμές, γιατί τα κέρδη είναι κέρδη και πρέπει να… ενισχύονται. Και εκφράζαμε τη σιγουριά, με βάση τις πληροφορίες που είχαμε, ότι η τιμή τους θα ανέβει, χωρίς να υπάρχει κάποια αιτία, κάποια αύξηση των τιμών διεθνώς, κάποια επιβάρυνση στα μεταφορικά. Γιατί πρέπει να ανέβει, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα καρτέλ των τροφίμων που διαμορφώνονται στη χώρα μας.
Την περασμένη εβδομάδα, όλα τα συστημικά Μέσα, τηλεοράσεις, ιστοσελίδες, κ.λπ., έκαναν εκτενείς αναφορές για νέο κύμα αυξήσεων στο χοιρινό κρέας και έλεγαν χαρακτηριστικά ότι το σουβλάκι θα φτάσει να πωλείται ένα τάλιρο, πέντε ευρώ δηλαδή. Όχι πως σε κάποιες περιοχές δεν έχει φτάσει και τα 7 ευρώ, αλλά εκεί είναι… άλλα κράτη, το κράτος της Μυκόνου, το κράτος της Σαντορίνης κ.λπ., μιλάμε για το πόσο πληρώνουμε το σουβλάκι στην Αθήνα, στην Πάτρα, στην Τρίπολη, στην… κανονική Ελλάδα, την Ελλάδα των βιοπαλαιστών, των μεροκαματιάρηδων, των υπαλλήλων.
Μας έλεγαν, λοιπόν, ότι το σουβλάκι θα έχει κατώτατη τιμή τα 5 ευρώ, αλλά δεν διευκρίνιζαν τους λόγους. «Θα αυξηθεί η τιμή του χοιρινού», έλεγαν αόριστα, «επειδή έχει πέσει η παγκόσμια παραγωγή» κ.λπ. Γιατί μειώθηκε η παγκόσμια παραγωγή όμως; Είχαμε καμία γρίπη των χοίρων, καμία καταστροφή σε χώρες που παράγουν χοιρινό κρέας;
Δεν ακούσαμε τίποτα, ούτε διαπιστώθηκε κάτι τέτοιο. Οπότε, τι γίνεται, τι μας λένε και γιατί το λένε;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μα, ακριβώς για να έχουν… πάτημα να αυξήσουν τις τιμές. Αν κάτι πωλείται σήμερα 3,70 ή 3,80 ευρώ και αύριο πάει στα 5, χωρίς να ακριβύνουν οι πρώτες ύλες (οι πίτες, το κρέας, οι πατάτες κ.λπ.), το 1,20 που περισσεύει το καρπώνεται ο έμπορος, γιατί εκείνος ζητάει περισσότερα λεφτά για το κρέας που πουλάει.
Ο καταστηματάρχης δεν θέλει να αυξήσει την τιμή γιατί θα χάσει πελατεία ή θα υποχρεωθεί να απορροφήσει μέρος της αύξησης μειώνοντας το δικό του κέρδος. Δηλαδή, θα χάσουν όλοι εκτός από τον έμπορο, που θα κερδίσει.
Γι’ αυτό… άρχισαν από νωρίς τα όργανα. Για να προετοιμάζεται ο κόσμος για τη νέα αρπαχτή που πάνε να κάνουν οι έμποροι.
Που είναι, όμως, το κράτος; Που είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί; Ποιος κάθεται να μελετήσει τα τιμολόγια για να δει πόσο αυξήθηκαν οι πρώτες ύλες –αν αυξήθηκαν–, και να δικαιολογηθεί η άνοδος των τιμών; Κανένας, προφανώς. Γιατί αυξήσεις στο χοιρινό δεν έγιναν. Με το… παραμύθι ότι θα γίνουν σπεύδουν να δημιουργήσουν κλίμα, για να μην αντιδράσει ο κόσμος όταν θα φάει και την επόμενη σφαλιάρα… μαζί με το δίπιτο.
Αυτές, όμως, είναι πρακτικές που δεν αρμόζουν σε σοβαρές κοινωνίες, σε κράτη που θέλουν να λειτουργούν σωστά και σέβονται τους πολίτες τους. Όμως, εδώ προτιμάμε να λειτουργεί σωστά μόνο η κερδοσκοπία, γι’ αυτό έχουν πάει όλα στα ύψη. Και κυρίως τα τρόφιμα, γιατί αυτά δεν μπορεί να τα κόψει ο κόσμος…

ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: EUROKINISSI