
Drones V-BAT: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του νέου κάθετης απογείωσης μη επανδρωμένου αεροσκάφους της ΑΣΔΕΝ

«Τα νέα drones έχουν σημαντικά αυξημένες δυνατότητες και χαρακτηρίζονται από υψηλό βαθμό επιχειρησιακής ευελιξίας, υψηλή αυτονομία και πολλαπλές επιλογές στον χειρισμό εν κινήσει. Μπορούν να επιχειρήσουν υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες και σε περιβάλλον παρεμβολών, με χαμηλό λειτουργικό κόστος.»
Να σημειώσουμε πως το ΣμηΕΑ V-BAT είναι ιδιαίτερα εύχρηστο στην ανάπτυξη και την ανάκτησή του, αναβαθμίζοντας τις δυνατότητες και την ευχέρεια κινήσεων των χρηστών στο πεδίο.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη το πρωί στην τελετή ένταξης των προηγμένης τεχνολογίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών V-BAT στην Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ), δωρεά του κοινωφελούς ιδρύματος «Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης».
Ποια τα χαρακτηριστικά του νέου κάθετης απογείωσης μη επανδρωμένου αεροσκάφους (Με πληροφορίες απο το Shield AI.):
♦ Ασφάλεια συνόρων, εντοπισμός απειλών. Το V-BAT της Shield AI είναι το μέλλον των UAS επόμενης γενιάς. Τακτικό, πιο απλό από άποψη υλικοτεχνικής υποστήριξης UAS.
♦ Το V-BAT έχει πραγματοποιήσει ISR και στόχευση υπό GPS/επικοινωνιακά παρεμβολές βαθιά στο εχθρικό έδαφος. Επιχειρήσεις πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR) σε περιβάλλοντα ηλεκτρονικού πολέμου.
♦ Ο υψηλής απόδοσης κινητήρας βαρέος καυσίμου του V-BAT μεγιστοποιεί τη χωρητικότητα καυσίμου, την ώση και την οικονομία, προσφέροντας μεγαλύτερους χρόνους πτήσης άνω των 13 ωρών για επίμονη ISR και στόχευση.
♦ Ο μοναδικός σχεδιασμός και τα χειριστήρια του επιτρέπουν την απογείωση και την προσγείωση σε ισχυρούς ανέμους, σε γεμάτα καταστρώματα πτήσης και σε κινούμενα σκάφη με ζώνες προσγείωσης τόσο μικρές όσο 4,6 m x 4,6 m.
♦ Δυνατότητα Πέρα από τη Γραμμή Οπτικής Οπτικής (BLOS) με το V-BAT SATCOM.
♦ Ραντάρ συνθετικού διαφράγματος (SAR)
Ταχεία ανάπτυξη σε λιγότερο από 30 λεπτά
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Το νέο ερευνητικό μας κέντρο, το ΕΛΚΑΚ, έχει ήδη προκηρύξει τέσσερα καινοτόμα προγράμματα ανάπτυξης μη επανδρωμένων και θα προκηρύξει άλλα δύο μέχρι το τέλος του χρόνου, εντάσσοντάς τα σε ένα νέο δόγμα και σε μια νέα συνολική προσέγγιση. Ό,τι βλέπετε, ό,τι θα δείτε, αποτελούν υποσυστήματα αυτής της ολιστικής προσέγγισης που λέγεται “Ασπίδα του Αχιλλέα”.
Αλλά είναι μεγάλη μας χαρά στις Ένοπλες Δυνάμεις να βλέπουμε ότι στην προσπάθεια γι’ αυτή την τεράστια μεταρρύθμιση -ο Πρωθυπουργός έχει πει ότι είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην ιστορία της νέας Ελλάδας-, οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι μόνες.
Καταλήγω λέγοντας ότι είμαστε μία μικρή χώρα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε μία χώρα που δεν είναι ισχυρή. Υπάρχουν ιστορικά παραδείγματα μικρών αλλά εξαιρετικά ισχυρών και εξαιρετικά επιτυχημένων χωρών. Νομίζω ότι με τη μεταρρύθμιση που επιτελείται είμαστε σε ένα καλό δρόμο».
Ο Θανάσης Λασκαρίδης ανέφερε: «Ο πρόσφατος πόλεμος, που συνεχίζεται ακόμα, στην Ουκρανία, έχει πάρα πολλά μαθήματα ως προς τον τρόπο διεξαγωγής του παλαιού τύπου συμβατικών συγκρούσεων και ελπίζω, είμαι βέβαιος μάλλον, ότι και η κυβέρνησή μας, όπως και οι Ένοπλες Δυνάμεις, λαμβάνουν τα μηνύματα των καιρών, τα αξιολογούν και θα κινηθούν με τον κατάλληλο τρόπο για την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων και της εθνικής μας κυριαρχίας.
Είναι προφανές ότι ο κόσμος αλλάζει σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των κρίσεων αυτών και οι μεγάλες συγκεντρώσεις, είτε ατόμων είτε τανκς είτε πλοίων, που είναι ορατές από το διάστημα, δεν είναι πια τρόπος διαχείρισης πολεμικών κρίσεων. Η μικρή μου αυτή δωρεά ελπίζω να είναι έναυσμα και άλλοι συνάδελφοι να ενδιαφερθούν να βοηθήσουν».
Φωτο: https://shield.ai