Διπλές κάλπες την άνοιξη, με νέο εκλογικό νόμο

Διπλές κάλπες την άνοιξη, με νέο εκλογικό νόμο

Ορατός ο κίνδυνος μιας παρατεταμένης περιόδου ακυβερνησίας

–Ο φόβος του απρόοπτου σκιάζει την κυβέρνηση

Μακρύς και δύσβατος θα είναι για την κυβέρνηση ο δρόμος προς τις εθνικές εκλογές, ενώ το κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία (τείνει να παγιωθεί) μόνο αισιοδοξία δεν προκαλεί.

Απογοήτευση, δυσφορία, οργή και αγανάκτηση είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν, τα οποία, όπως έδειξαν οι πρόσφατες έρευνες, δεν μπορούν να αμβλύνουν ούτε οι παροχές και τα «δωράκια» ούτε οι μεγαλεπήβολες εξαγγελίες (υποσχέσεις) του Κυρ. Μητσοτάκη.

Και αν η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές δεν… αμφισβητείται, με τα σημερινά δεδομένα τουλάχιστον, ο βασικός στόχος, που δεν είναι άλλος από την αυτοδυναμία, συνεχίζει να είναι… μακρινός και ανέφικτος! Η κυβερνητική παράταξη, παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί τους τελευταίους μήνες, καταγράφει μια αναιμική αύξηση στην εκλογική απήχησή της, μένοντας πολύ μακριά από το όριο της αυτοδυναμίας. Και αυτό είναι κάτι ανησυχεί και αγχώνει τα στελέχη της.

Αν στην πορεία δεν προκύψουν γεγονότα και εξελίξεις που μπορεί να ανατρέψουν τους σχεδιασμούς του, ο κ. Μητσοτάκης θα στήσει κάλπες την άνοιξη του 2027. Όχι τόσο γιατί θέλει με τον τρόπο αυτό να υπογραμμίσει ότι λειτουργεί θεσμικά και τηρεί τις δεσμεύσεις του, όσο για να εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια και τις… αντοχές της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να βελτιώσει ουσιαστικά το κλίμα για την κυβέρνηση.

Ούτως ώστε να δώσει τη μάχη των εκλογών υπό πιο ευνοϊκές συνθήκες. Στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο κι αν δεν το ομολογούν δημόσια, αντιλαμβάνονται ότι η αυτοδυναμία είναι απλησίαστη και, ως εκ τούτου, οι σχεδιασμοί πρέπει να γίνουν με βάση αυτό το δεδομένο. Η επόμενη ημέρα για τη χώρα θα είναι με… κυβερνήσεις συνεργασίας. Όπως έχει διαμορφωθεί στην παρούσα φάση ο πολιτικός χάρτης, το μοναδικό κόμμα που θα μπορούσε να συ­μπράξει με τη Νέα Δημοκρατία, υπό όρους και προϋποθέσεις, είναι το ΠΑΣΟΚ. Στο επιτελείο του πρωθυπουργού αντιλαμβάνο­νται ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα κάθε άλλο παρά εύκολο θα είναι.

Θεωρούν ότι, τηρώντας τις κατά καιρούς δηλώσεις του, ο Ν. Ανδρουλάκης δεν θα σπεύσει να πει το «ναι» και ότι πιθανότατα η χώρα θα οδηγηθεί σε επαναληπτικές εκλογές. Με όποιες συνέπειες θα συνεπάγεται αυτό για την ομαλή πορεία της χώρας, πρωτίστως δε για την οικονομία. Δεδομένου ότι μια παρατεταμένη περίοδος ακυβερνησίας, με υπηρεσιακές κυβερνήσεις και κλίμα πόλωσης, μόνο προβλήματα μπορεί να σωρεύσει. Και αυτή θα ήταν ίσως η χειρότερη εξέλιξη για τη χώρα, την οποία κάθε κυβέρνηση θα ήθελε να αποφύγει με κάθε τρόπο.

Επί τάπητος η αλλαγή του εκλογικού νόμου
Υπό αυτό το πρίσμα, στο Μέγαρο Μαξίμου έρχεται και επανέρχεται το σενάριο για αλλαγή του εκλογικού νόμου, με απώτερο σκοπό να καταστεί πιο εφικτή η αυτοδυναμία και η χώρα να αποφύγει μια μεγάλη περιπέτεια. Αν και ο κ. Μητσοτάκης έχει, κατ’ επανάληψη, αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό, το σχέδιο παραμένει πάνω στο τραπέζι. Σύμφωνα με τις εισηγήσεις που έχουν γίνει, οι αλλαγές στον υφιστάμενο νόμο θα έχουν ως στόχο να πέσει ο πήχης της αυτοδυναμίας από το 38% – 40%, που είναι σήμερα, στο 33% – 35%.

Επιπλέον, το μπόνους των 50 εδρών να το εισπράττει εξ ολοκλήρου το πρώτο κόμμα, ενώ τώρα υπάρχει μία κλιμάκωση, με αφετηρία το 25%.

Δηλαδή, με ένα ποσοστό της τάξης του 30%, η Νέα Δημοκρατία θα πάρει λιγότερες από 40 έδρες από το μπόνους. Γεγονός είναι ότι στα σχέδιά της για αλλαγή του εκλογικού νόμου η κυβέρνηση δεν θα βρει… πρόθυμους συμπαραστάτες, καθώς κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχει να ωφεληθεί από την… πριμοδότηση της Νέας Δημοκρατίας.

Κατά συνέπεια, θα χρειαστούν επαναληπτικές εκλογές προκειμένου να εφαρμοστεί ο νέος εκλογικός νόμος, καθώς δεν θα έχει συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων βουλευτών για να τεθεί σε άμεση ισχύ. Η αλήθεια είναι ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα δυσκολευτεί πολύ να πείσει τα κόμματα, αλλά κυρίως τους πολίτες, για την αλλαγή πλεύσης, στην περίπτωση που αποφασίσει να προχωρήσει σε αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Το μοναδικό του επιχείρημα θα είναι ο… κίνδυνος της ακυβερνησίας και το κόστος για την ελληνική οικονομία. Αρκεί, όμως, αυτό για να εξασφαλίσει την κατανόηση και, ει δυνατόν, τη στήριξη της πλειοψηφίας των πολιτών;

Βλέπουν πρόωρες εκλογές
Στην αντίπερα όχθη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τις κατά καιρούς κατηγορηματικές δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη για εξάντληση της τετραετίας και εκλογές με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο.

Άλλωστε, δεν θα είναι ο πρώτος –ούτε ο τελευταίος πιθανόν– πρωθυπουργός που αθετεί τις υποσχέσεις του σε ένα κορυφαίο ζήτημα, όπως αυτό των εκλογών. «Πάνω από την αξιοπιστία του ο κ. Μητσοτάκης θα βάλει την πολιτική και προσωπική του επιβίωση», είναι η κυρίαρχη άποψη.

Θεωρούν, δε, ότι τα δύο χρόνια που απομένουν για τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης είναι μεγάλο διάστημα και… γεμάτο απρόοπτα και ότι αν στην πορεία ο κ. Μητσοτάκης βρει (ή τη δημιουργήσει ο ίδιος) την κατάλληλη ευκαιρία, θα προσφύγει νωρίτερα στις κάλπες.

Σε δηλώσεις της, μάλιστα, στις αρχές της εβδομάδας, η Ζωή Κωνσταντοπούλου εμφανίστηκε βέβαιη ότι ο κ. Μητσοτάκης θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές το ερχόμενο φθινόπωρο, μη αντέχοντας την πίεση (και την κατακραυγή) της κοινωνίας.

Στη Χαρ. Τρικούπη θεωρούν πολύ πιθανό το σενάριο των πρόωρων εκλογών από την άνοιξη του 2026 και μετά, ενώ η ίδια πάνω – κάτω εκτίμηση υπάρχει τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΚΚΕ.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ