
Αλ. Μεϊκόπουλος: «Καθαρές απαντήσεις για τα αίτια και τους υπευθύνους της ρύπανσης στον Παγασητικό» – Ερώτηση και ΑΚΕ
Προς τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας
Θέμα: «Έργο 9,5 εκατομμυρίων ευρώ στο λιμάνι του Βόλου χωρίς προληπτικό έλεγχο και χωρίς περιβαλλοντική μελέτη»
Στις 23 Δεκεμβρίου υπογράφηκε η σύμβαση για το έργο αποκατάστασης των λειτουργικών βαθών στον λιμένα Βόλου μετά τις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias», μεταξύ του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη, και της αντιπροέδρου του Δ.Σ. της ανάδοχης εταιρείας, «ΤΕΚΑΛ», Αργυρούς Ψαλτάκου.
Το έργο, συμβατικής αξίας 9,5 εκατ. ευρώ περιλάμβανε τη μελέτη και υλοποίηση της αποκατάστασης των λειτουργικών βαθών (εκβάθυνσης) της λιμενολεκάνης του Λιμένα Βόλου, με απομάκρυνση των προσχώσεων που έχουν συσσωρευτεί μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα τον Σεπτέμβριο του 2023.
Η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ ωρίμασε και διενήργησε τη διαγωνιστική διαδικασία για το εν λόγω έργο, στο όνομα και για λογαριασμό του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής.
Αναθέτουσα και προϊσταμένη Αρχή ορίστηκε η Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών της Γενικής Γραμματείας Ναυτιλίας και Λιμένων του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και διευθύνουσα η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων (ΕΥΔΕ) Θεσσαλίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Το έργο χρηματοδοτείται από το Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, κατόπιν ένταξής του στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Από την Κυριακή 04/05/2025, ανησυχητικές εικόνες από τη θάλασσα στο λιμάνι του Βόλου αλλά και έντονη δυσοσμία προκάλεσαν δικαιολογημένη ανησυχία στους πολίτες του Βόλου για ενδεχόμενη νέα μόλυνση του Παγασητικού κόλπου.
Ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου ως αρμόδια αρχή, έδωσε την περασμένη Δευτέρα εντολή για λήψη δειγμάτων από το παραλιακό μέτωπο της πόλης, τα αποτελέσματα των αναλύσεων ωστόσο δεν αναμένεται να ανακοινωθούν νωρίτερα από την ερχόμενη Δευτέρα.
Την ίδια ώρα, σχετικό πόρισμά του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου μετά από έλεγχο στην περιοχή των εργασιών βυθοκόρησης, καταγράφει την παντελή έλλειψη προληπτικών μέτρων εκ μέρους της αναδόχου εταιρείας κατά τη διενέργεια των αναγκαίων εργασιών εκβάθυνσης του λιμένα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πόρισμα του Κεντρικού Λιμεναρχείου: «Δεν είχαν αναπτυχθεί από τον ανάδοχο περιμετρικά του προς βυθοκόρηση χώρου κουρτίνες ιλύος ή υδατοφράγματα για τον περιορισμό της διασποράς των αιωρήσεων» […] «στον λιμένα Βόλου υφίστατο θολερότητα, ευκρινώς ορατή για περισσότερο από μία ώρα και πέραν των 100 μέτρων από τον χώρο της βυθοκόρησης» […]«δεν υφίσταντο προς χρήση κατάλληλα όργανα για την παρακολούθηση της θολερότητας του νερού» […] «Ο εξοπλισμός, κουρτίνες ιλύος ή υδατοφράγματα αφενός δεν είχαν αναπτυχθεί στον χώρο εργασιών, αφετέρου δεν υφίσταντο σε ετοιμότητα από πλευράς του αναδόχου προκειμένου να χρησιμοποιηθούν».
Η Υπηρεσία μάλιστα προχώρησε σε επιβολή διοικητικών κυρώσεων για παράβαση των όρων και προϋποθέσεων και διενεργεί προανάκριση, όπως με έγγραφό της έχει ενημερώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στον τοπικό τύπο η προϊσταμένη της αρμόδιας αρχής επίβλεψης του έργου ΕΥΔΕ Θεσσαλίας, , το έργο απαλλάχθηκε από την υποχρέωση της περιβαλλοντικής μελέτης λόγω του επείγοντος χαρακτήρα των αποκαταστάσεων μετά τις καταστροφικές πλημμύρες.
Τα ανωτέρω συνεπάγονται ότι έργο των 9,5 εκατ. ευρώ και μείζονος σημασίας για την τοπική κοινωνία της Μαγνησίας εγκρίθηκε, δημοπρατήθηκε, ανατέθηκε και ξεκίνησε να εκτελείται χωρίς σύνταξη της απαραίτητης περιβαλλοντικής μελέτης, στην οποία και θα περιγράφονταν οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι και τα αναγκαία προληπτικά μέτρα.
Η περιβαλλοντική αδειοδότηση δεν είναι μια τυπική διαδικασία, αλλά ουσιαστικό εργαλείο διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος και της βιωσιμότητας των παρεμβάσεων.
Η παράλειψη εκπόνησης και έγκρισης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), συνιστά σοβαρή παραβίαση των κανόνων ορθής διοίκησης και διαχείρισης των έργων υποδομής, ιδίως όταν πρόκειται για ευαίσθητα οικοσυστήματα όπως αυτά που συνδέονται με λιμενικές εγκαταστάσεις.
Ταυτόχρονα, η απουσία περιβαλλοντικής μελέτης σε έργο αυτής της κλίμακας και σημασίας, παραβιάζει ευθέως το θεσμικό πλαίσιο (ν. 4014/2011, ΚΥΑ 37674/2016, Οδηγία 2011/92/ΕΕ) και αντιβαίνει στις αρχές πρόληψης, πρόνοιας και διαφάνειας στη δημόσια διοίκηση.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
1.Για ποιο λόγο το Υπουργείο, παρότι αποτελεί την επιβλέπουσα και εποπτεύουσα αρχή για τα λιμενικά έργα, δεν προέβη σε αυστηρό έλεγχο πριν την έναρξη αλλά και εποπτεία κατά την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου;
2.Γιατί δεν απαιτήθηκε η σύνταξη και έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), όπως ρητά προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για έργα κατηγορίας Α’; Υπήρξε επίσημη γνωμοδότηση εξαίρεσης; Για ποιο λόγο με βάση τον επείγοντα χαρακτήρα του έργου δεν προβλέφθηκε μια πιο σύντομη διαδικασία εκπόνησης και έγκρισης ΜΠΕ;
3.Είναι ενήμερο το Υπουργείο για το περιεχόμενο του εγγράφου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου, το οποίο καταγράφει επίσημα τις ελλείψεις στην ορθή εκτέλεση του έργου;
4.Έχει ζητηθεί λογοδοσία από τους υπευθύνους του έργου ή από τις συναρμόδιες υπηρεσίες για την πλημμελή τήρηση της νομιμότητας; Ποια μέτρα θα λάβει το Υπουργείο για την αποκατάσταση της διαφάνειας και της περιβαλλοντικής προστασίας;
5.Πόσα έργα λιμενικών υποδομών σε όλη την επικράτεια εκτελούνται σήμερα χωρίς εγκεκριμένη περιβαλλοντική μελέτη ή χωρίς επαρκή προληπτικό έλεγχο; Θα δοθεί σχετικός πίνακας με τις περιπτώσεις αυτές;
Ο ερωτών Βουλευτής
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Παρακαλούμε όπως μας κοινοποιήσετε τη σύμβαση για το έργο αποκατάστασης των λειτουργικών βαθών στον λιμένα Βόλου μετά τις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias», όπως υπογράφηκε μεταξύ του υπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, και της ανάδοχης εταιρείας.