Π. Μαρινάκης: Στην έκθεση του ΟΟΣΑ αποτυπώνεται ξεκάθαρα η πρόοδος της χώρας μας

Π. Μαρινάκης: Στην έκθεση του ΟΟΣΑ αποτυπώνεται ξεκάθαρα η πρόοδος της χώρας μας

Κατα την σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε στα τρέχοντα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας και κυρίως στην αξιολόγηση του ΟΟΣΑ. Αναφέρεθηκε στο πεδίο του Κράτους Δικαίου, στο ζήτημα της Ελευθερίας του Τύπου, στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και στην πλατφόρμα του «Thessaly & Evros Pass 2024».

Ακολουθεί η εισαγωγική Τοποθέτηση

Καλό μεσημέρι,

Σημαντική πρόοδο σημείωσε η Ελλάδα στην Έκθεση Αξιολόγησης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α) για τη δωροδοκία στις διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές και την καταπολέμηση της διαφθοράς ιδιαίτερα στο πεδίο της πρόληψης και καταπολέμησης.

Η αξιολόγηση του ΟΟΣΑ διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της εικόνας της χώρας μας προς τους φορείς που αξιολογούν την οικονομική κατάσταση και πρόοδό της.

Η οικονομική ανάπτυξη είναι συνυφασμένη με την λειτουργία του Κράτους Δικαίου, την Δικαιοσύνη και την ορθή λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών.

Από τις 49 συστάσεις που έγιναν στην χώρα μας έχουν ικανοποιηθεί οι 38, δηλαδή το 89%.

Τα κυριότερα επιτεύγματα που αναγνωρίζονται είναι μεταξύ άλλων:

 • Το νέο νομοθετικό πλαίσιο που διασφαλίζει την αναβάθμιση της ευθύνης των νομικών προσώπων για αδικήματα δωροδοκίας, σε μια ενιαία και αποτελεσματική δικαστική διαδικασία,
 • Η στρατηγική καταπολέμησης της απάτης στο Ταμείο Ανάκαμψης,
 • Η πρόσβαση Ελεγκτών της ΕΑΔ σε δημόσιες βάσεις δεδομένων,
 • Η σύσταση μονάδων εσωτερικού ελέγχου στην συντριπτική πλειοψηφία των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης,
 • Η δημιουργία του Μητρώου Διαφάνειας,
 • Η ενίσχυση της δικαιοδοσίας και του ρόλου του Οικονομικού Εισαγγελέα, με την διεύρυνση της εξουσίας του να ερευνά και να διώκει αδικήματα διαφθοράς,
 • Η περαιτέρω διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του Νόμου για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers protection),
 • Η ενίσχυση του Χάρτη Δεοντολογίας για δικαστές και εισαγγελείς στην αστική και ποινική δικαιοσύνη, καθώς και του Κώδικα Δεοντολογίας για τα Μέλη της Κυβέρνησης, τονίζοντας την πραγματική ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας από την εκτελεστική εξουσία.

Η χώρα μας βρίσκεται στην 2η καλύτερη θέση στην ποιότητα του σχεδιασμού και του συστήματος παρακολούθησης, την 5η καλύτερη θέση στο βαθμό υλοποίησης και την 6η καλύτερη στην ποιότητα του περιεχομένου μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

Στο πεδίο του Κράτους Δικαίου ιδιαίτερη μνεία γίνεται για

 • την ψήφιση του νέου δικαστικού χάρτη πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης
 • Την σύσταση και λειτουργία Γραφείου Συλλογής και Επεξεργασίας Δικαστικών Στατιστικών Στοιχείων του Υπουργείου Δικαιοσύνης,
 • Την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Την σημαντική πρόοδο στο πεδίο της καλής νομοθέτησης με

 • Την Εκμηδένιση της υποβολής εκπρόθεσμων τροπολογιών επί σχεδίων νόμου και
 • Την ελαχιστοποίηση της χρήση της επείγουσας και της κατεπείγουσας διαδικασίας.

Επιπλέον, για το ζήτημα της Ελευθερίας του Τύπου, η έκθεση αναφέρεται με θετικό πρόσημο

 • στην σύσταση των δύο νέων μητρώων για τον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο, την κατάργηση του αξιόποινου χαρακτήρα της απλής δυσφήμισης,
 • την θέσπιση της διευκόλυνσης της απόρριψης προδήλως αβάσιμων μηνύσεων και αναφορών,
 • τη διασφάλιση της προστασίας των δημοσιογράφων που καλύπτουν ή με οποιονδήποτε τρόπο συμμετέχουν στην κάλυψη ή σχολιασμό επαγγελματικών αθλητικών γεγονότων από πράξεις βίας ή παρόμοιες απειλές,
 • την ειδική Task Force για τη διασφάλιση της προστασίας, της ασφάλειας και της ενδυνάμωσης της θέσης των δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών των Μέσων Ενημέρωσης,
 • και τη λειτουργία του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων στη Θεσσαλονίκη.

Από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μάλιστα έχουν διοχετευθεί πόροι περίπου 508 εκ. ευρώ σε μεταρρυθμίσεις που αφορούν το κράτος δικαίου, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός του συστήματος μετανάστευσης και ασύλου και το σύστημα απονομής δικαιοσύνης.

Η πρόοδος της χώρας μας αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην έκθεση του ΟΟΣΑ, ενώ αξίζει να θυμίσουμε  πως η Ελλάδα χαρακτηρίστηκε ως «χώρα της χρονιάς» και αναβαθμίστηκε σε «Πλήρη Δημοκρατία», από τον Economist, βελτίωσε την κατάταξή της κατά 5 θέσεις και έφτασε στην 20η θέση, ανέκτησε την επενδυτική Βαθμίδα μετά από 13 χρόνια, είναι «Πρωταθλήτρια» στην Ευρώπη στη μείωση χρέους, καθώς ο δείκτης χρέους/ΑΕΠ μειώθηκε σε επίπεδο τιμών προγενέστερο του 2012 και στο διάστημα 2019-2023 έχουμε διπλάσια αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ (9,8%) συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (4,8%).

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου, δίνεται έκτακτη χρηματοδότηση σε 46 Δήμους της Αττικής για την απομάκρυνση υπολειμμάτων από τους καθαρισμούς οικοπέδων ιδιωτών.

Παρατηρήθηκε το φαινόμενο ιδιοκτήτες οικοπέδων και αγροτεμαχίων, να αφήνουν υπολείμματα από τους καθαρισμούς των οικοπέδων τους, δίχως να έχει υπάρξει μέριμνα από τους ίδιους για την απομάκρυνσή τους.

Καθώς, ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς ή εξάπλωσής της μέσω αυτών των όγκων είναι μεγάλος, οι Δήμοι καλούνται άμεσα, είτε με ίδια μέσα, είτε με ιδιωτικά εργολαβικά συνεργεία και σε συνεργασία με τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής, να απομακρύνουν κατεπειγόντως τα υπολείμματα αυτά.

Για την ταχεία εκπόνηση της εν λόγω δράσης αποφασίστηκε η παροχή έκτακτης χρηματοδότησης προς τους Δήμους, ύψους 1,3 εκ. ευρώ.

Η εξέλιξη των δράσεων για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων από τους κατά τόπους δήμους θα παρακολουθούνται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

Οι δράσεις για την αποτελεσματικότερη θωράκιση απέναντι στις πυρκαγιές δεν σταματούν και ο κρατικός μηχανισμός συνεχίζει να βρίσκεται σε εγρήγορση, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, προκειμένου να αντιμετωπίζονται με ταχύτητα όλα τα ζητήματα που μπορεί να ανακύψουν.

Συνολικά μέχρι στιγμής στην πλατφόρμα για τους καθαρισμούς οικοπέδων έχουν δηλωθεί ότι πραγματοποιήθηκαν 281.000 καθαρισμοί και οι δηλώσεις συνεχίζονται μέχρι 30 Ιουνίου.

Με τις συνθήκες ισχυρών ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και να συμβάλλουμε όλοι, κατά το δυνατόν, στην πρόληψη, αποφεύγοντας ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά, αλλά και μεριμνώντας για την απομάκρυνση και τον καθαρισμό υλικών που μπορεί να λειτουργήσουν ως καύσιμη ύλη.

Οι πυροσβέστες εξακολουθούν να δίνουν καθημερινά σκληρές μάχες με τις φλόγες.  Μόνο από την περασμένη Πέμπτη μέχρι σήμερα έχουν εκδηλωθεί πάνω από 270 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, με τη συντριπτική πλειονότητα να αντιμετωπίζονται σε πρώτο χρόνο από τις δυνάμεις της πολιτικής προστασίας.

Οι περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αργολίδας δοκιμάστηκαν από πολύ δύσκολες φωτιές, στις οποίες επιχείρησαν εκατοντάδες πυροσβέστες και δεκάδες εναέρια μέσα, καταβάλλοντας υπεράνθωπες προσπάθειες για να τις οριοθετήσουν, ενώ το βράδυ του περασμένου Σαββάτου μια πολύ επικίνδυνη πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή Δασκαλιό της Κερατέας.

Οι πυροσβέστες, μέσα στη νύχτα, χωρίς να έχουν την πολύτιμη συνδρομή των εναέριων μέσων και με θυελλώδεις ανέμους, κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά σε λιγότερο από μια ώρα, σώζωντας τα σπίτια που βρίσκονταν σε απόσταση αναπνοής.

Την περασμένη εβδομάδα  960 κλήσεις έγιναν στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και χορηγήθηκε σε 135 γυναίκες θύματα η εφαρμογή του Panic Button.

Συνολικά, έγιναν 347 συλλήψεις, ενώ παράλληλα μεταφέρθηκαν 9 θύματα σε δομές και 31σε ιατροδικαστή ή νοσοκομείο.

Μόνο χθες, έγιναν σε όλη τη χώρα 61 συλλήψεις.

Υπενθυμίζεται ότι, με μέριμνα της Ελληνικής Αστυνομίας, στην περιφέρεια κάθε Διεύθυνσης Αστυνομίας σε όλη την επικράτεια, έχουν εξασφαλιστεί ένας ή περισσότεροι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι που λειτουργούν ως “safe houses”, για την ασφαλή φιλοξενία γυναικών-θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και μελών της οικογένειας τους.

Στόχος όλων των δράσεων και των πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του ζητήματος της ενδοοικογενειακής βίας, είναι τα θύματα να νιώσουν ασφάλεια,  να σπάσουν τον κύκλο της βίας και να προστατευθούν αποτελεσματικά.

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για αιτήσεις για το «Thessaly & Evros Pass 2024» συνολικού προϋπολογισμού 4,45 εκατ. ευρώ.

Στόχος του προγράμματος είναι η στήριξη του τουρισμού στις περιοχές της Θεσσαλίας που χτυπήθηκαν από τον Daniel και του Έβρου που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.

Οι άυλες ψηφιακές χρεωστικές κάρτες θα καλύπτουν δαπάνες διαμονής, εστίασης και τοπικών μεταφορών.

Το πρόγραμμα δεν έχει εισοδηματικά κριτήρια και δικαιούχοι είναι οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, όσοι δεν έχουν κύρια κατοικία στους επιλεγμένους προορισμούς και όσοι δεν είναι ωφελούμενοι στο πλαίσιο του Κοινωνικού Τουρισμού.

Αύριο, Τετάρτη 26 Ιουνίου στις 11:00, θα συνεδριάσει υπό τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Την Πέμπτη 27 Ιουνίου ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου  θα μετάσχει στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.


Σχολιάστε εδώ