Έλ. Κουντουρά στο “Π”: Η κυβέρνηση επιδοτεί την ακρίβεια και συνθλίβει οικονομικά τους πολίτες σε έξι μέτωπα

Έλ. Κουντουρά στο “Π”: Η κυβέρνηση επιδοτεί την ακρίβεια και συνθλίβει οικονομικά τους πολίτες σε έξι μέτωπα

Της
ΕΛΕΝΑΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ
Ευρωβουλευτού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Στην Ελλάδα έχουμε το ίδιο υψηλό κόστος διαβίωσης με άλλες χώρες της ΕΕ, όμως με μισθούς έως και τρεις φορές χαμηλότερους.

Η σημερινή κυβέρνηση δεν παρέχει καμία προστασία στους πολίτες και καταναλωτές απέναντι στο σαρωτικό κύμα αυξήσεων των τιμών και ουσιαστικά επιδοτεί την ακρίβεια προς όφελος των λίγων. Η μεσαία τάξη και οι ευάλωτοι συνθλίβονται οικονομικά και μένουν απροστάτευτοι σε έξι αλληλένδετα μέτωπα:

1. Η ενεργειακή ακρίβεια παραμένει, με ευθύνη της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση απέδιδε τις εξωφρενικές τιμές της ενέργειας στην Ελλάδα αποκλειστικά στην ενεργειακή κρίση που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Πλέον το πρόσχημα αυτό έχει καταρρεύσει. Διότι, ενώ οι διεθνείς τιμές στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο έχουν πλέον μειωθεί έως και 80%, οι τιμές στην Ελλάδα παραμένουν ίδιες και είμαστε η χώρα με την πιο ακριβή χονδρεμπορική τιμή μεγαβατώρας στην Ευρώπη αλλά και, λόγω της υψηλής φορολογίας, με την τρίτη ακριβότερη τιμή βενζίνης. Η κυβέρνηση, αντί να συγκρατήσει τις τιμές προς όφελος των πολιτών, επέλεξε να επιδοτεί μέσα από τους λογαριασμούς του ρεύματος τις εταιρείες ενέργειας και να αφήνει ατιμώρητη την αισχροκέρδεια.

2. Η ακρίβεια σε τρόφιμα και βασικά είδη τσακίζει τα νοικοκυριά. Μετά τις σωρευτικές αυξήσεις όλων των προηγούμενων μηνών, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 15,4% επιπλέον τον Ιανουάριο. Η απόκλιση των τιμών από το χωράφι στο ράφι στην Ελλάδα είναι σήμερα η μεγαλύτερη στην Ευρώπη και καμία ουσιαστική παρέμβαση δεν έχει υπάρξει για την ενδιάμεση αισχροκέρδεια, που ζημιώνει παραγωγούς και καταναλωτές.

3. Τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις εξανεμίζονται για τη μέση οικογένεια πριν βγει ο μήνας. Το πραγματικό εισόδημα μετριέται σε αγοραστική δύναμη και ροκανίζεται από τον υψηλό πληθωρισμό. Ήδη η αγοραστική δύναμη όλων των πολιτών έχει μειωθεί πάνω από 20% και για τα ευάλωτα νοικοκυριά πάνω από 40%. Μόνο οι συνταξιούχοι έχασαν περισσότερα από 7 δισ. ευρώ με την κατάργηση από τη σημερινή κυβέρνηση της 13ης σύνταξης που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και την απώλεια των αναδρομικών, για να λάβουν μόλις τώρα πενιχρές προεκλογικές ενισχύσεις.

4. Το κόστος της στέγασης έχει εκτοξευτεί. Ένας στους τρεις στην Ελλάδα πληρώνει πάνω από το 40% του εισοδήματός του για ενοίκιο σπιτιού έναντι ενός στους δέκα κατά μέσο όρο στην ΕΕ. Άλλη μία θλιβερή πρωτιά για τη χώρα μας.

5. Μέσω των «κόκκινων» δανείων, συντελείται μεθοδευμένη αφαίμαξη των πολιτών. Η κυβέρνηση της ΝΔ με τον πτωχευτικό νόμο που ψήφισε το 2020 και με το Σχέδιο «Ηρακλής» κατήργησε το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και γίνεται μια αναδιανομή πλούτου από τα ευάλωτα νοικοκυριά και τη μεσαία τάξη προς τα funds, υπό τον έλεγχο των οποίων πέρασαν μαζικά 700.000 ακίνητα. Κινδυνεύουν με πλειστηριασμούς ακόμη και οι συνεπείς δανειολήπτες, που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους διότι οι δόσεις αυξήθηκαν έως και 20% από την εκτόξευση των επιτοκίων και με ευθύνη της κυβέρνησης οδηγούμαστε σε μια νέα γενιά «κόκκινων» δανείων.

6. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης έγινε για τους λίγους και ισχυρούς. Με επιλογή της κυβέρνησης, η συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει ήδη αποκλειστεί από τα χρηματοδοτικά εργαλεία και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης δεν κατευθύνονται για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

Στους έλληνες πολίτες δεν αξίζει αυτή η κυβέρνηση, που τους εμπαίζει με την εμπλοκή στελεχών της σε σκανδαλώδεις δραστηριότητες, με 8,5 δισ. ευρώ απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς, με το τεράστιο σκάνδαλο των υποκλοπών και με κρίσιμα νομοσχέδια-εξπρές που φέρνουν στη Βουλή χωρίς διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς και τα ψηφίζουν μόνοι τους, με όλη την αντιπολίτευση απέναντι.

Οι επερχόμενες εθνικές εκλογές είναι πολύ κρίσιμες, με διακύβευμα το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας. Είναι η ευκαιρία που έχουν οι έλληνες πολίτες να απαλλαγούν από αυτή την κυβέρνηση, η πολιτική της οποίας εντείνει τις ανισότητες, επιβάλλει τη βίαιη αναδιανομή του πλούτου και οδηγεί στη φτωχοποίησή τους. Η Ελλάδα χρειάζεται μια προοδευτική κυβέρνηση, με επίκεντρο τον άνθρωπο, που θα αποκαταστήσει τις οικονομικές και τις κοινωνικές αδικίες, θα βελτιώσει τη ζωή μας και θα δώσει προοπτική και ελπίδα. Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ