Τα πάντα θα κριθούν στις πρώτες εκλογές

Τα πάντα θα κριθούν στις πρώτες εκλογές

Τι σχεδιάζει ο Μητσοτάκης, τι επιδιώκει ο Τσίπρας, ποιος ο στόχος του Ανδρουλάκη

Σε μητέρα όλων των μαχών αναμένεται να εξελιχθούν οι πρώτες εκλογές (με την απλή αναλογική), καθώς –κατά κοινή εκτίμηση (διαπίστωση)– το αποτέλεσμα της αναμέτρησης θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, ενδεχομένως και σε… βάθος τετραετίας.

Αν και με διαφορετικό στόχο (και διακύβευμα), κάθε κόμμα θα προσέλθει στο πεδίο της μάχης ωσάν… να μην υπάρχει αύριο! Μοναδικό στοιχείο ανησυχίας για τα κομματικά επιτελεία το ενδεχόμενο να επικρατήσει η λογική της χαλαρής ψήφου, δεδομένου ότι από την αναμέτρηση δεν πρόκειται να προκύψει αυτοδυναμία και η χώρα θα οδηγηθεί σε επαναληπτικές εκλογές.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέδειξε τη σημασία των πρώτων εκλογών για το κόμμα του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τις αντιμετωπίζουν σαν να είναι οι τελικές. Στόχος, αφού η αυτοδυναμία –αυτήν τη στιγμή τουλάχιστον– δεν φαίνεται εφικτή, η Νέα Δημοκρατία να επιτύχει ένα ποσοστό τέτοιο ούτως ώστε αυτό να το καταφέρει στη δεύτερη αναμέτρηση.

Για την ακρίβεια, θέλουν ένα ποσοστό γύρω στο 34% – 35%, ώστε με την πόλωση που θα επικρατήσει στη συνέχεια να καταφέρουν να εξασφαλίσουν επιπλέον ένα 3% – 4% για να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αρνητική ιδιαιτέρως εξέλιξη θα θεωρηθεί αν η Νέα Δημοκρατία μείνει χαμηλά, κοντά στο 30% – 32%. Στην περίπτωση αυτή το σενάριο της αυτοδυναμίας καίγεται και για τις δεύτερες εκλογές, οπότε ο Κυρ. Μητσοτάκης πρέπει να προετοιμαστεί για κυβέρνηση συνεργασίας, πριν ή μετά τις δεύτερες εκλογές, αλλά και για σκληρά παζάρια, πιθανότατα με το ΠΑΣΟΚ και τον Ν. Ανδρουλάκη.

Στην αντίπερα όχθη, μπορεί ο Αλ. Τσίπρας, σε… πείσμα των δημοσκοπήσεων, να δηλώνει βέβαιος νικητής των εκλογών (και με διαφορά…), ωστόσο οι πραγματικοί στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι δύο:

Πρώτον, να κρατήσουν τη Νέα Δημοκρατία όσο το δυνατόν πιο χαμηλά, αν γίνεται και κάτω από το 30%. Και, δεύτερον, η μεταξύ τους διαφορά να μην υπερβαίνει το 3%. Σε μια τέτοια περίπτωση, αφενός θα εξαϋλωθεί το αφήγημα του Κυρ. Μητσοτάκη για επαναληπτικές εκλογές και αφετέρου θα καταστεί ακόμη πιο επίπονη η προσπάθειά του για τον σχηματισμό κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ. Και θα ανοίξει έτσι ο δρόμος για τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Κουμουνδούρου έχουν βάλει ψηλά τον πήχη, στο… ύψος του 28% – 30%.

Από την πλευρά του, ο Ν. Ανδρουλάκης θα επιδιώξει στις πρώτες εκλογές να πετύχει ένα ποσοστό που θα καταστήσει το ΠΑΣΟΚ όχι απλά ρυθμιστή των εξελίξεων αλλά ως την πολιτική δύναμη που θα καθορίσει το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα, και με ποιες πολιτικές, τα επόμενα χρόνια.

Δεν πρόκειται δηλαδή την επομένη των εκλογών να αρκεστεί σε έναν έντιμο συμβιβασμό, που θα οδηγήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης. Για ευνόητους λόγους, α­ποφεύγει να αποσαφηνίσει τη στά­ση που θα τηρήσει την επόμενη ημέρα, αν δηλαδή θα συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία ή τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχει ωστόσο κατ’ επανάληψη υπογραμμίσει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό είτε τον Κυρ. Μητσοτάκη είτε τον Αλ. Τσίπρα. Όρος που έχει απορριφθεί ήδη και από τα δύο μεγάλα κόμματα, που έσπευσαν να τονίσουν ότι τους πρωθυπουργούς τους ε­κλέγει ο ελληνικός λαός και ότι πρωθυπουργός θα είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος.

Γ. Ζ.


Σενάρια επί χάρτου…

…για την ηγεσία της ΝΔ σε σχέση με την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, με απλή αναλογική αλλά και με τον νόμο της ΝΔ.

• Με απλΗ αναλογικΗ: ΝΔ 36,5% και 120 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ 27% και 88, ΠΑΣΟΚ 14% και 46, ΚΚΕ 6% και 20, Ελληνική Λύση 4,5% και 15, ΜέΡΑ25 3,5% και 11, Άλλο 8,5%.
• Με τον νΟμο της ΝΔ: ΝΔ 39% και 154 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ 29% και 79, ΠΑΣΟΚ 12% και 33, ΚΚΕ 5,5% και 15, Ελληνική Λύση 4% και 11, ΜέΡΑ25 3% και 8 και Άλλο 7,5%.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ