Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Στον ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζονται για πρόωρες εκλογές

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις κατέδειξαν με σαφήνεια ότι η κυβέρνηση έχει εισέλθει σε πορεία φθοράς. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τον Κυρ. Μητσοτάκη και ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη.

Υπό αυτό το πρίσμα μελετά και σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του ο Αλ. Τσίπρας. Στην Κουμουνδούρου, μελετώντας προσεκτικά τα επιμέρους ευρήματα, τα λεγόμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων, διαπιστώνουν μεταστροφή του κλίματος στην ελληνική κοινωνία σε βάρος της κυβέρνησης αλλά και του πρωθυπουργού. Ο βαθμός υποχώρησης της ικανοποίησης των πολιτών όσον αφορά τα πεπραγμένα της κυβέρνησης έχει υποχωρήσει καθαρά κάτω του 50%, ενώ πριν από λίγους μήνες το κοντέρ έγραφε 60% και πάνω.

Ανάλογα πτωτική πορεία ακολουθεί και η δημοτικότητα-«πρωθυπουργικότητα» του Κυρ. Μητσοτάκη. Πολύ σύντομα μάλιστα η αποδοχή του θα περιορίζεται στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. «Η εποχή που ο κ. Μητσοτάκης ήταν ο… αδιαμφισβήτητος ηγέτης έχει παρέλθει προ πολλού», σημειώνουν παράγοντες της Κουμουνδούρου. Το αρνητικό κλίμα αποτυπώνεται προς το παρόν μόνο στο πεδίο των κοινωνικών δικτύων, καθώς, όπως υπογραμμίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα συμβατικά Μέσα Ενημέρωσης (τηλεοπτικοί σταθμοί, εφημερίδες, ιστότοποι) συνεχίζουν να εξωραΐζουν την εικόνα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.

«Αργά ή γρήγορα όμως θα αναγκαστούν να πουν την αλήθεια στον ελληνικό λαό», προσθέτουν. Στο επιτελείο του κ. Τσίπρα άκουσαν με προσοχή τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού περί εξάντλησης της τετραετίας, αλλά θεωρούν ότι αυτή δεν έχει κανέναν δεσμευτικό χαρακτήρα. Είναι βέβαιοι ότι το σενάριο των πρόωρων εκλογών παραμένει ενεργό και πως αν τους επόμενους μήνες ο κ. Μητσοτάκης βρει την κατάλληλη στιγμή θα το θέσει σε εφαρμογή. Ως εκ τούτου, θα βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση προκειμένου να είναι έτοιμοι στην περίπτωση που ο κ. Μητσοτάκης επιχειρήσει έναν εκλογικό αιφνιδιασμό.

Προβληματισμός, στο μεταξύ, επικρατεί στα ενδότερα της Κουμουνδούρου για το γεγονός ότι το κόμμα δεν φαίνεται να επωφελείται από τη φθορά της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, οι ψηφοφόροι που απογοητευμένοι γυρίζουν την πλάτη στη Νέα Δημοκρατία δεν κατευθύνονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη μεγάλη τους πλειονότητα… προσχωρούν στη μακριά λίστα των αναποφάσιστων και μερικοί, ελάχιστοι, πηγαίνουν προς την Ελληνική Λύση και τους άλλους κομματικούς σχηματισμούς στον χώρο της Δεξιάς.

Η προσοχή της Κουμουνδούρου είναι στραμμένη στη λεγόμενη «μεσαία τάξη», η οποία παραδοσιακά είναι αυτή που δίνει τη νίκη στις εθνικές εκλογές. Στις εκλογές του 2019 οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι είχαν δώσει ψήφο εμπι­στοσύνης στον κ. Μητσοτάκη, ωστόσο οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι παίρνουν αποστάσεις. Και αυτό κυρίως λόγω της διαχείρισης της πανδημίας αλλά και των οικονομικών συνεπειών της από την πλευρά της κυβέρνησης. Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει εκ νέου μια κόντρα μεταξύ αυτών που είναι υπέρ της διεύρυνσης και του ανοίγματος στον χώρο της Κεντροαριστεράς και εκείνων που υποστηρίζουν ότι η μετεξέλιξη του κόμματος πρέπει να γίνει χωρίς βιασύνες και λελογισμένα βήματα.

«Το ζητούμενο δεν είναι να γίνουμε ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ», τονίζουν. Ο κ. Τσίπρας είναι ασφαλώς με τους πρώτους και προς το παρόν δείχνει να ακολουθεί τακτική ισορροπιών, χωρίς μεγάλες συγκρούσεις. Εξακολουθεί να κλείνει τα αυτιά του σε όσους του εισηγούνται να εγκαταλείψει τη μετριοπαθή στάση του και να πάει σε ρήξη με όσους θέλουν να κρατήσουν το κόμμα στις λογικές τού 3%.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ