Ο ΕΟΠΥΥ μειώνει κι άλλο τις παροχές προς τους ασφαλισμένους

Ο ΕΟΠΥΥ μειώνει κι άλλο τις παροχές προς τους ασφαλισμένους

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


-«Ταφόπλακα» σε βάρος τους καταγγέλλουν οι διαβητικοί

Νέες δραματικές περικοπές στις παροχές προς τους ασφαλισμένους περιλαμβάνει ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, σε βαθμό που η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) να κάνει λόγο για «ταφόπλακα» σε βάρος των πασχόντων από διαβήτη, ενώ η Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία καταγγέλλει ότι υποβαθμίζει δραματικά τις ζωές των αναπήρων πολιτών.

Ο νέος ΕΚΠΥ ήρθε για έγκριση στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ την Τετάρτη 13 Ιουνίου εντελώς ξαφνικά με ενημέρωση των μελών μόνο μια ημέρα πριν, χωρίς να υπάρξει καμία δημόσια διαβούλευση τόσο με τους Συλλόγους Υποστήριξης Ασθενών -οι οποίοι στήριζαν τις ελπίδες τους σε έναν ανανεωμένο κανονισμό που θα αύξανε τις μέχρι τώρα συμβολικές παροχές- όσο και με τους παρόχους υγείας, οι οποίοι αγωνίζονται να κρατηθούν όρθιοι μετά τα αλλεπάλληλα clawback και rebate και τα πολλά άλλα «καψόνια» που εφαρμόζει ο ΕΟΠΥΥ σε βάρος τους.

Ο νέος ΕΚΠΥ ψηφίσθηκε τελικά με πέντε ψήφους υπέρ, τρεις κατά και δύο αποχωρήσεις από τη συνεδρίαση του ΔΣ, απόντος του προέδρου του Οργανισμού Σωτήρη Μπερσίμη, αλλά με την παρουσία του αναπλ. υπουργού Παύλου Πολάκη. Η παρουσία υπουργού σε τέτοιου είδους συνεδρίαση Ασφαλιστικού Φορέα είναι γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά, αλλά προφανώς ο κ. Πολάκης δεν θα ήθελε να ρισκάρει μια απόρριψη του κειμένου που επιμελήθηκε ο ίδιος.

Αναλυτικότερα οι περικοπές έχουν ως εξής:

• Για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 (τους ινσουλινοεξαρτώμενους) οι μηνιαίες ταινίες μέτρησης σακχάρου και οι σκαριφιστήρες μειώνονται από 200 σε 150, ενώ οι βελόνες ινσουλίνης, παρά το πάγιο αίτημα των πασχό­ντων για αύξηση της ποσότητάς τους, παραμένουν στις 100.

• Για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (τους ινσουλινοθεραπευόμενους) που βρίσκονται σε αποκλειστική αντιμετώπιση της πάθησης με ινσουλίνη, οι χορηγούμενες βελόνες ανέρχονται σε 60 μηνιαίως, ποσότητα που είναι ανεπαρκής για τις ανάγκες τους.

Όπως επισημαίνει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ η βελόνα που βιδώνει στο στυλό ινσουλίνης, όπως και κάθε άλλη βελόνα πρέπει να χρησιμοποιείται μια και μόνο φορά. Οι παγκόσμιες επιστημονικές οδηγίες ορίζουν ότι άτομα με διαβήτη τύπου 1 για τον αποτελεσματικό αυτοέλεγχο και τη διαχείριση της χρόνιας πάθησής τους, πρέπει να μετρούν το σάκχαρό τους τουλάχιστον 6 φορές την ημέρα, προκειμένου να προλάβουν και να απομακρύνουν τον κίνδυνο των επιπλοκών του σακχαρώδη διαβήτη, ενώ αντίστοιχα οι ινσουλινοθεραπευόμενοι με διαβήτη τύπου 2 τουλάχιστον 4 φορές την ημέρα.

Είναι ξεκάθαρο επίσης πως ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δεν προτίθεται να εντάξει στην αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ το σύστημα στιγμιαίας παρακολούθησης γλυκόζης Libre και προφανώς, την ίδια τύχη, θα έχουν όλες οι νέες τεχνολογίες που θα αναβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής και της υγείας των ανθρώπων με διαβήτη.

• Δεν γίνεται καμία αναφορά σε αποζημίωση των διαβητικών υποδημάτων, ούτε και στις κατευθυντήριες οδηγίες για τον τρόπο και το είδος υποδήματος που πρέπει να χορηγείται κατά περίπτωση. Έτσι δεν υπάρχει καμία πρόληψη για την τόσο επίπονη και κοστοβόρα επιπλοκή του σακχαρώδη διαβήτη, το διαβητικό πόδι, που οδηγεί, ετήσια, χιλιάδες συνανθρώπους μας σε ακρωτηριασμό.

• Για τις ακτινοθεραπείες ο ΕΚΠΥ προβλέπει συμμετοχή 10% των ασφαλισμένων όταν αυτές διεξάγονται ιδιωτικά. Η συμμετοχή δεν καταβάλλεται σε περίπτωση που αποδεδειγμένα (με βεβαίωση γιατρού) ο χρόνος αναμονής που απαιτείται για την ίδια θεραπεία σε δημόσια δομή εγκυμονεί κίνδυνο για τη ζωή του δικαιούχου.

• Συμμετοχή 10% ορίζεται και στην περίπτωση νοσηλείας σε ψυχιατρική κλινική και σε ειδικές κλινικές που νοσηλεύουν χρονίως πάσχοντες.

• Επίδομα τοκετού: όταν το τοκετός γίνεται εκτός δημόσιου μαιευτηρίου ή μη συμβεβλημένου ιδιωτικού (τοκετός κατ’ οίκον), προβλέπεται μικρότερο επίδομα τοκετού. Καταβάλλεται, αντί μαιευτικής περίθαλψης, εφάπαξ χρηματική αποζημίωση ύψους 600 ευρώ (από 900 ευρώ που προέβλεπε ο προηγούμενος ΕΚΠΥ), 900 ευρώ από 1.200 ευρώ για δίδυμη κύηση και 1300 ευρώ για τρίδυμη κύηση από 1.600 που προβλεπόταν με τον προηγούμενο κανονισμό.

• Για φυσικοθεραπείες ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να καλύπτει 10 συνεδρίες ανά ασφαλισμένο έως 2 φορές το χρόνο (δηλ. 20 συνολικά) μόνον που όσες θα πραγματοποιούνται σε ιδιώτες φυσικοθεραπευτές πλέον δεν θα είναι δωρεάν, αλλά οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν συμμετοχή 10% στην εκάστοτε τιμή αποζημίωσης.

Ήδη η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ έχει καλέσει τα μέλη της για διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Υγείας την Τετάρτη 27 Ιουνίου, ενώ ανακοινώσεις διαμαρτυρίας έχουν εκδώσει η ΕΣΑμεΑ, αλλά και από τους παρόχους υγείας η Ένωση Ψυχιατρικών Κλινικών Ελλάδος, Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος, η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ κ.ά.


Σχολιάστε εδώ