Ύποπτο παιχνίδι με τα 49 ονόματα

Όλως τυχαίως (;), σε αυτόν τον κατάλογο έχουν περιληφθεί μόνο καταθέτες με ποσά πάνω από το, εν πολλοίς αυθαίρετο, όριο των 3 εκατ. ευρώ. Το αποτέλεσμα αυτής της επεξεργασίας είναι εξαιρετικά βολικό για πολλούς στο πολιτικό μας σύστημα, καθώς από τον κατάλογο λείπουν όλα τα «πολιτικά» ονόματα, που περιέχονται στη λίστα και που είναι πιθανόν να εμπλέκονται σε σοβαρές υποθέσεις διακίνησης «μαύρου» πολιτικού χρήματος.

Το νέο ξέσπασμα «ονοματολογίας» περί τη λίστα Λαγκάρντ προκάλεσε η εμφάνιση στην Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης στη Βουλή του αναπληρωτή προϊσταμένου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής του ΣΔΟΕ κ. Παναγιώτη Μαντούβουλου, που έχει επιφορτισθεί με τον χειρισμό του φορολογικού ελέγχου στους καταθέτες της λίστας. Μετά την κατάθεση του κ. Μαντούβαλου, «διέρρευσε» ακαριαία ο κατάλογος με τα 49 ονόματα μεγαλοκαταθετών της λίστας Λαγκάρντ, οι οποίοι θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα, έχοντας μάλιστα χρονικό περιθώριο πέντε ημερών, μετά τη λήψη της σχετικής ειδοποίησης, για να δικαιολογήσουν από νόμιμα εισοδήματα τις καταθέσεις τους.

Η επιλογή των ονομάτων του σχετικού καταλόγου ξενίζει και προκαλεί ερωτήματα, καθώς σε αυτόν εμφανίζονται μόνο καταθέτες με ποσά πάνω από ένα αυθαίρετο όριο, ύψους 3 εκατ. ευρώ. Αδιευκρίνιστο παραμένει από ποιον και με ποιο κριτήριο τέθηκε αυτό το όριο, γεγονός όμως είναι ότι το «φιλτράρισμα» με βάση αυτό το όριο αποδίδει δύο περίεργα αποτελέσματα:

1

Η πλειονότητα των προσώπων που εμφανίζονται στον κατάλογο είναι πρόσωπα προερχόμενα από γνωστές οικογένειες εφοπλιστών και μεγαλοεπιχειρηματιών, οι οποίοι, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα έχουν πρόβλημα να δικαιολογήσουν τα ποσά των καταθέσεών τους στην ελβετική HSBC, πέραν της κατάθεσης των 550 εκατ. ευρώ της Μαρίας Παντελή, που είναι ζήτημα αν έχει πάει στην Ελβετία παραπάνω από μία φορά…

2

Ταυτόχρονα, όμως, «εξαφανίζονται», επειδή έχουν καταθέσεις κάτω από 3 εκατ. ευρώ, πολυσυζητημένα πρόσωπα της λίστας, με γνωστές άμεσες ή έμμεσες σχέσεις με το πολιτικό μας σύστημα. Πρόσωπα, που εκ του ρόλου τους στο παρελθόν υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς και διακίνησης μιζών ή «μαύρου» πολιτικού χρήματος.

Το μεγάλο ερώτημα που ανακύπτει είναι αν και σε ποιο βαθμό η δημοσιοποίηση αυτής της νέας λίστας με τα 49 ονόματα έγινε με πραγματικό στόχο να αποπροσανατολισθεί η δημόσια συζήτηση από υποθέσεις διαφθοράς πολιτικών προσώπων, που ενδεχομένως θα μπορούσαν να αναδειχθούν από έναν σοβαρό έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ και να «ριχτούν στην αρένα» της δημόσιας συζήτησης μόνο κάποιοι ισχυροί παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου, που είναι πολύ πιθανό να αποδειχθεί τελικά ότι οι καταθέσεις τους δεν έκρυβαν «μαύρα» εισοδήματα.

Χρειάζονταν εκατό, διέθεσαν… δύο

Την ίδια ώρα, εδραιώνεται η πεποίθηση στην κοινή γνώμη ότι λείπει, ακόμη και σήμερα, η ισχυρή πολιτική βούληση να ελεγχθούν φορολογικά τα 2.062 πρόσωπα της λίστας Λαγκάρντ. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως αποκαλύφθηκε από την κατάθεση του προϊστάμενου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής του ΣΔΟΕ, Νίκου Παναγιωτόπουλου, ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, τους σχετικούς ελέγχους «τρέχουν» ελάχιστοι υπάλληλοι, ενώ ο ίδιος είχε ζητήσει από την υπηρεσία να διατεθεί ένας… στρατός ελεγκτών.

Σκιαγραφώντας τα προβλήματα υποστελέχωσης του ΣΔΟΕ, που μοιάζουν προκλητικά σε μια χώρα που χρεοκοπεί λόγω οργίου φοροδιαφυγής, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι ο ίδιος είχε προτείνει να αναλάβουν τους ελέγχους για τη λίστα συνολικά 100 έμπειροι ελεγκτές, χωρισμένοι σε ομάδες 20 ατόμων. Αντί γι’ αυτό, οι έλεγχοι ανατέθηκαν σε δύο απλούς υπαλλήλους, τη στιγμή μάλιστα που παραμένουν σε εκκρεμότητα και οι αντίστοιχοι φορολογικοί έλεγχοι για τη λίστα με τα 54.000 εμβάσματα σε τράπεζες του εξωτερικού.

Οι αριθμοί αυτοί δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία ότι, αν δεν αλλάξει κάτι αμέσως, οι έλεγχοι για τη λίστα Λαγκάρντ θα «σέρνονται» για μήνες, αν όχι για χρόνια, και με ελάχιστες προοπτικές να προσφέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα, δηλαδή έσοδα για το Δημόσιο και ανάδειξη πραγματικά σοβαρών υποθέσεων φοροδιαφυγής. Το βάρος της απόδειξης ότι υπάρχει βούληση για ουσιαστικό έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ καλείται πλέον να σηκώσει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, από τον οποίο η Προανακριτική Επιτροπή ζήτησε άμεση παρέμβαση, ώστε να ενισχυθεί το ΣΔΟΕ με προσωπικό για τη διενέργεια του ελέγχου. Η Επιτροπή ζήτησε, επίσης, από τους Οικονομικούς Εισαγγελείς να επισπεύσουν τους ελέγχους των μεγαλύτερων λογαριασμών της λίστας και από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών να στείλουν οι τράπεζες στο ΣΔΟΕ σύντομα όλα τα στοιχεία που έχουν συλλέξει από ανοίγματα λογαριασμών.

Πληθαίνουν, πάντως, τα ερωτήματα, αν οι αιτίες της αδυναμίας σχετίζονται και με προσπάθεια συγκάλυψης, που ενισχύονται και από τις διαρροές ότι η λίστα δεν κρύβει σπουδαία έσοδα. Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, πάντως, δήλωσε αισιόδοξος στη Βουλή, ότι οι έρευνες προχωρούν και θα έχουμε αποτελέσματα. Πώς; Έχουν ταυτοποιηθεί, είπε, φορολογικά 1.681 φυσικά πρόσωπα και 40 νομικά από σύνολο 2.062 καταγραφών. Λείπει το άνοιγμα των λογαριασμών και η σύγκριση των ποσών με τα δηλωθέντα εισοδήματα.


Σχολιάστε εδώ