Χαστούκι για τη Βρετανία και την Τουρκία από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Το ψήφισμα, που εκδόθηκε την περασμένη Δευτέρα, αφήνει εκτεθειμένες και την Τουρκία και τη Βρετανία, ενώ θέτει σαφή δημοκρατικά θεμέλια λύσης του Κυπριακού.

Καμιά δικαιολογία
για εισβολή

Το Συμβούλιο της Ευρώπης αναφέρει ότι οι βρετανικές βάσεις και η Συνθήκη Εγγύησης πλήττουν την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν συνάδουν προς το σύγχρονο διεθνές δίκαιο. Ακόμη, διευκρινίζεται ότι η επίκληση της Συνθήκης Εγγύησης από την Τουρκία δεν συνιστά δικαιολογία για την εισβολή και τη χρήση βίας, αφού αυτός ο τρόπος δράσης είναι αντίθετος με το διεθνές δίκαιο.

Βάσεις και εγγυήσεις

Συγκεκριμένα, στην έκθεση και στο ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης επισημαίνονται τα εξής σε σχέση με την Κύπρο:

Πρώτον, το καθεστώς της Συνθήκης Εγγύησης αμφισβητείται: α) Επειδή οι λόγοι που το επέβαλαν δεν υφίστανται πια. β) Επειδή η Τουρκία έχει διαρρήξει τη Συνθήκη Εγγύησης με την εισβολή του 1974. Ακόμη κι αν θεωρήσει κάποιος ότι η Συνθήκη Εγγύησης ισχύει στο πλαίσιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, η μονομερής επίκλησή της -συνοδευόμενη από τη χρήση βίας- δεν δικαιολογείται, διότι είναι αντίθετη με τα άρθρα 2 παράγραφος 4 και 103 της Χάρτας του ΟΗΕ. Ταυτοχρόνως, επισημαίνεται στην έκθεση ότι η εισβολή προκάλεσε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν οδήγησε σε λύση.

Δεύτερον, εφόσον είναι υπό αμφισβήτηση το καθεστώς της Συνθήκης Εγγύησης, ανάλογα τελεί υπό αμφισβήτηση και το καθεστώς των «κυρίαρχων βρετανικών βάσεων». Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η Συνθήκη Εγγύησης επεβλήθη όταν οι Κύπριοι αναγκάστηκαν να υπογράψουν λύση για να απαλλαγούν από την αποικιοκρατική διοίκηση.

Το πρόβλημα
στις συνομιλίες

Η έκθεση και το ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης αποτελεί, από άποψη τυπικής νομικής ισχύος, σύσταση προς τη διεθνή κοινότητα και στοιχείο στα χέρια της διπλωματίας, έχει δε στόχο να εμπεδώσει τους κανόνες και τον σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών σε σχέση με το διεθνές δίκαιο. Είναι, μάλιστα, πρόδηλο ότι με βάση τα όσα συζητούνται στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, και ειδικότερα στο ζήτημα της ασφάλειας που ολοκληρώθηκε την περασμένη βδομάδα, κακώς η κυπριακή κυβέρνηση αποδέχθηκε συνέχιση του κυριαρχικού καθεστώτος των βάσεων και ορθώς δεν αποδέχεται τη διατήρηση του συστήματος των εγγυήσεων.


Σχολιάστε εδώ